بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: ادعای رسانه آمریکایی درباره لغو بخشی از تحریمهای ایران، افزایش شمار جانباختگان آتشسوزی در بیمارستان «الناصریه» عراق، ادعای واشنگتن درباره مذاکره برای تبادل زندانیان با ایران، اعلام آمادگی دولت افغانستان برای مذاکره با طالبان و امضای اولین توافقنامه کشاورزی بین امارات و رژیم صهیونیستی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای رسانه آمریکایی درباره لغو بخشی از تحریم های ایران
پایگاه خبری واشنگتن فری بیکن گزارش داد وزارت امور خارجه آمریکا به کنگره اعلام کرده با هدف ایجاد دسترسی جمهوری اسلامی ایران به داراییهای بلوکه شده خود در ژاپن و کره جنوبی، بخشی از تحریمهای تجاری ایران را لغو کرده است.
پایگاه خبری واشنگتن فری بیکن در گزارشی نوشت، وزارت خارجه آمریکا، اواخر روز سه شنبه به کنگره اطلاع داده با هدف دسترسی ایران، بخشی از تحریمهای تجاری را لغو کرده است.
بر اساس این گزارش، این معافیت که توسط آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا امضا شده است، انتقال وجوه ایران در حسابهای محدود به صادر کنندگان در ژاپن و جمهوری کره را مجاز میداند. این معافیت اجازه میدهد تا پول ایران که در نتیجه تحریمهای آمریکا مسدود شده بود، بدون نقض قانون آزاد شود.
همچنین وزارت امور خارجه آمریکا میگوید که اجازه انتقال وجوه به ایران را نمیدهد و صرفا بازپرداخت به شرکتهای ژاپنی و کرهای را که کالاها و خدمات غیر تحریم شده قبل از تشدید تحریمهای ایالات متحده توسط دولت قبلی صادر میکردند، ایجاد میکند.
بر اساس این گزارش، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده است، بلینکن لغو تحریمها را امضا کرد تا به ژاپن و کره نود روز دیگر فرصت دهد تا معاملات خود را با ایران کامل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است وزیر امور خارجه قبلاً این لغو تحریمها را امضا کرده بود تا اجازه دهد، وجوه و داراییهایی که در حسابهای محدود ایرانی در ژاپن و کره نگهداری میشود برای بازپرداخت شرکتهای ژاپنی و کرهای که کالاهای غیر تحریم شده را به ایران صادر میکنند، استفاده شود.
خبرگزاری رسمی یونهاپ نیز روز شنبه نوشته بود، بر اساس خبر وزارت اقتصاد و دارایی کره جنوبی، «هونگ نام کی» وزیر دارایی این کشور و «جانت یلن»، وزیر خزانه داری آمریکا، روز جمعه (به وقت محلی) در ونیز ایتالیا در حاشیه نشست گروه ۲۰ (G-۲۰) در مورد همکاریهای اقتصادی دوجانبه و مسائل جهانی از جمله نحوه آزادسازی داراییهای ایران در سئول گفتوگو کردند.
یونهاپ بدون اشاره بیشتر به این موضوع نوشت: کره جنوبی در تلاش است با حمایت ایالات متحده از یک کانال در سوئیس برای استفاده از بخشی از پول منجمد شده ایران در کره جنوبی برای فروش کالاهای بهداشتی و درمانی شرکتهای سوئیسی به ایران استفاده کند.
هم اکنون حدود ۷ میلیارد دلار از داراییهای ایران از محل فروش نفت به دلیل تحریمهای آمریکا در بانک های کره جنوبی بلوکه شده است.
افزایش شمار جانباختگان آتشسوزی در بیمارستان «الناصریه» عراق
یک مرکز نگهداری مبتلایان به کرونا در بیمارستان «امام حسین (ع)» شهر الناصریه واقع در استان «ذیقار» در جنوب عراق شامگاه دوشنبه دچار آتشسوزی شد.
خبرگزاری رسمی عراق (واع) بعدازظهر سهشنبه به نقل از مرکز بهداشت ذی قار گزارش داد، شمار افراد جانباخته در این حادثه به ۱۰۸ تن افزایش یافته است.
خبرگزاری عراق خبر داد، به سندی دست یافته است که از صدور حکم بازداشت متهمان این آتشسوزی حکایت دارد.
