بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: انتقاد ظریف از عکس توهینآمیز سفیران روسیه و انگلیس علیه ایران، گفتوگوی وزیر جنگ اسرائیل با رئیس سیا درباره برنامه هستهای ایران، گفتوگوی تلفنی اردوغان با سران ایران و افغانستان درباره منطقه، امضای سه توافقنامه همکاری بین اسرائیل و مراکش و درخواست آلمان برای بازگشت ایران به مذاکرات هستهای، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انتقاد ظریف از عکس توهینآمیز سفیران روسیه و انگلیس علیه ایران
وزیر امور خارجه کشورمان، با اشاره به عکس سفیران روسیه و انگلیس که روز (چهارشنبه) منتشر شده، نوشت: امروز تصویری بسیار نابجا دیدم.
به گزارش اداره کل اطلاع رسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه، ظریف نوشت: لازم است به همه یادآوری کنم که اوت ۲۰۲۱ است، نه اوت ۱۹۴۱ و نه در دسامبر ۱۹۴۳ است. مردم ایران نشان دادهاند که سرنوشت آنها دست سفارتهای خارجی یا قدرت های خارجی نیست و در مذاکرات برجام نیز همین طور بود.
ظریف به تاریخ اشغال کشورمان توسط نیروهای شوروی و انگلیس و همچنین مذاکرات مخفیانه سران آمریکا و آن دو کشور در تهران اشاره کرده است.
گفتوگوی وزیر جنگ اسرائیل با رئیس سیا درباره برنامه هستهای ایران
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، غروب چهارشنبه به وقت تهران، در توییتی از رایزنی با مقامهای ارشد آمریکا و رژیم اسرائیل و بحث درباره آخرین تحولات ایران از جمله برنامهای هستهای خبر داد.
«بنی گانتز» وزیر جنگ رژیم اسرائیل در توییتی نوشت: «امروز میزبان "ویلیام برنز" رئیس سیا، و "دیوید بارنبع" رئیس موساد بودم. ما درباره همکاری اطلاعاتی به عنوان بخشی از پیوند منحصربفرد بین اسرائیل و آمریکا رایزنی کردیم. من به همکار آمریکاییام اطلاعاتی در مورد تجاوز ایران در منطقه و برنامه هستهای این کشور ارائه کردم.»
به نوشته رسانههای صهیونیستی، این سفر در شرایطی انجام شده که تنشها بر سر ادعاهای تلآویو در خصوص حمله به یک نفتکش مرتبط با یک میلیاردر صهیونیستی شدت گرفته است.
پیشتر «رویترز» گزارش داده بود، کابینه «نفتالی بنت» نخست وزیر رژیم صهیونیستی قصد دارد برای رایزنی درباره روشهای اجرای بهتر «برنامه جامع اقدام مشترک» و تحریمهایی که باید علیه ایران حفظ شوند، گروهی از متخصصان مسائل تحریمی را روانه واشنگتن کند.
کابینه جدید رژیم اسرائیل قصد دارد سیاست متفاوتی نسبت به «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی در مساله همکاری با آمریکا علیه ایران را در دستور کار قرار دهد.
وبگاه «اکسیوس» هم چندی پیش گزارش داد، به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش داده بود تلآویو قصد دارد از طریق دیپلماسی بر رویکرد دولت آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران اعمال نفوذ کند. با آنکه نفتالی بنت و کابینه او نیز همانند نتانیاهو با توافق هستهای ایران مخالفند، تعامل با ایالات متحده در خصوص این موضوع را در دستور کار قرار دادهاند.
بنیامین نتانیاهو زمانی که در قدرت بود، تلاشهای زیادی برای برهم زدن برجام انجام داد و از جمله «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا را به خروج از آن ترغیب نمود و بارها تأکید کرد که ترامپ با ترغیب او از برجام خارج شده و سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را در پیش گرفته است.
ترامپ و نتانیاهو امیدوار بودند فشار حداکثری بتواند ایران را به حضور در پای میز مذاکره برای گفتوگو بر سر توافقی جدید به جای برجام مجاب کند.
گفتوگوی تلفنی اردوغان با سران ایران و افغانستان درباره منطقه
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه بامداد پنجشنبه، تلفنی با سران کشورهای ایران، افغانستان و توگو گفتوگو کرد.
