بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بودجه ۱.۹ تریلیون دلاری آمریکا برای مقابله با ایران، چین و روسیه، اعلام حمایت جهانی از تحقیقات سازمان ملل درباره اسرائیل، تبریک رهبر کره شمالی به بشار اسد، کشته شدن فرمانده ارتش آزادی بخش بلوچستان پاکستان و انتقال پیام اسرائیل به حماس از طریق مصر، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه بوده اند.
بودجه ۱.۹ تریلیون دلاری آمریکا برای مقابله با ایران، چین و روسیه
به نقل از "اسپوتنیک"، در بودجه آمریکا که به کنگره این کشور ارائه شده است، ۱.۹ تریلیون دلار جهت مقابله با "نفوذ" ایران، چین و روسیه در سرتاسر اروپا و اوراسیا با تمرکز ویژه بر خاورمیانه اختصاص یافته است.
در سند بودجه آمریکا پیشنهاد شده است که تقریباً ۶۶۵.۸ میلیون دلار به طور خاص برای تقویت "مقاومت اروپا و اوراسیا در برابر نفوذ خارجی و پیشبرد ادغام یورو-آتلانتیک در کنار پرداختن به چالشهای رو به رشد از سوی روسیه و چین اختصاص یابد.
این سند اضافه میکند: بودجه از برنامههای متمرکز برای دفاع از دموکراسی، حاکمیت قانون، پیشبرد حقوق بشر و برابری جنسیتی، مبارزه با فساد و مقابله با اقتدارگرایی پشتیبانی خواهد کرد.
علاوه بر این آمریکا یک بودجه ۸۰۰ میلیون دلاری برای شبکههای تلوزیونی بین المللی جهت هدف قرار دادن مخاطبان در ایران، چین و روسیه و همچنین کشورهای آفریقایی و خاورمیانه در نظر گرفته است.
از نظر دفاعی، بودجه پیشنهادی بایدن بر نوسازی زرادخانههای هستهای و همچنین توسعه تواناییهای جنگی نوین متمرکز میشود. این بودجه مانند گذشته سعی میکند برتری نظامی آمریکا را حفظ کند.
تقریباً ۲۷.۷ میلیارد دلار صرف نوسازی هستهای از جمله ساخت بمب افکنها و زیردریاییهای جدید و دوربرد خواهد شد. بیش از ۲۰ میلیارد دلار دیگر نیز برای بهبود و حفظ پدافند موشکی مانند سیستمهای مستقر در دریا در نظر گرفته شده است.
درخواست بودجه دولت جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا در کنگره بررسی میشود و این نهاد در نهایت تصمیم میگیرد این منابع چطور هزینه شوند.
در طرح اولیه بودجه که دولت «جو بایدن» چندی پیش تقدیم کنگره کرده بود نیز از «تهدید چین» به عنوان چالش اول وزارت دفاع آمریکا نام برده شده بود. بایدن، خواستار افزایش بودجه وزارت دفاع آمریکا به ۷۱۵ میلیارد دلار شده و اعلام کرده بود، بخشی از این بودجه برای مهار چین و روسیه هزینه خواهد شد.
در آن طرح اولیه، مهار چین و روسیه، نوسازی برنامه هستهای، ارتقای وضعیت جوی و مقابله با تهدیدهای نوظهور بیولوژیکی اهداف وزارت دفاع آمریکا اعلام شدهاند.
دولت آمریکا در چند سال اخیر به خصوص بر مقابله با چین متمرکز شده است. روابط میان واشنگتن و پکن طی سالهای گذشته بر سر مسائل مختلف از جمله جنگ تجاری، شیوع ویروس کرونا و فعالیت رسانهها در دو کشور با تنش مواجه شده است.
اعلام حمایت جهانی از تحقیقات سازمان ملل درباره اسرائیل
تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تشکیل یک کمیته تحقیقات درخصوص جنایات رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطین، با استقبال عربی و بین المللی مواجه شد.
به نقل از الجزیره، در پی این تصمیم، پارلمان عربی در بیانیهای اعلام کرد، این تصمیم همسو با تصمیم پارلمان عربی در جلسه فوق العاده آن است که خواهان تشکیل کمیته حقیقت یاب بین المللی برای تحقیقات درخصوص جنایات اشغالگر علیه مردم فلسطین شده بود.
در این بیانیه آمده است که این تصمیم، نشانگر عزم جامعه بین الملل برای انجام مسئولیتهای خود در قبال کشتارهای صورت گرفته در حق مردم فلسطین و پیش رفتن در مسیر بازخواست و مجازات عاملان این اقدامات است.
پارلمان عربی بر لزوم تسریع در اقدامات تشکیل کمیته تحقیقات تاکید کرد.
پارلمان عربی از کشورهای آزاد جهان نیز خواست تا هرگونه حمایتی را برای تسهیل در ماموریت این کمیته و رفع تمامی موانعی که اسرائیل در مقابل ماموریت قانونی، انسانی و اخلاقی آن می گذارد، ارائه دهند.
