بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: رد درخواستهای مقاومت پنجشیر توسط طالبان، برگزاری دور چهارم گفتگوهای ایران و عربستان، اعلام آمادگی آمریکا برای همکاری با طالبان جهت مقابله با داعش خراسان، هشدار تلآویو به دولت بایدن درباره بازگشایی کنسولگری آمریکا و ارسال سی کامیون حامل تجهیزات نظامی آمریکا به سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رد درخواستهای مقاومت پنجشیر توسط طالبان
یک منبع در طالبان گفت، شرطی که فرمانده مقاومت مخالف طالبان در ولایت پنجشیر، مبنی بر اعلام این منطقه به عنوان منطقه امن مطرح کرده، نمیتوان پذیرفت.
این منبع روز چهارشنبه به خبرگزاری نووستی گفت، درخواستهای احمد مسعود، رهبر مقاومت دره پنجشیر از جمله اینکه گفته پنجشیر باید منطقه امن اعلام شود و طالبان در امور آن مداخله نکنند، غیرقابل قبول است.
پیشتر طلوع نیوز گزارش داده بود، امیر خان متقی، یکی از رهبران طالبان، پیام ضبط شدهای خطاب به ساکنان پنجشیر تحت کنترل "جبهه مقاومت ملی افغان" به رهبری احمد مسعود، پسر احمد شاه مسعود فرمانده فقید ائتلاف شمالی منتشر کرده و گفته بود، مذاکرات برای حل مشکلات پنجشیر انجام شد؛ اما تاکنون به هیچ نتیجهای نرسیده است.
متقی از ساکنان پنجشیر خواست به امارت اسلامی مورد نظر طالبان بپیوندند. او تمایل جنبش طالبان در حل مشکل این منطقه به شکل مسالمتآمیز اعلام کرد.
این رهبر طالبان نسبت به اینکه افرادی در پنجشیر در تلاش برای درگیری و جنگ هستند، هشدار داد و از ساکنان این ولایت خواست آنها را به راه حل مسالمتآمیز متقاعد کنند.
این اظهارات نمایندگان طالبان در سایه هفتهها مذاکره بین نیروهای مقاومت پنجشیر و طالبان و اخبار ضد و نقیض از نتایج آن مطرح میشود. همزمان دو طرف برای مقابله میدانی هم اعلام آمادگی کردهاند.
در این راستا ایگور مورگولوف، معاون وزیر خارجه روسیه به نووستی گفت، مسکو امیدوار است مذاکرات داخلی در افغانستان به کاهش شدت تنش درباره ولایت پنجشیر منجر شود. او اشاره کرد، ممانعت از وقوع جنگ داخلی در این ولایت بسیار مهم است. امیدواریم آغاز مذاکرات مسالمتآمیز فراگیر افغانستان به کاهش تنش بر سر ولایت پنجشیر منجر شود، به طوری که رهبران اقلیتهای قومی به ریاست پسر احمد شاه مسعود فقید دور هم جمع شدهاند. مهم این است که وضعیت آنجا به جنگ داخلی منجر نشود.
ولایت پنجشیر اکثرا تاجیک نشین و در شمال کابل است و تحت کنترل طالبان نیست.
برگزاری دور چهارم گفتوگوهای ایران و عربستان
«ایرج مسجدی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد، با بیان اینکه نظر دولت عراق درباره پذیرش زوار اربعین حسینی بزودی اعلام می شود، تایید کرد که دور چهارم گفتوگوهای ایران و عربستان برگزار خواهد شد.
ایرج مسجدی روز چهارشنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا، به جمع بندی اجلاس حمایت منطقه ای از عراق پرداخت و با موفق ارزیابی کردن آن از توافقاتی قریب الوقوع با بغداد درباره زوار اربعین اباعبدالله الحسین (ع) و نیز چگونگی ادامه مذاکرات ایران و عربستان خبر داد.
سفیر ایران درباره دیدار حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه با مقام های اماراتی و کویتی در حاشیه اجلاس بغداد و اینکه چرا درباره عربستان سعودی چنین چیزی مشاهده نشد، گفت: به دلیل اینکه ما (ایران و عربستان) سه دور مذاکره کرده بودیم و روسای مذاکره کننده دو کشور با هم صحبت های مختلفی داشتند، قرار شد این مذاکرات ادامه یابد و چون با تشکیل دولت جدید در ایران مواجه شد، گفت وگوها موکول به شکل گیری دولت جدید جمهوری اسلامی شد. در واقع صلاح بر این شد که ما همان روند مذاکرات را در پیش بگیریم و ادامه بدهیم.
