کیوسک بین الملل تابناک: درخواست عربستان سعودی برای بازرسی سایتهای هستهای ایران، دیدار و رایزنی دیپلماتهای ارشد مسکو و واشنگتن درباره تداوم مذاکرات برجام، هشدار غریبآبادی درباره عواقب اقدام غیرسازنده آژانس، واکنش عربستان درباره انتشار اسناد محرمانه حادثه ۱۱ سپتامبر و هشدار سفارت ایران در انگلیس درباره کلاهبرداران خدمات کنسولی از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
درخواست عربستان سعودی برای بازرسی سایتهای هستهای ایران
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) گزارش داد «فیصل بن فرحان بن عبدالله آل سعود» وزیر امور خارجه عربستان سعودی، امروز (پنجشنبه)، ریاست نشست کمیته چهارجانبه وزیران عرب مختص بررسی تحولات مربوط به آنچه بحران با ایران خوانده شده، در حاشیه یکصدوپنجاهششمین دوره نشست شورای اتحادیه عرب در قاهره برعهده گرفت.
این نشست با مشارکت «احمد ابو الغیط» دبیرکل اتحادیه عرب، «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر، «عبداللطیف الزیانی» وزیر امور خارجه بحرین و «شاهن المرر» وزیر مشاور اماراتی برگزار شده است.
اعضای حاضر در نشست ضمن تکرار اتهامات همیشگی خود علیه جمهوری اسلامی ایران، تهران را به آنچه مداخلات خرابکارانه، تأمین مالی حوثیها و گروههای تروریستی تندرو خوانده شده، متهم کردند.
از سوی دیگر، در نشست مذکور، مهمترین تحولات برنامه هستهای ایران نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اعضای حاضر با مداخله در امور ایران، «اهمیت ایجاد سازوکارهای لازم برای بازرسی فوری و فراگیر تمام سایتهای هستهای ایران» و متوقف شدن آنچه کارشکنیهای تهران در قبال قوانین و پروتکلهای بینالمللی خوانده شده، خواستار شدند.
ادعاهای اعضای حاضر در این نشست در حالی علیه ایران مطرح میشود که عربستان سعودی پیشتر نیز خواستههای مشابهی را مطرح کرده بود.
ریاض بارها اعلام کرده است که میخواهد در برنامه هستهای ایران یکی از اعضای اصلی مذاکرهکننده باشد و این در حالی است که تهران همواره تأکید کرده که اعضای برجام مشخص و تغییرناپذیرند.
دیدار و رایزنی دیپلماتهای ارشد مسکو و واشنگتن درباره تداوم مذاکرات برجام
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه و «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه بر تداوم مذاکرات احیای برجام تأکید کردند.
به نوشته خبرگزاری «تاس»، وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در بیانیهای در اینباره نوشت: «تبادل دیدگاهی معنادار درخصوص دورنمای بازگشت کامل به اجرای برجام انجام گرفت».
در این بیانیه آمده است: «دو طرف بر قاطعیت خود در قبال تداوم همکاری ذیل "چاچوب مذاکرات وین" با حضور تمام کشورهای عضو این توافق از جمله ایران و نمایندگان آمریکا تأکید کردند».
وزارت امور خارجه روسیه نوشت، تأکید بر اهمیت تمایل تهران به بازگشت به میز مذاکره در اسرع وقت و نیاز به تلاش بیشتر بر مبنای نتایج مذاکراتی که از ماههای آوریل تا ژوئن انجام شد، در این رایزنیها مورد تأکید قرار گرفت.
این بیانیه میافزاید: «[دو طرف] بر سهم قابل توجه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روند ایجاد ثبات و احیای برجام تأکید کردند. وجود عزمی دوجانبه درخصوص تداوم حمایت از فعالیتهای راستیآزمایی آژانس در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیز مورد تأکید قرار گرفت».
رابرت مالی نیز پس از این دیدارها در پیامی توئیتری نوشت: «دیدارهایی خوب و سازنده با ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه داشتم و هدف مشترک بازگشت به مذاکرات و از سر گرفتن سریع و مشترک پایبندی به برجام را به بحث گذاشتیم».
این دیدارها در حالی صورت میگیرد که جلسه هفته آینده شورای حکام درباره ایران برگزار میشود و «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه مدعی شده که فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است.
