کیوسک بین الملل تابناک: ادعای رسانه آمریکایی درباره تفاهم میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رزمایش نظامی «سه برادر» در باکو با حضور ترکیه و پاکستان، ارسال تجهیزات نظامی روسیه به تاجیکستان، احضار سفیر آمریکا توسط روسیه و درخواست دمشق برای خروج نیرویهای ترکیه و امریکا از سوریه از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای رسانه آمریکایی درباره تفاهم میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی
«رافائل گروسی»، دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران سفر و روز یکشنبه (فردا) با مقامهای ارشد ایران درباره همکاری تهران با این نهاد بینالمللی گفتوگو خواهد کرد.
روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» در گزارشی با اشاره به این سفر نوشت: این سفر اوج مذاکرات گسترده طی روزهای اخیر بوده که هدف آن تضمین تعهدات از سوی ایران بوده است و ادامه داد: «بر اساس گفته سه منبع نزدیک به مذاکرات، این سفر پس از آن روی میدهد که تفاهمی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاصل شده که تهران به آژانس دسترسی به تجهیزات نظارتی فعالیتهای هستهای خود را خواهد داد و همکاری با تحقیقات در خصوص مواد هستهای پیدا شده در ایران را از سر خواهد گرفت.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در بیانیهای اعلام کرد که دیدارها روز یکشنبه برگزار خواهد شد و گروسی عصر یکشنبه، به محض بازگشت به وین، کنفرانس خبری برگزار خواهد کرد.
والاستریت ژورنال در ادامه گزارش خود نوشت: در صورت توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان احتمالا مذاکرات درباره قطعنامه محکومیت ایران در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که از روز دوشنبه آغاز خواهد شد، به تعویق خواهند انداخت.
این در حالی است که پیشتر، رئیس جمهور ایران هشدار داده بود، چنین فشاری میتواند برنامه تهران برای ازسرگیری گفتوگوها درباره احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را که یک هدف بسیار مهم دولت بایدن در عرصه سیاست خارجی به شمار میآید، به تعویق بیندازد.
روز جمعه نیز «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران با همتایان فرانسوی، انگلیسی و آلمانی خود دیدار کرده تا با آنها درباره چالشهایی که گفتوگوهای هستهای که از ماه ژوئن متوقف شده، با آن مواجه است صحبت کند.
والاستریت ژورنال در گزارش خود نوشت: «گروسی و مقامهای ایران با میانجیگری روسیه در گفتوگو بودهاند تا مقدمات سفر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران انجام شود. این گفتوگوها تا اواخر شب جمعه ادامه داشته و تا عصر روز شنبه نیز همچنان در حال انجام بوده است.»
تصمیم برای محکوم نشدن ایران در نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی احتمالا با انتقادهایی از سوی مخالفان برجام همراه شود. «نفتالی بنت» نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از انتشار دو گزارش چند روز پیش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران، خواستار واکنش بینالمللی سریع و مناسب به اقدامات هستهای ایران شد.
گروسی چند روز پیش در یکی از این گزارشهای فصلی خود به طور فزایندهای ابراز نگرانی کرده بود که حتی پس از دو سال، موضوعات پادمانی در ارتباط با چهار سایت در ایران که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام نشده بود، حل نشده باقی مانده است.
گروسی در دومین گزارش گفته بود که ایران باید موضوعات مهم در ارتباط با سایتها را که شامل سوالاتی درباره موقعیت چهارم بوده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از آن بازدید نکرده بدون تاخیر بیشتر، حل کند.
والاستریت ژورنال در گزارشی درباره این دو گزارش محرمانه آژانس درباره ایران نوشته بود، موضوع مهمی که در دو گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیده میشود، این است که تهران مانع از دسترسی به تجهیزات نظارتی شده و تجهیزات نظارتی را در یکی از سایتها برداشته و هیچ تعامل جدی در زمینه پادمانها و فعالیتهای هستهای، توسعه نیافته است.
رزمایش نظامی «سه برادر» در باکو با حضور ترکیه و پاکستان
مقامهای جمهوری آذربایجان از برگزاری رزمایش مشترک نظامی با ترکیه و پاکستان با نام «سه برادر- ۲۰۲۱» خبر دادند.
بنا بر گزارش رسانهها، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که برای اولین بار یک رزمایش نظامی مشترک بین باکو، آنکارا و اسلام آباد در خاک جمهوری آذربایجان برگزار میشود.