در همین حال، وزارت خارجه پاکستان از این تصمیم استقبال کرد. شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان در توئیتی نوشت: ما از تصویب مصوبهای که پاکستان آن را به شورای حقوق بشر ارائه داده بود و به تضمین احترام به قانون بین المللی انسانی و قانون بین المللی حقوق بشر فرامیخواند، استقبال میکنیم.
قریشی گفت: این تصمیم شامل تشکیل کمیته تحقیقات درخصوص موارد نقض حقوق بشر در فلسطین اشغالی از جمله قدس شرقی میشود.
در همین حال، وزارت خارجه فلسطین از تشکیل کمیته تحقیقات شورای حقوق بشر درباره جنایات رژیم صهیونیستی در جنگ اخیر غزه استقبال کرد.
وزارت خارجه دولت تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیهای از تصویب تشکیل کمیته تحقیقات شورای حقوق بشر درباره جنایات رژیم صهیونیستی در جنگ اخیر غزه استقبال کرد.
این وزارتخانه ضمن تشکر از کشورهایی که به تشکیل این کمیته رای مثبت دادند، اعلام کرد: این تصمیم بیانگر تمایل جامعه بینالملل برای پیشبرد روند محاکمه، مجازات، اجرای قانون و حفاظت از حقوق بشر فلسطین است.
وزارت خارجه فلسطین در ادامه نسبت به مواضع کشورهایی که با تصویب این کمیته مخالفت کرده ابراز تاسف نمود و این اقدام آنها را غیر اخلاقی خواند و تاکید کرد، این کشورها سیاست دوپهلو را در پیش گرفته و با این شکل رای دادن، جانبداریشان از جنایات رژیم اشغالگر را نشان دادند.
این وزارتخانه در ادامه بیانیه خود تاکید کرد که برای تسریع در روند تشکیل کمیته مذکور تلاش خواهد کرد و خواستار کمک جامعه بینالملل به این کمیته و همکاری با آن شد.
در مقابل، وزارت خارجه دولت رژیم صهیونیستی در بیانیهای به شدت از تصویب تشکیل کمیته تحقیقات شورای حقوق بشر درباره جنایات این رژیم در جنگ اخیر غزه انتقاد کرد و آن را "شکستی اخلاقی" خواند.
وزارت خارجه دولت رژیم صهیونیستی در این بیانیه مدعی شد: هدف از این تحقیقات، سرپوش گذاشتن بر جنایات حماس است و به همین دلیل، اسرائیل آن را رد کرده و با این تحقیقات همکاری نخواهد کرد.
در همین راستا، آمریکا تاسف شدید خود را نسبت به مصوبه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای آغاز تحقیقات بین المللی درخصوص جنایات رژیم صهیونیستی در جنگ علیه غزه ابراز کرد.
هیات آمریکا در سازمان ملل در ژنو در بیانیهای اعلام کرد: این اقدام شورای حقوق بشر، تهدیدی برای سنگ اندازی در مسیر پیشرفت حاصله است.
همچنین، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، این تصمیم شورای حقوق بشر را "خجالت آور" خواند و گفت که این اقدام، نمونهای از جنون آشکار شورای حقوق بشر برای مخالفت با اسرائیل است.
نتانیاهو مدعی شد: اسرائیل با تصمیم شورای حقوق بشر مخالف است که هیچ اشارهای به سازمان "تروریستی" حماس نداشته و کاملاً شلیک ۴۳۰۰ موشک از غزه به سمت "غیرنظامیان" اسرائیلی را نادیده میگیرد. اسرائیل با این تحقیقات که "با هدف سرپوش گذاشتن بر جنایات حماس و نیز مجرم دانستن اسرائیل به دلیل تلاشهایش جهت حفاظت از شهروندان خود است"، همکاری نخواهد کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل در نشست پنجشنبه خود در ژنو، تشکیل کمیته تحقیقات درباره جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین را تصویب کرد.
تشکیل کمیته تحقیقات درباره جنایات رژیم اشغالگر با ۲۴ رای موافق در برابر ۹ رای مخالف و ۱۹ رای ممتنع اعضا صورت گرفت.
تبریک رهبر کره شمالی به بشار اسد
رهبر کره شمالی پیروزی بشار اسد را در انتخابات ریاستجمهوری سوریه تبریک گفت.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، دفتر ریاستجمهوری سوریه در بیانیهای اعلام کرد، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در پیامی برای بشار اسد، رئیسجمهور سوریه پیروزی وی را در انتخابات ریاستجمهوری تبریک گفت.
رهبر کره شمالی در پیام تبریک خود تاکید کرد، پیروزی اسد نشان دهنده اراده برای شکست "توطئه های تهاجمی" است.
کشته شدن فرمانده ارتش آزادی بخش بلوچستان پاکستان
ارتش آزادی بخش بلوچستان پاکستان «B.L.A» کشته شدن «میر عبدالنبی بدوزای بنگالزی» 57 ساله ملقب به «چانکامیر» را تأیید کرد.
