به گزارش
تابناک اقتصادی؛ تعرفه گذاریهای نادرست در مصرف انرژی، سبب توزیع ناعادلانه یارانههای انرژی شده و مشترکان و صنایع با مصرف بیشتر انرژی یارانه بیشتری را دریافت میکنند، در حالی که با تعرفه گذاری صحیح به روش پلکانی افزایشی یا IBT که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته اجرا میشود، میتوان صرفه جویی قابل توجهی را مشابه کشورهایی که این سیاست را پیاده کردهاند داشته باشیم و در نتیجه کمبود برقهایی که اخیرا با آن مواجهیم، دیگر در کشور نداشته باشیم و حتی امکان صادرات برق و ایجاد منابع پایدار برای کشور را فراهم کنیم. در این باره با پرویز محمدنژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس به گفتگو پرداختیم.
پرویز محمدنژاد نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون انرژی درباره خاموشی و کمبود اخیر برق در گفتگو با
خبرنگار تابناک اقتصادی عنوان کرد:
دلیل اصلی خاموشیهایی که اکنون با آن مواجهیم کمبود تولید برق به میزان تقاضاست و این خاموشیها به اندازهی تفاوت تولید و مصرف هست، هرچند مسائلی در مدیریت تقاضا نیز وجود دارد.
وی با بیان دلایل مختلف ایجاد قطعیهای برق، افزود: ابتدا اینکه در سال پیشرو تولید نیروگاه برق آبی کمتر از نصف تولید در سال گذشته است. دیگر اینکه در سال ۹۹ حدود ۵۸ هزار مگاوات تولید برق داشتیم که پیک مصرف ما نیز به همین اندازه بود و اکنون در سال ۱۴۰۰ پیک مصرف ما به شصت و سه هزار مگاوات رسیده است، وقتی با بحران کمبود برق روبرو شویم چارهای جز خاموشی نیست، لذا با وجود کمبود برق، خاموشی داریم، اما باید تا جای امکان آن را کاهش داد.
راهکارهای کاهش خاموشیها
این عضو کمیسیون انرژی درباره راهکار چگونگی کاهش خاموشیها، تاکید کرد: اولاً باید همهی ژنراتورها در سطوح مختلف با میزان تولید مختلف تحت عنوان خود تأمین، وارد مدار شوند. صنایع بزرگ معمولاً خود دارای نیروگاه هستند، این نیروگاهها باید با توان کامل با هدف تولید برق بیشتر وارد مدار شود.
راهکار دوم، خاموشیهای زمان پیک است، که یکی مربوط به ظهر و یک پیک مربوط به غروب است، که ضروریست ادارات و سازمانهای دارای مصرف در زمان پیک، مدار برق اصلی خود را خاموش کرده و پیکها را بطور جدی رعایت نمایند.
وی با گلهمندی از مصرف بیشینه کشور، افزود: این خوب نیست که مصرف ما بیشتر از میانگین جهانی است و ما حداقل باید در حد میانگین جهانی مصرف کنیم، لذا راهکار سوم این است که از مردم بخواهیم ۱۰ درصد از مصرف خود را کاهش داده (که بالتبع یک عدد قابل ملاحظهای در شبکه ایجاد خواهد شد) و صرفه جویی کنند، تا برق مصرفی که برای انواع مصارف همچون: تلفن، سرمایش و گرمایش، آسانسور و آب خوردن و ... استفاده میشود و اگر برق برود همهی اینها مختل خواهد شد، دائمی باشد.
محمدنژاد با بیان مهمترین راهکار جلوگیری از خاموشیها، اظهار داشت: راهکار چهارم و مهمترین موضوع، بحث مدیریت مصرف و الگوی مصرف است که وزارت نیرو مکلف است که یک الگوی مصرف کامل را تعریف کند و آن تعریف الگوی مصرف به صورت پلکانی است. خانههای لاکچری که از برق خانگی خود برای استخر و جکوزی خود استفاده میکنند، اینها را مدنظر قرار داده و بایستی تعرفه مصرفی برق برای چنین افراد پرمصرفی بسیار بالاتر باشد.
وی در ادامه، افزود: مورد پنجم نصب کنتورهای هوشمند در معرض دید است، خصوصا خانههای با سطح وسیع و روشناییهای گسترده و مصارف غیرمتعارف اینها باید کنتورهای هوشمند نصب کنند. کنتورهای هوشمند قابلیت کنترل از راه دور را دارد و اگر چنانچه مصرف برق از حد معمول عبور کند به طور خودکار قطع خواهد شد.
محمدنژاد با اشاره به اهمیت کاهش تلفات برق، توضیح داد: مورد آخر نیز کاهش تلفات شبکه است، که بخشی زیادی از انرژی ما به این شکل هدر میرود. شبکههای غیراستاندارد بایستی استاندارد شود. هر چه افزایش بار شبکه داشته باشیم، تأسیسات برقی مثل ترانس، کابل و سایر اتصالات آسیب میبینند و خاموشی مضاعفی ایجاد میکند.
وی در خاتمه، افزود: اینها قایل پیشبینی است و با تأمین و اصلاح شبکههایی که در مناطق مختلف شهری یا روستایی هستند، قابل رفع است و اصلاح شبکههای انتقال و شبکههای توزیع میتواند بخشی از انرژی را برای تامین برق مردم، فراهم کند. اینها همه در حوزهی مدیریت مصرف است که متأسفانه موفق نبودهایم، اما تلاش بر این است که این را موضوع را سریع اصلاح کنیم.