تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون شاخص کل بورس مثبت بسته شد، یک سهم جدید برای سهام عدالتی ها، از بازار ارزهای دیجیتالی چه خبر؟ شاخصهای سهام اروپا جهش کردند، تولید نفت اوپک در آوریل ۲۰۲۱ ثابت ماند، قیمت فروش نفت عربستان به آسیا کاهش یافت، رشد دلار در معاملات جهانی و واکنش وزیر صمت به افزایش قیمت خودرو توسط شورای رقابت را در بر دارد.
در پایان معاملات دیروز، شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش ۵ هزار و ۲۰۵ واحدی معادل ۰.۴۵ درصد به یک میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۵۰ واحد رسید. همچنین در فرابورس شاخص کل با رشد ۷ واحدی به ۱۷ هزار و ۴۲۵ واحد رسید.
پرتفوی سهام عدالت شامل ۴۹ شرکت است که از میان این شرکت ها، ۳۶ شرکت بورسی و ۱۳ شرکت غیربورسی هستند. در این راستا از زمانی که فرایند آزادسازی سهام عدالت صورت گرفت، زمزمه های ایجاد یک هلدینگ برای ۱۳ شرکت غیربورسی نیز به گوش رسید و قرار بود که سهامداران عدالت، سهامدار هلدینگ مذکور شوند. بر این اساس حسین فهیمی، مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی از تشکیل "شرکت سرمایه گذاری امید ایرانیان" خبر داده است که درواقع این شرکت شامل همان ۱۳ شرکت غیربورسی و غیر فرابورسی می شود. بنابراین همه مشمولان سهام عدالت، چه افرادی که روش مستقیم و چه افرادی که روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده بودند، سهامدار این شرکت خواهند شد. شرکت سرمایهگذاری امید ایرانیان، یک شرکت سرمایهگذار از ترکیب سهام چند شرکت است و هر دارنده سهام عدالت بر اساس ارزش اسمی سهامی که دارد (برگههای یک میلیون تومانی و ۵۰۰ هزار تومانی) از این شرکت سهم خواهد داشت. شش شرکت پتروشیمی شامل پتروشیمی ارومیه، پتروشیمی بندر امام (ره)، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی بیستون، پتروشیمی تبریز، پتروشیمی خوزستان، سه شهر صنعتی البرز، رشت و کاوه و چهار شرکت مشانیز، مگاموترو، ساختمان سد و تاسیسات آبیاری و دخانیات ایران، سیزده شرکتی هستند که در شرکت امید ایرانیان قرار دارند. /ایسنا
سریال ریزشهای دلار ادامه دارد. روز چهارشنبه دلار حمایت سنگین ۲۱هزار و ۸۰۰تومانی را از دست داد و وارد کانال ۲۰هزار تومانی شد. خوشبینی معاملهگران نسبت به مذاکرات هستهای، سمتوسوی انتظارات را تغییر داده و فروشندگان بیشتری را روانه بازار کرده است. از نگاه تحلیلگران، در صورتی که اسکناس آمریکایی حمایت ۲۰هزار و ۸۰۰تومانی را از دست بدهد، به کانال ۱۹هزار تومانی خواهد رفت. افت قیمتی دلار موجب شده است که سکه امامی نیز تا محدوده ۹میلیون و ۲۰۰هزار تومانی ریزش کند.
صندوق بین المللی پول در گزارشی از احتمال کاهش بیشتر سهم دلار از ذخایر ارزی جهان خبر داد.
دلار در مقابل ارزهای معتبر جهانی کار سختی را پیش روی خواهد داشت و به عقیده برخی از تحلیلگران، کاهش سهم دلار از ذخایر ارزی جهان بیانگر کاهش نقش دلار در اقتصاد جهانی است. سهم دلار از ذخایر ارزی بانک های مرکزی جهان از ۷۱ درصد در سال ۱۹۹۹ به ۵۹ درصد در سال ۲۰۲۰ رسیده، در حالی که سهم یورو تقریبا در محدوده ۲۰ درصدی مانده است. طبق اعلام صندوق بین المللی پول، دلار استرالیا، دلار کانادا و یوان چین بیشترین رشد را طی یک سال اخیر تجربه کرده اند. در پایان سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ سهم دلار از ذخایر ارزی جهانی به ۵۹ درصد رسیده تا بدین ترتیب، بیشترین کاهش فصلی سهم دلار در ۲۵ سال اخیر به ثبت برسد. این رقم ۱.۴ درصد کمتر از رقم ثبت شده دوره مشابه قبل است.