مسجدی ادامه داد: فکر می کنم این اتفاق (ادامه مذاکرات ایران و عربستان سعودی) روی خواهد داد.
وی درباره مکان برگزاری این گفت و گوها گفت: دور بعدی (چهارم) شاید در بغداد و مکان دورهای بعدی هم بنا به توافق طرفین خواهد بود.
اعلام آمادگی آمریکا برای همکاری با طالبان جهت مقابله با داعش خراسان
«مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا شامگاه چهارشنبه اعلام کرد، ارتش این کشور ممکن است برای مقابله با اقدامات گروه تروریستی داعش خراسان، با دولت تحت کنترل طالبان در افغانستان همکاری کند.
میلی این اظهارنظر را در یک کنفرانس خبری مشترک در ساختمان پنتاگون با حضور «لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا مطرح کرد. این نخستین اظهارنظر علنی آستین و میلی بعد از اجرای عملیات خروج از افغانستان است که انتقادات بسیاری را به ویژه روانه این دو مقام کرده است.
چند روز پیش نزدیک به نود ژنرال بازنشسته آمریکایی با امضای نامهای، خواستار استعفای فوری «لوید آستین» و «مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به دلیل نقشآفرینی در «خروج فاجعهبار» آمریکا از افغانستان شده بودند.
لوید آستین در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره احتمال همکاری آمریکا با طالبان جهت دفع تهدید داعش خراسان به تلویح گفت: روابط پنتاگون با گروه طالبان فراتر از عملیات تخلیهای که بامداد سهشنبه به پایان رسید، نخواهد رفت.
آستین گفت: «ما با طالبان در موضوعات محدودی همکاری میکردیم و فقط هم مسئله به همین حد محدود بود که بتوانیم تعداد هر چه بیشتری را از افغانستان خارج کنیم؛ بنابراین، من درباره احتمال همکاری در مسائل گستردهتر وارد قضاوتهای غیرمستند نمیشوم.»
آستین در ادامه تصریح کرد: «پیشبینی اینکه مساله در ارتباط با طالبان به کجا خواهد رسید دشوار است.»
میلی که بعد از آستین صحبت میکرد، گروه طالبان را «گروهی بیرحم» توصیف کرد، اما در ادامه گفت: «اینکه آنها تعییر کنند یا نه مسالهای است که باید در آینده پاسخ آن را دید.»
وی سپس درباره همکاریهای پنتاگون با طالبان طی چند هفته اخیر برای اجرای عملیات خروج آمریکاییها اظهارنظر کرد و گفت: «در جنگ، شما تمام کارهایی که برای کاهش خطر لازم است، انجام میدهید.»
مارک میلی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا احتمال دارد آمریکا با طالبان برای مقابله با داعش خراسان همکاری کند گفت: «ممکن است.»
اشغال بیست ساله آمریکا در افغانستان، بامداد سهشنبه هفته جاری با خروج هواپیمای آمریکا از فرودگاه بینالمللی «حامد کرزای» در کابل، پایتخت افغانستان به پایان رسید.
هشدار تلآویو به دولت بایدن درباره بازگشایی کنسولگری آمریکا
رژیم صهیونیستی به آمریکا گفته، طرح واشنگتن برای بازگشایی کنسولگری این کشور در بیتالمقدس «طرحی بد» است و میتواند به بیثبات شدن کابینه «نفتالی بنت» در فلسطین اشغالی منجر شود.
دولت سابق آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» سفارت آمریکا را از تلآویو به بیتالمقدس منتقل کرد و با این اقدام، ادعای اشغالگرانه رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه پایتخت فلسطین اشغالی بیتالمقدس است را به رسمیت شناخت. دولت ترامپ، کنسولگری آمریکا در تلآویو را که از دیرباز پایگاهی برای تعامل با فلسطینیها بوده به حالت تعطیل درآورد.
اقدام دولت ترامپ، تنها یکی از اقدامات آمریکا برای رسمیت بخشیدن به داعیههای اشغالگرانه رژیم صهیونیستی بود و خشم ملت فلسطین و رهبران این کشور را به همراه داشت.