وی در گزارشی ادعا کرد: «من به طور فزایندهای نگران هستم که مسائل مربوط به سایتهای اعلام نشده، حل نشده باقی بماند و ایران باید آنها را هرچه سریعتر حل کند».
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال نیز خبر داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه در دو گزارش محرمانه اعلام کرده است که ایران دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سایتهای مرتبط هستهای را مسدود کرده و به توسعه فعالیتهای هستهای خود ادامه میدهد.
دور ششم مذاکرات وین به منظور احیای برجام روز شنبه ۲۲ خرداد ماه با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین آغاز شد و همان روز عباس عراقچی در اظهاراتی اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران بدون رسیدن به خواستههای کلیدی خودش قطعاً توافق نخواهد کرد. با این حال، تاریخ شروع دور هفتم این مذاکرات هنوز مشخص نشده است.
واشنگتن میگوید تنها در صورتی که دو طرف به تعهدات کامل ذیل برجام بازگردند، حاضر است تحریمها علیه ایران را رفع کند. این ادعای واشنگتن در حالی مطرح میشود که تعهدات ایران به صورت کمی قابل راستیآزمایی است، اما راستیآزمایی رفع تحریمهای آمریکا دستکم سه تا شش ماه زمان نیاز دارد.
«جوئی هود» دستیار موقت وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک بامداد پنجشنبه با بیان اینکه آمریکا به استفاده از دیپلماسی بهعنوان اولین ابزار خود ادامه میدهد، توضیح داد: «اما بلینکن اشاره کرد که پنجره [دیپلماسی با ایران] همیشه باز نمیماند. ما باید به مذاکرات برگردیم، ما باید به برجام بازگردیم».
به نوشته وبگاه العربیه انگلیسی، این دیپلمات آمریکایی بار دیگر خواست باطنی این کشور مبنی بر حذف کردن دانش هستهای از ایران را نشان داده و گفت: «هرچه ایرانیها پیشرفت بیشتری در برنامه هستهای خود داشته باشند، منافع بازگشت به برجام کمتر میشود. پس دو طرف باید اکنون اقدام کنند. ما آماده هستیم».
هود در پاسخ به این سوال که آیا دور هفتم مذاکرات وین در کار نخواهد بود، مدعی شد: «بهنظرم اینکه بنشینیم و در رسانه درباره این موضوع صحبت کنیم، وقت تلف کردن است. آنها (ایران) باید به وین و میز مذاکره باز گردند و درباره بازگشت دو طرف به برجام و اجرای تعهدات صحبت کنند».
از سوی دیگر طرف دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران اعلام کردهاند با توجه به تغییر دولت ایران، وقفه چند ماهه در این مذاکرات امری طبیعی است و در تماس با دیپلماتهای غربی تأکید کردند به مذاکره برای مذاکره اعتقادی ندارند.
هشدار غریبآبادی درباره عواقب اقدام غیرسازنده آژانس
سفیر و نماینده دائم ایران در آستانه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داد که هرگونه اقدام غیر سازنده در اجلاس پیش رو، مخل فرایند مذاکرات احیای برجام خواهد شد.
کاظم غریب آبادی روز پنجشنبه در توئیتی نوشت: سیاست زدایی، استقلال، بی طرفی و حرفه ای گری از اصول ضروری برای حفظ اعتبار آژانس و جلب اعتماد کشورهای عضو به آن می باشند.
وی تصریح کرد آژانس باید برای تقویت همکاری ها و تعاملات برنامه ریزی کند، نه اینکه به ایجاد بی اعتمادی با کشورهای عضو مبادرت نماید
غریب آبادی با بیان اینکه آژانس و نهادهای سیاستگذار آن نمی توانند خود را از سرنوشت تفاهم هسته ای جدا کنند تصرییح کرد: هر اقدام غیر سازنده، مخل فرایند مذاکره خواهد بود.
وی ادامه داد: البته، امیدوارم عقلانیت بر نشست هفته بعد شورای حکام، حاکم شود. این دیپلمات کشورمان در این زمینه به همکاری در برابر همکاری، حسن نیت در برابر حسن نیت و اقدام در برابر اقدام اشاره کرد.
