بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: واکنش تند نتانیاهو به اظهارات وزیر خارجه آمریکا، آغاز رزمایش نظامی پاکستان و ترکیه، دیدار نخست وزیر عراق و رئیس قوه قضائیه ایران در بغداد، طرح پارلمان اروپا برای آتش بس در یمن و درخواست چین برای لغو فوری تحریمهای ایران، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش تند نتانیاهو با اظهارات وزیر خارجه آمریکا
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به سخنان اخیر «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا درباره منطقه جولان اشغالی واکنش نشان داد.
وی با ادعای اینکه جولان بخشی از اسرائیل است، افزود: ما با توافق سیاسی و یا چیزی غیر از این از جولان عقب نشینی نخواهیم کرد.
نتانیاهو در ادامه گفت: آیا ما باید جولان را به سوریه بازگردانیم؟ آیا باید این منطقه را دوباره به منطقه ای پر خطر تبدیل کنیم؟
روز گذشته، وزیر خارجه آمریکا بدون تایید به رسمیت شناختن جولان اشغالی به عنوان بخشی از اراضی اسرائیلی از سوی دولت ترامپ، تنها گفته بود این منطقه برای امنیت اسرائیل مهم است.
آغاز رزمایش نظامی پاکستان و ترکیه
روابط عمومی ارتش پاکستان روز سه شنبه با انتشار بیانیه ای از آغاز رزمایش نظامی مشترک ترکیه و پاکستان (آتاتُرک ۲۰۲۱) در منطقه «تربیلا» در ایالت خیبرپختونخواه خبر داد.
این رزمایش سه هفته با حضور نیروهای مسلح دو کشور برگزار خواهد شد.
در این بیانیه تاکید شده است که رزمایش مذکور روابط میان دو کشور دوست و برادر پاکستان و ترکیه را گسترش خواهد داد.
دیدار نخست وزیر عراق و رئیس قوه قضائیه ایران در بغداد
«مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق شامگاه روز سهشنبه میزبان آیتالله «ابراهیم رئیسی» رئیس قوه قضائیه ایران بود.
به گزارش خبرگزاری عراق، الکاظمی در این دیدار بر اهمیت همکاری در راستای تقویت امنیت و ثبات منطقه تاکید کرد.
نخست وزیر عراق همچنین از روابط برجسته میان عراق و جمهوری اسلامی ایران تمجید کرد.
رئیس قوه قضائیه ایران نیز در این دیدار از حمایت رهبر جمهوری اسلامی ایران از ملت و دولت عراق صحبت کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه و یک هیأت بلند پایه قضایی جمهوری اسلامی ایران شامگاه دوشنبه وارد بغداد شدند.
وی در ابتدای حضور در فرودگاه بغداد در یادمان شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس به ایشان ادای احترام کردند.
طرح پارلمان اروپا برای آتش بس در یمن
شبکه «الجزیره»، عصر روز (سهشنبه)، از طرح پارلمان اروپا برای برقراری آتش بس در یمن خبر داد.
این شبکه قطری به نقل از خبرنگار خود در این خصوص نوشت: «پارلمان اتحادیه اروپا پیشنویس طرحی برای آتشبس در یمن و مذاکره به منظور حل و فصل فراگیر [بحران یمن] را مورد بحث و بررسی قرار میدهد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «پیش نویس این طرح پارلمان اروپا، شورای امنیت را به ارجاع [پرونده] اوضاع یمن به دادگاه کیفری بینالمللی تشویق میکند.»
این گزارش در حالی منتشر میشود که پیش از این، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا نیز در سخنرانی اخیر خود با انتقاد از اوضاع انسانی یمن ادعا کرد که دولت او تلاش دارد جنگ در این کشور را متوقف کنند و از تیم ویژه خود در غرب آسیا خواسته برای حصول آتشبس در یمن اقدام کند.
بایدن گفت: «جنگ علیه یمن باید متوقف شود و ما همه حمایتهای خود از عملیات تهاجمی در آنجا را متوقف میکنیم.»
ادعای دولت بایدن مبنی بر تلاش برای توقف جنگ در یمن که تا کمتر از دو ماه دیگر وارد هفتمین سال خود خواهد شد، در حالی است که این جنگ با چراغ سبز دولت باراک اوباما که بایدن معاون او بوده، آغاز شد.
دولت سابق آمریکا به ریاست دونالد ترامپ در جنگ شش ساله ائتلاف عربستان سودی علیه یمن حمایت نامحدودی از فروش تسلیحات مدرن گرفته تا ارائه کمکهای مستشاری و اطلاعاتی به این ائتلاف ارائه کرده است که در نتیجه آن، ۱۶۸۰۲ یمنی جانباختهاند که ۳۷۵۳ نفر آنها کودک هستند.
همچنین میانگین جمعیت زیر خط فقر به ۸۵ درصد رسیده و به دلیل حمله و محاصره ائتلاف، ۲۰ میلیون یمنی از فقدان امنیت غذایی در رنج هستند.
درخواست چین برای لغو فوری تحریم های ایران
وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین روز سه شنبه در کنفرانس خبری خود اعلام کرد: آمریکا باید بدون پیششرط به برجام بازگشته و همه تحریمها علیه تهران را لغو کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین در این باره گفت: مساله هستهای ایران در برهه حساسی قرار دارد. آنچه اکنون لازم و ضروری است، تسریع اجرای توافقات حاصله در نشست اخیر وزیران خارجه است.
وی در ادامه افزود: طرف آمریکایی باید فوراً و بدون پیششرط به برجام برگردد و همه تحریمهای مرتبط را نیز لغو کند. ایران هم بهتر است بر همین مبنا رعایت کامل برجام را از سر بگیرد.
«وانگ ونبین» اضافه کرد: پکن با دقت تحولات مربوط به این موضوع را پیگیری کرده و با طرفهای مربوطه در تماس است. طرف چینی پیشنهاد برگزاری یک نشست بینالمللی میان طرفهای برجام را داده و آمریکا باید در اسرع وقت به مذاکره در خصوص نقشهراهی برای پایبندی کامل تهران و واشنگتن (به برجام) اقدام کند.
این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا ۸ ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی (۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۷) به بهانههای واهی و یکجانبه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد و از توافق هستهای کشورهای ۱+۵ با ایران خارج شد.
واشنگتن سپس تهدید کرد، تحریمهای خود علیه تهران که بر اساس توافق مذکور در زمان دولت قبلی این کشور تعلیق شده بود را بازمی گرداند.
گفتنی است، یک سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایران نیز بر اساس مادههای ۲۶ و ۳۶ مصرح در این توافق بینالمللی به دلیل انفعال اروپا و نقض عهدِ آمریکا، برخی از تعهدات برجامی خود را کاهش داد.