۷ طرح مجلس درباره اصلاح قانون مهریه

براساس گفته یک نماینده مجلس، ‌۷ طرح درباره اصلاح قانون مهریه در کارگروه تخصصی کمیسیون قضایی و حقوقی در حال بررسی است.
کد خبر: ۱۰۸۵۹۵۶
|
۱۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۵ 05 November 2021
|
39494 بازدید
|

 

به گزارش تابناک به نقل از همشهری، مردان پلاکارد به‌دست و معترض به قوانین مهریه، در سال گذشته چندبار در مقابل مجلس تجمع کردند تا اعتراض‌شان را به گوش نمایندگان مجلس و قوه قانونگذار برسانند. آنها نسبت به صدور حکم زندان برای مردان به‌دلیل نپرداختن مهریه و نفقه معترض بودند. هر چند زنان از این شیوه برای بیان اعتراض خود استفاده نمی‌کنند اما اعتراض زنان به شرایط دریافت مهریه نکته‌ای نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. تلاش برای اصلاح قوانین مربوط به مهریه از مجلس دهم شروع شد اما به نتیجه رسیدن آن به عمر دوره گذشته مجلس کفاف نداد و سرانجام نمایندگان مجلس یازدهم فرمان امور را برای این اصلاح قوانین مهریه به‌دست گرفتند. برآیند امور و گفته‌های کمیسیون‌ها و فراکسیون‌های درگیر با موضوع مهریه، نشان از این واقعیت دارد که اختلاف نظرها برای اصلاح قانون مهریه بسیار پررنگ است و نمی‌توان انتظار داشت که این خواسته به‌زودی به سرمنزل مقصود برسد.

بازی فراکسیون زنان در زمین مهریه
فراکسیون زنان به‌عنوان یکی از مخالفان اصلی پیشنهادهای ارائه شده برای اصلاح قانون مهریه شناخته می‌شود. زنان مجلس دهم در قامت مخالفان بندهایی از این طرح، ظاهر شده بودند و این روند در مجلس یازدهم نیز تکرار شد. حسن نوروزی، نایب‌رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفته بود:«فراکسیون زنان مقابل این طرح ایستاده‌اند و در آخرین لحظات نهایی شدن این طرح در کمیسیون، از چند کارشناس دعوت کردند و به این ترتیب برنامه عقب افتاد.»

فاطمه قاسم‌پور، رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس یازدهم در رابطه با این موضوع به خبرگزاری دانشجو گفته بود:«در فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی سعی کردیم در تعامل با بخش‌های مختلف مجلس، مسائل زنان را در وصول مهریه، در کنار مسائل مردان مطرح کنیم و به‌نوعی زبان زنانی باشیم که نمی‌توانند در رویه قضایی فعلی حقوق حقه خود را به‌دست آورند.»

براساس گفته این نماینده مجلس یازدهم، اعضای فراکسیون زنان به‌دنبال برقراری موازنه حقوقی میان زنان و مردان هستند و موضوع مهریه نیز از این قاعده مستثنا نیست؛« تا دستیابی به طرحی که این موازنه را برقرار سازد و بتواند جمیع مسائل زنان و مردان در نسبت با مهریه را مرتفع کند، فرایند چانه‌زنی و تعامل با نمایندگان، طراحان و کارشناسان را ادامه خواهیم داد.»

نهایی شدن طرح‌های پیشنهادی راه آسانی را پیش‌رو ندارد
ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس یازدهم یکی از افرادی است که طرح اصلاح قانون مهریه را پیشنهاد داده است. براساس گفته او اختلاف نظر در مورد طرح‌های اصلاح قانون مهریه زیاد است و تاکنون ۷طرح در کارگروه مربوط به مهریه در کمیسیون قضایی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته اما جمع‌بندی در کمیسیون به‌دست نیامده است. او در گفت‌وگو با همشهری توضیح داد:«جلسات بسیاری نیز در کارگروه مهریه در کمیسیون قضایی و حقوقی برگزار شده است و همچنان به‌صورت مستمر جلسات کارگروه مهریه پیگیری می‌شود اما واقعیت این است که به‌دلیل اختلاف‌های زیاد تاکنون هیچ جمع‌بندی‌ای در مورد اصلاح قانون مهریه به‌دست نیامده است.»

براساس گفته این نماینده مجلس باید قبول کرد که با توجه به بحث‌های شرعی، فقهی و اجتماعی مهریه، جمع‌بندی طرح‌های پیشنهادی راه آسانی را پیش‌رو ندارند؛«ما در جلسات مختلف به‌شدت پیگیر این موضوع هستیم. من گمان می‌کنم چون به توافقات اولیه در مورد این موضوع رسیده‌ایم تا پایان سال آینده بتوانیم بخشی از مسائل مربوط به مهریه و زندانی شدن افراد به‌دلیل این موضوع را حل کنیم.»

