بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: تداوم درگیری مسلحانه در بیروت با بیش از ۶۰ کشته و زخمی، هشدار آمریکا به اسرائیل نسبت به روابط گرم با چین، گفتوگوهای وزیران خارجه آمریکا و عربستان درباره ایران و یمن، پایان رایزنیهای علی باقری کنی با انریکه مورا و اختلاف نظر ایران و اروپا بر سر تاریخ ازسرگیری مذاکرات هستهای، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات خاورمیانه در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
تداوم درگیری مسلحانه در بیروت با بیش از ۶۰ کشته و زخمی
منابع لبنانی، بعدازظهر روز پنجشنبه، گزارش دادند، درگیریها همچنان میان نیروهای امنیتی این کشور و عناصر ناشناس ادامه دارد.
پایگاه خبری شبکه «البیسیآی» در این ارتباط خبر داد که همچنان در منطقه «الطیونه» تیراندازیها تداوم دارد و صدای شلیک راکت به گوش میرسد.
شبکه «المیادین» نیز به نقل از منابعی پزشکی گزارش داد تا این لحظه، شمار جان باختگان به شش تن و رسیده و بیش از ۶۰ نفر مجروح شدهاند.
با این حال، صلیب سرخ لبنان شمار جانباختگان را پنج نفر و تعداد مجروحان را ۲۵ تن اعلام کرد.
رسانهها گزارش دادند، ارتش لبنان همچنان در حال اعزام نیرو و ارسال تجهیزات نظامی به محل درگیری است.
«بسام مولوی» وزیر کشور لبنان که برای ارائه توضیحات درباره درگیریها در کنفرانس مطبوعاتی حاضر شد، گفت که درگیریها با تیراندازی چند تکتیرانداز آغاز شد و آنها سر شهروندان لبنانی را هدف قرار داده بودند که این غیرقابل قبول است.
مولوی در ادامه اضافه کرد: «ما بر لزوم اتخاذ تمام تدابیر برای حفظ صلح مدنی تأکید کردهایم و برخی افراد بازداشت خواهند شد. اطلاعات ما حاکی است تا این لحظه، شش تن کشته شدهاند و شانزده نفر دیگر مجروح.»
هشدار آمریکا به اسرائیل نسبت به روابط گرم با چین
یک مقام عالی رتبه در وزارت خارجه آمریکا گفت، وزیر خارجه این کشور مذاکرات صریحی را با همتای اسرائیلی خود به منظور هشدار نسبت به سرمایه گذاری چین در اقتصاد اسرائیل ترتیب خواهد داد.
به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، این مقام وزارت خارجه آمریکا گفت، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور با یائیر لاپید، همتای اسرائیلی خود مذاکرات صریحی انجام خواهد داد و طی آن نسبت به سرمایهگذاری چین در اقتصاد رژیم صهیونیستی هشدار خواهد داد.
این مسئول اظهار داشت: ما با دوستان اسرائیلی خود درباره خطراتی که منافع امنیت ملی مشترک را تهدید میکند و آن همکاری نزدیک با چین است رو راست خواهیم بود.
وی تاکید کرد: ایالات متحده به چین همچون رقیبی مینگرد که نظام بین المللی مبتنی بر قواعد و اصول را به چالش میکشد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: روابط ما با چین همانطور که پیش از این گفتیم، هر زمان ایجاب کند، رقابتآمیز و هر زمان ممکن باشد همکاری و هر زمان ضروری باشد خصمانه است.
بر اساس این گزارش، ایالات متحده با نگرانی به "روابط گرم" میان اسرائیل و چین می نگرد و تلاش میکند تا درباره این موضوع به صراحت با تلآویو گفتوگو کند.
گفت و گوهای وزیران خارجه آمریکا و عربستان درباره ایران و یمن
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در دیدار با فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی درباره ایران و یمن گفت و گو کردند.
به گزارش وزارت خارجه آمریکا، بلینکن در دیدار روز پنجشنبه به وقت محلی با همتای سعودی خود ـ که در واشنگتن به سر می برد ـ بر تعهد کاخ سفید برای کمک به ریاض برای دفاع از خود تاکید کرد و افزود: ما متعهد به دفاع از امنیت عربستان هستیم.
به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، در این مذاکرات مسائلی مانند یمن، ایران، انرژی و تغییرات اقلیمی در دستور کار طرفین قرار داشت.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد، وزیران خارجه آمریکا و عربستان در خصوص همکاریهای راهبردی آمریکا و عربستان در مسائل منطقه از جمله هدف مشترک دستیابی به راه حلی پایدار برای پایان دادن به جنگ و درگیری در یمن گفت وگو کردند.