طبق اعلام صندوق بین المللی پول، شماری از کارشناسان انتظار دارند تا بانک های مرکزی در سراسر جهان به رویکرد متنوع سازی ذخایر ارزی خود ادامه دهند که این مساله به زیان دلار خواهد بود. از سوی دیگر، روند افزایش سهم یوان چین از ذخایر ارزی جهان کماکان ادامه دارد و این ارز حدود ۲.۳ درصد کل ذخایر را تشکیل می دهد که ۰.۱ درصد بیشتر از رقم ثبت شده در فصل قبل است. در طرف مقابل اما سهم ین به ۵.۳ درصد کاهش یافته است. سهم یورو از این ذخایر نیز به ۲۱.۲ درصد رسیده که ۰.۷ درصد بیشتر از رقم ثبت شده قبلی است.
همه ارزهای مهم دیجیتالی صعودی شدند. به نقل از سیانبیسی، با افزایش احساس نیاز به آمارها و تحلیل های دقیق از عملکرد بازار ارزهای دیجیتالی قرار است دو شاخص اس اند پی بیتکوین و اس اند پی اتریوم عملکرد ارزهای دیجیتالی اتریوم و بیتکوین و همچنین ارزهای دیجیتالی متکی به آن ها را اندازه گیری کند. قرار است در شاخص های ارایه شده، عملکرد بیش از ۵۵۰ ارز دیجیتالی که بیشترین حجم و میزان معاملات را دارند اندازه گیری و ارایه شوند. نوسانات شدید ارزهای دیجیتالی کماکان ادامه دارد و همین باعث از زیان دیدن بخش قابل توجهی از معامله گران تازه کار شده است. ارز دوج کوین که یکی از پرنوسان ترین ارزهای بازار محسوب می شود، با عبور از ۰.۵ دلار و ثبت رکورد تاریخی جدید، به چهارمین ارز دیجیتالی بزرگ جهان تبدیل شد. جامعه معامله گران دوج کوین که به ارتش دوج کوین معروف هستند، امیدوارند با عبور قیمت این ارز یک دلار، این ارز را وارد فاز جدیدی کنند. مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر ۲۳۵۰ میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل ۷.۵ درصد بیشتر شده است.
بهروزرسانی قیمت ارزهای دیجیتال (تا ساعت ۱۳ ظهر به وقت شرقی)؛ این رده حاوی تغییرات قیمتی ۱۰ ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.
۱- بیت کوین
قیمت: ۵۷ هزار و ۲۹۲.۶۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۹۴ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۵.۱۲ درصد افزایش
۲- اتریوم
قیمت: ۳۴۱۸.۸۵ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱.۲۴ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۵.۳۹ درصد افزایش
۳- بایننس کوین
قیمت: ۶۴۶.۱۱ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۲.۲۷ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۶.۱۵ درصد افزایش
۴- دوج کوین
قیمت: ۰.۶۲۷ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱۵.۶۶ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۹۶.۹۴ درصد افزایش
۵- ریپل
قیمت: ۱.۴۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱۰.۷۲ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۶.۹۴ درصد افزایش
۶- تتر
قیمت: ۱.۰۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۱ درصد کاهش
۷- کاردانو
قیمت: ۱.۴۲ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۷.۹۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۹.۲ درصد افزایش
۸- پولکا دوت
قیمت: ۳۸.۶۸ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۷.۳۲ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۶.۵۹ درصد افزایش
۹- بیتکوین کش
قیمت: ۱۳۴۴.۱۵ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۳۷ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۴۲.۵۱ درصد افزایش
۱۰- لایت کوین
قیمت: ۳۵۶.۲۸ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱۶.۳۸ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۳۸.۶۰ درصد افزایش
علیرضا رزم حسینی در حاشیه دومین جلسه ستاد تسهیل در سال ۱۴۰۰ در خصوص افزایش قیمت خودرو گفت: شورای رقابت با جایگاه قانونی که دارد میتواند کالاهای انحصاری را قیمت گذاری کند. وزیر صمت با اشاره به اینکه سال گذشته با افزایش ۴۰۰ درصدی نرخ ارز و افزایش قیمت اقلام مورد نیاز تولید خودرو، شورای رقابت حداقل افزایش قیمت را برای خودروها در نظر گرفت، افزود: این شورا میتواند به حذف رانت بین کارخانه و بازار کمک کند و با اعمال درست قیمت، رانت بین کارخانه و بازار را بشکند. رزم حسینی افزود: تولید خودرو با وجود شرایط کرونا و تحریم ادامه دارد، امیدوار هستیم قیمتها واقعی شود و وضعیت بازار بهبود پیدا کند. وزیر صمت همچنین گفت: رقابتی کردن بازار خودرو تا حدودی به واردات و فعالیت شرکتهای خصوصی نیاز دارد.