واع خبر داد که دادگاه استیناف الناصریه حکم بازداشت سیزده متهم این آتشسوزی را صادر کرده است.
نام «صدام الطویل»، مدیر بهداشت این استان در بین افرادی قرار دارد که حکم بازداشت آنان صادر شده است؛ این حادثه پس از دو ماه و نیم از حادثهای مشابه در بیمارستان «ابن الخطیب» در بغداد رخ داد که به مرگ ۸۰ نفر منجر شد.
روز گذشته نیز سه آتشسوزی در بغداد روی داد؛ آتش سوزی نخست در یک انبار مواد پلاستیکی و اسفنجی در منطقه «عویریج» در جنوب بغداد صورت گرفت.
پس از آن ساختمان یک دادگاه در بغداد دچار آتش سوزی شد که به گفته تیم های آتش نشانی در عراق، این آتش سوزی در کتابخانه ساختمان دادگاه بدوی البیاع وابسته به دادگاه استیناف بغداد در منطقه الکرخ روی داد.
آتشسوزی سوم هم در ساختمان وزارت بهداشت در پایتخت روی داد که به تخلیه ساختمان اداری این وزارتخانه منجر شد.
پس از قربانی شدن شهروندان عراق، «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر، دستور برگزاری نشست فوقالعاده را صادر کرد.
در این نشست فوق العاده که با حضور شماری از وزرای کابینه، فرماندهان امنیتی و به ریاست الکاظمی برگزار شد، دلایل و پیامدهای این آتشسوزی بررسی و در پایان این نشست مجموعه تصمیماتی گرفته شد.
«احمد غنی الخفاجی» استانداری ذیقار هم طی بیانیهای امروز (سهشنبه - ۱۳ ژوئیه) را عزای عمومی اعلام کرد و از تعطیلی عمومی سه روزه در این استان خبر داد.
استاندار ذی قار ضمن دستور به کمیته مذکور برای بازجویی از همه افراد دارای ارتباط اداری و فنی با حادثه آتشسوزی بیمارستان امام حسین (ع)، دریافت هرگونه اطلاعات درباره عوامل حادثه، خواستار ارائه گزارش نهایی ظرف ۴۸ ساعت از زمان تشکیل کمیته جهت اعلام آن برای افکار عمومی شد.
ادعای واشنگتن درباره مذاکره برای تبادل زندانیان با ایران
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز سهشنبه گفت که واشنگتن آماده دور هفتم مذاکرات وین است.
وی که در کنفرانس خبری وزارت خارجه صحبت میکرد، افزود: «در حال حاضر هیچ گونه صربالاجلی در ذهن خود نداریم؛ اما پنهان نمیکنیم در حال بررسی پیامدهای پیشرفتهای هستهای ایران برای بازگشت بالقوه به برجام هستیم.»
پرایس در بخش دیگری از این کنفرانس خبری گفت که واشنگتن در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم اما فعال با ایران در خصوص مبادله زندانیان است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: این مذاکرات جدای مذاکرات درباره احیای توافق هستهای ایران بوده و واشنگتن به دنبال آزادی شهروندان خود در ایران در سریع ترین زمان ممکن است.
شامگاه سهشنبه نیز منابع غربی مدعی شدهاند، مذاکرات هستهای میان قدرتهای جهانی و ایران بعید است تا قبل از روی کار آمدن رئیسجمهور جدید ایران در ماه آینده میلادی برگزار شود.
وبگاه شبکه خبری بلومبرگ به نقل از دو مقام آگاه از زمانبندی مذاکرات هستهای نوشته، انتظار میرود هفتمین دور مذاکرات وین اواسط ماه آگوست برگزار شود.
مذاکرات وین در برجام از فروردینماه سال ۱۴۰۰ با هدف بازگرداندن آمریکا به توافق هستهای برجام و مجاب کردن ایران به متوقف کردن اقداماتش در جهت کاستن از تعهدات برجامی خود آغاز شد. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده با توجه به خروج آمریکا از برجام با نمایندگان این کشور گفتوگو نمیکند. آمریکاییها از طریق سایر طرفهای حاضر در مذاکرات، از مواضع ایران مطلع میشوند.
ششمین دور این مذاکرات، از روز ۲۲ خردادماه آغاز شد و تا روز یکشنبه سی ام خردادماه ادامه داشت. «سید عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین در آن زمان گفت ملاک ایران رسیدن به یک توافق خوب است. او درباره روند مذاکرات گفت: به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی مسیر باقیمانده ساده نخواهد بود.
