بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: هشدار بایدن درباره وقوع حمله تروریستی در افغانستان در دو روز آینده، درخواست کمک فوری طالبان از برنامه جهانی غذای سازمان ملل، بیانیه پایانی اجلاس بغداد با تاکید بر چالشهای منطقه، گزارش رسانه آمریکایی از زمان به رسمیت شناختن طالبان توسط آمریکا و درخواست فرانسه و انگلیس برای ایجاد منطقه امن در کابل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار بایدن درباره وقوع حمله تروریستی در افغانستان در دو روز آینده
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد، فرماندهان به من اطلاع دادند احتمال حمله در ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده در افغانستان بسیار بالا خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کاخ سفید، بایدن روز شنبه به وقت محلی در بیانیه ای افزود صبح امروز با تیم امنیت ملی خود در واشنگتن و فرماندهان میدان، دیدار کردم.
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد ما درباره حمله شب گذشته نیروهای آمریکایی علیه گروه تروریستی داعش در افغانستان بحث کردیم.
بایدن ادامه داد، ما باید به دنبال این گروه که مسئول حمله به نیروهای ما و غیرنظامیان بیگناه در کابل بوده، باشیم و هستیم.
رئیس جمهوری آمریکا هشدار داد این حمله، آخرین حمله نخواهد بود. ما به شکار هر فردی که در آن حمله فجیع دست داشته، ادامه خواهیم داد و آنها باید بهای کار خود را بپردازند.
بایدن که در پی نحوه خروج نظامیان کشورش از افغانستان و کشته شدن ۱۳ نظامی آمریکایی در حمله به فرودگاه کابل بشدت مورد انتقاد است، اظهار داشت هرگاه هرکسی به دنبال آسیب رساندن به ایالات متحده یا حمله به نیروهای ما باشد، ما پاسخ خواهیم داد. در این مورد هرگز تردیدی وجود نخواهد داشت.
رئیس جمهوری آمریکا افزود که اوضاع میدانی همچنان به شدت خطرناک و تهدیدات حمله تروریستی علیه فرودگاه (کابل) همچنان بالا است.
وی تصریح کرد، فرماندهان ما به من اطلاع دادند که احتمال حمله در ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده بسیار بالا خواهد بود.
بایدن اضافه کرد به فرماندهان دستور دادم هرگونه اقدام احتمالی برای اولویت بندی حمایت از نیروها را انجام دهند و اطمینان حاصل کردم که تمام اختیارات، منابع و برنامه ها برای حمایت از مردان و زنان ما را در میدان دارند.
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد آنها نیز به من اطمینان دادند این کار را انجام داده و این اقدامات را در حین تکمیل ماموریت انجام می دهند.
درخواست کمک فوری طالبان از برنامه جهانی غذای سازمان ملل
سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه اعلام کرد که معاون دفتر سیاسی این گروه در قطر از سازمان ملل درخواست کمک غذایی به افغانستان کرده است.
به گزارش آناتولی، محمد نعیم وردک، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر اعلام کرد: شیر محمد عباس استانکزی، معاون دفتر سیاسی طالبان در دوحه در دیدار با دیوید بیسلی، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد خواستار کمک غذایی به افغانستان شده است.
به گزارش رسانههای محلی افغانستان، وی افزود: «طرفین در مورد کمکهای بشردوستانه به افغانستان و وضعیت کنونی بحث و گفتوگو کردند. همچنین چالشهای پیش روی کشور را مورد بحث قرار دادند و افزودند که برنامه جهانی غذا باید به فقرا در افغانستان کمک فوری کند.»
به گفته وردک، هیات طالبان به مدیر اجرایی برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد در مورد امنیت همکاران این نهاد اطمئنان داده و از آنها برای کمکهای بشردوستانه قدردانی کرده است.
گفتنی است، مری الن مک گوارتی، مدیر برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد در افغانستان ۱۹ اوت طی نشست خبری مجازی با روزنامه نگاران در کابل اعلام کرد که پس از تسلط طالبان بر افغانستان ۱۴ میلیون تن در این کشور در معرض خطر گرسنگی شدید قرار گرفته و یک بحران انسانی در راه است.
وی فزود: «اثرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از درگیریها در افغانستان، دومین قحطی در سه سال اخیر و شیوع ویروس کرونا منجر به فاجعه در این کشور میشود. بیش از ۴۰ درصد محصولات به دلیل قحطی نابود شده و دامداری آسیب دیده است. به دلیل تسلط طالبان به افغانستان صدها هزار تن مجبور به ترک منازلشان شدهاند.»
کنفرانس همکاری و شراکت بغداد که نخستین روز آن روز شنبه با مشارکت نُه کشور برگزار شد، بیانیه پایانی خود را صادر کرد.
به گزارش موازین نیوز، در این بیانیه آمده است: شرکتکنندگان ضمن تاکید بر لزوم وحدت بخشیدن به تلاشهای منطقهای و بین المللی به دلیل بازتاب مثبت آن بر ثبات و امنیت منطقه، از تلاشهای دیپلماتیک عراق برای دستیابی به مشترکات با کشورهای منطقه و جهان استقبال کردند.
بر اساس این بیانیه، میزبانی بغداد از اجلاس همکاری و شراکت کشورهای همسایه عراق، گواه آشکار از سیاست تعادل و همکاری مثبت عراق در روابط خارجی آن با دیگر کشورهاست.
