بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: انتشار جزئیات جدید از فعالیت جاسوسان موساد در ترکیه، نگرانی اسرائیل از حمله موشکی حزب الله به بندر حیفا، ادعای آمریکا مبنی بر کشتن یکی از سرکردههای القاعده در سوریه، امیدواری شورای امنیت به تشکیل دولت فراگیر در عراق و برگزاری اجلاس سران طرفهای سوری در ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انتشار جزئیات جدید از فعالیت جاسوسان موساد در ترکیه
روز جمعه، روزنامه ترکیهای «صاباح»، جزئیات جدیدی درباره گروه جاسوسی موساد که اخیرا اعضای آن در ترکیه دستگیر شدهاند، منتشر کرد.
منابع ترکیهای روز گذشته خبر دادند که نیروهای امنیتی این کشور گروهی پانزده نفره از جاسوسان دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی را دستگیر کردهاند.
بر اساس گزارش روزنامه صاباح، یکی از متهمان این پرونده با یک جاسوس موساد در ارتباط بوده و به ازای ارسال تحقیقات و پژوهشها برای او پول دریافت میکرده است، بیآنکه بداند این فرد برای رژیم صهیونیستی کار میکند.
صاباح افزود: یکی دیگر از متهمان که در استانبول شرکت داشته، به دانشجویان خارج از ترکیه مشاوره ارائه میکرده است و اولین ارتباط او با عناصر موساد در سال ۲۰۱۸ صورت گرفته. عناصر موساد از طریق برنامه «واتساپ» با او ارتباط برقرار کرده و به او گفتهاند که چند مشتری عربی در کشور آلمان دارند که فرزندانشان تمایل دارند در ترکیه ادامه تحصیل دهند، به همین ترتیب از او اطلاعات دریافت میکردهاند.
این متهم که «م.ا.س» نامیده شده است، به یک جاسوس موساد به نام «ا.ز» درباره روش ورود دانشجویان فلسطینی به دانشگاههای ترکیه و امکانات و تسهیلاتی که آنکارا به آنها اعطا میکرده، اطلاعاتی ارائه کرده است.
این روزنامه ترکیهای افزود یک هفته پس از ارسال تحقیقاتی که متهم یادشده آن را برای جاسوس موساد ارسال کرده بود، این فرد صدها هزار یورو از طریق شرکت معاملاتی «وسترن یونیون» دریافت کرده است.
این متهم میگوید که جاسوس موساد بعدها از او خواسته است که دو تحقیق جداگانه درباره سازمانهای غیردولتی فلسطینی در ترکیه انجام دهد و اطلاعات را به شیوه پیشین برای او ارسال کند.
صاباح همچنین اضافه کرد که دو طرف برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ با یکدیگر ملاقات کردهاند و جاسوس موساد به این متهم گفته است که یکی از دوستان نزدیکش قصد کمک به مردم فلسطین را دارد.
در اظهارات متهم مذکور آمده است: «دوست این جاسوس موساد به من گفت که برای اتحادیه اروپا کار میکند و تمایل دارد به فلسطین و فلسطینیها کمک کند. او از من اطلاعاتی درباره سازمانهای غیردولتی فلسطنی که در ترکیه فعالیت دارند، درخواست کرد. او همچنین به من گفت که یک شرکت در آلمان دارند و برای ادامه ارتباط، حساب خود در Protonmail را به من داد.»
بر اساس این گزارش، متهم مذکور هزاران یورو از این مقام موساد که ادعا کرده از اعضای اتحادیه اروپاست، پول دریافت کرده و تا سال ۲۰۲۰ برای او چندین پرونده در زمینههای مختلف ارسال کرده است.
این جاسوس موساد همچنین در موردی دیگر از او درباره فلسطینیانی که در فرودگاه استانبول به علت تدابیر احتیاطی کرونا سرگردان مانده بودند و افرادی که به آنها کمک کردهاند، تقاضای اطلاعات کرده بوده است.
طبق این گزارش، ارتباط دو طرف مدتها به این صورت تا آوریل سال ۲۰۲۱ ادامه داشته و پس از آن جاسوس موساد از متهم مذکور خواسته که در یک کشور اروپایی با یکدیگر دیدار داشته باشند.