او بیشترین موضوعات اختلاف نظر را حول بحث‌هایی همچون تعیین سقف برای تعداد سکه، حبس و مالیات بر مهریه می‌داند؛«اینکه آیا برای تعداد سکه‌ها سقف تعیین شود و اگر مهریه از سقف تعیین شده بیشتر شد، از افراد مالیات دریافت شود، تعیین شرایط در مورد فرار از دِین که شامل حال برخی از مردان می‌شود، زندانی‌ کردن افرادی که مهریه پرداخت نمی‌کنند و... ازجمله اختلاف دیدگاه‌های شکل گرفته پیرامون موضوع اصلاح قانون مهریه است که متأسفانه هنوز به جمع‌بندی مشخصی نرسیده است.»

پیش از این حسن نوروزی، نایب‌رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نیز اعلام کرده بود:« اراده ما در این طرح بر این است که مهریه به‌صورت نقد در همان ابتدای عقد دریافت شود، اما اگر دو طرف قصد داشتند مهریه را سکه و به‌صورت عندالمطالبه پرداخت و دریافت کنند، دیگر زندان در این موضوع به‌صورت کلی حذف می‌شود و موضوع به‌گونه‌ای خواهد شد که حکومت اسلامی و دادگاه‌ها گرفتار این امر نباشند. یعنی دیگر تعیین هزار سکه و درگیر کردن دادگاه‌ها معنایی ندارد.»

تعیین سقف ۱۴ سکه برای مهریه موضوعی بود که در روند بررسی طرح‌های اصلاح قانون مهریه حاشیه‌های بسیاری ایجاد کرد و در بدنه مجلس نیز موافقان و مخالفان مختلفی دارد. فاطمه مقصودی، عضو هیأت رئیسه فراکسیون زنان مجلس ازجمله موافقان طرح تعیین سقف برای مهریه است و چندی پیش در گفت‌وگو با همشهری اعلام کرده بود:«هنوز مشخص نیست سقفی که برای تعداد سکه مهریه قرار است تعیین شود چقدر است اما از ۱۴ سکه تا اعداد دیگر مطرح شده است.» اما سرانجام سیدکاظم دلخوش، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس نیز به‌دلیل نگرانی‌های ایجاد شده اعلام کرده بود که هنوز تصمیمی در مورد موضوع کاهش سقف مهریه گرفته نشده و اظهارات مطرح شده در این رابطه کذب است و واقعیت ندارد.

در کنار موارد اختلافی، موضوعاتی نیز در طرح‌های مختلف مورد توافق نمایندگان بررسی‌کننده موضوع اصلاح قانون مهریه است. آنطور که این نماینده مجلس توضیح می‌دهد، مهم‌ترین توافق پیرامون موضوعاتی است که بر تسهیل شرایط دریافت حق و حقوق زنان تکیه دارند؛«به‌عبارت دیگر یک زن که همسرش، او را از خانه بیرون کرده است و خواهان مهریه است، باید بتواند به‌راحتی به حق خود دست پیدا کند و فرایند دادرسی که نزدیک به ۳ سال طول می‌کشد باید از جلوی پای این زنان برداشته شود. نقطه اشتراک دیگر مربوط به بحث زندان است، همه متفق‌القول معتقد هستند که زندان چاره کار نیست و تنها در رابطه با مواردی که تمکن مالی دارند و نمی‌خواهند مهریه را پرداخت کنند.»

حل مسئله مردانی که در زمان پرداخت مهریه، اموال خود را به نام دیگران ثبت می‌کنند، نیز موضوعی است که مورد توافق نمایندگان است و به‌عنوان نقطه نظر مشترک از آن یاد می‌شود. براساس گفته ابوترابی در رابطه با این افراد هم اشتراک نظر وجود دارد که باید مانع فرار از دین شد.اگر این اصلاحیه به نتیجه برسد، اتفاقا به نفع زنان است.

پرهیز از نگاه یک‌سویه و جنسیتی به اصلاح قوانین
رایزنی با فراکسیون زنان به بخش جدانشدنی، طرح‌های مرتبط با اصلاح قانون مهریه تبدیل شده است و در همین راستا ابوترابی می‌گوید که بخشی از اختلاف دیدگاه‌ها نیز از جانب این اعضا در حال بررسی و رایزنی است و به همین دلیل در تمام جلسات نظر اعضای فراکسیون زنان و خانواده مورد توجه قرار می‌گیرد. براساس توضیحات این نماینده مجلس، بحث‌هایی مانند تعیین سقف برای مهریه ازجمله موضوعاتی است که از جانب فراکسیون زنان با حساسیت خاصی پیگیری می‌شود.

