بین الملل تابناک: حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نخستین سفر خارجیاش و به منظور شرکت در نشست منطقهای حمایت از عراق، روز شنبه ششم شهریور ماه به بغداد سفر کرد. وی سپس در مقصد دوم این سفر، راهی سوریه شد و با مقامات این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
سفر به عراق و حضور در نشست منطقه ای بغداد
پس از آنکه اعلام شد از جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در نشست منطقهای حمایت از عراق دعوت شده و سطح هیأت ایرانی شرکت کننده در این نشست، بارها از سوی خبرنگاران از سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه پرسیده شد، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، جمعه پنجم شهریور ماه، از اعزام هیات جمهوری اسلامی ایران به ریاست حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این نشست خبر داد.
وزیر امور خارجه کشورمان هم صبح شنبه ششم شهریور ماه پیش از سفر به بغداد در اظهاراتی با بیان اینکه ما از هرگونه ابتکار عمل منطقهای مقامات جمهوری عراق ـ که با مشارکت اهل منطقه باشد ـ استقبال میکنیم، افزود: ما معتقدیم لازم بود از سوریه نیز به عنوان همسایه مهم عراق در این اجلاس دعوت میشد. البته در خصوص امنیت و توسعه پایدار منطقه با رهبری سوریه در تماس و مشورت هستیم و در مورد اجلاس بغداد و تاکید بر نقش مهم کشورهای منطقه در هرگونه ابتکار منطقهای با دمشق مشورت مستقیم خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن شرکت نشست منطقه ای بغداد طی سخنانی با بیان اینکه آن چه امروزه بیش از پیش به آن نیازمندیم، «امنیت پایدار منطقهای» با مشارکت کشورهای منطقه است، گفت: امنیت جز از طریق اعتماد متقابل کشورهای منطقه به یکدیگر، تکیه بر توانمندیهای ملی، تقویت ارتباطات و حسن همجواری و عدم مداخله کشورهای بیگانه محقق نخواهد شد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین اظهار داشت: با کمال مسرت در اینجا و در شروع به کار دولت جدید ایران میگویم که سیاست خارجی دولت جدید ایران با نام «سیاست خارجی متوازن، فعال و هوشمند» بر اولویت رابطه با همسایگان و منطقه تأکید دارد و ما دست همه همسایگان و اهل منطقه را به گرمی میفشاریم.
وی در حاشیه اجلاس هم با «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه گفتوگو کرد. امیرعبداللهیان و «احمد ناصر المحمد الصباح» وزرای خارجه ایران و کویت هم در حاشیه این نشست با یکدیگر به رایزنی پرداختند. وزیر امور خارجه در دیدار همتای کویتی در بغداد آمادگی کامل ایران برای گشایش همکاریهای فیمابین را اعلام کرد.
«شیخ محمد بن راشد آل مکتوم» نخست وزیر امارات و حاکم دبی نیز عصر شنبه در پیامی در توئیتر به دیدار خود با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران اشاره کرد و نوشت: «امروز در حاشیه نشست همکاری بغداد، با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جدید ایران دیدار کردم. برای وی در مسئولیت جدیدش در توسعه روابط مثبت با کشورهای همجوار و تقویت روابط بر اساس حکمت و منافع ملتها، آرزوی موفقیت میکنم و درود همیشگی بر مردم ایران که همسایه و دوست هستند.»
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه، «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر، «عبدالله دوم» شاه اردن، «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «صباح خالد الحمد الصباح» نخستوزیر کویت، «شیخ محمد بن راشد آل مکتوم» نخست وزیر امارات و حاکم دبی، «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی و «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در این نشست شرکت و سخنرانی کردند. سفرای کشورهای عضو دائم شورای امنیت هم در سطح سفیر در این اجلاس شرکت کردند.
وزیر امور خارجه همچنین در این سفر با «برهم صالح» رئیس جمهور، «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر و «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق دیدار و گفتوگو کرد.
برهم صالح در دیدار وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از حمایت های ایران از عراق و همچنین حضور هیأت ایرانی در نشست بغداد قدردانی کرد.
سفر به دمشق و دیدار با بشار اسد
پس از نشست بغداد، وزیر خارجه کشورمان به سوریه رفت و با بشار اسد رئیس جمهور این کشور دیدار و گفتگو کرد.
حسین امیرعبداللهیان درباره دیدارش با همتای سوری خود در دمشق، گفت: "گفتوگوهای خیلی مفیدی را با برادر عزیزم آقای فیصل المقداد درباره گسترش و تحکیم هر چه بیشتر روابط داشتیم. دو کشور در حال ترسیم نقشه توسعه فعال همکاریهای اقتصادی و تجاری برای مقابله با تحریمهای ظالمانه دشمنان هستند."
