کیوسک بین الملل تابناک: هشدار دبیر کل سازمان ملل درباره بحران واکسیناسیون جهانی، رایزنی و گفتوگوی ظریف و لاوروف برای نجات برجام، افتتاح دفتر ارتباطات مردمی ترامپ، رزمایش نظامی در دریای جنوبی چین همزمان با تشدید تنش با آمریکا و رایزنی مقامات بلندپایه امنیتی روسیه و آمریکا درباره تمدید پیمان استارت از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار دبیر کل سازمان ملل درباره بحران واکسیناسیون جهانی
دبیرکل سازمان ملل دوشنبه شب، به سران جهان هشدار داد که جهان نه تنها با یک وضعیت اضطراری در زمینه کرونا و بدترین بحران اقتصادی مدت اخیر روبهروست، بلکه با تهدیدهای اقلیمی و تقابل ایالات متحده و چین، دو اقتصاد بزرگ جهان هم مواجه است.
به گزارش «آسوشیتدپرس»، «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد در یک سخنرانی مجازی گفت که بشر نمیخواهد فاجعه و بحران سال ۲۰۲۰ را تکرار کند. گوترش به بسیاری از آسیب پذیریهای جهان امروز از جمله عدم توافق در مورد استفاده از فضای مجازی و خطرات فزاینده گسترش سلاحهای هستهای و شیمیایی اشاره کرد.
وی در زمینه واکسن کرونا و توزیع آن با هشدار به کشورهای ثروتمند و توسعه یافته گفت: «اگر این کشورها تصور میکنند با واکسینه کردن شهروندان خود امن خواهند بود و میتوانند به کشورهای در حال توسعه بیاعتنا باشند، در اشتباهند».
گوترش گفت که این واکسنها باید به عنوان کالای عمومی جهانی با قیمتهای مقرون به صرفه عرضه شود.
دبیر کل سازمان ملل چندی قبل نیز از نبود وحدت و مشارکت کافی میان مردم جهان به منظور مبارزه با ویروس کرونا انتقاد کرد. گوترش گفت: «ما در جهانی زندگی میکنیم که اختلافات در آن بسیار است. ما همچنین شاهد بیماری کووید-۱۹ بودهایم... جهان نتوانسته برای مبارزه با این بیماری در کنار یکدیگر باشد، زیرا اختلافات وجود دارد.»
رایزنی و گفتوگوی ظریف و لاوروف برای نجات برجام
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز (سهشنبه) در دیدار با "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد، مقامات مسکو و تهران به احیای کامل توافقات هستهای بین ایران و دیگر شرکت کنندگان در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) علاقه مندند.
لاوروف در آغاز مذاکرات خود با ظریف گفت: «امروز، یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث، وظیفه نجات برنامه جامع اقدام مشترک در زمینه حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران است. هم ما و هم مقامات تهران صادقانه علاقهمندیم تا همه طرفهایی که این سند را امضا کردهاند، به سمت اجرای کامل تعهدات خویش بازگردند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه همچنین افزود، مسکو و تهران، با توجه به نقش هر دو کشور در منطقه، علاقهمند هستند تا گفتوگوها در خصوص مسائلی مانند امنیت در منطقه خلیج فارس، مشکلات حل و فصل نشده در افغانستان و همچنین اوضاع پیرامون مناقشه قره باغ کوهستانی، پس از توقف درگیریهای نظامی در آنجا، بیش از پیش تعمیق شوند.
وزیر خارجه ایران امروز بعد از سفر خود به جمهوری آذربایجان به مسکو سفر کرده است. حل و فصل مشکلات در منطقه قره باغ کوهستانی در مرکز توجه مذاکرات امروز وی با همتای روس اوست. علاوه بر این، طرفین مسائل مربوط به اوضاع پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران و روند اوضاع در سوریه را نیز مورد بررسی قرار خواهند داد.
افتتاح دفتر ارتباطات مردمی ترامپ
به گزارش رویترز، دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، دفتر کاری را در فلوریدا- ایالت محل اقامت خود- باز کرد که قرار است در آن به اموری بپردازد که ادامه همان دستور کاری است که در دوره زمامداری دنبال می کرد.
این دفتر مسئول مکاتبات ترامپ، بیانیه های علنی، برنامه های او برای حضور در جمع مردم و فعالیت های رسمی او در چارچوب عقایدی است که در دوره ریاست جمهوری به آنها پایبند بود.
این می تواند به معنای آمادگی او برای حضور در انظار عمومی باشد- امری که از زمان تحلیف جو بایدن دموکرات به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور آمریکا، سابقه نداشته است.
اعلام خبر افتتاح این دفتر که حاکی از برنامه ریزی ترامپ برای حفظ جایگاه خود در عرصه سیاسی است، با ارسال طرح استیضاح او به مجلس سنا همزمان شد؛ طرحی که اگر موفق به جلب حمایت سناتورهای جمهوریخواه شود، به اخراج از این حزب و عدم واگذاری هرگونه پُست و عنوان فدرال به او منجر خواهد شد.
