بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: حمله موشکی به پایگاه هوایی ملک خالد عربستان سعودی، اعلام آمادگی عمان برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن، تصویب قطعنامه پارلمان اروپا برای ممنوعیت فروش سلاح به عربستان و امارات، رونمایی بن سلمان از پروژه عظیم دریای سرخ و اتهامات فرستاده ویژه آمریکا در یمن علیه ایران، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله موشکی به پایگاه هوایی ملک خالد عربستان سعودی
نیروهای مسلح یمن شامگاه پنجشنبه با صدور بیانیهای از حمله موشکی به پایگاه هوایی ملک خالد در اراضی عربستان سعودی خبر دادند.
در این بیانیه اعلام شده است که، این موشک بالستیک به سوی منطقه خمیس مشیط در عربستان سعودی پرتاب شد و سیستمهای موشکی سعودی نتوانستند آن را هدف قرار دهند.
بنابراین، این موشک بالستیک که از یمن پرتاب شده با دقت به هدف اصابت کرده است.
نیروهای مسلح یمن حمله به پایگاه هوایی ملک خالد عربستان سعودی را پاسخی به تشدید تجاوزات ائتلاف سعودی در روزهای اخیر علیه یمن عنوان کردند.
اعلام آمادگی عمان برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن
«بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان روز پنجشنبه در سخنانی اعلام کرد: آماده برقراری ارتباط مستقیم میان ایران و آمریکا برای تسهیل در بازگشت به توافق هستهای هستیم.
به گزارش الجزیره، وزیر امور خارجه عمان در این باره گفت: ما تشویق به گفتگو با ایران در ارتباط با پرونده هستهای را بر اساس اعتماد و جدیت دنبال میکنیم.
وی اضافه کرد: کشورش معتقد است که گفتوگو با همه، نزدیک کردن دیدگاهها و سیاست حسن همجواری با کشورهای منطقه اصل مهمی در سیاست خارجی عمان به شمار میآید.
این در حالی است که موعد تعیین شده برای کاهش همکاریهای ایران و آژانس در چارچوب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت» کمتر از ده روز دیگر (۲۱ فوریه، سوم اسفند ماه) به پایان میرسد.
مجلس شورای اسلامی یازدهم آذر ماه گذشته با تصویب این قانون، دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گامهای بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.
تصویب قطعنامه پارلمان اروپا برای ممنوعیت فروش سلاح به عربستان و امارات
پارلمان اروپا از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواست فروش سلاح به عربستان سعودی و امارات متحده عربی را به دلیل نقض حقوق بشر در یمن ممنوع کنند.
در این قطعنامه که به تصویب پارلمان اروپا رسید، اقدام آلمان در منع فروش سلاح به عربستان و اقدام امارات در اعمال تحریمی مشابه برای فروش سلاح به امارات و عربستان را یادآوری کرده است.
قانونگذاران اروپا خاطرنشان کردند، اقدام برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در ادامه دادن فروش سلاح به این دو کشور، نقض موضع مشترک شورای اروپا به شمار میرود.
این قطعنامه علاوه بر این از تصمیم آمریکا برای متوقف کردن فروش سلاح به عربستان سعودی و معلق کردن انتقال جنگندههای اف۳۵ به امارات متحده عربی استقبال کرده است.
نمایندگان پارلمان اروپا به علاوه از اتحادیه اروپا و دولتهای عضو آن خواستهاند، «از همه ابزارهای در دسترس برای پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر استفاده کنند». آنها همچنین خواستار اعمال تحریمهای هدفمند علیه ناقضان حقوق بشر شدهاند.
تصویب این طرح در شرایطی صورت گرفته که یک سازمان حقوق بشری از استفاده ارتش سعودی و شبهنظامیان وابسته به ریاض از سلاحهای بلژیکی در جنگ یمن خبر داده؛ آن هم در شرایطی که مقامات بلژیکی ادعا میکنند سلاحهای صادراتی این کشور به دولت سعودی صرفا در داخل عربستان و توسط نهادهای امنیتی به کار برده میشوند.
به نوشته وبگاه ویکیلیکس سعودی، سازمان حقوق بشری Vredesactie در گزارشی نوشت که مقامات بلژیکی مدعی هستند سلاحهای صادراتی به عربستان صرفا برای استفاده گارد ملی و گارد پادشاهی هستند، اما طی مستندانی فاش شده است که این سلاحها در درگیریهای منطقه «وادی الجباره» در یمن استفاده میشود.
ائتلاف به رهبری عربستان سعودی از فروردینماه سال ۱۳۹۴ کشور فقیر یمن را برای بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن هدف حملات سنگین هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است.
این حملات به نابودی زیرساختهای یمن و گسترش فقر، بیکاری و بیماریهای واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است.
رونمایی بن سلمان از پروژه عظیم دریای سرخ
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و رئیس هیات رئیسه شرکت توسعه دریای سرخ از آغاز طرح "coral bloom" برای جزیره اصلی پروژه دریای سرخ خبر داد.
به گزارش شبکه الشرق، شرکت مجری پروژه "coral bloom" که یکی از بلندپروازانهترین پروژههای گردشگری در جهان است، طرحهایی را که شرکت انگلیسی "foster and partners" ارائه کرده و هماهنگ با طبیعت بکر این جزیره است، افشا کرد.
جان باگانو، رئیس اجرایی شرکت توسعه دریای سرخ در بیانیهای اظهار کرد: پیشبینی میکنیم گردشگران در اولین ورود خود به پروژه دریای سرخ غافلگیر شوند، چون یک تجربه تفریحی بسیار جذاب در انتظار آنهاست.