به گزارش روزنامه «دیلی صاباح»، طبق اعلام وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، قرار است این رزمایش نظامی مشترک از ۱۲ تا ۲۰ سپتامبر (۲۱ تا ۲۹ شهریور) در باکو برگزار شود. طبق اعلام این وزارتخانه، هدف از رزمایش «سه برادر- ۲۰۲۱»، تقویت همکاری میان نیروهای ویژه جمهوری آذربایجان، ترکیه و پاکستان و به اشترام گذاشتن دانش و تجربه سه کشور است.
روسای مجالس قانونگذاری ترکیه، جمهوری آذربایجان و پاکستان در مراسم ماه جولای به میزبانی مجلس ملی آذربایجان در باکو بیانیه «بیانیه باکو» را امضا کرده بودند.
طبق این بیانیه، سه کشور بر عزمشان برای تقویت همکاریها میان سه کشور بر اساس پیوندهای فرهنگی و تاریخی، احترام و اعتماد متقابل و همچنین ترکیه، جمهوری آذربایجان و پاکستان همچنین در بیانیه باکو بر نقش مهم این سه کشور برای ایجاد صلح، ثبات و توسعه در مناطق خودشان تاکید کردند.
برگزاری رزمایش نظامی سه جانبه آنکارا، باکو و اسلام آباد در جمهوری آذربایجان در شرایطی آغاز خواهد شد که پیشتر، ترکیه و جمهوری آذربایجان، رزمایش نظامی مشترکی برگزار کرده بودند.
طبق گزارش رسانههای ترکیه، آنکارا در جریان جنگ ۴۴ روزه سال گذشته بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ کوهستانی حمایتش را از باکو اعلام کرد.
روزنامه دیلی صاباح در گزارش خود درباره روابط خوب آنکارا با باکو نوشت: «رجب طیب اردوغان در زمان ریاست جمهوری خود تاکنون بیش از ۲۰ بار از جمهوری آذربایجان دیدن کرده و تعداد سفر هیاتهای ترکیه به جمهوری آذربایجان، به بیش از صد هیات رسیده است.»
ارسال تجهیزات نظامی روسیه به تاجیکستان
رسانه های غربی روز شنبه به نقل از وزارت دفاع روسیه نوشته اند که این کشور ۱۲ خودروی زرهی و شماری تجهیزات نظامی به تاجیکستان فرستاده است.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ وزارت دفاع روسیه در بیانیه ای اعلان کرد، با توجه به بی ثباتی فزاینده نزدیک مرز جنوبی تاجیکستان، با دوشنبه برای تضمین امنیت دو کشور همکاری می کنیم.
بیانیه وزارت دفاع روسیه افزود: این سخت افزار که شامل تجهیزات نبرد نزدیک و محافظتی است، توانایی های نظامی تاجیکستان را امروزین و به میزان قابل توجهی نیرومند خواهد کرد.
بیشتر خط مرزی یک هزار و ۳۴۴ کیلومتری تاجیکستان با افغانستان، کوهستانی و نگهبانی از آن دشوار است.
مسکو از هنگام عقب نشینی نیروهای آمریکا از افغانستان و به قدرت رسیدن برق آسا و پیش بینی نشده طالبان در این کشور، در تلاش برای تقویت تاجیکستان به عنوان متحد خود در آسیای میانه ـ که با افغانستان هم مرز است ـ تاکنون چند رزمایش با تاجیکستان برگزار کرده و تجهیزات و تسلیحات خود را در پایگاه نظامی خود در این کشور که بزرگ ترین پایگاه خارجی مسکو به شمار می رود، افزایش داده است.
مسکو نگران پیامدهای به قدرت رسیدن طالبان در منطقه و احتمال نفوذ تروریست ها از افغانستان به آسیای میانه است که این منطقه را مانع دفاعی مرزهای جنوبی اش می داند.
احضار سفیر آمریکا توسط روسیه
وزارت خارجه روسیه، سفیر آمریکا را بابت دخالت کمپانیهای بزرگ فناوری آمریکایی در انتخابات روسیه که قرار است از اواخر ماه جاری میلادی برگزار شود، احضار کرد.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، روسیه اخیرا کنترل خود را بر اینترنت تشدید کرده و اقدامات حقوقی را علیه کمپانیهای خارجی فناوری بابت عدم حذف مفاهیم ممنوع از سوی مقامهای مسکو وضع کرده است.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در کانال تلگرامی خود اعلام کرد: یک دلیل وجود دارد و آن مداخله در انتخابات روسیه است. امیدواریم این گونه باشد که دیپلماتهای آمریکایی آن را به واشنگتن گزارش دهند.
همچنین وزارت امور خارجه روسیه نیز در بیانیهای جداگانه اعلام کرد، جان سولیوان، سفیر آمریکا در روسیه روز جمعه نشستی را با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه انجام داد.
