کیوسک بین الملل تابناک: دیدار محرمانه رئیس موساد با بایدن درباره ایران، عملیات پهپادی نیروهای یمنی علیه اهداف سعودی، ساخت پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق، ادامه غارت منابع سوریه از سوی آمریکا و سفر هیاتی آمریکایی به خاورمیانه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار محرمانه رئیس موساد با بایدن درباره ایران
تارنمای آکسیوس گزارش داد که یوسی کوهن، رئیس موساد با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا دیدار و درباره ایران گفت و گو کرد.
تارنمای آکسیوس شنبه شب نوشت که این دیدار روز جمعه انجام شد.
کاخ سفید این دیدار را محرمانه نگه داشت و درباره آن بیانیهای صادر نکرد.
یک منبع آگاه گفت که این دیدار از پیش برنامه ریزی نشده بود و در حالی انجام شد که کوهن برای موضوعات دیگر به واشنگتن رفته بود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل پیش از این دیدار با کوهن صحبت کرده بود و پس از آن نیز کوهن گزارشی به نتانیاهو ارائه کرد.
عملیات پهپادی نیروهای یمنی علیه اهداف سعودی
رسانههای عربی بامداد یکشنبه از عملیات پهپادی نیروهای مسلح یمن علیه ائتلاف متجاوز سعودی خبر دادند.
شبکه «اسکاینیوز» در گزارشی به نقل از سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی نوشت، یک فروند پهپاد انتحاری توسط نیروهای یمن به سمت «خمیس مشیط» در جنوب عربستان سعودی شلیک شده است.
ائتلاف سعودی البته به روال ادعاهای دروغین همیشگی، مدعی شد که این پهپاد را پیش از برخورد به هدف، رهگیری کرده است.
به نوشته شبکه «الجزیره»، سخنگوی ائتلاف جنایتکار سعودی در ادامه ادعاهایش افزود: «ما اقدامات لازم برای حفاظت از خود مطابق با قوانین بینالمللی را انجام میدهیم.»
هفته قبل بود که سخنگوی نیروهای مسلح یمن با اعلام خبر عملیات پهپادی علیه اهداف نظامی در پایگاه هوایی «ملک خالد» گفت هدف مذکور با دقت مورد اصابت قرار گرفته است.
ساخت پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق
ترکیه اعلام کرده که قصد دارد تعدادی پایگاه نظامی در شمال عراق همچون شمال سوریه ایجاد کند؛ اقدامی که مطمئنا حاکمیت عراق را نشانه خواهد رفت.
ترکیه که از آغاز بحران سوریه در کنار شماری از کشورهای غربی – عربی در اسفندماه سال ۱۳۸۹ به حمایت از تروریست های تکفیری پرداخت و در چند سال گذشته، اقدام به ساخت حدود ۴۰ پایگاه نظامی در شمال سوریه نمود، این بار اعلام کرده که به همین شیوه چندین پایگاه در شمال عراق به منظور مقابله با "پ ک ک" ایجاد می کند.
روز جمعه «سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه، با تاکید بر این که آنکارا به عملیات نظامی خود در شمال عراق ادامه خواهد داد، تصریح کرده که ترکیه قصد دارد، همانند کاری که در سوریه انجام داده، در شمال عراق نیز پایگاه نظامی بسازد تا بر اوضاع نزدیکی مرزهایش کنترل داشته باشد.
اظهارات وزیر کشور ترکیه در حالی مطرح میشود که عملیات هوایی و زمینی ارتش ترکیه علیه شبه نظامیان پ ک ک سال هاست که در خاک عراق ادامه دارد، ولی اعلام ساخت پایگاه نظامی در خاک عراق برای اولین بار است که اتقاق می افتد.
وزارت دفاع ترکیه چهارشنبه اعلام کرده بود که جنگنده – بمب افکن های ارتش این کشور به همراه نیروی زمینی، از هوا و زمین به نیروهای پ ک ک مستقر در شمال عراق حمله کردند.
