به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، خودرو یکی از کالاهای مصرفی ضروری برای مردم است و نوسانات ارزی پدیدار شده از سال گذشته سبب بروز اختلال در بازار خودرو و لوازم یدکی آن شد و قیمتها روز به روز به تدریج یا به طور ناگهانی و بیضابطه افزایش یافت.
به نظر می رسد در ایران به طور میانگین بازای هر خانواده حداقل یک خودرو وجود داشته باشد که متاسفانه در شرایط فعلی هزینه نگهداری این خودروها که عموما با مشکلات کیفی، آنهم بعضا حتی در ابتدای بهره برداری مواجه هستند، سر به فلک کشیده و هر خانوادهای توانایی بر آمدن از عهده خرج این کالای مصرفی را ندارد.
بازار لوازم یدکی و قطعات خودرو از ابتدای سال گذشته و به موازات بازارهای دیگر با رشد قیمت مواجه شده و گذری در بازار لوازم یدکی خودروهای داخلی و خارجی حاکی از عرضه چندنرخی و لوازم یدکی تقلبی و زیان مشتریانی است که با دریافت اینگونه قطعات و خدمات سعی دارند خودروی خود را سرپا نگه دارند ولی متاسفانه استفاده از اینگونه لوازم مشتریان را به چاله بزرگتری میاندازد.
رشد قیمت در برخی لوازم و اقلام مربوط به خودرو از یاتاقان، لنت ترمز، دیسک و صفحهکلاچ، انواع شمع، تسمه و افزایش هزینه های تعمیر سبب شده که افراد دیگر تمایلی به سفر با خودروی شخصی نداشته باشند.
یکی از فروشندگان لوازم یدکی در گفت و گو با ایسنا، گفت: نوسانات نرخ دلار بازار ما را هم بهم ریخته، هرچند طبیعتا این افزایش نرخ باید بر قطعات خارجی تاثیر داشته باشد، اما تهیه برخی مواد اولیه قطعات داخلی نیز با ارز انجام می شود و همین نوسانات بازار ما را هم آشفته کرده و اکثر مشتری ها به دنبال قطعه استوک هستند تا به قول خودشان کارشان راه بیفتد که البته قطعه دسته دوم، امروز قیمتی چند برابری نسبت به چند وقت اخیر پیدا کرده است.
احمد اضافه کرد: تقلبی بودن اجناس که معضلی جداگانه است و وای به روزی که مشتری متوجه شود که جنس تقلبی است، البته ما هم به ندرت متوجه تقلبی بودن قطعات میشویم ولی به هر حال باید در مقابل کالایی که میفروشیم پاسخگو باشیم.
وی افزود: از طرفی در روز حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد مشتریان فقط برای پرسیدن قیمت وارد مغازه میشوند و هیچ خریدی انجام نمیدهند.
محمد یک فروشنده دیگر گفت: اجناس حداقل سه برابر افزایش قیمت داشته اندو همین افزایش قیمت بازار ما را هم کساد کرده است. با توجه به این قیمتها، مشتریان به دنبال قطعه و لوازم ارزان تر هستند که قطعا از کیفیت پایینتری برخوردارند، اما متاسفانه وقتی بعد از مدتی مجبور به تعویض مجدد میشوند با لحنی نامناسب از ما گلایه میکنند، این در حالی است که ما در زمان خرید آنها را از کیفیت اجناس مطلع میکنیم.
وی بیان کرد: بازار خیلی آشفته شده، همه فکر میکنند هر کاری کساد شود، بازار لوازم یدکی کساد نمیشود، چون مردم همیشه به دنبال تعمیر و ارتقای وضعیت خودروی خود هستند، اما اصلا اینگونه نیست و وضعیت فعلی، بازار ما را هم به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
محمد اضافه کرد: علاوه بر گرانی و افزایش بی رویه قیمت قطعات خودرو، کمیاب شدن برخی از این قطعات بر این گرانی ها دامن می زند و قطع به یقین باعث می شود خریداران با چالش عدم توانایی خرید لوازم یدکی مواجه شوند.
وی بیان کرد: قیمت یک دست شمع ایرانی پراید که مدتی قبل ۳۰ هزار تومان بود اکنون به بیش از ۱۵۰ هزار تومان افزایش یافته است.
رئیس اتحادیه لوازم یدکی خودرو اراک در اینباره به ایسنا، گفت: لوازم یدکی خودرو نسبت به سال گذشته افزایش قیمت زیادی داشته که آن هم به تبع نوسانات نرخ ارز بوده، اما اخیرا با توجه به کاهش نرخ ارز، قیمت لوازم یدکی خارجی کمی کاهش یافت البته لوازم ایرانی در همین بازه زمانی افزایش قیمت حدود ۳۰ درصدی داشته اند که پس از پرس و جوی علت گرانی لوازم داخلی از جمله روغن ترمز، افزایش قیمت مواد اولیه از جمله مواد ساخت پتروشیمی ها و فولاد، دلیل این مسئله عنوان شده است.
حمیدرضا محمدی اضافه کرد: افزایش قیمت لوازم یدکی سبب کسادی این محصولات در بازار شده، گاها مشتریان پس از پرسیدن قیمت، مغازه را ترک میکنند و هیچ خریدی انجام نمیدهند. قیمت یک جعبه فرمان پیکان در ابتدای سال گذشته حدود ۴۰۰ هزار تومان که اکنون به بیش از یک میلیون تومان و یاتاقان پراید از ۱۰۰ هزار تومان به ۳۰۰ هزار تومان رسیده و با این افزایش قیمت ها مشتری حق دارد، خرید نکند.
وی ادامه داد: با این وضع قیمتها، گرایش مردم بیشتر به سمت لوازم استوک یا تعمیر لوازم قبلی تغییر پبدا کرده و رغبتی برای خرید لوازم نو ندارند، در برخی مواقع خودمان نیز از اعلام قیمت لوازم یدکی خجالت زده مشتری میشویم. از طرفی اجناس نامرغوب در این بازار زیاد شده و همین اجناس بازار را با دردسر مواجه میکند چراکه اینگونه اجناس عمر و دوام چندانی ندارند.
رئیس اتحادیه لوازم یدکی خودرو اراک اضافه کرد: متاسفانه در بازار تهران قیمت اجناس علیرغم کاهش نرخ ارز به سختی کاهش پیدا میکند، اما از آن طرف با اندکی افزایش در نرخ ارز قیمت به یکباره افزایش پیدا میکند، از طرفی تمام خریدها نیز نقدی شده و باید برای خرید اجناس در همان لحظه تسویه حساب صورت گیرد که این هم معضل دیگری است که در این بازار ایجاد شده است.
محمدی ادامه داد: بهبود این وضعیت نیازمند کنترل از سوی مسئولین بالا دستی است تا بتوان تا حدودی بازار را کنترل کرد، گرانی در بازار لوازم یدکی بیداد می کند و توانمان برای خرید این کالاها رو به کاهش است. از دولت می خواهیم که بر بازار لوازم یدکی نظارت داشته باشد تا بتوان قیمت ها را در این بازار کاهش داد.
وی ادامه داد: ۵۵۰ واحد صنفی لوازم یدکی سبک، سنگین، تزئینات و فروش لوازم یدکی ماشین آلات کشاورزی در اراک دارای پروانه کسب هستند.