کیوسک بین الملل تابناک: انهدام آخرین پایگاه سیا در افغانستان، هشدار تند وزارت دفاع چین به آمریکا درباره تایوان، دیدار هیات های ایران و عربستان در حاشیه نشست بغداد، پیام توییتری نخست وزیر امارات درباره دیدار با امیرعبداللهیان و دیدار حاکم دبی با امیر قطر پس از چهار سال از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
انهدام آخرین پایگاه سیا در افغانستان
مقامات آمریکایی از تخریب آخرین مقر سازمان اطلاعات آمریکا (سیا) در خارج از فرودگاه کابل خبر دادند.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکا نوشت که نیروهای آمریکا پایگاه "Eagle" (عقاب)؛ آخرین مقر سیا در خارج از فرودگاه کابل را منهدم و تخریب کردند.
منابع مطلع در این باره گفتند که هدف از این اقدام جلوگیری از افتادن تجهیزات و اطلاعات به دست طالبان بوده است.
این منابع ادامه دادند، از این پایگاه برای آموزش نیروهای ضد تروریسم سازمانهای اطلاعاتی افغانستان میشد و این تخریب برنامه ریزی شده بوده و هیچ ارتباطی با بمب گذاری در فرودگاه کابل ندارد.
از سوی دیگر، کاخ سفید آمریکا گزارش داد که مشاور امنیت ملی آمریکا به جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور گفته است که احتمالاً یک حمله تروریستی دیگر در کابل انجام شود و بایدن مجوز حمله به اهداف داعش در افغانستان را به مقاماتش داده است.
طبق بیانیه کاخ سفید، بایدن به فرماندهان و ارتش اختیار کامل داده است تا عملیاتهایی را علیه اهداف داعش در خراسان آغاز کنند.
بایدن همچنین هشدار داده است که چند روز آینده ماموریت تخلیه از افغانستان خطرناکتر خواهد بود.
هشدار تند وزارت دفاع چین به آمریکا درباره تایوان
اقدام تحریکآمیز آمریکا در عبور دادن یک ناوشکن این کشور از تنگه تایوان با واکنش تند وزارت دفاع چین مواجه شده است.
وزارت دفاع چین روز شنبه (امروز) در سایت اینترنتی خود به موضوع عبوریک ناوشکن موشک انداز آمریکایی از تنگه تایوان پرداخت.
طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، پکن بعد از اقدام روز جمعه (روز گذشته) یک ناوشکن موشک انداز آمریکایی در عبور از تنگه تایوان، به ایالات متحده و تایوان به دلیل انجام اقدامات تحریکآمیز و نقض حاکمیت چین و تضعیف صلح و ثبات منطقه تاخت.
وزارت دفاع چین اعتراض این کشور را درباره عبور ناو جنگی نیروی دریایی آمریکا از تنگه تایوان اعلام کرد و این اقدام را «تحریکآمیز» خواند.
این وزارتخانه در بیانیه خود با تاکید بر اینکه ایالات متحده یک بار دیگر نشان داد که «بزرگترین صلح و ثبات در تنگه تایوان» است، افزود: «ما مخالفت قاطع و محکومیت شدید خود را اعلام میکنیم».
طبق گزارشها، مقامهای آمریکایی اعلام کردند که ناوشکن موشک انداز «یواساس کید» آمریکا روز گذشته اقدام به گشتزنی در آبهای بینالمللی تنگه تایوان کرد و این اقدام، «قانونی» و مطابق با مقررات بینالمللی بوده است.
وزارت دفاع چین در بیانیه خود ضمن رد اظهارات مقامهای آمریکایی درباره عبور از تنگه تایوان اعلام کرد: «تایوان بخش جدایی ناپذیر چین است».
ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۷۹ رسما تحت سه اعلامیه رسمی مشترک واشنگتن با پکن، سیاست «چین واحد» را به رسمیت شناخت و روابط دیپلماتیک خود با تایوان را قطع کرد. بهرغم تعهد رسمی واشنگتن به پکن، طی سالهای اخیر روسای جمهور آمریکا از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات اقداماتی مغایر با سیاست چین واحد از قبیل فروش تسلیحات نظامی و برقراری مراودات دیپلماتیک با تایوان انجام دادهاند.
همچنین نیروی دریایی آمریکا بارها و به بهانه دفاع از آزادی ناوبری در آبهای بینالمللی و به قصد حمایت از جداییطلبان تایوان، کشتیهای جنگی خود را از تنگه تایوان عبور داده است. فقط ۱۵ کشور در جهان بهصورت رسمی با تایوان روابط دیپلماتیک دارند اما بسیار از دولتها دفتر نمایندگی خود در این کشور را تحت عنوان «دفاتر تجاری» اداره میکنند.
دیدار هیات های ایران و عربستان در حاشیه نشست بغداد
وزیر امور خارجه عراق تاکید کرد که در حاشیه «اجلاس منطقه ای در حمایت از عراق» نشست های دو جانبه بین کشورهای مختلف برگزار شده و دیدارهای ریاض و تهران با میانجیگری بغداد ادامه دارد.