ترامپ در سخنرانی خداحافظی خود با مقام ریاست جمهوری گفته بود، به نحوی باز خواهد گشت؛ حال آنکه وی بعداً در مصاحبه با روزنامه «واشنگتن اگزماینر» هم مدعی شده بود که (بالاخره) کاری می کند؛ اما هنوز وقتش نرسیده است!
با توجه به اینکه او از توئیتر به عنوان اصلی ترین تریبونی که از طریق آن با هوادارنش صحبت می کرد، اخراج شده است، اطلاعات کمی درباره برنامه های دوران پسا ریاست جمهوریش وجود دارد.
ترامپ متهم است که هوادارنش را برای حمله به کنگره در تاریخ ششم ژانویه (۱۷ دی) تحریک کرده و از این بابت باید استیضاح شود.
رزمایش نظامی در دریای جنوبی چین همزمان با تشدید تنش با آمریکا
ورود ناوگروه نیروی دریایی آمریکا به دریای جنوبی چین، پکن را به برگزاری رزمایش نظامی در این منطقه وادار کرد.
به نوشته «رویترز»، چین امروز (سهشنبه) اعلام کرد که طی هفته جاری در دریای جنوبی چین رزمایش نظامی اجرا میکند.
سازمان امنیت دریانوردی چین با صدور پیام هشدار، ورود هرگونه شناور به آبهای خلیج «تونکین» در غرب شبهجزیره «لِیژو» واقع در جنوبی غربی چین را از ۲۷ تا ۳۰ ژانویه ممنوع کرد؛ اما جزئیات بیشتری درباره مقیاس یا زمان دقیق برگزاری رزمایش ارائه نکرد.
ارتش آمریکا دو روز پیش اعلام کرد، ناو گروه دریایی «تئودور روزولت» و سه کشتی جنگی روز شنبه با هدف ادعایی «ترویج آزادی دریاها»، وارد آبراه تنگه تایوان و دریای جنوبی چین شده است.
وزارت خارجه چین نیز با انتقاد از «قدرتنمایی» نظامی آمریکا در دریای جنوبی این کشور، گفت این گونه اقدامات فایدهای برای صلح و ثبات منطقه شرق آسیا ندارد.
پکن، تایوان را بخشی از سرزمین متعلق به چین میداند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست «چین واحد» ارزیابی میکند. با این حال آمریکا با اعزام ناو به تنگه تایوان و کمک نظامی به تایوان عملا در مسیر حمایت از این جزیره است و پکن بارها به این مسئله اعتراض کرده است، در حالی که کشورهای عضو سازمان ملل متحد از جمله آمریکا، تایوان را به عنوان کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند.
روز یکشنبه همچنین وزارت دفاع تایوان برای دومین بار در دو روز متوالی مدعی شد، تعدادی از هواپیماهای جنگی چین وارد حریم شناسایی پدافند هوایی این جزیره شدهاند.
رایزنی مقامات بلندپایه امنیتی روسیه و آمریکا درباره تمدید پیمان استارت
"نیکولای پاتروشییف" دبیر شورای امنیت روسیه در جریان مکالمهای تلفنی با "جیک سالیوان" مشارو رئیس جمهوری جدید آمریکا در مسائل امنیت ملی، مسائل مربوط به تمدید توافقنامه مربوط به اقدامات برای ادامه کاهش و محدود سازی تسلیحات راهبردی تهاجمی (معروف به پیمان استارت-3) و توسعه همکاریهای دوجانبه در عرصه امنیتی را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.
دفتر مطبوعاتی شورای امنیت روسیه با اعلام این مطلب، یادآور شد که این مذاکرات تلفنی به ابتکارعمل طرف آمریکایی انجام گرفت.
طبق این اطلاعات، مقامات بلندپایه امنیتی روسیه و آمریکا در نخستین تماس خود، مسائل مربوط به توسعه همکاریهای دو کشور در عرصه امنیتی را بررسی کردند و امکان تمدید پیمان استارت-3 در مرکز گفتوگوی آنها قرار داشت.
در همین رابطه، "ماریا زاخارووا" سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه نیز عصر دیروز (دوشنبه) اعلام کرد که کارشناسان روسی و آمریکایی از هم اکنون کار بر روی امکان تمدید توافقنامه ادامه کاهش و محدود سازی تسلیحات راهبردی تهاجمی (پیمان استارت-3) را آغاز کردهاند. وی جزییات بیشتری در این رابطه نگفت.
این در حالی است که "جو بایدن" رئیس جمهوری جدید ایالات متحده نیز شب گذشته تأکید کرد، دولت جدید آمریکا بر این عقیده است که وجود اختلافات مختلف و تناقضات کنونی در روابط واشنگتن و مسکو، نباید بهانهای بر خودداری از تمدید توافقنامه دوجانبه در زمینه کاهش تسلیحات راهبردی تهاجمی شود. به گفته وی، البته در کنار این مساله، قطعاً نگرانیهای آمریکا در رابطه با مسائل دیگر، به اطلاع مقامات روس رسانده خواهد شد.