یک کارشناس انرژی در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی مطرح کرد

بهترین راهکار برای عادلانه کردن یارانه‌های انرژی، تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف است

تفضلی با اشاره به اینکه برق یارانه‌ای باید عادلانه بین همه مردم تقسیم شود، گفت: اگر قرار است استفاده از برق یارانه‌ای و یارانه پنهان انرژی، عادلانه باشد نه اینکه عده‌ای مشترک پرمصرف از برق یارانه‌ای سوءاستفاده کنند، بهترین راهکار در این خصوص، استفاده از مدل صحیح تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف است.
کد خبر: ۱۰۸۲۳۵۱
|
۲۴ مهر ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۰ 16 October 2021
|
13150 بازدید
|
بهترین راهکار برای عادلانه کردن یارانه‌های انرژی، تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف است
 
به گزارش تابناک اقتصادی؛ به تازگی دیوان محاسبات کشور گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ را منتشر کرد. در بخشی از این گزارش به جزئیات یارانه پنهان در سال ۹۹ اشاره شده است، به گونه‌ای که نشان می‌دهد، در سال گذشته، حدود یک میلیون و ۶۰۳ هزار میلیارد تومان در حوزه گاز، کالا‌های اساسی و پنج فرآورده نفتی ... هزینه شده است.
 
این در حالی است که در سال گذشته، یارانه پنهان حدود دو و نیم برابر عملکرد بودجه عمومی دولت در سال ۹۹ و ۴۶ درصد حجم نقدینگی در این سال بوده است. در این میان؛ آمار منتشره نشان می‌دهد، در سال ۹۹ بیش از ۹۹۲ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان برای گاز و برق از سوی دولت پرداحت شده است؛ رقمی که به گفته کارشناسان می‌تواند با اعمال تغییراتی در نحوه محاسبه رقم قبوض برق و گاز، منجر به عادلانه شدن در استفاده از این یارانه پنهان انرژی در قشرهای کم درآمد و دهک‌های پایین هزینه‌ای شود.

در این باره، مهدی تفضلی کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار تابناک اقتصادی، درباره دلایل قطعی برق در سمت عرضه و تقاضا طی تابستان امسال بیان کرد: برق روزآمد تولید می‌شود و مانند سایر حامل‌های انرژی امکان ذخیره سازی ندارد؛ بنابراین، باید عرضه و تقاضا با یکدیگر در تعادل باشند. امسال در بخش تولید، سهم زیادی از نیروگاه‌های آبی کشور به علت کم آبی خارج از مدار تولید قرار گرفتند و به همین علت، عدم توازن میان تولید و مصرف بیشتر احساس شد. در سمت تقاضا استفاده زیاد از دستگاه‌های ماینر و وسایل سرمایشی و فعال شدن بعضی از صنایع تولیدی، باعث استفاده بیشتر برق از سوی مصرف کننده‌ها بود.  

وی با اشاره به فعالیت دستگاه‌های استخراج کننده رمزارز و مصرف بالای برق توسط آن‌ها گفت: مشکل اصلی صنعت برق، نظام قیمت‌گذاری آن است که این صنعت را غیربهینه کرده است. از طرفی تقاضای ماینر با تقاضی یک مصرف‌کننده عادی متفاوت است و اگر دستگاه‌های ماینر تحت کنترل باشند و میزان مصرف برق آن‌ها قابل پیش بینی شود، می‌تواند برای وزارت نیرو سوددهی هم داشته باشد. مشکل این دستگاه‌ها، استفاده از برق در ساعات پیک مصرف است، زیرا بیشتر دستگاه‌ها مجوزدار نیستند و زیر نظر شرکت‌های برق منطقه‌ای قرار ندارند و زیرزمینی از برق بسیار ارزان استفاده می‌کنند و به همین علت برای کشور مشکل ساز شده‌اند.

