کیوسک بین الملل تابناک: نشست مهم شورای امنیت ملی آمریکا درباره برجام، اعلام آمادگی روسیه برای عادی سازی روابط با آمریکا، حمله تند پمپئو به سیاست خارجی دولت بایدن، نشست چهارجانبه آمریکا و کشورهای اروپایی درباره برجام و نگرانی شورای امنیت از وقوع کودتا در میانمار، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
نشست مهم شورای امنیت ملی آمریکا درباره برجام
پایگاه خبری آمریکایی «آکسیوس» به نقل از افراد آگاه گزارش داد، کاخ سفید امروز (جمعه) جلسه کمیته مدیران شورای امنیت ملی آمریکا را با موضوع ایران و محوریت برنامه هستهای آن تشکیل میدهد.
بنا بر این گزارش، جلسات کمیته مدیران شورای امنیت ملى آمریکا در اتاق وضعیت که وزرای دفاع و خارجه آمریکا و سایر بازیگران اصلی امنیت ملی این کشور در آن شرکت میکنند، برای بحث درباره سیاست در بالاترین سطح قبل از ارائه توصیهها به رئیسجمهور آمریکا تشکیل میشود. معمولاً پیش از این جلسات، جلسهای در سطح معاونان همه آژانسهای امنیت ملی آمریکا برگزار میشود. روز چهارشبه «جان فاینر» مشاور معاون امنیت ملی جلسهای را با محوریت خاورمیانه برگزار کرد.
به ادعای یک منبع آگاه، یکی از اصلیترین موارد اقدامی جلسه روز جمعه این است که آیا آمریکا باید قبل از انتخابات ریاستجمهوری ایران در ماه ژوئن (خرداد) به سمت بازگشت به توافق هستهای برود یا تا بعد از آن صبر کند.
به نوشته آکسیوس، وزراتخانههای خارجه و دفاع آمریکا از اظهارنظر درباره این خبر خودداری کردند و یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا هم حاضر به اظهارنظر در این خصوص نشد.
پیشتر رویترز به نقل از چهار منبع آگاه نوشت، وزرای خارجه آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان درباره چگونگی احیای توافق هستهای برجام گفتوگو خواهند کرد.
طبق این گزارش، این منابع که خواستهاند هویتشان پنهان بماند زمان دقیق برگزاری این نشست را اعلام نکردند اما دو نفر از آنها گفتهاند این نشست ممکن است همین جمعه برگزار شود و دو نفر دیگر زمان آن را هفته آینده اعلام کردند.
در همین حال، «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا پیشتر گفت دولت بایدن در حال انجام رایزنیهایی با فرانسه، آلمان و انگلیس جهت رسیدن به مواضع متحد در خصوص توافق هستهای ایران است.
سالیوان در پاسخ به سوالی درباره قصد دولت آمریکا برای بازگشت به برجام تصریح کرد: «فعالانه در حال تعامل با اتحادیه اروپا هستیم... در سطوح مختلف دولت با آنها گفتوگو میکنیم.»
اعلام آمادگی روسیه برای عادی سازی روابط با آمریکا
به گزارش روزنامه جروزالم پست، وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه با صدور یک بیانیه اعلام کرد که «سرگئی لاوروف» در گفتوگوی تلفنی با «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی خود گفت که روسیه آماده عادی سازی روابط دوجانبه با ایالات متحده است.
وزیر خارجه روسیه با صحبت پیرامون قضیه دستگیری «آلکسی ناوالنی» منتقد روس گفت که «رعایت» قانون و نظام قضایی روسیه، ضروری است.
در این گفتوگوی تلفنی، وزیر خارجه ایالات متحده نیز ضمن درخواست آزادی شهروندان آمریکایی بازداشت شده در روسیه پیرامون چین و کنترل تسلیحات هسته ای نیز با همتای روسی خود گفتوگو کرد.
در همین ارتباط، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که این دو دیپلمات بلندپایه پیرامون حمله های هکری اخیر به سیستم های شرکت سولار ویندز و همچنین مسمومیت ادعایی ناوالنی منتقد روس با یکدیگر صحبت کردند.
گفتنی است، با روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا و انتصاب «آنتونی بلینکن» به سمت وزیر خارجه این کشور انتظار می رود که رویکرد دولت جدید ایالات متحده در قبال روسیه به طور چشمگیری تغییر کرده و از رویکرد دوستانه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا تا حدودی فاصله بگیرد.
حمله تند پمپئو به سیاست خارجی دولت بایدن
وزیر خارجه سابق آمریکا در یکی از اولین مصاحبه های رسانه ای خود از زمان پایان کار دولت دونالد ترامپ از استراتژی دیپلماتیک جدیدا اعلام شده از سوی دولت جو بایدن انتقاد کرد.
به گزارش پایگاه هیل، مایک پامپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا در مصاحبه با فاکس نیوز به اعلامیه دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در این خصوص که "آمریکا بازگشته، دیپلماسی به محور سیاست خارجی ما بازگشته" واکنش نشان داد.
پامپئو به تری گاودی، نماینده جمهوریخواه سابق و مجری فاکس نیوز اظهارکرد: فکر نمی کنم مردم آمریکا استطاعت این که بار دیگر به هشت سال دیگر از سیاست خارجی باراک اوباما برگردند داشته باشند. من امیدوارم آنها با یک سیاست خارجی بسیار شبیه به سیاست خارجی "اول آمریکا"ی ما به جلو حرکت کنند.
