کیوسک بین الملل تابناک: احضار کاردار انگلیس به وزارت امور خارجه ایران، ابتکار الکاظمی برای برگزاری نشست منطقهای با حضور ایران، عربستان و ترکیه، آماده باش نظامی جمهوری آذربایجان برای مقابله با تحرکات مرزی ارمنستان، اعزام هیاتی از لندن به منطقه برای تحقیق درباره حادثه نفتکش اسرائیلی و تعطیلی کنسولگری آمریکا در بصره بنابه دلایل امنیتی، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
احضار کاردار انگلیس به وزارت امور خارجه ایران
کاردار انگلیس در تهران بعدازظهر امروز (دوشنبه) در نبود سفیر این کشور و در اعتراض به اتهامات «دومینیک راب» وزیر خارجه کشور متبوعش علیه ایران از سوی رئیس اداره سوم غرب اروپا به وزارت امور خارجه احضار شد.
در این ملاقات، رئیس اداره سوم غرب اروپا ضمن ابراز تاسف از اتهام بی پایه وزیر خارجه انگلیس تاکید کرد، این اظهارات شتابزده، متناقض و بدون سند و مدرک مردود بوده و قویا محکوم است.
گفتنی است، «دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس در اتهامی بی اساس، ایران را پشت حمله ادعایی به کشتی صهیونیستی هدف قرار گرفته شده در دریای عمان خواند.
رئیس اداره سوم غرب اروپای وزارت امور خارجه افزود: این نخستین اتهام شتابزده و بدون دلیل و مدرک بریتانیا علیه جمهوری اسلامی ایران نیست، بلکه این کشور در گذشته نیز در مواردی ایران را به اقداماتی متهم کرده که هرگز ثابت نشده و تاکنون سند و مدرکی در تایید آنها ارائه نشده است.
رئیس اداره سوم غرب اروپا تصریح کرد: ایران همواره خلیج فارس را آبراهی امن برای عبور بی ضرر کشتیها دانسته و برای تثبیت و تحکیم امنیت در آن کوشیده است.
وی افزود: منبع بی ثباتی در خلیج فارس، نه ایران که حضور ناوها و نیروهای نظامی کشورهای فرامنطقه است.
رئیس اداره سوم غرب اروپا در پایان، ضمن هشدار در خصوص هرگونه ماجراجویی رژیم اشغالگر قدس یا دیگران، سیاست قطعی جمهوری اسلامی را دفاع از خود و پاسخ قاطع، به هنگام و متناسب به هر ماجراجویی عنوان کرد.
کاردار انگلیس هم قول داد مراتب را در اسرع وقت به لندن منعکس کند.
گفتنی است، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز امروز به ادعاهای بی اساس وزرای خارجه انگلیس و آمریکا درباره این کشتی واکنش نشان داد. سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکوم کردن اتهامات بیاساس وزرای خارجه انگلیس و آمریکا درباره نفتکش صهیونیستی خطاب به آنها تصریح کرد: هرگونه ماجراجویی احتمالی را بیدرنگ و با قوت و جدیت پاسخ میدهیم.
به گزارش فارس، وزارت خارجه انگلیس نیز صبح امروز، «محسن بهاروند» سفیر جمهوری اسلامی ایران را برای دیدار با «جیمز کِلِورلی» معاون وزیر خارجه انگلیس در امور غرب آسیا و شمال آفریقا احضار کرد.
اقدام وزارت خارجه انگلیس در ادامه اتهامزنیها علیه ایران بعد از حادثه رخ داده برای نفتکش متعلق به رژیم صهیونیستی در نزدیکی سواحل عمان صورت گرفته است. در بیانیه وزارت خارجه انگلیس آمده است: به دنبال حمله ۲۹ ژوئیه (هفتم مرداد) به «مرسر استریت»، سفیر ایران در انگلیس امروز به وزارت خارجه احضار شد.
ابتکار الکاظمی برای برگزاری نشست منطقه ای با حضور ایران، عربستان و ترکیه
یک مقام مسئول بلندپایه در وزارت خارجه بغداد میگوید، «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق قصد دارد یک کنفرانس برای کشورهای همسایه عراق و سایر کشورهای منطقه برگزار کند تا طی آن، پروندههای مرتبط با عراق و دارای ابعاد سیاسی، امنیتی و اقتصادی را بررسی کند. به همین منظور، یک کمیته کوچک در داخل دفتر الکاظمی برای تدارک این امر، تشکیل شده است.