سهام اروپا در معاملات عصر دیروز، چهارشنبه، تحت تأثیر انتشار گزارشات عملکرد مالی مثبت شرکتها جهش کردند. شاخص پنیوروپین استاکس ۶۰۰ اروپا تا ساعت ۱۷:۵۰ به وقت تهران ۱.۴۳ درصد جهش کرد. زیرشاخص مواد اولیه ۳.۲ درصد جهش کرد و بخشهای دیگر را با خود بالا کشید. سهام اروپا در حالی در معاملات دیروز جهش میکنند که شاخصهای سهام این قاره در معاملات روز گذشته تحت تأثیر سقوط ۳.۸ درصدی بخش تکنولوژی به شدت افت کرده بودند. دیروز شرکتهای مهم اروپا از جمله استلانتیس، آلیانز، کامرزبانک و دویچه گزارش های عملکرد مالی خود را منتشر کردند. سهام دویچه با جهش ۴.۱ درصدی روبرو شد. داکس آلمان ۱.۷۵ درصد جهش کرد، فوتسی انگلیس ۱.۲۳ درصد به ارزش خود افزود و کاک فرانسه ۱.۱۷ درصد بالا آمد. فوتسی میلان هم ۱.۷۸ درصد جهش کرد.
اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) عرضه نفت خام خود را در ماه آوریل و پیش از افزایش برنامهریزیشده عرضه از ابتدای ماه جاری میلادی، ثابت نگه داشتند. بر اساس بررسی بلومبرگ، اوپک ماه گذشته بهطور میانگین ۲۵ میلیون و ۲۷۰ هزار بشکه در روز نفت عرضه کرد که تقریبی ۵۰ هزار بشکه در روز کمتر از ماه مارس بود. کاهش صادرات لیبی تا حد زیادی با افزایش صادرات دیگر اعضا جبران شد.
این سازمان و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) که با شیوع بیماری همهگیر کرونا در سال گذشته تولید را کاهش دادند، به تدریج حدود یک چهارم از عرضه متوقف شده خود را در سه ماه آینده وارد بازار میکنند تا نفت مورد نیاز با بهبود تقاضای جهانی را تأمین کنند. این ائتلاف با بازگرداندن ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز به بازار، آماده افزایش تولید بیش از ۲ میلیون بشکه در روز تا ماه ژوئیه میشود. مصرف جهانی سوخت با وجود شیوع دوباره ویروس کرونا در هند در حال بهبود است که دلیل آن بهبود چشمگیر تقاضا در چین و ایالات متحده آمریکاست. بانکهای آمریکایی مانند سیتی گروپ انتظار دارند که تقاضای جهانی سوخت در تابستان امسال به بالاتر از مقدار آن پیش از همهگیری ویروس کرونا برسد. این بررسی نشان داد که اوپک در حالی که منتظر بهبود تقاضاست، همچنان نظم تولید را حفظ کرده است. عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده عضو اوپک، در آوریل همچنان به کاهش داوطلبانه تولید ادامه داد، این کشور در این ماه، ۸ میلیون و ۱۱۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرد.
شرکت دولتی آرامکوی سعودی قیمت فروش نفت برای تحویل در ژوئن به آسیا را بین ۱۰ تا ۳۰ سنت در هر بشکه کاهش داد. قیمت گرید نفتی سبک عرب لایت به مقصد آسیا یک دلار و ۷۰ سنت بالاتر از قیمت پایه منطقه ای تعیین شد که ۱۰ سنت در مقایسه با قیمت ماه مه کاهش داشت. این نخستین کاهش قیمت رسمی این گرید از دسامبر بوده و ضعیف شدن بازارهای نفت آسیایی را نشان می دهد. معامله گران و پالایشگاهها در نظرسنجی بلومبرگ پیش بینی کرده بودند آرامکو قیمت عرب لایت را ۲۰ سنت در هر بشکه کاهش می دهد.
ارزش دلار مقابل بیشتر ارزها افزایش یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۴ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۱.۳۱۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۹۴ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)