به زودیِ زود، خط تولید واکسن مشهور روسی برای کووید ۱۹ در ایران آغاز به کار خواهد کرد؛ اتفاقی که خیلی سریع تر از واردات این واکسن در حال وقوع است.
به گزارش «تابناک»،, این را کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو به ایرنا گفته و تاکیده کرده: «علاوه بر واردات حدود دو میلیون واکسن اسپوتنیک وی، که به تدریج صورت میگیرد، خط تولید این واکسن نیز به زودی در بخش خصوصی در کشور ایجاد میشود و امیدواریم تا قبل از شروع سال ۱۴۰۰ انجام شود.»
وی در ادامه افزود: «توافقهای لازم برای ایجاد خط تولید این واکسن در ایران انجام شده است. ظرف هفتههای آینده استقرار خط تولید این واکسن در کشور در یکی از شرکتهای خصوصی کامل میشود و شاید حتی قبل از آغاز سال ۱۴۰۰ بتوانیم واکسن اسپوتنیک وی را در کشور تولید کنیم.»
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر این که «زیرساخت و خط تولید آن [واکسن اسپوتنیک وی] موجود است و فقط باید ارزیابی نهایی بشود»، ابراز امیدواری کرده که بتوانیم «با تولید مشترک این واکسن در ایران، دهها میلیون دوز از این واکسن را در کشور تولید و در سال ۱۴۰۰ به بازار عرضه کنیم.»
تولید انبوه این واکسن در کشور اتفاقی است که اگر رخ دهد، میتواند از واردات بخشی از ۲ میلیون دوز واکسن خریداری شده کشورمان از روسیه هم بی نیازمان کند. وارداتی که مدتی است در دستور کار کشورمان قرار گرفته و به مدد آن، واکسیناسیون کووید ۱۹ در ایران، البته برای گروههای دارای اولویت و کادر درمان در صف نخست مقابله با کرونا آغاز شده است.
این واکسیناسیون پس از آن آغاز شد که محمولهای از واکسن اسپوتنیک به تهران رسید و همه فرایند واردات آن ارزیابی و تایید و مسجل شد که مشکلی در این زمینه وجود ندارد. واردات ۲۰ هزار دوز واکسن که نوعی سنجش فرایند بارگیری، انتقال و... بود و با موفقیت آن، در محموله دوم، یکصد هزار دوز دیگر از این واکسن به کشورمان وارد شد.
البته این میزان واردات (۱۲۰ هزار دوز) برای واکسینه کردن ۶۰ هزار تن کافی است،چون واکسنهای کرونا دو دوزی هستند و لازم است افراد دو بار مورد تزریق این واکسنها قرار گیرند. دو دوز واکسن که در اسپوتنیک وی با فاصله ۲۱ روز تزریق میشود و دوز دوم آن حکم «یادآور» را دارد، تا بدن پادتن ساخته شده را نگه دارد و حذف نکند.
البته روند واردات این واکسن ادامه دارد و آن گونه که از قبل اعلام شده، قرار است طی یک هفته آتی، محموله سوم اسپوتنیک وی شامل ۳۰۰ هزار دوز طی پروازی مستقیم از مسکو به تهران برسد تا به مدد آن واکسیناسیون گروههای در معرض خطر ادامه بیابد، اما اگر قرار باشد تولید این واکسن در کشورمان از هفتههای آتی آغاز شود، به نظر تداوم واردات واکسن از روسیه تا ۲ میلیون دوز ضرورتی ندارد.
تغییر شگفت انگیز جایگاه کشورمان از وارد کننده واکسن اسپوتنیک به تولید کننده آن است که سخنگوی سازمان غذا و دارو وعده رقم خوردن آن حتی در چند هفته آتی را داده و میتواند چشم جهانیان را به خود خیره کند. اتفاقی که سوای آن میتواند شروع واکسیناسیون عمومی کووید ۱۹ در ایران را ـ که قرار است از پاییز ۱۴۰۰ شروع شود ـ تسریع نماید.