بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: واکنش ایران به اتهامات بی پایه دولت مغرب، واکنش جهان عرب به موضع محسن رضایى درباره فلسطین، واکنش ظریف به سه سالگی خروج آمریکا از برجام، برخورد راکت به شهرک اسرائیلی «اشکول» و درخواست روسیه برای بازگشت کامل آمریکا به برجام، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش ایران به اتهامات بی پایه دولت مغرب
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه مراکش در گفتوگوی برخط با اعضای لابی صهیونیستی «آیپک» اظهار داشت: دولت مغرب به دلیل ناتوانی در حل مسائل منطقهای خود، ضمن حمایت از رژیم جنایتکار صهیونیستی، بار دیگر اتهامات واهی و بی اساس خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه، اتهامات بی پایه دولت مغرب نسبت به جمهوری اسلامی ایران را در راستای کمک به طرحهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه و علیه وفاداران به آرمان حقه فلسطین ارزیابی کرد و افزود: جای تاسف است، دولت مغرب که در حال حاضر ریاست کمیته قدس را نیز بر عهده دارد، در شرایطی که جهان اسلام بیش از هر زمان دیگری به وحدت و یکپارچگی نیاز دارد، در راستای کمک به اهداف دشمنان امت اسلامی توجهات را از موضوع اصلی جهان اسلام که مقابله با تعدی به قدس شریف و دفاع از حقوق ملت فلسطین است، منحرف میکند.
«ناصر بوریطه» وزیر خارجه مغرب روز پنجشنبه برای نخستین بار در کنفرانس کمیته روابط عمومی آمریکا-اسرائیل (لابی صهیونیستی آیپک) شرکت کرد که همین امر خشم مخالفان سازش با رژیم صهیونیستی در مغرب را برانگیخت.
وی طی سخنانی در این نشست، ایران را به بی ثبات کردن شمال و غرب آفریقا متهم کرد و گفت: ایران تمامیت ارضی ما را تهدید و اقدام به آموزش شبه نظامیان برای حمله به ما میکند.
وزیر خارجه مغرب چهارشنبه گذشته نیز در مصاحبهای گفته بود، مغرب به زودی به سمت «نهایت حد ممکن توسعه همکاری دوجانبه با تلآویو» پیش خواهد رفت و افزود: «ما به تعهدات خود پایبندیم، چون ما این تصمیم (عادیسازی روابط با اسرائیل) را با اعتقاد راسخ اتخاذ کردیم و در آینده نزدیک به سمت بالاترین سطح ممکن برای توسعه همکاری دوجانبه پیش خواهیم رفت.»
وی همچنین علیه ایران نیز سخن گفت و با ذکر ادعاهای تکراری گفت: «ما برای هماهنگی با متحدان به منظور مقابله با تهدیدات ایران که مرتبط با برنامه هستهای آن است، نیاز داریم. ایران برای برهم زدن ثبات شمال و غرب آفریقا تلاش میکند.»
او مدعی شد: «ایران تمامیت اراضی مغرب و امنیت آن را از طریق شبهنظامیان پولیساریو و آموزش آنها و اعطای سلاح به این شبهنظامیان در معرض تهدید قرار داده است، همچنانکه ایران از طریق حزبالله در غرب آفریقا در حال نفوذ و استقرار است و ما امروز مراقب تهدیدات ایران علیه امنیت ملت مغرب هستیم.»
واکنش جهان عرب به موضع محسن رضايى درباره فلسطين
محسن رضايى، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام، پنجشنبه گذشته و در شامگاه روز جهانى قدس، به حوادث اخير در فلسطين اشغالى، به ويژه قدس و نابلس، واكنش نشان داد و با اشاره به قيام اخير مردم بيت المقدس در دفاع از مسجد الأقصى و نيز عمليات يك شهروند فلسطينى عليه شهرك نشينان اشغالگر صهيونيست در حومه نابلس و جنايات اخير ارتش رژيم صهيونيستى كه منجر به قتل و جرح چند نفر از افراد بى دفاع فلسطينى شد، با انتشار توييتى به زبان عربى نوشت؛
«قدس و اقصى،
قيام دوباره در ماه رمضان،
و شهادت ديروز جوان فلسطينى در نابلس!
در آستانه روز جهانى قدس؛
خدا يار و ياور اهالى بيت المقدس
و مردم ما در همه جاى فلسطين باشد.»
خبرگزارى هاى مهم فلسطينى مانند pal today يا «فلسطين اليوم» (وابسته به جنبش جهاد اسلامى فلسطين)، «القدس نيوز» و «شمس نيوز» و نيز دو سايت «المحور تودى» و «الدراسات» با انتشار توييت دكتر محسن رضايى اعلام كردند كه يكى از مسئولان ايرانى كه نامزد انتخابات رياست جمهورى اسلامى ايران است، نسبت به حوادث جارى و قيام مردم بيت المقدس در رويارويى با اشغالگران صهيونيست و مبارزات مردم نابلس و ساير شهرهاى كرانه غربى، در آستانه روز جهانى قدس واكنش نشان داد. اين خبرگزارى ها، در ادامه، متن توییت اخير دكتر رضايى را منتشر كردند.
در لبنان، علاوه بر پايگاه خبرى «العهد» وابسته به حزب الله لبنان، دو سايت خبرى «صدى الضاحية» و sada4press نيز توييت دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام را بازتاب دادند.
گروه ها و تشکل های فرهنگی معتبر در صفحات خود در شبکه های اجتماعی، از جمله «الاعلام العربى المقاوم»، گروه فرهنگی «رضوان»، دو گروه «العلم نور» و «نساء من أحل القدس» كه جمعى از طلاب حوزه هاى علميه لبنان و زنان مدافع فلسطين از كشورهاى مختلف را دربرمى گيرند به همراه دهها گروه فرهنگی دیگر اقدام به بازنشر موضع دکتر محسن رضایی کردند.
