به گزارش
تابناک اقتصادی؛ موضوع یارانه پنهان، یکی از مسائل مهم در اقتصاد کشور است، چون دولت هر سال چندین برابر یارانه آشکار، به شیوههای مختلف یارانه پنهان پرداخت میکند که بیشتر به دهکهای بالا و متمول جامعه اختصاص پیدا میکند در حالی که هدف از پرداخت یارانه، کمک به رفاه بیشتر قشرهای ضعیف جامعه و عادلانهتر شدن توزیع ثروت است.
توزیع عادلانه ثروت و جلوگیری از توزیع ناعادلانه انرژی به خصوص در مصرف برق، یکی از موضوعات مهمی است که مجلس به آن ورود کرده است. ارائه گزارش تفریغ بودجه سال ۹۹ در مجلس نیز حاکی از پرداخت بالای یارانه پنهان در انرژی است و کمیسیون انرژی درصدد است تا با بازنگری در نرخ یارانه ها، دلایل عدم تحقق هدف در پرداخت آنها را بررسی کند.
محمدطلا مظلومی، عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره ناعادلانه بودن یارانههای پنهان و لزوم اصلاح نظام یارانههای انرژی در گفتوگو با تابناک اقتصادی گفت: هدف از تخصیص یارانهها حمایت از اقشار مختلف به خصوص قشر آسیب پذیر جامعه است، اما بررسیهای مجلس نشان داد، هدفی که برای اختصاص یارانههای انرژی مدنظر قرار گرفته بود، محقق نشدند. در همین راستا مجلس درصدد بازنگری در نرخ یارانهها و دلایل عدم تحقق هدف در پرداخت یارانهها برآمد و از کارشناسان برای کمک به رفع موانع و تاثیر محسوس پرداخت یارانه در زندگی مردم کمک گرفت تا جلوی توزیع ناعادلانه انرژی گرفته شود.
وی اضافه کرد: در گزارش تفریغ بودجه سال ۹۹ که توسط دیوان محاسبات ارائه گشت، به توزیع بالای یارانه پنهان انرژی اشاره شده است و گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس هم بر این مساله صحه میگذارند.
بر اساس گزارش تفریغ در سال ۱۳۹۹ مبلغ ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان تحت عنوان یارانه پنهان به کالاهای اساسی، ۵ فراورده نفتی و سوخت هوایی به علاوه گاز طبیعی برق و آب پرداخت شده است که در حوزه برق مقدار هدر رفت انرژی در سال گذشته به حدود ۳۱ میلیون کیلووات ساعت میرسد.
مظلومی با اشاره به طرح وزارت نیرو در تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف برق به عنوان راهکاری در جهت مدیریت مصرف بیان کرد: کمیسیون انرژی سه جلسه را برای بررسی این طرح اختصاص داد و کمیته برق کمیسیون مامور بررسی این موضوع به صورت کارشناسی و همراه با جزئیات شد و نتیجه بررسیهای خود را در صحن مطرح کرد.
سه نکته در اجرای تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف
عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: سه نکته در اجرای تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف وجود دارد؛ اول اینکه تعرفههای مشخص شده بر اساس نرخ انرژیهای تجدیدپذیر محاسبه نشده است. موضوع دوم شامل تقسیم بندی جغرافیایی مناطق است که قرار شد با استفاده از ظرفیتهایی که در سازمان هواشناسی وجود دارد، اقلیم مناطق مختلف کشور در نظر گرفته شود و بر اساس بالا بودن دمای هوا در بعضی از مناطق، نرخ محاسبه نیز تغییر کند.
وی ادامه داد: سوم اینکه محاسبه میان پایه یک و دو تا پایه شش در تعرفه گذاری معقول نبود، اما بعد از برگزاری جلسه کمیسیون انرژی با وزارت نیرو مقرر شد تجدید نظر برای محاسبه دوباره پایهها صورت بگیرد.
مظلومی تعرفه گذاری پلکانی انرژی را راهکاری برای عادلانهتر شدن تخصیص یارانهها دانست و گفت: هدف از تعرفه گذاری برای مشترکان پرمصرف برق، توزیع عادلانه یارانه انرژی میان مشترکانی است که یا میزان استفاده آنها از برق کم است و یا طبق الگو استفاده میکنند.
وی با اشاره به قطعیهای مکرر برق در تابستان امسال و میزان بالای استفاده از انرژی در زمان پیک مصرف گفت: هر سال بر ظرفیت تولیدات صنعتی و کشاورزی افزوده میشود و مصرف برق نیز در کنار مصارف خانگی افزایش پیدا میکند. به همین علت باید ظرفیت تولید برق را با ساخت نیروگاه بالا برد.
مهدی تفضلی، کارشناس انرژی نیز پیشتر در گفتوگو با خبرنگار تابناک اقتصادی در این خصوص گفته بود: مصرف کنندگان باید توجیه شوند که مصرف بیش از اندازه برق برای کشور گران تمام میشود و در صورت استفاده باید قیمت تمام شده آن را بپردازند. در کشورهای با اقتصاد آزاد برای مجموعههای صنعتی و کشاورزی، یارانههایی را برای میزان معینی از مصرف انرژی در نظر میگیرند که در صورت استفاده بیشتر، برق با قیمت آزاد برای آنها محاسبه میشود. دولت در این کشورها هم یارانه به صنایع اختصاص میدهد و هم در صورت مصرف بالاتر با تعرفه آزاد برق مصرفی را محاسبه میکند.
تفضلی با اشاره به تاثیر تراز سطح مصرف برق در بلندمدت با تعرفه گذاری پلکانی مشترکان گفت: در صورتی که این روش کامل اجرا شود، میتواند منجر به مدیریت مصرف شود. برای مصارف خانگی باید تعرفههای پلکانی به گونهای تنظیم شوند که افراد را ترغیب به استفاده کمتر از وسایل برقی کند و به تدریج به سوی مدیریت مصرف پیش رود.
وی در پایان سخنانش با اشاره به هوشمندسازی در مصرف انرژی بیان کرد: یکی از راهکارهای مدیریت مصرف برق، هوشمندسازی است که زیرساخت پیشرفتهای را میطلبد و فرآیندی زمان بر است تا به این واسطه افراد از طریق سیستمهای هوشمند مصرف انرژی را کاهش دهند.