تفضلی با اشاره به تعرفه گذاری پلکانی برای مشترکان پرمصرف برق به عنوان راهکاری در جهت مدیریت مصرف برق گفت: در سال‌های قبل، قدم‌هایی در وزارت نیرو در این خصوص برداشته شد، مبنی بر اینکه اگر قرار است برق یارانه‌ای در کشور داده شود، به دست کسانی که نیازمند واقعی آن هستند، برسد و از همه مهم‌تر اینکه استفاده از این یارانه پنهان انرژی، عادلانه باشد نه اینکه عده‌ای مشترک پرمصرف از برق یارانه‌ای سوء استفاده کنند؛ بنابراین، بهترین راهکار در زمینه عادلانه کردن یارانه‌های انرژی در زمینه برق مصرفی خانوار، استفاده از مدل صحیح تعرفه‌گذاری پلکانی است.

تفضلی از بین رفتن تعادل عرضه و تقاضا در بازار برق را منجر به گران شدن بعضی از ساعات قیمت برق عنوان کرد و افزود: چنین روش‌هایی در محاسبه قیمت برق هم باید در کشور ما انجام بگیرد. مصرف کنندگان خانگی باید متقاعد شوند، پس از استفاده از سطح مشخصی از برق، منابع مالی زیادی برای تولید آن صرف می‌گردد، بنابراین به سمت استفاده از پله‌های بالاتر نروند، چون قیمت برق در پله‌های بالاتر با برقی که از طریق توربین‌های گازی تولید می‌شود، گرانتر می‌شود.

وی تصریح کرد: مصرف کنندگان باید توجیه شوند که مصرف بیش از اندازه برق برای کشور گران تمام می‌شود و در صورت استفاده باید قیمت تمام شده آن را بپردازند. در کشور‌های با اقتصاد آزاد برای مجموعه‌های صنعتی و کشاورزی یارانه‌هایی را برای میزان معینی از مصرف انرژی در نظر می‌گیرند که در صورت استفاده بیشتر، برق با قیمت آزاد برای آن‌ها محاسبه می‌شود. دولت در این کشور‌ها هم یارانه به صنایع اختصاص می‌دهد و هم در صورت مصرف بالاتر با تعرفه آزاد برق مصرفی را محاسبه می‌کند.

تفضلی با اشاره به تاثیر تراز سطح مصرف برق در بلندمدت با تعرفه گذاری پلکانی مشترکان گفت: در صورتی که این روش کامل اجرا شود، می‌تواند منجر به مدیریت مصرف شود. برای مصارف خانگی باید تعرفه‌های پلکانی به گونه‌ای تنظیم شوند که افراد را ترغیب به استفاده کمتر از وسایل برقی کند و به تدریج به سوی مدیریت مصرف پیش رود.

