به گزارش تابناک به نقل از فارس، در نشست مجازی رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری که با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، قائم مقام و معاونان این وزارت و حضور مجازی رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز علمی و با محوریت بررسی وضعیت آموزش عالی کشور در سالن شهدای جهاد علمی وزارت علوم برگزار شد، غلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با بیان اینکه در آمایش آموزش عالی متناسبسازی رشتهها و مأموریتگرایی مطرح است، اظهار کرد: مأموریتگرایی و متناسبشدن رشتهها همراه با ساماندهی مؤسسات انجام میگیرد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه برنامهریزی ساماندهی آموزش عالی و مؤسسات، از سه سال پیش آغاز شده است و حدود یک سال است که پیادهسازی آن آغاز شده است، گفت: ساماندهی تمام مؤسسات مشمول بهصورت میدانی انجام خواهد شد و طی یک الی دو ماه آینده تمام مؤسسات وضعیتشان روشن و ابلاغ میشود.
وی به شورای مدیریت استانی آموزش عالی نیز اشاره کرد و گفت: این مورد نیز سال گذشته ابلاغ شد و دانشگاههای استانها، شورای استان را تشکیل دادند و دبیر شورا در همه استانها منصوب شده است؛ شورای مدیریت استانی مبتنی بر دو طرح منطقهبندی و مدیریت منطقهای آموزش عالی است که تصویب شده تا منطقهبندی در مقیاس استانی صورت گیرد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در ادامه به بحث پژوهش پرداخت و گفت: چاپ مقالات در مجلات بینالمللی شامل همه رشتهها، گروهها و اعضای علمی آموزشی و پژوهشی میشود؛ البته این میزان کم و زیاد دارد.
وی ادامه داد: ارتباط دانشگاهها با صنعت بهویژه در انجام طرحهای تقاضامحور و کارفرمایی خوب بوده، البته گرچه شامل همه دانشگاهها نمیشود، اما روند رو به رشد بوده است.
رحیمی افزود: دورههای پسادکتری و دستیار پژوهشی از برنامههایی است که در سال ۱۴۰۰ به صورت گسترده در پژوهشگاهها و دانشگاهها باید اجرا شوند؛ مهارتآموزی از برنامههای دو سه سال اخیر است که خیلی خوب در دانشگاهها پیگیری شده و این مهم را باید باز هم تقویت کنیم و گسترش دهیم.
وی اظهار داشت: از برنامههای سال ۱۴۰۰ بحث شرکتهای دانشگاهی است. آییننامهای را در زمان دکتر فرهادی درباره تأسیس شرکتهای فناور ابلاغ شد که دو بخش شده است. یک بخش شرکتهایی که توسط اساتید تأسیس میشود و بخش دوم درباره شرکتهای دانشگاهی است.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم تصریح کرد: دانشگاهها عملکرد خودشان را در حوزه شرکتهای دانشگاهی اعلام کنند تا آنها را تشویق کنیم. در این راستا در حال بررسی و برنامه ریزی هستیم تا دفتری تحت عنوان تجاریسازی و سرمایهگذاری در همه دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور تشکیل شود.
وی در خصوص حوزه فناوری افزود: مشارکت دانشگاهها در توسعه فناوری در چند سال اخیر مناسب بوده و باید در سال ۱۴۰۰ این را گسترش دهیم؛ در این خصوص زیرساختهای خوبی فراهم شده و دانشگاهها آمادگی پیدا کردند تا بتوانند طرحهای تحقیقاتی فناوری و کارفرمایی را انجام دهند.
رحیمی اظهار داشت: پارکهای علم و فناوری استانی، پارکهای ملی ما هستند؛ همچنین یک سری پارکهای علم و فناوری دانشگاهی داریم و همانگونه که دانشگاهها تاکنون محوریت علمی بودهاند، هم اکنون برای ایجاد پارکها نیز محوریت داشته و شالوده دانشبنیانی پارکهای علم و فناوری را دانشگاههای ما شکل میدهند و یکی از انتظاراتمان از شورای مدیریت استانی همکاری و حمایت در همین زمینه خواهد بود.
منتظر، رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم درباره نحوه ارزیابی دانشگاهها و مراکز پژوهشی اظهار داشت: مرکز نظارت تا پیش از این بیشترین وزن فعالیتش را روی ارزیابی آموزش قرار داده بود. از نیمه سال گذشته وزن کار روی ارزیابی پژوهش و ارزیابی فناوری قرار داده شد. در سال ۱۴۰۰ ورود جامعتر به ارزیابی و ارزیابی دانشگاهها از همه وجود عملکردی دانشگاههاست و همه کارکردهای دانشگاهها را مورد نظر قرار میدهیم.
وی همچنین درباره برنامه هفتم توسعه کشور گفت: مقرر شده که برنامه جامع توسعه علم و فناوری شامل آموزش عالی پژوهش و فناوری و توسعه و نوآوری توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تدوین شود. در همین راستا نامهای را برای دانشگاههای معین استانها ارسال کردیم تا برآیند نظر دانشگاهها را برای تدوین احکام علم و فناوری در برنامه هفتم توسعه استخراج و تدوین کنیم.
مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان نیز در این نشست گفت: با توجه به شرایط متغیر کرونا و وضعیت شهرها، بحث استقرار در خوابگاهها نیز متناسب با این تغییر شرایط استقرار تغییر خواهد کرد. فاصلهها و تعداد اسکان در اتاقها متناسب با وضعیت شهرها است.
وی با بیان اینکه پیشبینی ما این است که از اول مهر شرایط حضور دانشجویان را در دانشگاهها داشته باشیم، گفت: در مورد تنظیم قراردادهای برونسپاری خدمات چند درصد ریسک وجود دارد که در تنظیم قراردادها این موارد رعایت شود.
صدیقی همچنین به بودجه فرصتهای مطالعاتی دانشجویان دکتری اشاره کرد و گفت: این مبلغ فقط برای اعزام دانشجویان دکتری به صورت شش ماهه است و نباید در جای دیگر هزینه شود.
وی در پایان از ایجاد واحد کنسولی در دانشگاههایی که تعداد دانشجویان خارجی بیش از ۲۰۰ نفر باشد، خبر داد.