بین الملل تابناک: انتقاد وزیر اطلاع رسانی لبنان از جنایات عربستان سعودی در یمن، با واکنش غیر معمول و عجیب سعودی ها مواجه شد، تا جایی که سعودی ها به همراه برخی متحدان خود از جمله بحرین و کویت سفیر لبنان را از کشور خود اخراج کردند.
ریاض و منامه در پی انتقاد یک وزیر لبنانی از جنگ عربستان در یمن به سفرای لبنان در کشورهایشان ۴۸ ساعت فرصت دادند تا خاک عربستان و یمن را ترک کنند. همچنین عربستان در اقدامی دیگر دستور داده است، واردات تمامی کالاهای لبنان به این کشور ممنوع شود. دولت عربستان سفیرش در لبنان را نیز احضار کرده است.
خبرگزاری رسمی عربستان واس گزارش داد که عربستان سفیر خود در لبنان را برای رایزنی احضار کرده است.
در بیانیه رسمی عربستان همچنین آمده است، دولت ریاض به سفیر جمهوری لبنان گفته تا ۴۸ ساعت آینده، خاک این کشور را ترک کند.
عربستان همچنین تصمیم گرفته تمام واردات لبنان را متوقف کند و به منظور تامین امنیت شهروندانش در شرایط ناامن لبنان آنچه قبلا در مورد ممنوعیت سفر شهروندان سعودی به لبنان صادر شده بود را تمدید کرد.
در این بیانیه از وضعیت روابط با جمهوری لبنان به دلیل بی توجهی مقامات لبنانی به واقعیتها و عدم تداوم اقداماتی برای اصلاح روابط ابراز تاسف شده است.
تنش دیپلماتیک بین ریاض و بیروت در پی اظهارات جورج قرداحی وزیر اطلاع رسانی لبنان در مورد یمن و ائتلاف سعودی که ریاض آن را "تهمت" توصیف کرد، رخ داد.
در همین راستا، نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان با ابراز تاسف از اقدامات عربستان در قبال کشورش گفت که در حال برقراری تماس برای آرام کردن بحران پیش آمده با عربستان است.
میقاتی در بیانیه ای اعلام کرد: ما عمیقا از تصمیم عربستان متأسفیم و امیدواریم که ریاض در این تصمیمات تجدید نظر کند و ما نیز به نوبه خود با تمام تلاش و پشتکار به کار برای رفع ایرادات ادامه خواهیم داد.
وی افزود: وزیر اطلاع رسانی قبل از تصدی این پست مصاحبه کرده بود و اظهاراتش بیانگر نظر دولت نیست.»
میقاتی در بیانیهای که توسط خبرگزاری ملی لبنان منتشر شد، از رهبران کشورهای عربی خواست برای غلبه بر این بحران و حفظ انسجام اعراب در این شرایط حساس تلاش کنند و اشاره کرد که دولتش به برقراری تماس ها برای حل این مشکل ادامه می دهد.
میقاتی در این بیانیه خطاب به ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان و ولیعهدش محمد بن سلمان گفت: «ما مخالفت شدید و قاطع خود را با هر چیزی که به روابط عمیق برادرانه با عربستان لطمه میزند، ابراز میکنیم.
قرداحی گفته است که از سمت خود استعفا نمیکند و حاضر به عذرخواهی برای اظهاراتش درباره نقش عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس در جنگ یمن نیست.
چرایی پاسخ غیرمتعارف سعودی به انتقادات داخلی و بین المللی
پرسش مهم آنکه چرا عربستان و متحدان پاسخ سخت و غیرمعمولی با انتقاد وزیر لبنانی داده اند؟ پاسخ را باید در تمایلات سیاسی شخص محمد بن سلمان یافت. بن سلمان در سالیان گذشته تلاش کرده چهره ای مقتدر از خود در عرصه سیاست داخلی و خارجی به نمایش گذارد.
بر همین مبناست که ولیعهد سعودی تمامی مخالفان داخلی را از سر راه برداشت، به یمن حمله نظامی کرد، قطر را به دلیل انتقادات از سیاست های منطقه ای محاصره اقتصادی و دیپلماتیک کرد، سعد حریری نخست وزیر لبنان را در ریاض بازداشت کرد و جمال خاشقی، منتقد رژیم سعودی را به فجیع ترین حالت ممکن به قتل رساند.
در همین رابطه، رحمان قهرمان پور کارشناس امور بین الملل در توییتی نوشت: برخورد نامتعارف بن سلمان با اظهارات وزیر اطلاع رسانی لبنان درباره جنگ یمن مسبوق به سابقه است. او در اعتراض به توییتر سفیر کانادا در عربستان درباره وضعیت حقوق بشر در این کشور، او را اخراج و پروازها بین دو کشور را متوقف و برخی خریدها از کانادا را لغو کرد؛ رفتاری که برای طرف کانادایی عجیب بود.
این کارشناس بین الملل در ادامه افزود: بن سلمان با این نوع اقدامات درصدد نشان دادن اقتدار در سیاست خارجی به موازات سیاست داخلی است. از طرف دیگر، می خواهد به جوانان هوادار ناسیونالیسم از بالا به پایین از نوع بن سلمان بگوید که عربستان در دوران پادشاهی او کشوری مقتدر در منطقه و دنیا خواهد بود؛ اما ناکامی عربستان در جنگ یمن چیزی نیست که عیان نباشد. حتی متحد استراتژیکش امارات از جنگ یمن کنار کشید. در چنین شرایطی، رفتار عربستان با لبنانی که عملا ورشکست شده شاید یک معنا داشته باشد: اینکه کشورهای عربی کوچک بپذیرند عربستان برادر بزرگ تر آنهاست! و باید به حرف او گوش دهند.