بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: ورود سازمان ملل به پرونده سرنوشت دختر حاکم دبی، توئیت مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره سفر به ایران، تلاش آمریکا جهت متقاعد کردن کشورها برای خودداری از فروش سلاح به ایران، میانجیگری نتانیاهو میان بایدن و محمد بن سلمان و انتشار گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره قتل خاشقجی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ورود سازمان ملل به پرونده سرنوشت دختر حاکم دبی
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل از امارات خواست تا اطلاعات بیشتری را درباره سرنوشت شاهزاده «لطیفه بنت محمد آل مکتوم» دختر حاکم دبی و مدارک زنده بودن وی ارائه دهد.
«لیز تروسل» سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت، دیروز با نماینده دائم امارات در ژنو صحبت کرده و درخواست سازمان ملل درباره تعیین وضعیت و اثبات زنده بودن شاهزاده «لطیفه» مطرح کرده است.
تروسل افزود: مسئولان سازمان ملل بر اساس آنچه در ویدئوهای منتشر شده آمده است، نگران وضعیت سلامتی او هستند و از همین روی، سازمان ملل از دولت امارات خواسته است تا هر چه زودتر مدرکی دال بر زنده بودن او ارائه دهد.
وی تصریح کرد: پس از گزارش کارگروه ناپدید شدههای اجباری در دسامبر ۲۰۲۰، تصمیم بر بررسی پرونده سرنوشت شاهزاده لطیفه گرفته شد.
دختر حاکم دبی روز سه شنبه با انتشار ویدئویی از خودش اعلام کرد که ربوده شده و نگران جانش است. وی اعلام کرده که مانند یک گروگان در یک ویلای ناشناس نگهداری میشود و گویی که تحت بازداشت است.
توئیت مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره سفر به ایران
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پیامی توئیتری به سفر خود به تهران و اهداف این سفر اشاره کرد.
«رافائل گروسی» در صفحه توئیتر خود نوشت: من فردا به منظور دیدار با مقامات ارشد ایران برای یافتن راهکار قابل توافق دوجانبه و قابل تطبیق با قوانین ایران به تهران سفر میکنم تا سازمان بینالمللی انرژی اتمی بتواند به فعالیتهای راستیآزمایی اصلی در ایران ادامه دهد. به موفقیت امید داریم و این به سود همه است.
گفتنی است، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه (به وقت واشنگتن) گفت که مقامات کاخ سفید دعوت اتحادیه اروپا برای شرکت در نشستی با حضور ایران و قدرتهای جهان با محور بازگشت به توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران را میپذیرد.
شایان ذکر است که توافقنامه هستهای ایران با نام رسمی «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در سال ۲۰۱۵ به امضای ایران و گروه ۱+۵ (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.
طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنی سازی اورانیوم تا غنای ۳.۶۷ درصد است و در ازای آن، سایر طرفهای امضاکننده این توافق، ملزم به لغو تحریمهای اقتصادی خود علیه ایران شدند.
به رغم رضایت تمام طرفها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در ماه می ۲۰۱۸ یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریمها علیه ایران را دوباره وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرفهای اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آنها در جهت جبران پیامدهای این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مفاد برجام در روندی گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش دهند.
تلاش آمریکا جهت متقاعد کردن کشورها برای خودداری از فروش سلاح به ایران
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه جمعه (به وقت تهران) گفت که به متقاعد کردن کشورها برای خودداری از فروش سلاح به ایران ادامه میدهیم.
تنهای یک روز پس از آنکه دولت جدید آمریکا اعلام کرد ادعای دولت پیشین این کشور مبنی بر احیای تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را پس گرفته است سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری خود گفت که به منصرف کردن کشورها برای تامین هرگونه سلاح به ایران ادامه خواهد داد.
وی گفت: «صرفنظر از ساختار تحریمهای ایران در سازمان ملل، ما به استفاده از اختیاران خود برای منصرف کردن کشورها از تامین سلاح برای ایران ادامه خواهیم داد.»
پرایس اضافه کرد: «بازگرداندن موضع اسنپ بک که توسط دولت قبلی اتخاذ شده بود، موضع ما در تعامل با شورای امنیت درباره ایران را تقویت میکند.»
میانجیگری نتانیاهو میان بایدن و محمد بن سلمان
یک منبع دیپلماتیک سعودی گفت که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در گفتوگوی تلفنی شامگاه چهارشنبه با «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا از او خواسته است تا اقدامی علیه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی انجام ندهد.