صاباح اضافه کرد که تمام هزینههای مربوط به ویزا و هتل را موساد پرداخت کرده و ارتباط از راه کنسولگری سوئیس و دعوتی به نام European Student Guidence Center" (ESGC)" صورت گرفته است.
متهم اظهار داشته که آن زمان به کنسولگری سوئیس رفته و درخواست دریافت ویزا کرده و تنها در عرض یک ساعت، ویزای او صادر شده است.
او در ادامه بیان کرد، از جاسوس موساد از او در فرودگاه زوریخ استقبال کرده و به او پانصد یورو داده و او را به هتل فرستاده است.
این متهم همچنین گفت که این جاسوس موساد وی را برای دیدار با جاسوس دوم که ادعا کرده بود از اعضای اتحادیه اروپاست، به هتلی دیگر برده و در آنجا ضمن دادن مقداری پول او، چگونگی رمزگذاری فایلهای «Word» از طریق برنامه Protonmail را به این فرد آموزش دادهاند.
این فرد همچنین به نیروهای امنیتی ترکیه گفته است که در ماه آگوست گذشته نیز بار دیگر به زوریخ رفته و با یک مقام دیگر موساد دیدار داشته و در آنجا به او گفته شده که آنها اعضای یکی از سازمانهای اطلاعاتی وابسته به اتحادیه اروپا هستند.
این گزارش پس از آن منتشر شده است که رسانههای ترکیهای، صبح روز گذشته خبر دادند که سازمان اطلاعات این کشور اعضای یک گروه وابسته به دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) را دستگیر کرده است.
روزنامه صاباح در این خصوص گزارش داد که گروه یادشده متشکل از پانزده نفر بوده و در کشور ترکیه جاسوسی کرده است. هدف این گروه صهیونیستی جمعآوری اطلاعات از شهروندان ترکیهای، دانشجویان خارجی و افراد مقیم در ترکیه و جاسوسی از آنها بوده است.
نگرانی اسرائیل از حمله موشکی حزب الله به بندر حیفا
روزنامه عبری زبان «معاریو» در گزارشی درباره احتمال هدف قرار گرفتن مخازن مواد خطرناک بندر حیفا توسط موشکهای حزب الله لبنان، نوشت: ارتش اسرائیل چندین سناریو در خصوص جنگ با حزب الله را پیش بینی کرده که مهمترین آنها حمله به مخازن حاوی مواد شیمیایی خطرناک در شهر حیفا و همچنین آسیب این بندر با موشکهای نقطهزن از لبنان است.
طی سالهای اخیر، رژیم صهیونیستی تلاش کرده تا سامانههای ضد موشکی را ارتقا ببخشد و یا میزان و نوع مواد انبار شده در حیفا را کاهش دهد، اما با وجود این، مواد انبار شده در بنادر حیفا و اشدود برای موشکهای حزبالله یک هدف راهبردی به شمار میآیند.
در گزارش معاریو گفته شده، تفاوت اصلی شرایط کنونی با جنگ سال ۲۰۰۶ آن است که حزبالله امروز موشکهای نقطهزن در اختیار دارد که این مسأله در درگیری آینده بسیار حائز اهمیت است.
نویسنده گزارش همچنین معتقد است که ارتش اسرائیل، مقایسهای میان موشکهای حزبالله و سامانههای دفاعی موجود انجام داده است و دریافته که ۶ درصد از موشکهای حزبالله با عبور از سامانه دفاعی با ساختمانها برخورد خواهد کرد.
برخی رسانههای غربی همواره سعی دارند که اسرائیل را شکست ناپذیر و طرفی که در همه جنگها توانمند است، معرفی کنند؛ اما واقعیت به گونهای دیگر است. ترسی که تل آویو را رها نمیکند، توان موشکی، قدرت ارزیابی و تحلیل اوضاع منطقه از سوی نصرالله، تجارب گرانبهایی که رزمندگان مقاومت لبنان در جریان بحران سوریه به دست آورده اند، است.