او در رابطه با این نگاه که برخی نگران هستند که پیگیری چنین طرح‌هایی منجر به حمایت یک‌سویه از حقوق مردان شود، توضیح داد:«چنین نگرانی‌هایی مبتنی بر واقعیت نیستند، من به‌عنوان فردی که دارای فرزند دختر هستم، چنین نگاهی به این اصلاحیه‌ها ندارم. حمایت از بانوان به این معنا نیست که مهریه بالا برای آنها درنظر گرفته شود، این اشتباه محض است. ما اعتقاد داریم که مهریه بی‌پشتوانه منطقی، در ‌شأن مذهب تشیع نیست. مهریه زیاد در برخی موارد ناشی از مسائل فرهنگی است و نیاز داریم تا دستگاه‌های متولی فرهنگ، نگاه درستی را در این حوزه ایجاد کنند.»

پرهیز از نگاه یک‌سویه و جنسیتی به اصلاح قانون مهریه موضوعی است که ابوترابی بر آن تأکید دارد و معتقد است که باید از یک سو مهریه تبدیل به امری عقلانی شود و از سوی دیگر زنان نیز به‌راحتی حق خود را در موضوع مهریه به‌دست بیاورند؛«باید قبول کنیم که زندانی کردن افراد به‌دلیل مهریه راه چاره نیست، چرا که از این طریق نه زنان می‌توانند به حق خود دست پیدا ‌کنند، نه مردها از زندان می‌توانند مهریه را پرداخت کنند. بنابراین ما باید شرایطی را مهیا کنیم که یک خانم فارغ از مراحل طولانی دادگاه و شکایت به مهریه خود دست پیدا کند. درصد بالایی از زنان ما از دریافت مهریه محروم مانده‌اند بنابراین فرایند دادرسی ما باید موانع را از پیش‌روی زنان بردارد و همچنین مهریه را عقلانی کنیم، چرا که این روند وهن به دین و تشیع شده است.»

