تعارض منافع دلیل اصلی محدود بودن ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی

کارشناس نظام سلامت گفت: دلیل دیگری به جزو تعارض منافع نمی‌توان برای معضل کمبود ظرفیت پذیرش پزشک تصور کرد. متاسفانه سرانه پزشک در کشور ما وضعیت خوبی ندارد.
کد خبر: ۱۰۸۷۰۴۶
|
۲۰ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۱ 11 November 2021
|
2910 بازدید
|
۱

سید حسن موسوی فرد کارشناس نظام سلامت در گفت‌وگو با تابناک درباره دلیل کمبود ظرفیت در رشته پزشکی، اظهار کرد: تا قبل از اینکه اختیار پذیرش دانشجوی پزشکی از شورای انقلاب فرهنگی به وزارت بهداشت منتقل شود روند خوبی در تربیت پزشک داشتیم، بعد از اینکه آموزش پزشکی به وزارت بهداشت منتقل شد و وزارت بهداشت نیز توسط صنف پزشکی اداره می‌شود دیگر شاهد رشد جدی افزایش تربیت دانشجوی پزشکی نبودیم و باعث شده بدترین سرانه‌ها را در میزان پزشک در کشور داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه درحال حاضر سرانه پزشک در کشور ما 11.8 به ازای هر 100 هزار نفر است درحالی که در کشورهای دیگر بین 30 تا 50 است، ادامه داد: سرانه پزشک متخصص وضعیت بسیار بدتر است و به ازای هر 100 هزار نفر 5.6 است و علت اصلی این اتفاق این بوده که ظرفیت دانشجوی پزشکی محدود شده و کاهش پیدا کرده است و دانشگاه‌های اصلی ما که در ابتدای انقلاب هزار و 500 نفر جذب دانشجوی پزشکی داشته است درحال حاضر 500 نفر جذب دارند با وجود اینکه نیاز کشور رشد کرده و بیش از 2 برابر شده است، بخش زیادی از جمعیت وارد سالمندی می‌شوند، امکانات و دانشگاه‌ها افزایش پیدا کرده است. درحال حاضر ظرفیت تخت‌ها و امکانات آموزشی رشد پیدا کرده اما شاهد کاهش ظرفیت جذب دانشجویان پزشکی هستیم.

موسوی با بیان اینکه دلیل دیگری به جزو تعارض منافع نمی‌توان برای این معضل تصور کرد، گفت: ظاهرا گفته می‌شود که محدودیت جذب به دلیل نگرانی برای دانشجویان کم کیفیت وجود دارد که این نگرانی اصلا قابل توجه نیست چراکه حدود 600 هزار نفر متقاضی رشته پزشکی هستند و با ملاک‌های فعلی که می‌سنجیم 20 هزار آن‌ها بالای معدل 19 هستند و فقط 10 هزار نفر در رشته‌های پزشکی پذیرفته می‌شوند پس نگرانی بابت ورود دانشجویان کم کیفیت قابل قبول نیست. همچنین کمبود امکانات حرف غلطی است چراکه آمار و شواهد امر دیگری را نشان می‌دهند.

این کارشناس نظام سلامت درباره تعارض منافع در جذب رشته‌ پزشکی، تصریح کرد: متاسفانه در کشور در حوزه‌های خدمات تخصصی، مثل پزشکی، حقوقی و ... به بهانه  با کیفیت شدن ورودی‌ها و ... اختیار تعیین ظرفیت ورود به بازار را در اختیار خود صنف قرار دادیم و این کار غلطی است و در هیچ جای دنیا چنین اقدامی رخ نمی‌دهد. مردم این خدمات را دریافت می‌کنند و باید خدمات در دسترس باشند و با محدود کردن ارائه دهندگان خدمت، دسترسی مردم به خدمات محدود می‌شود وقتی اختیار تعیین ظرفیت را به خود صنف می‌دهیم مشخص است که بازارشان را خراب نمی‌کنند و بازار را محدود می‌کنند به همین دلیل است که در حوزه‌هایی پزشکی و انواع تخصص‌ها در کشور درآمدهای کلان میلیاردی داریم و هزینه‌های خدمت برای مردم بالاست.

وی ادامه داد: بالا بودن هزینه خدمات باعث شده وقتی یک مراجعه ساده به عنوان مثال به دندانپزشکی داریم باید هزینه زیادی پرداخت شود درحالی هزینه خدمت کم است و نشان از انحصار در این بازار وجود دارد که دلیل آن تعارض منافع است. همچنین اکثرا پزشکان در بخش خصوصی مشغول هستند و در بخش دولتی مردم هیچ دسترسی درستی به پزشک متخصص ندارند و دانشجویان در بخش دولتی مشغول هستند و یک دانشجو مسئولیت یک بخش را برعهده دارد به همین دلیل فشار بر دانشجویان زیاد است و خودکشی در این افراد بسیار دیده می‌شود.

موسوی اضافه کرد: دانشجویان تخصص نیز درآمدهای پایینی دارند و دستیاران پزشکی که 72 ساعت شیفت باشد را بین 4 تا 5 میلیون تومان دریافت می‌کنند درحالی که اگر تعداد دستیاران زیاد باشد حجم کار بین آن‌ها تقسیم می‌شود.

این کارشناس نظام سلامت با اشاره به اینکه وقتی در حوزه پزشکی شاهد درآمدهای کلان هستیم  افراد ترغیب می‌شوند در این رشته‌ها تحصیل کنند، گفت: به همین دلیل سالانه متقاضیان رشته تجربی زیاد است و علت این حضور، محدود نگه داشتن ظرفیت است و زیر 1 درصد در دانشگاه‌ها پذیرفته می‌شوند یعنی از حدود 600 هزار نفری که متقاضی رشته تجربی هستند فقط 10 هزار نفر پذیرفته می‌شوند و هیچ نسبتی بین پذیرش و با تقاضایی که در این رشته است وجود ندارد.

وی با بیان اینکه کمبود پزشک در برخی از مناطق کشور به بحران تبدیل شده است، افزود: در یک شهرستان چند صد هزار نفری در رشته‌هایی مانند؛ جراح مغز و اعصاب، قلب و ... یک متخصص وجود دارد و حتی در جابه جایی پزشک بین شهرستان‌ها مشکلاتی ایجاد شده است و تمامی این مسائل نشان می‌دهد که با یک کمبود پزشک زیادی در کشور روبه رو هستیم.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
فاطمه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
بر چه اساس می گویید کشور های پیشرفته سرانه پزشک ۳۰ تا ۵۰ دارند ، طبق مستندات معتبر کشور های پیشرفته سرانه پزشک ۲۰ نفر دارند
برای دریافت شهریه غیرانتفاعی از مردم ، لطفا رشته های پزشکی را مثل مهندسی نکنید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