کارشناسان اسرائیلی بر این باورند که ساکنان حیفا از حمله ویرانگر به انبارهای آمونیاک در این منطقه که حاوی بیش از ۱۵ هزار تن گاز هستند و انفجار آنها مرگ هزاران تن از ساکنان حیفا را رقم میزند، به شدت هراس دارند و تل آویو به خوبی از قدرت تأثیرگذاری قوی سید حسن نصرالله بر اسرائیلیها آگاه است.
ادعای آمریکا مبنی کشتن یکی از سرکردههای القاعده در سوریه
فرماندهی ستاد مرکزی آمریکا (سنتکام) بامداد شنبه مدعی شد، در حمله هوایی این کشور به شمال غرب سوریه یکی از سرکردههای القاعده کشته شدهاست.
به گزارش الجزیره، در بیانیه سنتکام آمده است: حمله هوایی که امروز در شمال غرب سوریه انجام شد، منجر به کشته شدن «عبدالحمید المطر» از سرکرده های برجسته القاعده شد.
فرماندهی ستاد مرکزی آمریکا افزوده است: اطلاعاتی که حاکی از کشته شدن غیرنظامیان در این حمله باشد، نداریم و این حمله از طریق پهپاد MQ-۹ انجام شد.
سنتکام مدعی شده که کشته شدن این سرکرده برجسته القاعده قدرت این گروه تروریستی را برای برنامه ریزی جهت حملات جهانی را از بین خواهد برد.
این حمله در حالی صورت می گیرد که نیروهای آمریکایی، غیرقانونی در خاک سوریه حضور دارند و تا کنون صدها غیرنظامی به بهانه انجام حملات هوایی علیه تروریست ها توسط نیروهای این کشور کشته شدند.
دولت سوریه بارها به حضور غیر قانونی آمریکا در خاک خود اعتراض کرده است.
امیدواری شورای امنیت به تشکیل دولت فراگیر در عراق
شورای امنیت درباره تشکیل دولت فراگیر در عراق ابراز امیدواری کرد که نماینده تمام عراقیها باشد و خواستههای آنها را برای تحکیم دموکراسی برآورده کند.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، شورای امنیت در بیانیهای اعلام کرد: روند انتخابات اخیر با آرامی و شفافیت طی شد و از نظر فنی بهتر از انتخابات قبلی بود. ما به مردم و دولت عراق به خاطر برگزاری انتخابات پارلمانی تبریک میگوییم و از تمام کشورها و طرفهایی که در تسهیل آن نقش داشتند، تشکر میکنیم.
وی افزود: اعضای شورای امنیت از گزارشهای اولیهای که به برگزاری روند آرام و شفاف انتخابات اشاره دارند، استقبال میکنند که شاهد تحول چشمگیری به ویژه درباره نقش کمیسیون انتخابات بود.
این شورا بر لزوم تشکیل دولت فراگیری که نماینده تمام عراقیها باشد و خواستههای آنها را برای تحکیم دموکراسی در کشور برآوره کند، تأکید کرد.
این شورا همچنین بر حمایت از دولت عراق و ادامه دفاع از حاکمیت و وحدت این کشور تأکید کرد.
از سوی دیگر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از تمام طرفهای عراقی خواست خویشتنداری خود را حفظ کرده و به نتایج انتخابات احترام بگذارند و تمام اختلافات درباره انتخابات و نتایج آن را به شکل مسالمتآمیز و در چارچوب قانون حل کنند.
شهرهای عراقی طی روزهای اخیر، شاهد اعتراضاتی بود که احزاب شکست خورده در انتخابات آن را رهبری میکردند.
برگزاری اجلاس سران طرف های سوری در ایران
الکساندر لاورنتیف نماینده رئیس جمهوری روسیه در سوریه گفت: روسیه، ایران و ترکیه در نشست جدید قالب آستانه در شهر نور سلطان بر روی آماده سازی اجلاس سران طرف های سوری در ایران کار خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری تاس، لاورنتیف روز جمعه در پایان ششمین دور نشست کمیته قانون اساسی در ژنو گفت: نشست جدیدی در "قالب آستانه" در نور سلطان قزاقستان در پایان سال جاری میلادی برنامه ریزی شده است.
