بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: توافق لبنان و اسرائیل درباره تعیین خطوط مرزی، برگزاری رزمایش هوایی آمریکا با امارات، بحرین و رژیم صهیونیستی، اعلام برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان از سوی ریاض، رایزنی لودریان و بلینکن در خصوص مذاکرات رفع تحریمهای ایران و کشته شدن فرمانده ارشد دولت مستعفی یمن در جنوب حدیده، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
توافق لبنان و اسرائیل درباره تعیین خطوط مرزی
خبرگزاری فلسطینی «معا» به نقل از منابع رژیم صهیونیستی گزارش داد که اسرائیل و لبنان به لحاظ فنی درباره ترسیم خطوط مرزی توافق کرده اند.
معا افزود: شبکه عبری زبان «کان» شنبه شب از گزارش هایی مبنی بر دستیابی رژیم صهیونیستی و لبنان به توافقنامه ای درباره ترسیم مرزها خبر داد و به نقل از روزنامه الانباء لبنان اعلام کرد: گزارش های دیپلماتیک حاکی است به لحاظ فنی، توافق میان لبنان و اسرائیل درباره ترسیم مرزهای دریایی حاصل شده است.
الانباء خاطرنشان کرد: با این حال، امضای توافق بستگی به زمان دارد.
رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۴۸ به خاک لبنان با اهداف امنیتی، آبی و اقتصادی نظر داشته و بنابراین، بارها در مراحل مختلف تاریخی، در صدد تحقق اهداف خود در این باره بوده است؛ اما مقاومت لبنان همواره در مقابل این رژیم ایستاده است.
در سال ۲۰۰۰ نیز ارتش لبنان با وجود تلاش آمریکا برای تحمیل خط مرزی طبق زیاده خواهیهای رژیم صهیونیستی و یا همان خطی که به «خط آبی» معروف است، در برابر تلاشهای این رژیم ایستادگی کرد.
موضوع ترسیم مرزی بین لبنان و فلسطین اشغالی از زمان تشکیل رژیم صهیونیستی مطرح بوده است.
برگزاری رزمایش هوایی آمریکا با امارات، بحرین و رژیم صهیونیستی
آمریکا پس از رزمایش هوایی که به تازگی برگزار کرده، انجام رزمایش مشترک دریایی دیگر با امارات، بحرین و رژیم صهیونیستی را پیگیر است.
به گزارش نشریه صهیوینستی تایمز اسرائیل، گرگوری گیلت، فرمانده ارشد نیروی هوایی آمریکا در خاورمیانه، روز شنبه گفت که ایالات متحده میتواند رزمایش مشترک هوایی با اسرائیل، امارات و بحرین پس از رزمایش مشترکشان در دریای سرخ انجام دهد.
وی در نمایشگاه هوایی دوبی اعلام کرد، خدمه هوایی آمریکا همچنان در منطقه خواهند ماند، در حالی که سازمان دهندگان نظامی، رقابت با چین و روسیه را چالش بزرگ بعدی واشنگتن میدانند.
گیلت همچنین گفت که پس از خروج ایالات متحده از افغانستان در ماه اوت، حضور نظامی واشنگتن می تواند تعدیل شود. نیروی هوایی آمریکا یک پایگاه بزرگ در نزدیکی قطر دارد که بر عملیات ایالات متحده در افغانستان و همچنین عراق و سوریه نظارت داشت.
اظهارات فرمانده نیروی هوایی آمریکا مبنی بر احتمال برگزاری رزمایش مشترک هوایی با امضا کنندگان توافق ابراهیم در حالی است که رزمایش دریایی چند روز گذشته آنها به اعتقاد برخی، نوعی هشدار به ایران بوده است. همچنین رژیم صهیونیستی به تازگی دنباله رو برنامه تحریک آمیزی علیه برنامه صلح آمیز هستهای ایران بوده است.
اعلام برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان از سوی ریاض
وزیر امور خارجه عربستان با تأکید بر تداوم مذاکرات ریاض و تهران اعلام کرد، دور پنجم به زودی برگزار خواهد شد.
وزیر امور خارجه عربستان اعلام کرد که مذاکرات ریاض و تهران که طی ماههای اخیر در عراق با هدف تلاش برای برقراری روابط دو کشور پس از شش سال آغاز شده است، ادامه خواهد داشت.
بن فرحان در گفتوگو با فرانس ۲۴ افزود: «مذاکرات با ایران ادامه خواهد داشت و دور پنجم به زودی برگزار خواهد شد.»
وی تأکید کرد که چهار دور قبلی مذاکرات با ایران اولیه و مقدماتی «اکتشافی» (شناسایی مطالبات و خواستههای دو طرف) بوده است و نه «ریشهای و محتوایی.»