این مقام آگاه بلندپایه عراق در گفتوگو با پایگاه خبری «العربی الجدید» در حالی از این قصد الکاظمی خبر داد که چندی پیش، نخستوزیر عراق، در جریان سفر به واشنگتن، در جمع شماری از خبرنگاران گفته بود که کشورش تلاش میکند تا میان کشورهای متخاصم و رقیب همگرایی ایجاد کند.
وی پیش از آن، در بغداد نیز در خصوص تلاشش برای ایفای نقش عراق به منظور ایجاد همگرایی میان کشورهای منطقه سخن گفته بود. الکاظمی با تاکید بر اجتناب عراق از اینکه مبدأ تهدید علیه همسایگانش باشد، گفته بود که کشورش میبایست با همه کشورهای همسایه، همکاری امنیتی و نظامی داشته باشد.
العربی الجدید در ادامه نوشت: بنا بر اطلاعات به دست آمده، الکاظمی دستور تشکیل یک کمیته از هیأت دولت با حضور شماری از کارمندان، مشاوران و مقامات مسئول در وزارت خارجه و در راس آنها «نزار الخیرالله» قائم مقام این وزارتخانه تشکیل داده است. این کمیته مسئول تدارک مقدمات لازم برگزاری یک کنفرانس با حضور کشورهای همسایه عراق از جمله، ایران، ترکیه، عربستان سعودی، کویت و اردن، نمایندگانی از نظام بشار اسد در سوریه و شماری از کشورهای عربی تاثیرگذار و نمایندگانی از اتحادیه اروپاست.
این مقام مسئول در وزارت خارجه عراق گفت، هدف از این کنفرانس که در بغداد برگزار خواهد شد، ایجاد همگرایی میان کشورهای همسایه عراق در خصوص پروندههای مهم امنیتی و سیاسی است. این کمیته تا به این لحظه از هیچ کشوری برای مشارکت در کنفرانس مذکور دعوت نکرده و هنوز در حال تدوین و بررسی محورها و پروندههای مطرح در این کنفرانس و چارچوب کلی آن است.
وی در عین حال اطمینان داد که هیچ گونه قید و شرطی برای کلیه کشورهای همسایه عراق یا سایر کشورهایی که به این کنفرانس دعوت خواهند شد، وجود ندارد. زمان برگزاری این کنفرانس به احتمال زیاد در پایان ماه جاری آگوست یا اوایل سپتامبر آینده خواهد بود.
آماده باش نظامی جمهوری آذربایجان برای مقابله با تحرکات مرزی ارمنستان
«ذاکر حسناف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان امروز (دوشنبه) به ارتش این کشور دستور داد، با توجه به تحولات اخیر در منطقه «کلبجر» برای هر گونه تحرکات مرزی ارمنستان آماده باشد.
حسناف در جلسه رسمی که در مقر فرماندهی مرکزی برگزار شد، خواستار مقابله فوری با شلیک از نواحی مرزی ارمنستان شد.
به ادعای روزنامه «ینی شفق» ترکیه، سربازان ارمنستانی بار دیگر توافق آتشبس را نقض کرده و روز پنجشنبه مواضع جمهوری آذربایجان در منطقه کلبجر را هدف گلوله قرار دادند.
پیش از این هم جمهوری آذربایجان اعلام کرد که مواضع ارتش این کشور در جمهوری خودمختار «نخجوان» بامداد امروز (دوشنبه) هدف حمله نیروهای ارمنستان قرار گرفت.
وزارت دفاع آذربایجان گزارشی از تلفات این حادثه اعلام نکرد و گفت که به این حمله متقابلاً پاسخ داده است.
این وزارتخانه در بیانیه خود افزود: در حال حاضر، وضعیت در این منطقه پایدار است و واحدهای ما وضعیت عملیاتی را کنترل میکنند. این در حالی است که منابع ارمنستانی روز یکشنبه مدعی سرنگون کردن یک فروند پهپاد ارتش جمهوری آذربایجان نزدیک منطقه «واردنیس» شدند.
