کیوسک بین الملل تابناک: آغاز جدال ایران و آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی، نشست وزیر خارجه قطر با سفرای تروئیکای اروپا درباره برجام، توصیه برای تشدید تدابیر امنیتی در اطراف ساختمان کنگره آمریکا، واکنش سازمان ویژه پرونده خاشقجی در آمریکا به گزارش سیا و درخواست آمریکا برای پیشبرد مذاکرات کنترل تسلیحات با روسیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز جدال ایران و آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی
رویترز گزارش داده که ایران در واکنش به اقدام احتمالی آمریکا برای تصویب قطعنامه توبیخی علیه تهران، تهدید کرده است که توافق موقت با آژانس بین المللی انرژی اتمی را لغو خواهد کرد.
رویترز ابتدا در گزارشی نوشت: آمریکا درصدد است از اعضای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بخواهد در راستای فشار بر ایران برای عمل به تعهدات هستهای خود، قطعنامهای توبیخی علیه جمهوری اسلامی تصویب کنند.
طبق این گزارش، آمریکا در نامهای به اعضای شورای حکام نوشته است که خواهان صدور قطعنامهای در خصوص میزان همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
به گزارش رویترز، آمریکا اعلام کرده است: شورای حکام میبایست از ایران بخواهد تا تمامی تعهدات برجامی خود را اجرا کند و در خصوص کشف آثار ذرات اورانیوم در دو سایت اعلام نشده توضیح دهد.
رویترز میگوید: ایران نیز در نامهای به اعضای آژانس گفته است که چنین اقدامی را غیر سازنده و آن را به مثابه پایان بیانیه مشترک ۲۱ فوریه بین جمهوری اسلامی و آژانس بین المللی انرژی اتمی ارزیابی می کند. همچنین این اقدام جدید آمریکا باعث «پیچیدگیهای بیشتر در رابطه با توافق هستهای برجام» خواهد شد.
رویترز می نویسد: ایران در این نامه تصریح کرده است، فرانسه آلمان، انگلیس و آمریکا از قبل برنامههای خود را درباره این قطعنامه فاش کردهاند.
نشست وزیر خارجه قطر با سفرای تروئیکای اروپا درباره برجام
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر، شب گذشته (جمعه - ۲۶ فوریه)، در دیدار با سفرای کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان در دوحه، تاکید کرد که از دیپلماسی و گفتوگو بین طرفهای توافق هستهای با ایران موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک » (برجام) حمایت میکند.
به نوشته پایگاه خبری وزارت خارجه قطر، در این نشست، وزیر خارجه و معاون نخستوزیر قطر بر لزوم فعال کردن گفتوگوها با جمهوری اسلامی ایران برای بازگشت طرفها به برجام و اجرای تعهدات از مسیر دیپلماتیک تاکید کرد.
بنا بر این گزارش، در این نشست، جدیدترین تحولات در خصوص بازگرداندن مسیر دیپلماتیک و فعال کردن گفتوگو و اجرای تعهدات طرفین که در توافق نامه گروه ۵+۱ با ایران درج شده، بررسی شد.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه قطر، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی بر تلاش جدی کشورش در این مسیر و موضع ثابت قطر در حمایت از دیپلماسی و گفتوگو و آمادگی همیشگی قطر برای حمایت از هر اقدامی که موجب ثبات، امنیت در منطقه و صلح بینالمللی شود، تاکید کرد.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شد و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند. جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
ایران اخیراً از پنج اسفندماه اعلام کرد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند. اقدام ایران در راستای اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایران است که شرکای ایران در برجام را به لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام ملزم میکند.
این در حالی است که چند روز پیش، بیش از چهل قانونگذار جمهوریخواه در کنگره آمریکا، با ارائه طرحی ضمن هشدار به دولت کنونی این کشور درباره دور زدن کنگره راجعبه بازگشت به برجام، با هرگونه رفع تحریمهای ایران مخالفت کردند.