«فواد حسین» بعد از ظهر امروز شنبه در کنفرانس مطبوعاتی پایانی اجلاس در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص برگزاری نشست های حاشیه ای بین کشورهای مختلف از جمله جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی و همچنین قطر و مصر تاکید کرد که نمی تواند درباره برگزاری این نشست های دوجانبه سخنی بگوید و تاکید و اعلام این گونه نشست ها به خود این کشورها ارتباط دارد اما می توانم تاکید کنم که جلسات حاشیه ای برگزار شده است.
وی اضافه کرد که بغداد پیش از این اجلاس منطقه ای، میزبان دیدارهای دوجانبه بین ایران و عربستان سعودی بوده و این دیدارها همچنان ادامه دارد.
به گفته وی، دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی تمایل جدی برای به سرانجام رساندن مثبت این دیدار بین دو کشور دارند.
فواد حسین این را افزود که اجلاس بغداد سریالی خواهد بود و «بغداد ۲» و «بغداد ۳» نیز در راه است و مشارکت در این اجلاس توسعه خواهد یافت.
وزیر خارجه عراق گفت: جمع اضداد (در اجلاس) به نفع عراق خواهد بود.
حسین درباره دعوت نشدن سوریه به اجلاس بغداد تصریح کرد: همواره خواهان بازگشت سوریه به نشست های عربی بودیم و غیبت آن کشور به این علت است که قضیه سوریه همچنان محل اختلاف است و خواستیم از مسائل اختلافی در این اجلاس دوری کنیم.
وی افزود: سوریه موضع عراق را درک می کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه عراق نیز در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا از بیان جزییات دیدارهای احتمالی بین کشورهای طرف اختلاف در اجلاس بغداد خودداری کرد.
«احمد الصحاف» تاکید کرد که اینگونه اجلاس ها معمولا فرصتی برای دیدارهای دو جانبه و چند جانبه است و اجلاس بغداد این فرصت را برای این کشورها فراهم کرده است.
وی خاطرنشان کرد که این فرصت ها بدون شک از طرف کشورهای شرکت کننده در راستای منافع مشترک و توسعه مناسبات و تحولات مثبت مورد بهره برداری قرار گرفته است.
وی تاکید کرد که اجلاس بغداد با همه این ارزیابی ها تاکنون موفق بوده و فرصت های استثنایی برای اقتصاد و سرمایه گذاری برای کشورهای شرکت کننده فراهم کرده است.
اجلاس یک روزه بغداد امروز در بغداد با حضور کشورهای همسایه عراق به استثناء «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه و برخی کشورهای منطقه و خارجی به علاوه دبیرکل اتحادیه عرب و دبیرکل اتحادیه شورای همکاری خلیج فارس برگزار شد.
پیام توییتری نخست وزیر امارات درباره دیدار با امیرعبداللهیان
«شیخ محمد بن راشد آل مکتوم» نخست وزیر امارات و حاکم دبی عصر شنبه در پیامی در توییتر به دیدار خود با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران اشاره کرد.
وی در این پیام توییتری نوشت: «امروز در حاشیه نشست همکاری بغداد، با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جدید ایران دیدار کردم».
نخست وزیر امارات اضافه کرد: «برای وی در مسئولیت جدیدش در توسعه روابط مثبت با کشورهای همجوار و تقویت روابط بر اساس حکمت و منافع ملتها، آرزوی موفقیت میکنم و درود همیشگی بر مردم ایران که همسایه و دوست هستند».
دیدار حاکم دبی با امیر قطر پس از چهار سال
«تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «محمد بن راشد آل مکتوم» حاکم دبی امروز (شنبه) در حاشیه اجلاس بغداد، با یکدیگر دیدار و گفتو گو کردند. این اولین دیدار طرفین پس از بحران ژوئن ۲۰۱۷ است.
«محمد بن راشد» با اعلام این خبر در صفحه توئیتر خود و درج تصاویر آن نوشت: «دیدار با برادرم جناب شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر دولت قطر حفظه الله، امیر تمیم دوست و برادرم است و با مردم قطر برادری داریم. سرنوشت کشورهای خلیج [فارس] یکی است. چنین بوده و خواهد بود. خداوند مردم و امنیت و ثبات و برادریمان را حفظ کند.»
این دیدار اولین رویداد در نوع خود پس از بحران دیپلماتیک میان قطر و کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر در ژوئن ۲۰۱۷ است. هرچند پنج کشور مذکور در ژانویه ۲۰۲۱ در نشست «العُلا» توافق از سر گیری روابط امضاء کردند، اما به گفته کارشناسان روابط امارات و قطر نیاز به زمان بیشتری برای عادیسازی و بهبودی دارد.
طحنون بن زاید آل نهیان مشاور امنیت ملی امارات نیز پنجشنبه هفته گذشته با «تمیم بن حمد آل ثانی» در دوحه دیدار کرد. پس از این دیدار «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات در صفحه توئیتر خود نوشت: «ما صفحه اختلافات را میبندیم و با نگاهی مثبت به آینده مینگریم. سفر جناب شیخ طحنون بن زاید به قطر و دیدار او با امیر این کشور برخاسته از این حقیقت است که سرنوشت یکسان و موفقیت مشترک است».