این گروه با صدور بیانیهای تأیید کرد: فرمانده اصلی ارتش آزادیبخش بلوچ (BLA) در یک حمله کشته شده است.
در این بیانیه مشخص نشده که وی کجا مورد حمله قرار گرفته استY بنگالزی در سال ۲۰۰۲ به این سازمان پیوست و در سال ۲۰۱۲ مسئولیت فرماندهی به وی سپرده شد.
انتقال پیام اسرائیل به حماس از طریق مصر
منابع خبری، روز شنبه، گزارش دادند که دولت مصر در ارتباط با پیامدهای تجاوز رژیم صهیونیستی به بخشهای مختلفی از خاک فلسطین به ویژه نوار غزه و مسhله بازسازی ساختمانهای تخریب شده در این نوار در حال مدیریت تحرکات گستردهای در این خصوص است.
در همین ارتباط، منابع فلسطینی روز گذشته خبر دادند که هیأتی از سازمان اطلاعات مصر به ریاست «احمد عبدالخالق» مسئول پرونده فلسطین برای سومین بار پس از اعلام آتشبس وارد نوار غزه شده است.
منابع مصری در این خصوص به روزنامه «العربی الجدید» خبر دادند که قاهره به جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اطلاع داده که رایزنیهای آتی، باید شامل مذاکره بر سر تبادل اسرا باشد و تلآویو به شدت اصرار دارد که این مسئله را به هرگونه موضوع مرتبط با دستیابی به آتشبس یا بازسازی غزه ربط دهد.
این منابع اضافه کردند، از جمله دیدارهای مهمی که در دستور کار هیأت امنیتی مصر در این خصوص قرار دارد، دیدار با «مروان عیسی» عضو دفتر سیاسی و معاون فرمانده «کتائب عز الدین القسام» شاخه نظامی حماس به منظور تسهیل روند مذاکره بر سر تبادل اسراست.
این منابع گزارش دادند، «حماس بر جدایی مساله تبادل اسرا از هر گونه مذاکره مربوط به آتشبس طولانیمدت یا بازسازی غزه پافشاری دارد» و در عین حال تأکید کرده است: «این تبادل کاملا بر عهده فرماندهی کتائب [القسام] است».
از سوی دیگر، منابع مصری گمانهزنیهای مطرح در برخی تحلیلهای بینالمللی درباره امکان جنگ مجدد در روزهای آتی را دور از ذهن قلمداد و در عین حال تأکید کردند که دولت آمریکا و برخی کشورهای غربی تعهداتی بینالمللی مبنی بر جلوگیری از هرگونه جنگ جدید در خاک فلسطین ارائه کردهاند.
طبق گفته منابع مذکور، فشارهایی علیه تلآویو درباره به تعویق انداختن پرونده تخلیه ساکنان محله «الشیخ جراح» شهر قدس اعمال شده است و همچنین هیأتی که از راه گذرگاه «بیت حانون» وارد نوار غزه شده و با رهبری جنبش حماس و نمایندگان دیگر گروههای مقاومت دیدار کردهاند، به موضوع تثبیت آتشبس پرداختهاند.
در این گزارش اشاره شده است که ورود هیأت مذکور به غزه چند روز پیش از سفر هیأتهای حماس و جنبش جهاد اسلامی به قاهره به منظور آغاز مذاکرات بر سر تثبت آتشبس و روند بازسازی نوار غزه صورت گرفته است.
منابع مصری خبر دادند که هیأت مصری پیامی برای سطوح عالی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین بهویژه «یحیی السنوار» رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه آورده بود که در این پیام درخواستهایی درباره «آتشبس، عدم تحریک مقامات اسرائیلی، اکتفا به اظهارات، کنفرانسها و رژههای نظامی» مطرح شده بود.
بر اساس این گزارش، تلآویو از رفتارهای یحیی السنوار که با اقدامات اخیر خود مقامات اسرائیلی را در برابر افکار عمومی در شرایط سختی قرار داد، ابراز عصانیت کرده است.
مقامات اسرائیلی اشاره دارند به کنفرانس مطبوعاتی اخیر یحیی السنوار، که در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اعلام تلآویو برای ترورش گفته بود تمایل دارد در حملات رژیم صهیونیستی شهید شود و برای اثبات اظهارات خود پس از اتمام کنفرانس با پای پیاده تا خانهاش رفت و به ارتش رژیم صهیونیستی ۶۰ دقیقه مهلت میدهد تا او را ترور کند.
منابع مصری در پایان توضیح دادند که هدف از سفر هیأت مصری به نوار غزه، زمینهسازی برای ورود «عباس کامل» رئیس سازمان اطلاعات مصر به نوار غزه و رامالله است تا او در سفر آتی خود به فلسطین، بسته کمکهای مصر برای بازسازی نوار غزه و نظارت بر این روند را با توافق کامل تمام گروههای فلسطینی و با هماهنگی تلآویو اعلام کند.