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۵۷
پرهام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
بنده به عنوان یک جوان در سن ازدواج، از ترس مهریه ازدواج نمیکنم.وقتی عاقبت خیلی از دوستانم را میبینم وحشت میکنم.عاقبت اعتماد وخیمه...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
توقعتون بالانباشه یه دخترپیداکنیدکه خداوقران سرشبشه ومهریش کم باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
هر كاري انجام ميدهيد بر مبناي شرع زمان حال كه دست فقها را براي احكام ثانويه باز گذاشته عمل نمائيد و قلاده(اصطلاح حال حاضر ومصداق عملي بعضي زنان ناشزه در زمان كنوني) مهريه را از گردن مردان باز نمائيد. اين را هم بدانيد كه مهريه به هيچ وجهي نميتواند زندگي را شيرين كند و در اصل شده وسيله اي براي به زندان انداختن مرداني كه توانايي پرداخت ندارند.
پاسخ ها
سلیمان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
اگه برخي مردان بخاطر عياشي ازدواجهاي مكرر بكنند جنابعالي چه راهكار بازدارنده اي رو پيشنهاد مي كنيد ؟اونوقت
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
آقایون محترم حساب دو دوتا چهارتاست.... یک ساله منه جوان درگیر دادگاه هستم تورو خدا الکی در حق مردا ظلم نکنید و زنان را مظلوم و بی دفاع نشون ندید....جامعه خراب شده یه سر به دادگاه های خانواده و ثبت مهریه بزنید ببینید چه خبره
من نه معتادم نه دست بزن دارم نه مشکل بچه دار شدن دارم نه زندانی ام نه بیکارم.....۱ساله زنه افتاده دنیال گرفتن مال مفت...یکبار میگه نفقه یکبار میگه اجرت المثل یکبار مهریه....منه جوان چرا باید دار و ندارمو دودستی تقدیم کنم؟۱۰سال پیش سکه ۳۰۰هزارتومن هم نبود الان شده نزدیک۱۲میلیون!از کجا بدم؟کلا یه ماشین معمولی دارم با ۳دنگ خونه....چرا حالا باید اسیر دادگاه بشم؟در حق مردا اجحاف شده آقا حق طلاق رو به دوطرف بدید قانون مسخره مهریه هم حذف یا اوکی نهایت همون۱۴تا سکه....توروخدا صدای مارو برسونید به حضرات هرچند اقدامات مفیدی گویا در حال انجامه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
منم خواهرزادم خانمش مشکل دوقطبی داره بهش انداختن حالا هرچی میره دنبال فریب در ازدواج هیشکی جوابگو نیست فقط میگن مهریه بااین حالی که نامه از پزشک قانونی هم داره.مملکت همش شده وپارتی بازی ...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
بعضی زنها هم اعتیاد به اجرای مهریه دارند ، اونها را باید چکار کرد ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
در قانون ایران بر اساس قرآن پس از فوت همسر چیز چندانی به زن نمی رسد
و تنها چیزی که می تواند بخواهد همان مهریه است
اگر اولی بر اساس اسلام تعیین شده دومی هم براساس اسلام است
نمی شود یک بام و دو هوا بود
یا باید فکری برای مورد اول کرد
یا به مورد دوم هم کار نداشت
پاسخ ها
شهروند
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
مهریه قابل انکار نیست،حق هست، اما کاسبان مهریه ای که بدون یک روز زندگی مطالبه حق میکنند،مستوجب برخورد قانونی،قضایی و شرعی هستند،به این مثال های شما فقط میتوان لفظ مغالطه را اطلاق نمود!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
آقایون چرا مطابق شرع دو برابر خواهر خود از پدر ارث دریافت می کنند اعتراض ندارند
ولی اگه مطابق شرع مهریه پرداخت کنند ناراحت می شود ؟
پاسخ ها
مسعود
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
شرع گفته 300 تا 500 تا 1000 تا سکه 12 میلیونی مهریه باشه در حالیکه حقوق کارگر ماهی 3 - 4 میلیون هست ؟ متاسفم برای اون شرع و دینت !
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
مهریه حلال باشه بله
شهروند
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
این یک مغلطه است! خلط مباحث جهت تشویش اذهان! چه
بسا همین قدر السهم دوبرابری به نفع و به کام کاسبان مهریه شده! برادری دارم که با همین سهم دو برابری با فوت پدر از نداری دارا شد و کاسب مهریه منتفع از همین سهم دوبرابری!!!
فامیل دور
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
اولا که اقایون از پرداخت مهریه که اندازه باشه ناراحت نمیشن .. دوما شما نتونستی ارثیه تو از پدر و برادرت بگیری برای چی میخوای یه جوون دیگه رو سرکیسه کنی؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
مهریه باید به اندازه‌ی باشد که یک زن بعد از طلاق بتواند منزلی را رهن وسپردهی برای هزینه خود داشته باشد
پاسخ ها
شهروند
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
مهریه اندازه و حد ندارد! تعیین حدودی که قانونی و وصولش بعهده دستگاه قضا هست،در صلاحیت قانون گذار می باشد . اما متناسب با محق بودن خواهان! خانمی که در دوره عقدطلاق و بعد تجارت مهریه میکند
باید منفک باشد از خانمی که حضانت دارد یا سرپرستی فرزند یا زندگی چند ساله داشته!!!
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
زن در هر صورت چه ازدواج مجدد بکند و چه شاغل باشد برای خود سرپناهی دارد
چه ربطی به شوهر طلاق گرفته دارد که بخواهد مادام العمر او را تامین کند ؟
یییا
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
شما چرا میخای ارث و پول نداشته پدر دختر رو از مرد و شوهر بگیری؟این کارشما اخلاقی نیست ک تقاص تنبلی و بی پولی پدر ی دختر رو داماد بده
امیرعلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
برای توازن باید اصل را دیه سال بگیرید و چون زن نصف دیه است مهریه نصف دیه همان سال باشد و قانون شود و دولت متعهد به همان باشد و اونوقت زن با مهریه اش یک مرد حساب میشود ... و دختران اونوقت به خاطر مهریه و پولدار شدن طلاق نمیگیرن ...و الان پسر ها از ازدواج فرار میکنن چون تجربه تلخ هم سنهای خود را میبینن ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
چشم نخوری یه وقت با این نظرت
شان اون زنی که تو رو به دنیا آورد رو خوب به جا آوردی!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
بنظر من اگر مهریه براساس سکه و تعداد انهم بر اساس دورقم راست شماره شناسنا مه دختر باشد بهترین گزینه خواهد بود ضمناا مهریه در هنگام عقد گرفته شود
مولا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
جالبتر اينه كن اگه مردي همسرش به هر دليلي از دنيا بره پدر و مادر زن فوت شده يا كساني كه از ايشون ارث ميبرند ميتونن مهريه
زن فوت شده رو از مرد طلب كنن. و تمامي قوانين پرداخت نكردن مهريه شامل حالش مبشه.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
زنهابااین مهریه دستمردان راازپشت بسته مثل رن من چندین با بامردغریبه مچش راگرفته ام به بخاطرآبرویم هیچی نگفتم اگرهم احترازمیکردم میگفت مهریم رااجرا میزارم دوباری بامرد دیگری گرفتم عوض اینکه من احتراض کنم بدون اطلای من رفته مهریش رااجراگذاشته حالا من چه کارکنم نصف خانه وماشینم به نامش کردهام
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