بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: گفتوگوی بلینکن با بن زاید، پیش از سفر مشاور امنیت ملی امارات به ایران، پیام مکتوب شاه سعودی برای سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، موافقت عربستان با بازگشت سفیرش به لبنان، گزافه گویی بنت درباره ایران و مذاکرات وین و سفر وزیر خارجه سوریه به تهران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گفتوگوی بلینکن با بن زاید پیش از سفر مشاور امنیت ملی امارات به ایران
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا با شیخ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی، پیش از سفر مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی به تهران گفتوگو کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد: بلینکن و محمد بن زاید، روز یکشنبه به وقت محلی، درباره مسائل مهم منطقه ای بحث و گفتوگو و بر همکاری قوی بین امارات و آمریکا تاکید کردند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: دو طرف همچنین درباره راه های گسترش و تعمیق همکاری های وسیع خود گفتوگو کردند.
ند پرایس اضافه کرد: بلینکن از ولیعهد ابوظبی برای حمایت سخاوتمندانه از میزبانی و تسهیل انتقال امن شهروندان آمریکایی، کارکنان سفارت و شهروندان خارجی از افغانستان به کشورهای سوم، قدردانی و از امارات متحده عربی برای ارائه کمک های انسان دوستانه به افغانستان تقدیر کرد.
مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی به دعوت رسمی دبیر شورای عالی امنیت ملی فردا به تهران میرود.
به گزارش دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، به دعوت رسمی دریابان علی شمخانی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، شیخ طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی فردا به تهران میرود.
وی در این سفر، علاوه بر ملاقات با همتای ایرانی خود با برخی مقامات بلندپایه کشورمان دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
توسعه و تقویت روابط دوجانبه و رایزنی درباره آخرین تحولات منطقهای از اهداف سفر شیخ طحنون بن زاید به تهران است.
پیام مکتوب شاه سعودی برای سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس
«سلمان بن عبدالعزیز آل سعود»، پادشاه عربستان سعودی، روز یکشنبه پیامهای کتبی برای تعدادی از رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس ارسال کرد.
خبرگزاری عربستان سعودی اعلام کرد، پادشاه عربستان پیامی کتبی به «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، «نواف الاحمد الجابر الصباح» امیر دولت کویت، «هیثم بن طارق» سلطان عمان و «حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین ارسال کرد.
خبرگزاری عربستان سعودی اعلام نمود که این پیامها مربوط به روابط قوی برادرانه و راههای حمایت و تقویت آنهاست. همچنین پیام شاه سعودی به امیر قطر توسط «فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، زمانی که امیر قطر روز یکشنبه در دفتر خود میزبان او بود، ارائه شد.
بن فرحان همچنین پیام شاه سعودی به امیر کویت را در جریان استقبال از مشعل الاحمد الجابر الصباح ولیعهد کویت ارسال کرد.
هیثم بن طارق سلطان عمان نیز پیام مکتوب شاه سعودی در خصوص روابط برادرانه میان دو کشور و همکاری میان دو کشور و دو ملت را تحویل گرفت.
این نامه را بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان در استقبال از فیصل بن فرحان بن عبدالله، وزیر خارجه عربستان سعودی تحویل گرفت؛ در این دیدار دو طرف به بررسی روابط دوجانبه و مسائل مورد اهتمام دو کشور پرداختند.
در بحرین نیز عبداللطیف بن راشد الزیانی، وزیر خارجه بحرین پیام شاه سعودی برای حمد بن عیسی آل خلیفه را تحویل گرفت که مربوط به راههای تحکیم روابط فیمابین بود.
موافقت عربستان با بازگشت سفیرش به لبنان
رسانه های منطقه از موافقت عربستان سعودی با بازگشت سفیر این کشور به بیروت، در پی درخواست «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه از مقام های ریاض خبر دادند.
تارنمای النشره لبنان به نقل از روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نوشت که مقام های سعودی با بازگشت «ولید البخاری» سفیر این کشور به بیروت موافقت کرده اند؛ هرچند زمان آن هنوز روشن نیست.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز یکشنبه در چارچوب سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس به ریاض رفت و با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی دیدار کرد؛ تلاش برای حل بحران در روابط عربستان و لبنان یکی از اهداف سفر مکرون به ریاض بود.