دور بعدی نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه (۲۲ شهریور) در وین، پایتخت اتریش آغاز خواهد شد. رافائل گروسی مدیرکل آژانس سهشنبه گذشته گزارش داد که بازرسیهای این سازمان از مراکز اتمی ایران به طور چشمگیری کاهش یافته و با محدودیت جدی مواجه است.
در این گزارش که بخشهایی از آن در رسانههای خارجی انتشار یافته، ادعا شده که ایران مانع دسترسی بازرسان آژانس به سایتهای مرتبط با فعالیتهای هستهای شده و همچنان به توسعه فعالیتهای اتمی خود ادامه میدهد. در این گزارش آمده است که ایران ۱۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد ذخیره کرده که فراتر از سقف مجاز در برجام است.
گروسی بار دیگر ادعای کشف ذرات هستهای اعلام نشده در ایران را تکرار کرده و از تهران خواسته تا بدون فوت وقت توضیحات لازم در این زمینه را ارئه کند.
غریب ابادی در واکنش به این گزارش گفته بود: تمامی فعالیتهای هسته ای ایران، از جمله غنی سازی در سطوح مختلف و تولید فلز اورانیوم، در چارچوب حقوق هستهای ایران تحت معاهده عدم اشاعه صورت میگیرند و کاملاً همراستا با تعهدات پادمانی ایران انجام میشوند.
وی تصریح کرد: از آنجا که سایر طرفها به تعهدات خود تحت توافق هستهای در حوزه رفع تحریم عمل نکردند و سیاست اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا نیز ادامه دارد، هیچ کس نمیتواند توقف این فعالیتها را در چارچوب این توافق از ایران طلب کند.
واکنش عربستان درباره انتشار اسناد محرمانه حادثه ۱۱ سپتامبر
مقام های عربستان اعلام کردند که از تصمیم آمریکا برای افشا و انتشار علنی اسناد محرمانه مربوط به حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ استقبال میکنند.
مسئولان سعودی می گویند که از تصمیم واشنگتن برای انتشار علنی اسناد محرمانه مربوط به حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ استقبال خواهند کرد.
در همین پیوند، خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» نوشت که سفارت عربستان در واشنگتن با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که انتشار علنی این اسناد به «اتهام های نادرست و واهی» علیه ریاض درباره دست داشتن عربستان در این حادثه پایان می دهد.
این سفارت افزوده است که این اتهام ها همگی بی اساس است و ریاض از انتشار علنی اسناد تحقیقات ایالات متحده درباره این حادثه استقبال میکند.
بر اساس این گزارش، مقامات عربستان سعودی از افشای کامل تمام اسناد مربوط به تحقیقات مقامات آمریکایی در خصوص حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ حمایت می کنند و امیدوارند که انتشار این مطالب به اتهام های بی اساس علیه آنها پایان دهد.
سفارت عربستان سعودی در واشنگتن تاکید کرده است که از افشای اسناد مرتبط به حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ حمایت می کند و هر گونه تایید مبنی بر دست داشتن ریاض در حملات ۱۱ سپتامبر دروغ محض است.
سفارت عربستان ادامه داده است که ریاض از افشای کامل هر گونه سند و مدرک مرتبط با تحقیقات در باره حملات توسط ایالات متحده حمایت می کند و امیدوار است که انتشار کامل این اسناد یک بار دیگر و برای همیشه نقطه پایانی بر اتهام های بی پایه و اساس ضد سعودی باشد.
«جو بایدن»، رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته فرمان خارج کردن برخی اسناد دولتی مربوط به حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ از حالت محرمانه را صادر کرد.
در گزارشهایی که تاکنون در باره حملات ۱۱ سپتامبر منتشر شده بسیاری از عاملان این عملیات شهروندان عربستان سعودی بودهاند.
مقام های سعودی همواره هرگونه گزارش در باره دست داشتن و اتهام نقش مسئولان این کشور را در حوادث ۱۱ سپتامبر نادرست و دروغ توصیف کرده اند.
صبح ۱۱ سپتامبر ۱۹ عضو القاعده با ۴ فروند هواپیمای تجاری – مسافری ربوده شده، برجهای دو قلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک را هدف گرفتند.
آنها هواپیمای سوم را به ساختمان پنتاگون در «ارینگتون» در ایالت «ویرجینیا» کوبیدند و تنها هواپیمای چهارم بود که در مسیر واشنگتن، در ایالت پنسیلوانیا سرنگون شد و نتوانست ماموریت خود را به پایان برساند.