اعلام آمادگی دولت افغانستان برای مذاکره با طالبان
همزمان با تشدید حملات گروه طالبان در افغانستان، «عبدالله عبدالله»، رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان گفت که صلح «تنها با گفتن» تأمین نمیشود و باید طرفها عملی اقدام کنند.
عبدالله روز سهشنبه، در نشست کمیته زنان شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در کابل، گفت که جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان باید کارهایی را دست بگیرند که دو طرف را برای رسیدن به صلح کمک کند. گروه طالبان باید خواستههایش را از طریق مذاکره مطرح کند. عبدالله افزود: مذاکره «جورآمد» است؛ یعنی «در بین صددرصد خواست تو (طالبان) هم پذیرفته نمیشود و صددرصد خواست ما [دولت افغانستان] هم.»
وی گفت که دو طرف باید از این مرحله در روند صلح عبور کرده و روی گامهای بعدی آن با هم به نتیجه برسند. عبدالله عبدالله اما تأکید کرد که قدم آخری باید تعیین زعامت کشور بر اساس رأی مردم افغانستان باشد. با این حال، او گفت که اگر جنگ بر مردم افغانستان تحمیل شود، دولت و ملت افغانستان باید از مردم دفاع کنند.
رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان افزود، هماکنون افغانستان با همین شرایط قرار دارد، ولی هنوز به نقطه آخر نرسیده است. او اما خاطرنشان کرد که این موضوع به این معنا نیست که مذاکره با گروه طالبان قطع شود؛ معنا این است که ما متوجه وضعیت و اطراف خود باشیم. مذاکره را با تمام خلوص نیت پیش ببریم.
عبدالله همچنین گفت که دولت افغانستان هماکنون هم آماده مذاکره با طالبان است.
از سویی دیگر او افزود، در «روزهای نزدیک» قرار است نشستی میان هیأتهای جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان برگزار شود. به گفته عبدالله، این نشست در یک سطح دیگر غیر از سطح هیأتهای کنونی دو طرف برگزار میشود.
وی تأکید کرد که هیأت دولت افغانستان آمادگی برای شرکت در این نشست را دارد و با نیت پایان جنگ در افغانستان در آن شرکت میکند. عبدالله عبدالله جزئیاتی بیشتری در این مورد ارایه نکرد.
اما یک منبع در شورای عالی مصالحه ملی افغانستان گفت که عبدالله قرار است در روزهای آینده در رأس هیأتی برای گفتوگو با طالبان به دوحه برود. این منبع گفت که در ترکیب این هیأت، حامد کرزی، رییسجمهور پیشین کشور و نمایندگان اقوام مختلف کشور نیز شامل هستند.
در همین حال، شماری از رسانهها به نقل از منابعشان گزارش کردهاند که عبدالله قرار است روز جمعه هفته جاری برای دیدار مستقیم با طالبان به دوحه برود.
این در حالی است که اخیرا اعضای طالبان به حملاتشان در افغانستان شدت بخشیدهاند. این گروه حدود دو ماه گذشته، بیش از صد شهرستان را به سقوط کشاندهاند؛ افزون بر اینها، تعدادی از مناطق نیز به دست طالبان سقوط کرده است.
امضای اولین توافقنامه کشاورزی بین امارات و رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی سه شنبه اولین توافق نامه همکاری در زمینه کشاورزی را با امارات امضا کرد.
به گزارش القدس العربی، این توافق توسط وزیر کشاورزی اسرائیل و وزیر امنیت غذایی و آبی امارات در تلآویو امضا شد.
توافقنامه امضا شده علاوه بر سایر تحولات در منطقه در زمینه مدیریت آب و آبیاری، شامل تولید محصولات مناسب برای زیست در شرایط بیابانی است.
وزیر امنیت غذایی و آبی امارات گفت: امارات و اسرائیل در زمینه امنیت غذایی چالشهای بسیاری دارند. ما در حال یافتن راهکارهای خلاقانه و عملی برای این چالشها هستیم.
قرار است امارات امروز چهارشنبه با حضور محمد الخاجه، سفیر خود در تلآویو و اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی سفارت خود را در تلآویو رسماً افتتاح کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.