طبق بیانیه صادره از سوی دفتر ریاستجمهوری ترکیه، اردوغان در تماس با «اشرف غنی» رئیسجمهور افغانستان ضمن قدردانی از حمایتهای معنوی کابل از آنکارا در جریان آتشسوزیهای اخیر در غرب ترکیه، گفت آنکارا نیز از افغانستان در برابر مشکلات حمایت میکند.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، وی در اینباره اظهار داشت که ترکیه به ایستادن در کنار مردم دوست و برادر کشور افغانستان ادامه میدهد تا بالاخره صلح و ثبات در سریع ترین زمان ممکن در این کشور استقرار یابد.
رئیسجمهور ترکیه همچنین در تماس با آیتالله دکتر «سید ابراهیم رئیسی» ریاستجمهوری جدید ایران، تحلیف و تنفیذ وی در این سمت را تبریک گفت.
بر اساس این بیانیه، اردوغان در این تماس تاکید کرد، روابط و همکاریهای منطقهای ترکیه با ایران در دولت جدید، در تمام حوزهها مستحکمتر خواهد شد.
به نوشته آناتولی، وی در تماس دیگری با «فاوره گناسینگبه» رئیسجمهور توگو نیز گفت که همکاریهای دو کشور در زمینه صنایع دفاعی، تأثیر فزایندهای در ارتقای روابط دوجانبه خواهد داشت.
رئیسجمهور ترکیه همچنین بامداد پنجشنبه با ابراز نگرانی از وضعیت خطرناک در افغانستان، از احتمال دیدار خود با رهبر گروه طالبان برای گفتوگو درباره پایان جنگ در این کشور خبر داده بود.
امضای سه توافقنامه همکاری میان اسرائیل و مراکش
مراکش و رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه توافقنامههای مشترک در زمینههای سیاسی، فرهنگی و گردشگری امضا کردند.
به گزارش العین الاخباریه، ناصر بوریطه، وزیر خارجه مراکش در کنفرانس خبری مشترک با یائیر لاپید، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی گفت: ازسرگیری روابط ما با اسرائیل بارتاب دهنده تمایل ملک محمد ششم پادشاه به احیای سازوکارهای همکاری بین مراکش و اسرائیل است.
بوریطه تاکید کرد: پادشاه مراکش مذاکرات را تنها را حل و فصل نزاع اسرائیل و فلسطین براساس راه حل دو کشوری میداند و نیاز شدیدی به احیای اعتماد بین اسرائیلیها و فلسطینیها و حفظ اصل راه حل دو کشوری وجود دارد.
وزیر خارجه مراکش اشاره کرد، ملک محمد ششم بر ماهیت خاص و ویژه قدس به عنوان میراث مشترک انسانی و سه دین آسمانی تاکید دارد و مراکش بازگشت سریع به مذاکرات جدی و مستقیم بین اسرائیلیها و فلسطینیها را تایید میکند.
لاپید نیز از دیدگاه پادشاه مراکش درباره روابط دو طرف تقدیر کرد.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در کنفرانس خبری افزود: دوستی با مراکش مبتنی بر ارتباط و تلاش برای حل نزاعهاست.
مراکش و رژیم صهیونیستی سه توافقنامه در زمینههای فرهنگی، گردشگری و همکاری سیاسی امضا کردند.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی همچنین به زیارت مقبره محمد پنجم در رباط رفت و بر روح دو پادشاه این کشور یعنی محمد ششم و الحسن الثانی درود فرستاد و از نقشهای تاریخی پادشاهان مراکش در حفظ صلح و ثبات در منطقه تقدیر کرد.
وزیر اسرائیل دفتر طلایی مقبره را با تقدیر از تلاشهای مراکش در تقویت صلح منطقهای امضا کرد.
درخواست آلمان برای بازگشت ایران به مذاکرات هسته ای
وزیر خارجه آلمان عصر چهارشنبه به وقت تهران، خواستار بازگشت ایران به مذاکرات هستهای در شهر «وین» در اتریش شد.
به گزارش «رویترز» «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان در گفتوگو با خبرنگاران در شهر برلین گفت، انتظار دارد ایران در اسرع وقت به میز مذاکره هستهای در در وین بازگردد.
بنا بر این گزارش، وزیر خارجه آلمان گفت: «ما نمیخواهیم آنچه در وین تاکنون به دست آوردهایم به خطر بیندازیم. ما نمیتوانیم مذاکرات را تا ابد ادامه دهیم و انتظار داریم ایران در اسرع وقت به میز مذاکرات در وین بازگردد و با انعطاف پذیری لازم آماده دستیابی به توافق باشد.»
تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات باقی است.
یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات، اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است؛ مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچ گونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام، تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن پنج گام برای کاهش تعهدات، سرانجام پانزدهم دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد، دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.