وزیر خارجه سعودی ادامه داد: «ما در خصوص مذاکرات مربوط به پرونده هستهای ایران ملاحظات جدی داریم.»
پیش از این فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در رم و در حاشیه نشست گروه ۲۰ درباره مذاکره ریاض با تهران گفته بود که مذاکرات با ایران دوستانه است اما پیشرفت زیادی نداشته است.
وی در گفتوگویی با سی ان بی سی اظهار داشت: ما در حال مذاکره و متعهد به یافتن مسیری برای حصول توافق با ایران هستیم تا به صورتی بیثباتی امنیتی منطقه را حل و فصل کنیم و بتوانیم آیندهای مساعد را برای مردمانمان رقم بزنیم. تا بدین جای کار، ماهیت این مذاکرات مقدماتی بودهاند. ما چهار دور مذاکرات داشتهایم. ممکن است دور دیگری (از مذاکرات) نیز داشته باشیم. داریم بر روی این مسئله کار میکنیم. تاکنون به هیچ نتیجه قاطعی نرسیدهایم اما این مذاکرات آنقدر مثبت بودهاند تا اجازه دهند گفتوگوهای بیشتری داشته باشیم.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز پیش از این در گفتوگویی با شبکه NBC آمریکا در پاسخ به این که «ایران گفتوگوهایی را با عربستان آغاز کرده است و روابط دو کشور در سال ۲۰۱۶ قطع شد؛ اعتقاد بر این است که ایران در جنگ های نیابتی با عربستان در یمن دست دارد. آیا راهکاری سیاسی برای آن جنگ (یمن) میبینید؟» گفت: اولا موضوع یمن مساله ای است که بین یمن و عربستان جریان دارد و جمهوری اسلامی ایران دخالتی در آن ندارد. ما هر راه حلی را برای مساله یمن صرفا مبتنی بر راهکار سیاسی می دانیم. اما ما همواره از گفتوگوهای منطقه ای استقبال کرده ایم، از جمله از گفتوگو با عربستان سعودی. ما گفتوگوهای جدیدی را شروع کرده ایم و فکر می کنم در مسیر خوبی است.
رایزنی لودریان و بلینکن در خصوص مذاکرات رفع تحریمهای ایران
وزیر خارجه فرانسه شنبه شب به وقت تهران از رایزنی با همتای آمریکایی خود در زمینه آخرین تحولات در خصوص مذاکرات رفع تحریمهای ایران و اوضاع متشنج در اوکراین خبر داد.
«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه در توییتی نوشت: «من امروز عصر با "آنتونی بلینکن" همتای آمریکایی خود درباره وضعیت اوکراین، پرونده هستهای ایران همزمان با نزدیک شدن به ازسرگیری مذاکرات احیای برجام گفتوگو کردم.»
ژان ایو لودریان سه شنبه گذشته نیز در گفتوگوی تلفنی با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که ضروری است ازسرگیری مذاکرات برجامی با ایران از همان نقطهای که ۲۰ ژوئن (۳۰ خردادماه ۱۴۰۰) متوقف شد ادامه یابد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا مدعی است، قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش، زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات شده؛ اما پارهای اختلافات کماکان باقی است. یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات، اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچ گونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد.
کشته شدن فرمانده ارشد دولت مستعفی یمن در جنوب حدیده
یک فرمانده برجسته نیروهای مزدور دولت مستعفی یمن روز شنبه در درگیری با گروه انصارالله در استان حدیده در غرب این کشور به هلاکت رسید.
یک منبع نظامی یمنی به اسپوتنیک گفت، درگیریها بین سرلشکر چهارم ستاد جنگ یعنی تهامیه هیثم بری و گروهی از سربازان لشکر و نیروهای انصارالله که در تلاش برای ورود به شهرستان استراتژیک الخوخه در جنوب حدیده بودند، به مرگ بری منجر شد.
این منبع نظامی افزود: درگیریها در منطقه الخیمه در حومه الخوخه رخ داد و بعد از آن بود که نیروهای زمینی از عقب نشینی که فرماندهی نیروهای مزدور دولت مستعفی اعلام کردند، سر باز زدند.
به گفته این منبع، تعدادی از همقطاران بری نیز در این درگیریها کشته و زخمی شدند. گروه انصارالله به سمت مرکز شهرستان الخوخه در حرکت است.
این رویداد در پی اعلام ائتلاف سعودی و مزدوران دولت مستعفی درباره اجرای عقبنشینی از مناطقی در شرق و جنوب حدیده است.