این وزارتخانه همچنین در بیانیه خود آورده است: به سفیر آمریکا در روسیه دلایل کافی درباره این مساله ارائه شده که کمپانیهای بزرگ فناوری آمریکایی قوانین روسی را در مورد انتخابات قریب الوقوع این کشور نقض کردهاند.
این وزارتخانه اعلام کرد: این کمپانیها در امور داخلی کشورهای دیگر نیز دخالت کردند.
تنش بین آمریکا و مسکو بر سر یکسری از مسائل از جمله ادعا در مورد مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و همچنین سوابق حقوق بشری روسیه شدت گرفته است.
در ماه می سال جاری میلادی، مسکو رسما آمریکا را یک کشور غیر دوست اعلام و سفارت آن را از به کار گرفتن اتباع روسی منع کرد.
درخواست دمشق برای خروج نیروی های ترکیه و امریکا از سوریه
وزیر امور خارجه و مهاجران سوریه در دیدار با نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور این کشور، خواستار خروج نیروهای نظامی آمریکا و ترکیه از کشورش شد.
به گزارش خبرگزاری سوریه (سانا) ، «فیصل مقداد»، امروز در دیدار با «گیر پدرسون» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه که در دمشق برگزار شد، بر لزوم احترام به حاکمیت سوریه و رد دخالت خارجی در امور داخلی این کشور تاکید کرد و خواستار پایان اشغالگری آمریکا و ترکیه در سرزمینهای سوریه و نقض حاکمیت این کشور و قطع حمایت آنها از تروریسم شد.
وی با اشاره به اقدام غیرانسانی ترکیه برای قطع مکرر آب بیش از یک میلیون شهروند در «حسکه» و حومه آن از سازمان ملل متحد خواست تا با اعتراض به همه این تخلف ها اقدام لازم را انجام دهد و در مقابل آنها (تخلف های ترکیه) موضع شفاف اتخاذ و مسئولیتهای خود را مطابق با اصول و اهداف منشور سازمان ملل انجام دهد.
در این دیدار که دو طرف درباره تحولات در عرصه بین المللی و بازتاب آن در مورد وضعیت خاورمیانه بحث و تبادل نظر کردند، وزیر امور خارجه سوریه بر لزوم رعایت قوانین بین المللی و پایبندی به منشور سازمان ملل متحد درباره روابط بین الملل به ویژه در مورد عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها تاکید کرد.
مقداد ادامه داد که تجارب گذشته، شکست رویکرد تلاش خارجی برای تحمیل دستورکارهایش بر خلاف منافع و اراده مردم و تاثیرات فاجعه بار آن بر کشورها را ثابت کرده است.
وزیر خارجه سوریه همچنین به تاثیر اقدام های ظالمانه اقتصادی یکجانبه آمریکا و کشورهای غربی علیه مردم سوریه به ویژه در بخش بهداشت و درمان در شرایطی که بیماری کرونا شیوع دارد، اشاره کرد و افزود : این اقدام های ظالمانه شرایط را دشوارتر میکند.
بر اساس این گزارش، دو طرف بر اهمیت اطمینان از عدم دخالت خارجی در کار کمیته بررسی قانون اساسی سوریه که تحت رهبری و مالکیت دولت دمشق انجام شود، تاکید کردند.
مقداد توضیح داد که این کمیته از زمان تشکیل و آغاز کار، مستقل عمل کرده است و توصیههایی که ارائه میشود، مورد بحث و بررسی قرار میدهد و در عین حال تاکید میکند که حق مسلم مردم سوریه است، برای آینده کشور خود تصمیم بگیرند.
وی واقعیت تحولات اخیر در «درعا» و رضایت دولت سوریه از راه حلهای حاصل شده و آغاز بازگشت زندگی عادی در «درعا البلد» را تشریح کرد و گفت که دولت دمشق مایل است از طریق گفت و گوی انعطاف پذیر به وضعیت موجود بپردازد و از درگیریهایی که به ضرر هموطنان و ضربه زدن به زیرساختها است، دوری کند.
وزیر خارجه سوریه ادامه داد که دولت دمشق به رغم تلاش برخی کشورها و حامیان تروریستها برای جلوگیری از دستیابی به توافق صلح آمیز [ در درعا البد ]، موفق به این امر شد.
وزیر خارجه سوریه با توجه به وضعیت این کشور با نماینده ویژه سازمان ملل درباره تلاشهای بین المللی و منطقهای انجام شده توسط این سازمان تبادل نظر کرد.