پامپئو همچنین به انتقادهای جو بایدن از دونالد ترامپ که او را متهم به کوتاهی در ایستادگی در برابر روسیه کرده بود، واکنش نشان داده و گفت: ما به سختی در جهت جلوگیری از مداخله روسیه در انتخابات ما تلاش کردیم. من به کاری که ما انجام دادیم افتخار می کنم. من به کاری که ما در جهت مقابله با روسیه کردیم، افتخار می کنم.
گاودی یادآورشد، بایدن متعهد به بازسازی روابط آمریکا با هم پیمانان شده و پامپئو تصدیق کرد که دوره او به عنوان وزیر خارجه چندان خوشایند کشورهای دیگر نبوده است.
پامپئو به گاودی گفت: زمانی که من وزیر امور خارجه بودم شفاف و صریح بودم. من هر چیزی را همانطور که بود میگفتم. احتمالا این صداقت شما را شگفت زده نمی کرد. در بروکسل و در برخی از دیگر مجامع اروپا برخورد سردی با این موضوع می شد و در آن تردیدی وجود ندارد.
پامپئو در پاسخ به اینکه آیا بار دیگر به کار در دولت بر می گردد پاسخ داد: پاسخش سخت است.
او گفت: من خیلی وقت قبل به عنوان یک سرباز خدمت کردم. سپس این افتخار فوق العاده را داشتم که کنار شما به عنوان نماینده کنگره خدمت کنم و سپس این دو سمت جدید در دولت ترامپ را گرفتم. ما باید ببینیم که زندگی چه اتفاقی را رقم می زند. فعلا من می خواهم کمی توقف کنم. سخت کار کنم، کمی فکر کنم، کمی بنویسم و سپس خواهیم دید که روبروی ما چه چیزی هست.
نشست چهار جانبه آمریکا و کشورهای اروپایی درباره برجام
منابع خبری روز پنجشنبه (۱۵ بهمن/۴ فوریه) گزارش دادهاند، وزرای خارجه سه کشور اروپایی و آمریکا به زودی یک نشست مجازی درباره ایران برگزار میکنند.
خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع آگاه به این مساله نوشت: وزرای خارجه آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان درباره چگونگی احیای توافق هستهای برجام گفتوگو خواهند کرد.
این منابع که خواستهاند هویتشان پنهان بماند، زمان دقیق برگزاری این نشست را اعلام نکردهاند. دو نفر از آنها گفتهاند این نشست ممکن است همین جمعه برگزار شود و دو نفر دیگر زمان آن را هفته آینده اعلام کردهاند.
این خبر در شرایطی منتشر شده که «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا ساعاتی قبلتر گفت، دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور جدید آمریکا در حال انجام رایزنیهایی با فرانسه، آلمان و انگلیس جهت رسیدن به مواضع متحد در خصوص توافق هستهای ایران است.
سالیوان در پاسخ به سوالی درباره قصد دولت آمریکا برای بازگشت به برجام تصریح کرد: «فعالانه در حال تعامل با اتحادیه اروپا هستیم... در سطوح مختلف دولت با آنها گفتوگو میکنیم.»
مقامهای دولت جو بایدن در روزهای گذشته اعلام کردهاند که قصد دارند آمریکا را به توافق هستهای برجام بازگردانند. آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهداتش از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد.
نگرانی شورای امنیت از وقوع کودتا در میانمار
اعضای شورای امنیت سازمان ملل با انتشار بیانیهای مشترک در خصوص کودتای اخیر در کشور میانمار، عمیقاً ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی بازداشت شدگان از جمله «آنگ سان سوچی» رهبر حزب حاکم میانمار در جریان این کودتا شدند.
به نوشته وبگاه شبکه خبری «راشا تودی»، در بیانیه مشترک اعضای این شورا آمده است: «اعضای شورای امنیت بر لزوم حمایت مداوم از دموکراتیک شدن میانمار تأکید کردهاند.»
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: «آنها بر لزوم حمایت کامل از نهادها و فرآیندهای دموکراتیک، پرهیز از خشونت و احترام کامل به حقوق بشر، آزادیهای اساسی و حاکمیت قانون تأکید کردهاند.»
شورای امنیت سازمان ملل در حالی در این خصوص ابراز نگرانی کرده که یک روز بعد از وقوع کودتای نظامی در میانمار و به دست گرفتن قدرت توسط ارتش این کشور، سازمان ملل از تأثیر کودتا بر وضعیت اقلیت ۶۰۰ هزار نفری مسلمانان روهینگیا ابراز نگرانی کرده بود.
روز دوشنبه بود که پس از انتشار اخباری درباره بازداشت «آنگ سان سوچی» و دیگر رهبران این حزب، ارتش این کشور در بیانیهای اعلام کرد که قدرت را یک سال در اختیار گرفته است.
ارتش میانمار با اعلام حکومت نظامی در این کشور اعلام کرد، قدرت برای یک سال به «مین آنگ هلینگ» فرمانده کل ارتش میانمار منتقل شده است.
حزب اتحادیه ملی دموکراسی به رهبری سوچی در ۲۳ آبان ماه با کسب ۸۳ درصد از آرا، در انتخابات پارلمانی میانمار پیروز شده بود.