ترازنامه تصویری است که نشان میدهد شرکت در یک زمان خاص در کجا ایستاده است. برای درک بهتر این مسئله، به این شکل فکر کنید: هرکس، ازجمله شما، یک ترازنامه دارد.
احتمالاً شما یک ترازنامه مکتوب روی کاغذ ندارید، ولی یک ترازنامه شخصی مطابق آنچه که ما قبلاً آموزش داده ایم، دارید. به همین خاطر است که ترازنامه اساساً شامل دارایی ها و بدهی ها میشود؛ و شما هر دوی اینها را دارید.
اتومبیل شما، کامپیوترتان، حساب بانکی تان، گوشی موبایل شما، لباسهایتان، جعبه جواهرات در کمد، همه اینها چیزهایی هستند که شما صاحب آن هستید؛ و چون آنها دارای ارزش هستند (شما هر موقع بخواهید میتوانید این موارد را دوباره بفروشید)، بهعنوان دارایی ها در نظر گرفته میشوند.
اما در کنار اینها بدهی هم دارید. وام دانشجویی، وام خرید خانه، حتی قول شما برای پر کردن باک مازراتی عمویتان بعدازاینکه با آن دوری زدید، شما نسبت به همه اینها مقروض هستید و چون آنها دارای ارزش هستند، بهعنوان بدهی ها در نظر گرفته میشوند.
تفریق دارایی هایتان از بدهی ها چیز مهمی به شما راجع به خودتان خواهد گفت: اینکه ثروت خالص یا ارزش ویژه شما چقدر است. مادر شما ممکن است زیاد راجع به آن اهمیتی ندهد، چون او بدون هیچ قید و شرطی شما را دوست دارد، ولی بسیاری از مردم اهمیت خواهند داد. اگر میخواهید برای خرید خودرو وام بگیرید، وام مسکنی از بانک اخذ کنید، یا استارتاپی با هم اتاقی تان به راه بیندازید، ثروت خالص شما یک مؤلفه در بین چندین مؤلفهای است که افراد تصمیمگیرنده میخواهند راجع به آن بدانند. این کار به آنها تصویری از کاری که شما قصد انجام آن را دارید، خواهد داد.
و همین مسئله برای یک شرکت نیز صادق است. ارزش خالص آن در ترازنامه با عنوان حقوق صاحبان سهام نشان داده میشود. این حقوق به دو بخش تقسیم میشود: یکی سهام توزیعشده به سرمایه گذاران و دیگری درآمدهایی که در طول سالها بهجای پرداخت به سهامداران، ذخیره شده است (سود انباشته) و حقوق صاحبان سهام شرکت نیز یک مؤلفه در بین چندین مؤلفهای است که سرمایه گذاران احتمالی میخواهند راجع به آن بدانند. این کار به آنها تصویری از فعالیتهای شرکت خواهد داد.
همه اینها در کنار هم ترازنامه شرکت را شکل میدهند و به شکل فرمول زیر بیان میگردند:
دارایی ها= بدهی ها + حقوق صاحبان سهام.
امیدواریم تا اینجا متوجه شده باشید که ترازنامه چیست. در درسهای بعدی به موضوعات مهم دیگری در ارتباط با ترازنامه میپردازیم.
منبع: مدیرمالی