مهمترین محورهای دیدار وزیر امور خارجه ایران با همتای سوریاش، توسعه اقتصاد، راهکارهای مقابله با تروریسم اقتصادی علیه این دو کشور بود. المقداد در این دیدار بر لزوم ایجاد فرصتهایی برای توسعه اقتصادی و صنعتی میان دو کشور در پس پیروزی طرفین بر تروریسم و تحریمها تأکید کرد.
فیصل المقداد گفت: "مقاومت ایران و سوریه و هر آن کسی که تلاش می کند عدالت و آزادی را محقق و استقلال خود را حفظ کند، در نهایت بر تروریسم پیروز می شود و ثابت می کند هیچکس نمی تواند نسبت به توانایی ما تردید داشته باشد."
وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با بشار اسد نیز با تبریک برگزاری موفق انتخابات ریاست جمهوری سوریه و همچنین پیروزی های سیاسی، میدانی و بینالمللی سوریه، سلام مقامات عالیه کشورمان به رئیس جمهور سوریه را ابلاغ و گزارشی از نشست منطقه ای حمایت از عراق ارائه کرد.
امیر عبداللهیان همچنین با اشاره به همکاری های دو کشور در حوزه های اقتصادی، بر ضرورت فعال سازی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و دیگر ساز و کارهای موجود در این زمینه تاکید نمود.
رئیس جمهور سوریه نیز در این دیدار، با ابراز خرسندی از حمایت های جمهوری اسلامی ایران از سوریه، دیدگاه های خود در خصوص همکاری های دو کشور در حوزه های دو جانبه و همچنین همکاری ها در موضوعات منطقه ای و بین المللی را تشریح کرد.
به گفته کارشناسان، ورود ایران، سوریه به مرحله جدیدی ار روابط تجاری و اقتصادی در چارچوب طرحی عملی، واقعیتی جدیدی را برای هر دو کشور ترسیم و زمینه برای فائق آمدن بر تحریمها تا رسیدن به خودکفایی فراهم خواهد کرد.
پیام سفر وزیر خارجه ایران به بغداد و دمشق
حضور برجسته وزیر امورخارجه در نشست مهم همسایگان عراق و سپس سوریه، در گام نخست نشان داد تهران نسبت به تحولات منطقه و بهویژه کشورهای عربی نگاهی کاملاً همگرایانه دارد. خروجی این اقدام هم ثأثیر مثبتی است که بر ثبات و امنیت منطقه خواهد داشت. نشست بغداد روشن ساخت ایالات متحده پس از تحمل شکستهای سخت و پرهزینه در منطقه، دیگر مایل به ادامه این روند در خاورمیانه نیست. هرچند فرانسه با حضور پررنگ خود در کنفرانس سعی کرد اینگونه القا کند که راغب است جای آمریکا را بگیرد، به سبب بدبینی عمیق مردم منطقه بعید است جای پایی برای فعالیت خروسها در بینالنهرین باشد.
در این میان تهران که در سالیان مبارزه با تروریسم همسنگر عراقیها و سوریها بود حال میخواهد به آنها پیام دهد که همچنان پشتیبان آنها بوده و در کنار آنها خواهد بود. اعلام وزیر خارجه و ابراز علاقه برای توسعه مناسبات همهجانبه با دمشق و بغداد این پیام را به روشنی منعکس کرد.
در گام دوم، حضور وزیرخارجه در این دو پایتخت، بازتابی از روابط مستحکم میان ایران با عراق و سوریه است. سوریه عمق راهبردی ایران بوده و در پازل مقابله با رژیم صهیونیستی یک بازیگر بسیار مهم است، بنابراین تهران هرگز اجازه نخواهد داد شام به جایگاهی برای جولان تروریستها تبدیل شود. با این نگرش میتوان انتظار داشت جمهوری اسلامی در آینده نقشی فرابخشی در بازسازی سوریه ایفا خواهد کرد.
اما پیام دیگر این سفر، دیدار امیرعبداللهیان با برخی از رهبران جهادی گروههای مقاومت فلسطین در دمشق بود. این موضوع تنها چند روز پس از تهدیدهایی که از سوی نفتالی بنت نخستوزیر رژیم صهیونیستی علیه کشورمان در سفر به واشنگتن ابراز شد اتفاق افتاد و نشاندهنده تصمیم ایران برای تقویت محور مقاومت برای تقابل احتمالی با رژیم صهیونیستی است.