این منبع عربستانی به وبگاه ویکیلیکس سعودی، گفت که نتانیاهو در این تماس تلفنی، بن سلمان را یک «همپیمان مورد اعتماد» برای رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا توصیف کرده است.
جو بایدن پس از گذشت چهار هفته از آغاز ریاستحمهوریاش شامگاه چهارشنبه با نتانیاهو تماس گرفت و دو طرف یک ساعت گفتوگو کردند و به گفته منابع صهیونیستی، «پروندههای صلح» (سازش) و «تهدید ایران» دو موضوع اصلی در گفتوگوی طرفین بود.
کاخ سفید پس از این تماس اعلام کرد که بایدن به نتانیاهو گفته که آمریکا خواستار توسعه همکاریهای دفاعی با تل آویو است. بایدن همچنین بر تعهد شخصی خود برای تأمین امنیت رژیم صهیونیستی تأکید کرده است.
از سوی دیگر بسیاری منتظر تماس تلفنی بایدن با «محمد بن سلمان» هستند، اما «آرون دیویدمیلر» دیپلمات سابق آمریکایی گفته است که ولیعهد سعودی منتظر تماس رئیسجمهور آمریکا نباشد.
«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید نیز به خبرنگاران گفته است که همتای رئیسجمهور آمریکا، پادشاه عربستان سعودی است و بایدن در زمان مناسب با «سلمان بن عبدالعزیز» گفتوگو خواهد کرد؛ به این معنا که بایدن بر خلاف دونالد ترامپ، «محمد بن سلمان» را در رأس امور عربستان نمیداند.
انتشار گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره قتل خاشقچی
روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» به نقل از منابع آگاه گزارش داد، دولت «جو بایدن» گزارش اطلاعاتی آمریکا که در آن نتیجهگیری شده «محمدبن سلمان» ولیعهد سعودی دستور قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد سعودی را در سال ۲۰۱۸ صادر کرده، تا هفته آینده عمومی منتشر خواهد کرد.
به نوشته واشنگتن پست، این گزارش که از محرمانگی خارج شده، خلاصه یافتههای جامعه اطلاعاتی آمریکاست که توسط دفتر مدیر اطلاعات ملی این کشور تهیه شده است.
طبق گزارش روزنامه آمریکایی، یک مقام ارشد وزارت خارجه عربستان سعودی حاضر به اظهارنظر درباره انتشار گزارش قتل خاشقجی یا سایر جنبههای روابط ریاض و واشنگتن نشد. سخنگوی دفتر مدیر امنیت ملی آمریکا هم گفت درباره زمان انتشار یا محتوای این گزارش اظهارنظر نخواهد کرد.
پیشتر «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید در جمع خبرنگاران از آمادگی دولت آمریکا برای انتشار گزارش محرمانه قتل روزنامهنگار منتقد عربستان برای کنگره خبر داد.
سخنگوی کاخ سفید در این خصوص گفت: «این قانون است و ما قانون را دنبال میکنیم. ما قطعاً از عربستان سعودی انتظار داریم که سابقه خود را در زمینه مسائل حقوق بشری ارتقا دهد و این امر شامل آزادی زندانیان سیاسی همچون حامیان حقوق زنان از زندانهای عربستان میشود».
خاشقجی، روزنامهنگار سعودی روزنامه آمریکایی واشنگتنپست و از ساکنان ایالات متحده که مقالات انتقادی درباره ولیعهد عربستان سعودی مینوشت، در اکتبر ۲۰۱۸ به دست عوامل سعودی در داخل کنسولگری عربستان در ترکیه به طرز وحشتناکی به قتل رسید.
علیرغم آنکه گزارش رسانهها حاکی از آن است که جامعه اطلاعاتی آمریکا با درجه اطمینان متوسط رو به بالا بر این باور است که محمد بن سلمان دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است؛ اما هرگز تاکنون رسما چنین اظهارنظری را مطرح نکرده است. ولیعهد عربستان در مناسبات مختلف، هرگونه مداخله در قتل خاشقچی را انکار کرده است.
«خدیجه چنگیز» نامزد خاشقجی و دیگر فعالان حقوق بشر بارها از بایدن درخواست کردهاند که گزارش محرمانه درباره قتل خاشقچی را منتشر کند و تأکید کردهاند که این اقدام میتواند گام اول به سوی محاکمه عوامل قتل روزنامهنگار منتقد سعودی باشد.