روابط ریاض و بیروت از حدود یک ماه پیش در پی انتشار اظهارات «جرج قرداحی» وزیر اطلاع رسانی لبنان علیه عربستان بحرانی شد و این کشور سفیر خود را از بیروت فراخواند.
هرچند سخنان قرداحی مربوط به پیش از دوران وزارت او بود، با اعتراض مقام های سعودی روبرو شد. او از جنگ عربستان علیه یمن انتقاد کرده بود و آن را بی نتیجه خواند و تاکید کرده بود که یمنی ها از خود دفاع می کنند.
قرداحی جمعه پیش یک روز قبل از سفر مکرون به ریاض از سمت خود استعفا کرد. گفته می شود استعفای قرداحی مسیر ابتکار پاریس برای کاهش تنش بین بیروت و ریاض را فراهم کرد؛ منابع رسمی عربستان هنوز خبر تصمیم این کشور برای بازگشت ولید البخاری به بیروت را تایید نکرده اند.
گزافه گویی بنت درباره ایران و مذاکرات وین
در ادامه سنگ اندازی و کارشکنی رژیم صهیونیستی در مذاکرات ایران با ۱+۴ و همزمان با سفر رئیس سازمان جاسوسی این رژیم به واشنگتن جهت گفتوگو درباره تهران، «نفتالی بنت» نخست وزیر این رژیم امروز یکشنبه به لفاظی ضد تهران پرداخت.
بنت در ادامه لفاظیهای اخیر خود درباره موضوع هستهای ایران و همچنین مذاکرات وین، طی نشستی با افراد کابینهاش، این طور گزافه گویی کرد: من از هر کشوری که در وین با ایران مذاکره میکند، میخواهم موضع محکمی اتخاذ کند و به تهران بفهماند که آنها (ایرانیها) نمیتوانند همزمان هم غنیسازی اورانیوم انجام دهند و هم مذاکره کنند. ایران باید بهای تخلفاتش را بپردازد.
لفاظیها با سفر «دیوید بارنیا» رئیس سازمان جاسوسی موساد به واشنگتن همزمان شده است. بارنیا نیز برای گفتوگو با مقامات واشنگتن درباره ایران، عازم ایالات متحده شده است.
گفته میشود که هدف سفر بارنیا به آمریکا این است که ایالات متحده را متقاعد نماید، به دنبال توافق موقتی که ایران را به پایبندی کامل به تعهداتش نمیکند، نباشد و در عوض به دنبال جلب حمایت بینالمللی برای اعمال تحریمهای شدید علیه تهران باشد.
دیگر منابع خبری صهیونیست در این باره اعلام کردند که رئیس موساد بر این مساله تاکید خواهد کرد که چنانچه توافقی در آخر کار با ایران صورت گیرد، رژیم صهیونیستی ملزم به پایبندی به آن نخواهد بود.
لفاظیهای بنت و سفر بارنیا در حالی صورت میگیرد که دور جدید مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۴ در وین به پایان رسیده و سران کشورهای مذاکره کننده، قرار است پس از بررسی پیشنهادهای ایران و جهت ادامه مذاکرات، به وین بازگردند.
سفر وزیر خارجه سوریه به تهران
فیصل مقداد وزیر امور خارجه سوریه به دعوت همتای ایرانی خود دمشق را به مقصد تهران ترک کرد.
مقداد که بنا بر دعوت حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به این سفر میآید، قرار است با مقامهای کشورمان دیدار و تبادل نظر کند.
مهدی سبحانی سفیر ایران در سوریه، وزیر خارجه این کشور را در فرودگاه دمشق بدرقه کرد.
وزیر امور خارجه سوریه ماه گذشته در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان از بازگشت سلامت او ابراز اطمینان و خرسندی کرد.
وی در این تماس، سلام گرم بشار اسد رئیس جمهوری عربی سوریه به آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران را ابلاغ کرد.
وزرای امور خارجه دو کشور آخرین مناسبات دوجانبه، همکاری های اقتصادی، اعزام توریسم گردشگری و زیارتی میان دو کشور را بررسی و برخی موضوعات منطقهای را مورد توجه قرار دادند.
در این گفتوگوی تلفنی، وزیر امور خارجه ایران ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مقاومت، از مقداد وزیر امور خارجه سوریه برای سفر به تهران دعوت کرد.