در این بیانیه آمده است، بلینکن در این دیدار بر تعهد دولت آمریکا برای کمک به عربستان سعودی در دفاع از قلمرو و مردم این کشور تاکید کرد.
آمریکا بدون اشاره به حملات ائتلاف سعودی به یمن، مقاومت انصارالله یمن را محکوم کرد.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، بلینکن با همتای سعودی خود درباره سایر موضوعات از جمله حقوق بشر بحث و گفت و گو کردند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن "عبدربه منصور هادی" رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد از جمله بهداشت جهانی و یونیسف بارها هشدار دادهاند بر اثر ادامه حملات متجاوزان به یمن، مردم این کشور با قحطی و بروز یک فاجعه انسانی که در یک قرن گذشته بیسابقه است، روبه رو هستند.
پایان رایزنی های علی باقری کنی با انریکه مورا
در نشست روز پنجشنبه علی باقری و انریکه مورا معاون بورل در تهران مقرر شد، رایزنیها در روزهای آینده در بروکسل ادامه یابد و معاون وزیر خارجه در این نشست گفت که ایران برای مذاکرات جدی که نتیجه آن توافق عملی و نه توافق کاغذی باشد، همواره آماده است.
«انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که برای رایزنی درباره روابط دوجانبه، موضوعات منطقهای از جمله تحولات در افغانستان و یمن و نیز مذاکرات برای لغو تحریمهای ظالمانه به تهران سفر کرده است، روز پنجشنبه با علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در این دیدار، با تاکید بر این که ایران همواره ثابت کره که یک بازیگر مسئول در عرصه بینالمللی است، در حالی که رفتار طرف مقابل نشان میدهد که با مسئولیت پذیری فاصله معناداری دارد، تصریح کرد: هر طرف که مسئولیت پذیری بیشتری از خود نشان دهد، به میز مذاکره نزدیکتر است.
باقری با اشاره به اینکه برای ایران دستیابی به نتایج ملموس موضوعیت دارد، تصریح کرد: ایران برای مذاکرات جدی که نتیجه آن توافق عملی و نه توافق کاغذی باشد، همواره آماده است.
اختلاف نظر ایران و اروپا بر سر تاریخ ازسرگیری مذاکرات هسته ای
وبگاه نشنال با انتشار گزارشی مدعی شده است که ایران و اتحادیه اروپا بر سر زمان آغاز مذاکرات وین درباره احیای توافق هستهای با اختلاف نظر روبرو هستند.
بر مبنای گزارش نشنال، بعد از دیدار مقامهای ایران و اتحادیه اروپا در تهران دو طرف هنوز نتوانستهاند تا بر سر چارچوب زمانی برای آغاز مجدد مذاکرات وین به توافق دست یابند.
در این گزارش در عین حال گفته شده که قرار است دو طرف طی روزهای آتی برای گفتگوهای بیشتر در بروکسل دیدار و نشستهایی را دنبال کنند.
انریکه مورا، فرستاده اتحادیه اروپا و مسئول هماهنگی مذاکرات هستهای وین، که به تهران رفته بود، با معاون سیاسی وزیر خارجه ایران دیدار کرده است.
همزمان با سفر فرستاده اتحادیه اروپا به ایران، رابرت مالی، نماینده وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، مشغول مذاکره با مقامهای رژیم صهیونیستی و امارات متحده عربی است و قرار است جمعه سفرش را به امارات، قطر و عربستان سعودی آغاز کند.
دیشب آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در نشستی مشترک با وزیر خارجه اسرائیل گفت، اگر مسیر دیپلماتیک برای احیای توافق هستهای ایران و قدرتها - برجام - ناکام بماند، آمریکا به گزینههای دیگری متوسل خواهد شد.
با آنکه دولت جو بایدن مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات وین، پایتخت اتریش، زمینههای لازم را برای بازگشت آمریکا به توافق هستهای برجام فراهم کند؛ اما تاکنون شش دور مذاکره به دلیل اصرار واشنگتن بر حفظ برخی تحریمها و همچنین درخواستهای مرتبط با مسائل موشکی و منطقهای ایران از سوی واشنگتن به توافق منتهی نشده است.
اصرار آمریکا بر حفظ برخی تحریمهایی که دولت دونالد ترامپ اعمال کرد و دولت بایدن هم بر تداوم آنها اصرا دارد، وضعیتی شکننده به وجود آورده، ضمن اینکه دولت بایدن اعلام کرده نمیتواند هیچگونه ضمانتی درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از توافق بدهد و همین موضوع باعث شده مذاکرات در بنبست بماند.