توصیه برای تشدید تدابیر امنیتی در اطراف ساختمان کنگره آمریکا
دو منبع آگاه به شبکه سیانان گفتند: بازنگری وضعیت امنیتی کنگره آمریکا پس از یورش مرگبار ششم ژانویه طرفداران افراطی دونالد ترامپ به مقامهای رسمی توصیه میکند تا موانع و حصارهای بیشتری را در اطراف ساختمان کنگره نصب و بیش از ۱۰۰۰ مامور پلیس دیگر را مستقر کنند.
بر اساس این گزارش، ارزیابی وضعیت امنیتی کنگره آمریکا، یک ماه پس از آن منتشر شده است که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از راسل هونور ژنرال بازنشسته خواست تا وضعیت امنیتی اطراف ساختمان کنگره را پس از یورش ۶ ژانویه مورد ارزیابی و بازنگری قرار دهد.
در این حمله حداقل ۵ نفر از جمله یک مامور پلیس کشته شدند. استقرار ۱۰۰۰ مامور پلیس دیگر بیش از ۱۰۰ میلیون دلار هزینه دربر خواهد داشت.
سیانان افزود: توصیههای امنیتی جدید شامل ایجاد یک نیروی واکنش سریع متشکل از نیروهای گارد ملی است که تمام وقت در واشنگتن در حالت آماده باش قرار بگیرد.
این در شرایطی است که یوگاناندا پیتمن رئیس موقت پلیس کنگره آمریکا روز پنجشنبه در اظهاراتی گفت: حامیان دونالد ترامپ که ماه گذشته حمله مرگباری با ساختمان کنگره کردند، نشان دادهاند که قصد منفجر کردن ساختمان و کشتن اعضای کنگره را دارند.
وی افزود: این تهدیدات نشان میدهد که افراط گرایان میتوانند ساختمان کنگره را در جریان سخنرانی جو بایدن هدف قرار دهند.
رئیس پلیس موقت کنگره آمریکا سعی کرده است تا نظر مساعد نمایندگان کنگره را برای حفظ تدابیر امنیتی شدید و موانع و حصارها جلب کند.
یوگاناندا به نمایندگان کنگره گفت، اداره پلیس کنگره آمریکا برای مقابله با حملات گسترده و شورش ۶ ژانویه آمادگی کافی نداشته که علت اصلی آن عدم دسترسی به اطلاعات جامعه جاسوسی و اطلاعاتی آمریکا بوده است.
وی در ادامه خواهد گفت: پلیس کنگره تدابیری را برای اتفاقات ۶ ژانویه اندیشیده بود، ولی ماموران امنیتی و پلیس نسبت به قوانین استفاده از نیروی مرگبار و کشنده اطمینان نداشتند و در زمان وقوع این یورش و حمله، تدابیر لازم را برای بستن و قفل کردن ساختمان کنگره اتخاذ نکرده بودند.
واکنش سازمان ویژه پرونده خاشقجی در آمریکا به گزارش سیا
«سازمان دموکراسی اکنون برای جهان عرب» (دان) در واکنش به گزارش قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی اعلام کرد که دولتهای سراسر جهان، باید به دنبال محاکمه « محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی به دلیل دست داشتن در قتل این روزنامه نگار سعودی باشند و این سازمان خواستار توقف فروش اسلحه به عربستان سعودی شد.
این سازمان که در ایالات متحده مستقر است، در بیانیهای اعلام کرد، همه کشورهایی که متعهد به رعایت قانون هستند، باید نقش خود را برای تحقق عدالت در خصوص پرونده جمال خاشقجی ایفا کنند.
سازمان مذکور در ادامه تاکید کرد: دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا روز جمعه گزارش غیرمحرمانه ای را منتشر کرد که نشان می دهد قتل جمال خاشقجی با تایید محمد بن سلمان انجام شده است که این نتیجه گیری بر اساس کنترلی که ولیعهد عربستان بر تصمیم گیریهای پادشاهی سعودی دارد، مداخله مستقیم یکی از مشاوران اصلی او و اعضای تیم حفاظتی او در عملیات استانبول و همچنین حمایت ولیعهد عربستان از استفاده از خشونت برای ساکت کردن ناراضیان خارج از کشور از جمله خاشقجی، استوار است.