وی تصریح کرد: در مورد تاریخ این نشست جدید در آینده نزدیک تصمیم گیری می شود.
لاورنتیف با بیان اینکه نتایج نشست ژنو درباره سوریه دلیلی برای ناامیدی در کار آتی کمیته قانون اساسی نیست، تصریح کرد: سطح اعتماد میان طرف های سوری همچنان پایین است و این باعث می شود که پیشرفت در قانون اساسی غیرممکن باشد.
لاورنتیف تاکید کرد: طرف روسی معتقد است که باید فعالیت کمیته قانون اساسی سوریه ادامه یابد.
وی خاطرنشان کرد، روسیه از اقدامات «گیر پیترسون» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه حمایت می کند.
به گفته لاورنتیف، مواضع طرف های شرکت کننده در کمیته قانون اساسی سوریه در زمان حاضر متضاد یکدیگر است؛ اما این مایه و دلیل برای دلسردی درمورد ادامه فعالیت این کمیته نیست.
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه روز جمعه اعلام کرد، ششمین دور نشست کمیته قانون اساسی این کشور بینتیجه پایان یافت.
به گزارش ایرنا از الجزیره، «گیر پیترسون» این دور از مذاکرات کمیته قانون اساسی سوریه را نا امید کننده توصیف کرد.
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه گفت: دور فعلی مذاکرات کمیته قانون اساسی هیچ نتیجهای نداشت و ناامید کننده بود.
لاورنتیف در ادامه خاطرنشان کرد، گفت و گوهای در ششمین دور نشست کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو نشان داد که مواضع طرف ها پیچیده و در مواردی متضاد یکدیگر است. نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در سوریه پس از پایان دور کنونی برای رفع دشواری های موجود و برگزاری نشست های بعدی ابراز تمایل کرد.
وی همچنین گفت، در این دور در مورد حمله تروریستی در دمشق که بر اثر آن ۱۶ نظامی سوری کشته شدند، ابراز نگرانی شد و به همین دلیل طرف های شرکت کننده بار دیگر به اتهام زنی علیه یکدیگر پرداختند.
تغییر قانون اساسی سوریه، یکی از اقداماتی است که در جریان حل بحران این کشور از سوی مخالفان دولت براساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد همواره به عنوان یکی از خواستههای مهم در جریان نشستهای آستانه و سوچی مطرح و از سوی کشورهای ضامن برای حل این بحران دنبال شده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد هم ۲۸ آذرماه ۱۳۹۴ قطعنامه شماره ۲۲۵۴ را با عنوان "نقشه راه عملیات انتقال سیاسی در سوریه" با اجماع اعضا تصویب کرد.
براساس توافقهای قبلی ترکیب اعضای این کمیته شامل ۵۰ نماینده دولت سوریه، ۵۰ تن از مخالفان و ۵۰ تن از گروههای جامعه مدنی و مستقلین این کشور است.
سوریه از اسفندماه ۱۳۸۹ درگیر بحران است. در نخستین سال شروع بحران در این کشور دولت سوریه بنا بر خواست مخالفان دست به اصلاحات و اقدامات اصلاحی فراوانی در راستای خواستههای معترضان زد که از جمله آنها میتوان به اصلاح قانون اساسی و قانون مطبوعات و آزادی برخی مخالفان از زندان و آزادی برگزاری نشستهای آنان اشاره کرد.
پنجمین قانون اساسی سوریه در ۲۷ فوریه ۲۰۱۲ و یک سال پس از آغاز بحران در این کشور تدوین و همه پرسی مربوط به آن نیز در ۲۶ فوریه ۲۰۱۲ برگزار شد و به تصویب رسید، ولی نتوانست خواستههای مخالفان را تامین و آرامش را در این کشور غرب آسیا برقرار کند و حتی برخی از آنان که به روشهای مسلحانه برای تغییر قدرت در سوریه معتقد بوده و همچنان بر ادامه این راه با وجود شکستهای مکرر تاکید دارند، همهپرسی قانون اساسی مزبور را تحریم کردند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.