روز گذشته محمولهای وارد کشورمان شد که از فرط عجیب بودن، زمینه ساز گمانههای مختلفی شد و تعجب بسیاری به دنبال داشت؛ اما واقعیت چیست؟!
به گزارش «تابناک»، واردات ۸۰ سر کروکودیل (بخوانید «تمساح»!) به کشور؛ خبری بود که مورد توجه بسیاری از هموطنان مان قرار گرفت و بازتاب زیادی در فضای مجازی داشت. خبری که در روایت آن نکات عجیب و غریبی به چشم میخورد تا جایی که میبینیم برخی تصور کردهاند که منظور از «سر»، کله تمساح است و متوجه نشده اند که با واحد شمارش این گونه (مشابه «راس»، «نفر» و...) مواجه هستند که اشاره به واردات ۸۰ تمساح زنده دارد.
ماجرا زمانی عجیبتر میشود که بدانیم برخی پا را فراتر از این اشتباه گذاشته و علت این واردات را «مقابله با انقراض این گونه در کشورمان» ذکر و حتی تاکید کرده اند که این اقدام، نه توسط سازمان حفاظت محیط زیست که «با همت بخش خصوصی» صورت گرفته است، در حالی که اساسا واقعیت چیز دیگری است و هدف از این واردات، تنها تجارت است و بس!
واقعیتی تلخ که پیش از پرداختن به آن بد نیست به این نکته اشاره کنیم که کشورمان زیستگاه گونهای نادر از تمساح، یعنی تمساحی پوزه کوتاه با نام محلی «گاندو»ست که عمدتا در اطراف رود سرباز در سیستان و بلوچستان زیست دارد و به رغم خطرات زیادی که حیاتش را تهدید میکند (از جمله خشکسالی و از بین رفتن وسیع زیستگاه)، خوشبختانه وضعیت با ثباتی دارد.
همین گزاره کافی است تا بدانیم که هدف از واردات گونه مالزیایی تمساح، مقابله با انقراض گونه ایرانی این هیولای خزنده (که بزرگترین خزنده ایرانی است) نیست؛ هرچند اگر بدانیم تمساحهای وارداتی بلافاصله در مسیر انتقال به مشهد قرار گرفته اند تا در جایگاهی که در «ملک آباد» برای پرورش شان در نظر گرفته شده نگهداری شوند، واقعیت عریانتر خودنمایی میکند!
این را میشود با تامل در اظهارات مهرداد جمالارونقی، معاون فنی گمرک در خصوص این واردات نیز دریافت که تاکید کرده «۸۰ سر کروکودیل از کشور مالزی و با موافقت سازمان شیلات ایران [در زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی] وارد کشور شده و به دلیل زنده بودن کالای وارداتی و برای جلوگیری از صدمه به کروکودیلها، به قید فوریت و به صورت حمل یکسره از گمرک ترخیص شد.»
طرح نام «شیلات» کافی است تا برایمان مسجل شود که هدف از این واردات، پرورش تمساح هاست؛ هدفی کوتاه مدت برای دایر کردن تجارت پوست این گونه در کشورمان! کالایی گران قیمت در جهان که موجب شده خانم «م. ر» و همکارانش سالها به دنبال دریافت مجوز واردات این محموله به کشورمان باشند و در نهایت موفق به دریافت مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست هم شده و نخستین محموله تمساحها را وارد کنند.
این در حالی است که به گفته مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی، مجوز این کار در سال ۱۳۹۸ صادر و «تمام شرایط و ضوابط در دو صفحه به متقاضی اعلام شده است؛ متقاضی ملزم بود تمام این شرایط را رعایت کرده و اگر مشکلی بود، آن را رفع کند. طبیعتا اگر وی این ضوابط را رعایت نمیکرد، هم مجوز ما باطل میشد و هم با فرد متقاضی برخورد قانونی میکردیم.»
ضوابطی که از جمله آنها، استفاده از آب شور برای پرورش این گونه و پرهیز از پرورش هرگونه دیگری در کنار آن است. پرورشی که این مدیر ارشد محیط زیست علتش را این گونه بیان کرده: «تجارت پوست کروکودیل احتمالا یک صنعت پربازده است که درآمد خوبی دارد. پوست کروکودیل در جهان بسیار ارزشمند است. از این روی، فرد متقاضی در حال پیشبرد یک فعالیت اقتصادی و تجاری است.»
نگاهی که برای دایر کردن هر نوع تجارتی کافی است، حتی اگر بحث پرورش و کشتار گونهای حرام گوشت در میان باشد که کمترین ضررش، جلب توجه سودجویان به گونه بومی تمساح در کشورمان است که از قضا در معرض انقراض هم هست و حالا بخش خصوصی با همراهی وزارت کشاورزی، سازمان شیلات، سازمان حفاظت محیط زیست و دیگران، ارزشی پنهان از آن را با قدرت فریاد زده تا به گوش همگان برسد!