سازمان دموکراسی اکنون برای جهان عرب اعلام کرد که « جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و دیگر دولتهای بینالمللی باید محمد بن سلمان را مجازات کامل کنند؛ این مجازات از جمله بلوکه کردن داراییهای ولیعهد سعودی و دیگر افراد متهم در قتل این روزنامه نگار و همچنین متوقف کردن فروش اسلحه به عربستان سعودی است.
این سازمان افزود: همچنین رئیس جمهور آمریکا باید تحقیقات جنایی را درباره قتل خاشقجی به عنوان فرد ساکن ایالات متحده آغاز کند؛ همانطور که آنها تحقیقاتی را در خصوص سایر آمریکاییهای که در خارج از کشور کشته شدند، آغاز کردند.
سازمان مذکور در ادامه خاطرنشان کرد: ایالات متحده و جامعه جهانی باید به فروش اسلحه به عربستان تا زمانی که محمد بن سلمان در قدرت میماند، پایان دهند، چون ثابت شده است وی فردی خطرناک و بی پرواست.
پیش از این «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که فروش سلاحهای تهاجمی به عربستان سعودی را که در جنگ یمن استفاده میکند، پایان می دهد. دولت آمریکا به دولت عربستان اطمینان داد که فروش سلاحهای دفاعی و پشتیبانی نظامی ادامه خواهد یافت.
«سارا لی ویتسون» مدیر اجرایی سازمان دان اعلام کرد که گزارش مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده نشان می دهد که محمد بن سلمان دستور کشتن جمال خاشقجی را صادر کرده و دولت دموکراتها باید قول دهد که محمد بن سلمان را در خصوص این جنایت بیرحمانه مجازات کند و به انتقال اسلحه به عربستان پایان دهد.
درخواست آمریکا برای پیشبرد مذاکرات کنترل تسلیحات با روسیه
«لِئونور تومِرو»، معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور دفاع هستهای و موشکی بامداد امروز در اظهاراتی گفت اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود دولت کنونی آمریکا قصد دارد در چند سال آینده مذاکرات کنترل تسلیحاتی را با روسیه دنبال کند.
به نوشته خبرگزاری روسی «تاس»، تومرو با ابراز نگرانی در این خصوص که کمبود زمان برای چنین مذاکراتی گفت: «ما تنها پنج سال زمان در اختیار داریم و بعد از آن، نیاز به زمان داریم تا مجلس سنا نظرات را برای تأییدیه در نظر بگیرد... اگر این موضوع شش ماه تا یک سال زمان بخواهد، زمان زیادی داده نخواهد شد.»
اواسط بهمن ماه بود که «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا از تمدید پیمان «استارت نو» با روسیه به مدت پنج سال خبر داد.
بلینکن گفت آمریکا معاهده مهم کنترل تسلیحات هستهای با روسیه را به مدت پنج سال تمدید کرد و مدعی شد: «تمدید پیمان استارت نو، آمریکا، متحدان و شرکای آن و جهان را امنتر خواهد کرد. یک رقابت هستهای نامحدود همه ما را به خطر خواهد انداخت.»
معاهده «استارت نو» آخرین توافق دوجانبه میان آمریکا و روسیه است که به طور قابل اطمینان و شفاف کاربرد زرادخانههای هستهای این دو کشور را محدود میکند.
روسیه و آمریکا ده سال پیش معاهدهای با هدف کاهش و محدودسازی تسلیحات راهبردی به امضا رساندند که به معاهده استارت جدید معروف شد. با این حال دولت پیشین آمریکا از تمدید آن طفره میرفت.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا برای تمدید این معاهده پیش شرطهایی را تعیین کرده بود که با مخالفت مسکو مواجه شد. از جمله این پیششرطها میتوان به ورود چین به معاهده به عنوان طرف سوم و باقی ماندن موشکهای آمریکایی در کشورهای اروپایی مجاور روسیه اشاره کرد.