جمعه گذشته نیز نیروهای ویژه ارتش ترکیه با پوشش جنگنده - بمب افکن های اف-۱۶، پهپادها و بالگردهای نظامی در منطقه «متینا» واقع در کوه های استان «دهوک» در شمال عراق فرود آمدند.
«سربست عقراوی» فرماندار ناحیه «کانی ماسی» در شمال استان دهوک در خصوص اقدام نیروهای ترکیه اعلام کرد که کماندوهای ارتش این کشور، حدود ۹ کیلومتر وارد عمق خاک عراق شده و در برخی روستاها اقدام به ایجاد "مقر" کردهاند. رسانههای عراق نیز نوشتهاند که دولت بغداد واکنش شدیدی به این عملیات نشان داده و آن را بدون مجوز دولت مرکزی دانسته است.
ترکیه سال هاست به بهانه مقابله با تروریست های «پ ک ک»، در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است. گروه پ ک ک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا، گروه تروریستی شناخته میشود. ترکیه میگوید که شبه نظامیان پ ک ک، مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار شهروند ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند.
در ابتدای سال ۱۳۹۷ ارتش ترکیه ساخت پایگاه نظامی در ارتفاعات بالکایا در خاک خود در نزدیکی مرزهای عراق را به انجام رساند.
کارشناسان مسائل منطقه معتقدند که ترکیه حق دارد برای امنیت خود با گروه های مسلح و تروریستی که علیه حاکمیت آنکارا در جنگ هستند مقابله کند، ولی این مساله مجوزی برای نیروهای ترکیه جهت ورود به کشوری دیگر و ایجاد پایگاه در آنجا نیست.
عملیات نظامی ارتش ترکیه فقط به مناطق مرزی عراق محدود نبوده و اخیرا نظامیان ترکیه ای تا شهر سنجار در عمق دهها کیلومتری خاک عراق نیز نفوذ کرده اند که البته با واکنش شدید بغداد و حشد الشعبی عراق مواجه بوده اند.
برخی تحلیلگران مسائل منطقه بر این باورند که دولت ترکیه با تشدید اقدامات نظامی در خاک عراق و سوریه، به دنبال استفاده از دستاوردهای آن در عرصه سیاست داخلی و رقبای خود است؛ اما در عین حال اقدامات بحران آفرین نیروهای ترکیه در شمال عراق و سوریه و همچنین لیبی، دستاورد مناسبی در عرصه بین الملل برای آنکارا نداشته است.
این تحلیلگران معتقدند، یکی از دلایل تجاوز نظامی ترکیه به شمال عراق، دستیابی به منابع نفتی کردنشین این کشور به مانند سوریه است.
نکته مهم در این بین این است که راهبرد تنش زای ترکیه در سال های اخیر به ویژه در شمال عراق و سوریه بر خلاف قواعد بین المللی و حسن همجواری است.
تحلیلگران مسائل منطقه همچنین بر این باور دارند که اقدامات خارج از عرف ترکیه در شمال عراق و سوریه در تضاد با منافع این دو کشور است و ضرورت دارد تا آنکارا عملیات نظامی خود علیه تروریست ها را در خاک خود پیگیری کند، نه در خاک دیگر کشورها.
به اعتقاد کارشناسان مسائل منطقه، مهم ترین دلیل بلندپروازی های آنکارا در خاک عراق و سوریه شاید احیای امپراتوری عثمانی باشد.
ادامه غارت منابع سوریه از سوی آمریکا
منابع خبری روز شنبه گزارش دادند، نیروهای آمریکایی، ده کامیون حامل غلات سوریه را از خاک این کشور به عراق منتقل کردند.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، نظامیان اشغالگر آمریکا با کمک شبه نظامیان کُرد (قسد) در شرق سوریه به سرقت منابع و ذخایر این منطقه اعم از نفت، گاز و گندم ادامه میدهند.