حادثه ۱۱ سپتامبر، جهان را برای روزهای متمادی در شوک فرو برد و تحلیلگران آن را با حملاتی مانند، بمباران بندر «پرل هاربر» توسط ژاپنیها در جنگ جهانی دوم مقایسه کردند.
در این حمله بزرگ تروریستی ۱۵ تبعه سعودی، دو تبعه اماراتی، یک تبعه مصری و یک لبنانی شرکت داشتند؛ همگی عضو شبکه تروریستی القاعده؛ گروهی که از مبدا و کانون پرورش تروریسم یعنی عربستان تغذیه فکری و روانی شده بودند.
یکی از وعدههای جو بایدن، رییس جمهوری کنونی آمریکا در دوران تبلیغات انتخاباتی خود، التزام به شفافیت بوده است و همین امر موجب شده تا خانواده قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر خواستار انتشار تحقیقات دو دهه مراکز امنیتی ایالات متحده درباره این حادثه باشند، هرچند این وعده با تاخیر مواجه شده است.
بایدن رئیس جمهوری آمریکا در دستوری به وزارت دادگستری این کشور، خواستار بازنگری موضوع از طبقه بندی خارج شدن اسناد مربوط به حملات ۱۱ سپتامبر و امکان انتشار عمومی آن شد، اقدامی که تا پیش از این «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری سابق آمریکا به دلیل بهرهمندی از دلارهای سعودی، از آن چشم پوشیده بود.
بایدن اوایل شهریور جاری به وزارت دادگستری آمریکا دستور داد تا اسناد مربوط به تحقیقات پلیس اف بی آی درباره حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ را که منجر به کشته شدن ۳ هزار نفر شد، برای خارج کردن از طبقه بندی محرمانه مورد بررسی قرار دهد.
رئیس جمهوری آمریکا در بیانیهای در این زمینه گفت، «وقتی که رئیس جمهوری شدم، متعهد به شفاف سازی در ارتباط با، از طبقه بندی خارج کردن اسناد حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر شدم. همزمان که به بیستمین سالگرد این حملات تراژیک نزدیک میشویم، من مفتخرم که این تعهد خود را عملی کنم.»
هشدار سفارت ایران در انگلیس درباره کلاهبرداران خدمات کنسولی
سفارت ایران در انگلیس اعلام کرد که این نمایندگی و وزارت امور خارجه هیچ کارگزار دیگری را در حوزه خدمات کنسولی بغیر از بخش کنسولی سفارت به رسمیت نمی شناسد.
در پیامی که از طریق کانال اطلاع رسانی سفارت ایران در لندن منتشر شده، آمده است: «برخی اشخاص حقیقی یا حقوقی تلاش دارند، خود را به نوعی مرتبط و کارگزار رسمی سفارتخانه ها و یا وزارت امور خارجه کشورمان در بریتانیا و یا در سایر کشورها معرفی نموده و با انجام انواع تبلیغات در فضای مجازی، اخذ درخواست و انجام خدمات کنسولی ایرانیان مقیم را به سمت خود هدایت نمایند.
این پیام میافزاید: از آنجا که انجام خدمات کنسولی صرفاً به عهده بخش کنسولی سفارتخانه ها و نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور می باشد، لذا این سفارت و وزارت امور خارجه هیچ فرد، نماینده، شرکت، کارگزار و ... را به رسمیت نمی شناسد.
سفارت کشورمان پیشتر اعلام کرده بود که با عنایت به حجم زیاد درخواست های گذرنامه، بخش کنسولی سفارت به منظور تسهیل و تسریع صدور گذرنامه، تصمیم به افزایش دو برابری پذیرش حضوری گرفته است. متقاضیان محترم جهت کمک به تسهیل و تسریع امور، لطفا پس از اخذ نوبت و اطمینان از کامل بودن مدارک، فقط طبق نوبت اخذ شده مراجعه نمایند.
در این پیام آمده است: هموطنانی که قبلا از بخش کنسولی لندن گذرنامه گرفته اند؛ نیاز به مراجعه حضوری ندارند و می توانند مدارک درخواست گذرنامه را پس از اطمینان از کامل بودن، از طریق پست ارسال نمایند.