«جو بایدن»، رئیسجمهور فعلی آمریکا مدعی شده که قصد دارد، روابط آمریکا با فلسطینیها را احیا کرده و از راهکار «دو دولتی» حمایت کند. با این حال، در این حوزه هم بایدن صرفاً به لفاظی بسنده کرده و همان مسیر ترامپ را در پیش گرفته است.
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه فعلی آمریکا در ماه می سال جاری میلادی گفت که آمریکا قصد دارد کنسولگریاش را که از سال ۲۰۱۹ تعطیل شده بازگشایی کند.
کنسولگری آمریکا در بیتالقدس شرقی واقع شده و از دیرباز دفتری مستقل بوده که مقر روابط دیپلماتیک با فلسطینیها به شمار میرفته است.
صدها هزار اسرائیلی در شهرکهایی یهودینشین که رژیم صهیونیستی بعد از جنگ ۱۹۶۷ و اشغال سرزمینهای فلسطینی در کرانه باختری و شرق بیتالمقدس ساخته است، سکونت دارند.
سازمان ملل و بیشتر کشورهای جهان شهرکهای رژیم صهیونیستی را غیرقانونی میدانند، زیرا این رژیم در جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی این سرزمینها را اشغال کرده و بر مبنای کنوانسیون ژنو هر گونه ساخت و ساز از سوی اشغالگر در سرزمینهای اشغالی ممنوع است.
فلسطینیان به دنبال تشکیل کشوری مستقل در کرانه باختری و نوار غزه هستند که پایتخت آن بیتالمقدس باشد. آنها همچنین خواستار خروج اسرائیل از سرزمینهای اشغال شده در سال ۱۹۶۷ هستند، اما اسرائیل از بازگشت به مرزهای پیش از جنگ شش روزه امتناع میکند.
«یائیر لاپید»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در یک کنفرانس خبری عصر چهارشنبه گفت: «ما فکر میکنیم بازگشایی کنسولگری طرح بدی است. بیتالمقدس پایتخت اسرائیل و تنها اسرائیل است و به همین دلیل ما نمیتوانیم این طرح را طرح خوبی بدانیم.»
وی اضافه کرد: «میدانیم که دولت بایدن نگاه متفاوتی به این مساله دارد؛ منتهی چون این اتفاقی است که قرار است در اسرائیل رخ بدهد، اطمینان داریم که به دقت به حرفهای ما گوش میدهند.»
«واصل ابو یوسف»، یکی از مقامهای سازمان آزادیبخش فلسطین گفت، رژیم صهیونیستی در تلاش است وضعیت موجود را حفظ کرده و راه را بر هر راهکار سیاسی ببندد.
شبکه خبری الجزیره نوشته سفارت آمریکا در بیتالمقدس هنوز در این مورد اظهارنظر نکرده است.
نفتالی بنت، نخستوزیر جدید رژیم صهیونیستی از طرفداران سرسخت اشغالگری این رژیم و مخالف به رسمیت شناختن کشور فلسطین است. لاپید گفته بازگشایی کنسولگری آمریکا میتواند کابینه او را که بعد از مدتها موفق شد نتانیاهو را از قدرت کنار براند به تلاطم بیندازد.
لاپید گفت: «ساختار دولت ما جالب اما هنوز لرزان است و ما فکر میکنیم این اقدام میتواند دولت فعلی را بیثبات کند و فکر نمیکنم دولت امریکا بخواهد این اتفاق بیفتد.»
ارسال سی کامیون حامل تجهیزات نظامی آمریکا به سوریه
ارتش آمریکا کاروانی حامل تجهیزات و مواد لجستیک را برای حمایت از نیروهایش در پایگاه های نظامی خود در خاک سوریه فرستاد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه، نظامیان آمریکایی از طریق گذرگاه عیرقانونی الولید در مرز عراق با سوریه سی کامیون و تریلی حامل خودروهای زرهی و تجهیرات نظامی از شمال عراق وارد خاک سوریه کرد.
بر اساس این گزارش، کاروان مذکور به سمت پایگاه تحت اشغال آمریکا در منطقه الشدادی در جنوب استان الحسکه حرکت کرد.
ارتش آمریکا دیروز سه شنبه نیز کاروانی مرکب از ۲۴ کامیون برای حمایت از پایگاههای خود در شمال و شرق سوریه از عراق وارد کرد.