وی در پایان سخنانش با اشاره به هوشمندسازی در مصرف انرژی بیان کرد: یکی از راهکار‌های مدیریت مصرف برق، هوشمندسازی است که زیرساخت پیشرفته‌ای را می‌طلبد و فرآیندی زمان بر است تا به این واسطه افراد از طریق سیستم‌های هوشمند مصرف انرژی را کاهش دهند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
اگر درست پلکان رادرنظربگیرید باز میشود گفت از سردلسوزی دارید کار می کنید ولی الان برای برق مشاهده میشود که آنقدر پلکان را تنگ گرفتید که هرکس فقط یک یخچال فریزر وتلویزیون وسه تا لامپ کم مصرف روشن کنه میشه مشترک پرمصرف که باید برق را باهزینه تصاعدی خریداری کند . کافی است خودتان براساس وات محاسبه کنید
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
هدفمندی یارانه ها ۲
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
کواهی صرفه جوئی انرژی چرا فعال نمی کنید همه ساز کار آن که اماده هست چرا زمان تلف می کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۵
باید رسیدگی کنند و علت مصرف زیاد را پیدا کنند .شاید دو خانواده یک اشتراک دارند .
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
عزیزم پلکان خوب است اما باید قیمت گزاری به گونه ای باشد که مصرف 60 درصد کاهش یابد و دوستان ادم این کار نیستند مثلا 60 لیتر بنزین 1500 تومانی در کنار بنزین ازاد لیتری 25000 تومانی کارایی دارد.بنزین سهمیه ای هم به خودروهای بالای 20 سال نباید تعلق بگیرد تا صاحبانشان انها را اوراق کنند
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
بگین بودجه نداریم کالا هم می فروشیم پولشو نمی تونیم بگیریم بهترین راه کندن از مردم است ...
h
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
وقتی در ساخت ساختمان اصول فنی صرفه جویی انرژی رعایت نمی شود و سازمان های نظارتی خواب هستند، مصرف کننده بیچاره چه تقصیری دارد؟. وقتی لوازم خانگی تولیدی غیر استاندارد بوده و مصرف زیادی دارند، مصرف کننده بیچاره چه تقصیری دارد؟ وقتی که انرژی را به راحتی و با استفاده از روش های مختلف سرقت می کنند، مصرف کننده بیچاره چه تقصیری دارد؟ وقتی که خود سازمان های دولتی و خصولتی به شکل سازمان یافته صرفه جویی را رعایت نمی کنند، مصرف کننده بیچاره چه تقصیری دارد؟
وقتی که دولتی ها و غیر دولتی ها به شکل غیر مجاز به استخراج بیت کویین و سرقت و مصرف انرژی مشغولند و سازمان های نظارتی خوابند، مصرف کننده چه تقصیری دارد؟
وقتی که ارزش پول ملی سقوط می کند و مصرف کننده بیچاره چه تقصیری دارد؟
.......
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
تنها گناه مصرف کننده این است که در ایران به دنیا آمده است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
همان گران کردن خودمان؟!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
بهترین کاراین است که کل یارانه های اشکار و پنهان کشور در همه بخش ها محاسبه شود سپس سهم هر ایرانی از کل یارانه ها مشخص شود و کارت بانکی یارانه هر فرد غنی و فقیر شارژ شود و همه چیز به صورت غیر یارانه ای آزاد به مردم عرضه شود حال مصرف کننده خود تصمیم بگیرد که یارانه خود را در بخش انرژی یا اب یا شیر یا گوشت مصرف کند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
در این صورت، همه به دنبال مصرف از طریق همان کارت خواهند بود! بعد می بینید که مردگان و پیرزنان، مصرف میلیاردی داشته اند. بهترین راه، حذف دولت از قیمت گذاری است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
حقوق واقعي بدهيد نميخواد يارانه دهيد با هزارتا منت
اجازه دهيد مردم از لوازم كم مصرف و كارآمد خارجي استفاده كنند نه لوازم پرمصرف و كم بازده داخلي پلكاني مال خودتون
پاسخ ها
رضا
| Italy |
۱۸:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
عزیز اخر من نفهمیدم این حقوقی که یکی میگه دلاری بشه یکی میگه واقعی باشه یعنی چی؟حقوق المان،پاکستان،اتیوپی یا قطر؟هر کدوم را انتخاب کردی مشابهت اقتصاد کشور ما با ان کشور را هم ذکر کنید
هموطن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
یارانه ( برق ، گاز ، آب و .... ) را برای شرکتهای خصولتی و دولتی نیز خذف کنید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
میخواهند گران کنند و برای اینکار همیشه از طبقات ضعیف تر اقتصادی در مقابل طبقات مرفه تر استفاده میکنند که طرح عوام پسند شود وبعد گرانی را به کل جامعه تحمیل میکنند و طبقاب آسیب پذیر بیشتر از دهک های مرفه تر از آن آسیب خواهند دید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
مگه الان پلکانی نیست؟ مگه امسال برای یک عده برق آزاد محاسبه نشد؟ برق را صادر میکنید نمیتوانید پولش را بگیرید از مردم میخواهید بگیرید چرا راهکار هر مشکلی را در گران کردن میدانید ؟پدر مردم در آمده. هم مصرف کننده هم تولید کننده مگر جمعیت زیاد شده که مصرف بالا رفته تست؟ خوب مردم رفاه و آسایش می خواهند مرتب منت میگذارید و ادعای نفت بودن خدمات را میکنید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