وزارت دفاع ارمنستان در بیانیه خود مدعی شده که این پهپاد قصد رخنه به حریم هوایی این کشور را داشت که با تلاش یگان پدافندی این کشور، این اقدام خنثی شد. ارمنستان مدعی شده که بقایای این پهپاد در سه و نیم کیلومتری شمال دهکده «وانوان» پیدا شده است.
ازسرگیری تنشها در مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان در شرایطی است که با طرح روسیه، توافق آتشبس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان صبح چهارشنبه بار دیگر از سر گرفته شد.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان چهارم آبان ۱۳۹۹ بعد از ۴۴ روز درگیری، با وساطت روسیه بر سر آتشبس در منطقه قرهباغ کوهستانی به توافق رسیدند.
بر اساس این توافق، ارمنستان موظف شد اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان در منطقه قرهباغ کوهستانی را تخلیه و مسیر زمینی از نخجوان به جمهوری آذربایجان ایجاد کند. در مقابل جمهوری آذربایجان نیز متعهد شد ضمن توقف عملیات نظامی، کریدور لاچین را (به عرض پنج کیلومتر) برای اتصال قرهباغ به خاک ارمنستان تضمین کند. این آتشبس یک پیروزی برای جمهوری آذربایجان و یک شکست برای ارمنستان تلقی میشود.
اعزام هیاتی از لندن به منطقه برای تحقیق درباره حادثه نفتکش اسرائیلی
در ادامه مداخله جویی بریتانیا در امور منطقه و همراهی آن با رژیم صهیونیستی در ماجرای پنجشنبه گذشته مرتبط با نفتکش اسرائیلی در دریای عمان، یک دیپلمات انگلیسی در اسرائیل اعلام کرد که لندن هیاتی برای تحقیق درباره این حادثه به منطقه اعزام می کند.
به گزارش تارنمای روزنامه تلگراف لندن؛ مارک پاور، معاون سفیر انگلیس در فلسطین اشغالی به شبکه رسانه ای "کان" اسرائیل گفت که لندن در پی دریافت دلایل و مدارک آشکار درباره دست داشتن ایران در این حمله، تصمیم به اعزام این هیات تحقیقاتی گرفته است.
همچنین گزارش ها حاکی است، وزارت امور خارجه انگلیس سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن را در اعتراض به ماجرای کشتی مرسر استریت احضار کرده است.
وزارت امور خارجه رومانی نیز در همراه با انگلیس و آمریکا در پشتیبانی از رژیم صهیونیستی، در بیانیه ای اعلام کرد که سفیر جمهوری اسلامی ایران در بخارست را احضار کرده است.
شبکه رسانه ای صهیونیستی کان افزود، این گروه در چند روز آینده وارد بندر فجیره امارات خواهد شد که شناور آسیب دیده مرسر استریت در آن پهلو گرفته است.
تعطیلی کنسولگری آمریکا در بصره بنا به دلایل امنیتی
«متیو تولر» سفیر آمریکا در عراق، امروز دوشنبه گفت که مسائل امنیتی و مالی دلیل تعطیلی کنسولگری آمریکا در بصره است.
تولر گفت: ما کنسولگری آمریکا در بصره را به دلیل برخی امور مربوط به هزینهها و امور امنیتی تعطیل کردیم و ممکن است دیدگاه دیگری درباره ازسرگیری فعالیت در آن داشته باشیم.
بنا بر گزارش خبرگزاری ملی عراق (نینا)، تولر گفت که واشنگتن و بغداد درباره شراکت و تقویت روابط دوجانبه توافق کردهاند. عراق کشوری دارای حاکمیت قدرتمند نه تنها برای شهروندان خود بلکه برای کل منطقه است و ضعیف بودن این کشور، دخالتهای خارجی یا گسترش فساد در آن باعث ایجاد مشکلات زیادی میشود که به نفع روابط بغداد و واشنگتن نیست.
وی تأکید کرد: «آمریکا میخواهد عراق روابط حسنه با همسایگانش داشته باشد اما این روابط باید در حد روابط دو کشور باشد نه دخالت در امور داخلی آن.»