باگانو اعلام کرد: جزیره شریره درگاه اصلی پروژه دریای سرخ است؛ بنابراین، باید اقدامات ویژهای برای مهندسی ابتکاری و طراحی پایدار آن نه فقط از منظر ما بلکه در سطح جهانی انجام شود و این مساله نباید تنها به حفظ محیط زیست محدود باشد بلکه باید رویکرد نوینی در توسعه آن در پیش گرفته شود.
کارهای پروژه دریای سرخ برای اتمام آن تا پایان سال ۲۰۲۲ همزمان با افتتاح فرودگاه بینالمللی و چهار هتل در دست انجام هستند و ۱۲ هتل دیگر نیز در مرحله اول سال ۲۰۲۳ ساخته و افتتاح میشوند.
این پروژه پس از اتمام در سال ۲۰۳۰ شامل ۵۰ تفریحگاه و هتل با حدود ۸ هزار اتاق و حدود ۱۳۰۰ واحد مسکونی در ۲۲ جزیره و شش موقیعت داخلی و نیز زمینهای گلف و برخی سرگرمیها و تفریحات دیگر خواهد بود.
توسعه پروژه یاد شده در مساحتی ۲۸ هزار کیلومتر مربعی از مناطق بکر ساحل غربی عربستان شامل یک مجمع الجزایر با بیش از ۹۰ جزیره بکر و نیز ارتفاعات و آتشفشانهای خاموش و مناطق صحرایی و آثار فرهنگی و تاریخی انجام خواهد شد.
در حال حاضر کارهای مربوط به اجرای مرحله اول که شامل اجرای زیرساختهای لازم بوده و تا پایان سال ۲۰۲۳ تکمیل خواهد شد، در دست انجام هستند و تا امروز بیش از ۵۰۰ قرارداد به ارزش ۱۵ میلیارد ریال (عربستان) به امضا رسیده است.
رویکرد طراحی جزیره شریره بر تنوع زیستی و توسعه زیستگاههای جدید با ایجاد باغهایی برای بهبود شرایط طبیعی جزیره استوار است.
همچنین این رویکرد شامل تفرجگاهها و ۱۱ هتلی است که قرار است در جزیره مطابق با خواستههای گردشگران پس از اپیدمی کرونا ساخته شوند و شامل ایجاد سواحلی جدید در این جزیره به شکل دولفین در کنار یک دریاچه جدید است.
شرکت توسعه دریای سرخ تعهد داد بزرگترین سیستم ذخیره انرژی در جهان را اجرا کند به شکلی که این پروژه با انرژی تجدیدپذیر بتواند ۲۴ ساعته خدمات ارائه دهد.
همچنین این شرکت تعهد داد ۷۵ درصد از جزیرههای موجود تغییری نکنند؛ شریره یکی از ۲۲ جزیرهای است که با دقت برای طرح توسعه انتخاب شده است.
این شرکت کامل متعلق به صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان بوده و بن سلمان ریاست شورای مدیریتی آن را بر عهده داشته و برای اجرای پروژه دریای سرخ راهاندازی شده است.
اتهامات فرستاده ویژه آمریکا در یمن علیه ایران
«تیموتی لیندر کینگ»، فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور یمن، ایران را به مداخله در امور این کشور متهم کرد و خواستار توقف آنچه مداخلات خواند، شد.
او روز پنجشنبه در دیدار با «عبد رَبه منصور هادی»، رئیس جمهور مستعفی یمن در ریاض بدون اشاره به اقدامات کشورش در بحرانی شدن اوضاع در این کشور عربی مدعی شد که «مداخله ایران در یمن باعث تنش، درگیری و بیثباتی در این کشور شده است».
شبکه الحره وابسته به وزارت خارجه آمریکا به نقل از این مقام آمریکایی گزارش داد که واشنگتن از تلاشهای دولت مستعفی یمن در عدن حمایت میکند.
دولت مستعفی یمن بعد از نزدیک به دو سال جنگ با شبه نظامیان جداییطلب امارات موسوم به شورای انتقالی جنوب یمن، مجبور به تشریک این گروه در کابینه جدید شد و طی ماههای گذشته اعضای کابینه در شهر عدن مستقر شدند.
فرستاده ویژه آمریکا در امور یمن گفت که واشنگتن از همه کشورهای حامی در مساله یمن میخواهد برای کمک به مردم این کشور تلاش بیشتری داشته باشند.
پنجشنبه هفته گذشته، «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود با انتقاد از اوضاع انسانی در یمن ادعا کرد که دولت او تلاش دارد جنگ در این کشور را متوقف و از تیم ویژه خود در غرب آسیا خواسته برای حصول آتشبس در یمن اقدام کند.
بایدن گفته است: «جنگ علیه یمن باید متوقف شود و ما همه حمایتهای خود از عملیات تهاجمی در آنجا را متوقف میکنیم.»
ادعای دولت بایدن مبنی بر تلاش برای توقف جنگ در یمن که تا کمتر از دو ماه دیگر وارد هفتمین سال خود خواهد شد، در حالی است که این جنگ با چراغ سبز دولت باراک اوباما که بایدن معاون او بوده، آغاز شد.
دولت سابق آمریکا به ریاست دونالد ترامپ در جنگ شش ساله ائتلاف عربستان سودی علیه یمن حمایت نامحدودی از فروش تسلیحات مدرن گرفته تا ارائه کمکهای مستشاری و اطلاعاتی به این ائتلاف متجاوز ارائه کرده است که در نتیجه آن، ۱۶۸۰۲ یمنی جان باختهاند که ۳۷۵۳ نفر آنها کودک هستند.
همچنین میانگین جمعیت زیر خط فقر به ۸۵ درصد رسیده و به دلیل حمله و محاصره ائتلاف، ۲۰ میلیون یمنی از فقدان امنیت غذایی در رنج هستند.