شرکتکنندگان در این اجلاس بر حمایت خود از تلاشهای دولت عراق برای تقویت نهادهای دولتی و برگزاری انتخابات این کشور تاکید کردند.
آنها همچنین اذعان داشتند که منطقه با چالشهای مشترکی روبه روست که مستلزم تعامل با آن بر اساس اصول امنیت مشترک، منافع متقابل اصول حسن همسایگی و دخالت نکردن در امور داخلی یکدیگر است.
شرکت کنندگان اجلاس بغداد اعلام کردند که از تلاشهای عراق در بازسازی و فراهم کردن خدمات و ایجاد زیرساختها در این کشور حمایت میکنند.
آنها تلاشهای عراق و رشادتهای فرزندان آن را در مبارزه با تروریسم ستودند و بار دیگر مخالفت خود را با همه اشکال تروریسم اعلام کردند.
در این بیانیه آمده است: شرکتکنندگان بر ضرورت ادامه همکاری در مقابله با کرونا از طریق مبادله تجربیات و انتقال تجربیات موفق تاکید کردند.
در پایان این بیانیه آنها، در مورد لزوم وحدت تلاشها برای مقابله با چالشهای ناشی از تغییرات آب و هوا و گرم شدن زمین توافق شد.
اجلاس دو روزه سران کشورهای همسایه عراق و برخی کشورهای عربی با عنوان «کنفرانس همکاری و شراکت بغداد» و با محوریت پرداختن به امنیت منطقه امروز شنبه آغاز به کار کرد و پس از سخنرانی شماری از شرکت کنندگان، ادامه جلسه به ریاست مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق پشت درهای بسته برگزار شد.
«امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه، «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر، «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، «عبدالله دوم» شاه اردن، «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، «صباح خالد الصباح» نخستوزیر کویت، «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه و «محمد بن راشد آل مکتوم» معاون رئیس امارات عربی متحده و «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی از جمله شرکت کنندگان در این اجلاس هستند.
با آنکه از این اجلاس با عنوان نشست همسایگان عراق یاد میشود، سوریه دعوتی از عراق برای مشارکت در این نشست دریافت نکرد. عراق علت دعوت نشدن سوریه را، اختلاف میان کشورها بر سر این کشور توصیف کرد و در عین حال گفت که بغداد هیچ گاه روابط خود را با دمشق قطع نکرده است.
سفرای کشورهای عضو دائم شورای امنیت هم در سطح سفیر در این اجلاس حضور دارند.
گزارش رسانه آمریکایی از زمان به رسمیت شناختن طالبان توسط آمریکا
روزنامه «واشنگتنپست» بامداد یکشنبه به نقل از مقامهای دولت آمریکا گزارش داد، روند خروج آمریکاییها از افغانستان تا دو روز دیگر تکمیل میشود.
این مقامات که خواستند نامشان فاس نشود به واشنگتنپست گفتند: «جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا قصد دارد تا سه شنبه آینده سفیر و دیپلماتهای آمریکا را از کابل خارج کند.»
آنها درباره احتمال پذیرفتن دولت طالبان در افغانستان توسط واشنگتن نیز توضیح دادند: «تصمیم دولت بایدن برای به رسمیت شناختن دولت طالبان ممکن است مدتی طول بکشد. موضوع به رسمیت شناختن دولت طالبان ممکن است به بازگشت دیپلماتهای آمریکایی به افغانستان کمک کند.»
این روزنامه همچنین به نقل از یک منبع در وزارت خارجه آمریکا نوشت: «مذاکرات در مورد فرودگاه کابل، علاوه بر طالبان، شامل شرکای منطقهای مانند ترکیه نیز میشود.»
این منبع همچنین افزود: «ما در تلاش هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که تروریستها از افغانستان برای تهدید امنیت ما و متحدان ما استفاده نمیکنند.»
درخواست فرانسه و انگلیس برای ایجاد منطقه امن در کابل
رئیس جمهوری فرانسه گفت، پاریس و لندن فردا دوشنبه خواستار تشکیل "منطقه امن" در پایتخت افغانستان میشوند و انتظار میرود، با این کار اجازه ادامه عملیاتهای بشردوستانه داده شود.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه با ژورنال دو دیمانش تاکید کرد، کشورش به همراه انگلیس در حال تدوین یک پیشنویس قطعنامه هستتند که هدفش تعیین "یک منطقه امن زیر نظر سازمان ملل" در کابل است تا اجازه ادامه عملیاتهای بشردوستانه را بدهد.
روز دوشنبه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل قرار است با پنج عضو دائم شورای امنیت برای رایزنی درباره تازهترین تحولات در افغانستان تشکیل جلسه بدهد.
رئیس جمهوری فرانسه در صحبت هایش توضیح داد که چنین منطقه امنی موجب ایجاد یک چارچوب برای سازمان ملل برای اقدام در صورت اضطرار میشود. ماکرون همچنین گفت که فرانسه در عملیات حمل و نقل هوایی روی کمک قطر حساب میکند.
روز شنبه ماکرون تایید کرد، رایزنیهایی با طالبان درباره عملیات بشردوستانه و تخلیه افغان های در معرض خطر در جریان است. رهبر فرانسه در کنفرانس همکاری و مشارکت بغداد به خبرنگاران گفت که این ماموریت با همکاری قطر در حال انجام است.