بنا بر گزارش منابع محلی، نظامیان اشغالگر آمریکایی یک کاروان جدید متشکل از ده کامیون حامل غلات سوریه که از سیلوهای تل عو در منطقه الیعربیه القامشلی به سرقت برده بودند، از طریق گذرگاه غیرقانونی «الولید» در مرز با عراق از سوریه خارج کردند.
بر اساس این گزارش، نظامیان اشغالگر آمریکا روز جمعه هم ۳۲ کامیون حامل گندم سوریه را از این کشور خارج کرده بودند.
نیروهای اشغالگر آمریکایی با همکاری شبه نظامیان کرد سوریه به نام "قسد" بیشتر میدانهای نفتی در منطقه جزیره سوریه را برای سرقت آن در کنترل دارند و در ماههای اخیر، هزاران کامیون حامل سلاح، تجهیزات نظامی و لجستیکی را وارد مناطق نفتی سوریه کردهاند.
نظامیان وابسته به ائتلاف بینالمللی به سرکردگی آمریکا در ادامه سرقت نفت سوریه و محاصره مردم این کشور، در حال تقویت نیروهای خود در شرق سوریه هستند.
دولت سوریه بارها تأکید کرده است که این شبهنظامیان و آمریکاییها در شرق و شمال شرق سوریه هدفی جز غارت ندارند و به حضور غیر قانونی آنان پایان خواهد داد.
با شکست گروه تروریستی داعش به عنوان بازوی آمریکا در سوریه در آذر ماه سال ۱۳۹۶، نیروهای آمریکایی مستقیم جایگزین این گروهک شدند و دقیقا از همان زمان نیز به جای داعش شروع به استخراج و سرقت نفت سوریه و ادامه کشتار مردم این کشور کردند.
طی سالهای اخیر آمریکا در منطقه غرب آسیا به ویژه در سوریه، بلای جان مردم و سارق منابع نفتی آنها شده است؛ اقدامی که پیش از این گروهک تروریستی داعش انجام داده است.
سفر هیات آمریکایی به خاورمیانه
هیأتی از مقامهای آمریکا از روز شنبه به منطقه غرب آسیا سفر کردند تا با مقامهای چند کشور در این منطقه دیدار کنند.
بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا، این هیأت آمریکایی شامل مقاماتی از وزارت خارجه، وزارت دفاع و شورای امنیت ملی بوده و سفر آنها به منطقه تا هفتم ماه می (هجدهم اردیبهشت) به طول خواهد انجامید.
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که این تیم از مقامات، به ابوظبی، عمان، قاهره و ریاض سفر خواهند کرد و با مقامهای ارشد این کشورها دیدار میکنند.
این هیأت آمریکایی شامل این مقامات هستند: «درک چولت» مشاور وزارت امور خارجه، «برت مکگورک» هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، «جوی هود» سرپرست معاونت وزارت امور خارجه در امور خاور نزدیک و «دانا استرول» دستیار معاون وزیر دفاع آمریکا در امور خاورمیانه.
بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه، این مقامها با مقامهای ارشد دولتی امارات، اردن، مصر و عربستان سعودی دیدار کرده و بر روابط دیرینه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی میان آمریکا و شرکای منطقهای تاکید خواهند کرد.
در این بیانیه ضمن اشاره به محور دیدارها و گفتوگوهای مقامهای آمریکایی با مقام کشورهای مختلف، اشاره شده است که در ریاض، آمریکا بر حمایت از امنیت عربستان سعودی تاکید کرده و درباره دیپلماسی برای رسیدن به راه حلی صلحآمیز برای درگیریهای یمن گفتوگو خواهند کرد.
مقامهای آمریکایی درباره موضوعات حقوق بشری و تلاشهای عربستان سعودی برای نوین سازی و متنوع سازی اقتصاد خود صحبت خواهند کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.