همچنين دو شبكه تلويزيونى آفاق و الاتجاه عراق هم از جمله منابع خبرى بازتاب دهنده توييت دكتر محسن رضايى بودند که ویدئوهای منتشر شده در این تلویزیون ها، در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود.
واکنش ظریف به سه سالگی خروج آمریکا از برجام
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در واکنش به گذشت سومین سال خروج آمریکا از برجام اعلام کرد که ۳ سال گذشته یک دلقک سیه رو تعهدات آمریکا به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرد.
ظریف ساعتی پیش در صفحه توییتر خود نوشت: در حالی که تلاش میکنیم برجام را در وین احیا کنیم، لازم است به یاد بیاوریم که این مساله چگونه آغاز شد.
وی با اشاره به خروج دولت دونالد، ترامپ رییس جمهوری پیشین آمریکا از برجام در تاریخ ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ۹۷) اضافه کرد که یک دلقک سیه رو، سه سال پیش تعهدات آمریکا در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: جو بایدن رییس جمهوری آمریکا باید تصمیم بگیرد که آمریکا به بی قانونی ادامه میدهد یا پایبندی به قانون. تعهد بر دوش آمریکاست نه ایران.
برخورد راکت به شهرک اسرائیلی «اشکول»
منابع محلی بامداد یکشنبه از شلیک راکت از نوار غزه به سمت شهرکهای صهیونیستنشین خبر دادند.
خبرگزاری فلسطینی «شهاب» به نقل از منابع صهیونیستی گزارش داد: «رسانههای عبری میگویند یک فروند راکت که از نوار غزه شلیک شده بود، به منطقه اشکول برخورد کرده است.»
به نوشته روزنامه «جروزالمپست»، سخنگوی ارتش اسرائیل در بیانیهای در این باره گفت: «دقایقی پیش، یک فروند راکت از نوار غزه به سمت اسرائیل شلیک شده و باعث به صدا درآمدن آژیرهای هشدار در یک منطقه باز گردید.»
شامگاه شنبه بود که دهها نفر از ساکنان غزه که در اعتراض به تشدید حملات رژیم صهیونیستی علیه قدس و مقدسات آن در شرق شهر غزه و نزدیک نوار مرزی این منطقه با فلسطین اشغالی تجمع کرده بودند، مورد حمله نظامیان صهیونیست قرار گرفتند.
در این حمله دهها فلسطینی بر اثر شلیک گازهای اشکآور صهیونیستها دچار حالت خفگی شدند و سه نفر هم بر اثر شلیک گلوله پلاستیکی صدمه دیدند.
نظامیان صهیونیست همچنین در حمله شبانه به منطقه باب العامود چندین فلسطینی را بازداشت و حداقل ۱۷ نفر را زخمی کردند.
گروههای مقاومت فلسطین در غزه هم این روزها با تشدید حملات رژیم صهیونیستی به قدس و مسجد الاقصی بر حمایت از هموطنان و مقدسات خود تاکید و اشغالگران را به پاسخی محکم تهدید کردند.
کمیتههای حامی انتفاضه فلسطین از اهالی غزه خواسته بود از ساعت هشت شنبه شب در همه اردوگاههای واقع در شرق غزه، شیوه مبارزاتی ایجاد کابوس شبانه برای برآشفته کردن دشمن را از سر گیرند.
در روزهای گذشته صهیونیستهای افراطی با حمله به نمازگزاران فلسطینی در مسجدالاقصی، مانع ادای فرایض دینی از سوی آنها شدند و این در حالی بود که مأموران رژیم صهیونیستی نیز از آنان پشتیبانی میکردند. این اقدام به درگیری شدید میان مسلمانان و صهیونیستها انجامیده است.
پیش از این، «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در اظهاراتی تهدیدآمیز علیه نوار غزه گفت که در جلسه کابینه امنیتی تصمیم گرفته شد، برای هر سناریویی آماده شوند و کسی نباید آنها را آزمایش کند.
ذرخواست روسیه برای بازگشت کامل آمریکا به برجام
«میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش شامگاه شنبه در پیامی توییتری بر ضرورت بازگشت آمریکا به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد.
وی در این پیام توییتری نوشت: «همانطور که اتحادیه اروپا به درستی در بیانیه مطبوعاتی خود اعلام کرد، مشارکت کنندگان در گفتوگوهای وین به مذاکرات از جمله بازگشت احتمالی آمریکا به توافق هستهای ادامه میدهند. برای تحقق این موضوع، آمریکا باید به پایبندی کامل به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بازگردد.»
اولیانوف بامداد امروز نیز در پیامی توییتری با اشاره به خروج سه سال پیش آمریکا از برجام نوشت: «سه سال پیش در چنین روزی، آمریکا از برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری را آغاز کرد. این کار موجب تضعیف توافق هستهای، پیشرفت برنامه هستهای ایران و وخیم شدن اوضاع در خلیج فارس گشت؛ شکستی مفتحضانه! اکنون، احتمال بازگشت آمریکا به برجام در دستور کار مذاکرات وین قرار دارد.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا بعد از خروج از برجام در راستای سیاست «فشار حداکثری» علاوه بر بازگرداندن تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق و اعمال تحریمهای جدید به سیاستهایی تحریکآمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.
تئوری ترامپ این بود که این سیاستها میتواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند.
او روز ۲۰ ژانویه سال جاری میلادی، در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود. ترامپ به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری شکست خورده گفته قصد دارد ایالات متحده را به برجام بازگرداند؛ اما تا به حال از انجام اقدامات لازم در این راستا خودداری کرده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.