به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صداوسیما از نیویورک، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد گفت: این که امروز شورای امنیت موضع ثابت خود را که "برجام باید بطور کامل احیاء و اجرا شود" دوباره تکرار کرد مایه دلگرمی است.
مجید تخت روانچی در نشست شورای امنیت که با موضوع "اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱" برگزار شد گفت تحقق موضع شورای امنیت فقط در صورتی میسر است که همه شرایط لازم به طور واقعی برآورده شوند.
وی خطاب به حاضران در نشست شورای امنیت و جامعه بین الملل گفت: اشتباه نکنید! ما از ارائه پیش شرط یا شرط جدید صحبت نمیکنیم؛ ما از همان شرایط مندرج در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سخن میگوییم. شرایطی که مبنای برجام را تشکیل میدهند و به توازن تعهدات متقابل طرفین در برجام منجر شدند.
سفیر کشورمان در سازمان ملل اضافه کرد: بدون برآورده شدن کامل این شرایط، برجام برای مردم ایران بیفایده است؛ بنابراین ما خواستار اجرای کامل، به موقع، بدون قید و شرط و قابل راستیآزمایی برجام هستیم؛ نه بیشتر و نه کمتر.
تخت روانچی گفت: تلاش برای مشروط کردن اجرای برجام به مسائل خارج از آن و یا طرح نظراتی مانند مذاکره مجدد برجام برای گسترش دامنه موضوعی یا جدول زمانی آن و یا پیشنهاداتی نظیر "کمتر در برابر کمتر یا بیشتر در مقابل بیشتر"، کاملاً غیر قابل قبول و محکوم به شکست است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در ادامه نشست شورای امنیت با موضوع "اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱" خطاب به حاضران گفت: اجازه بدهید یک بار دیگر عللی را که موجب ایجاد وضعیت کنونی شده است، مرور کنیم. برجام بر دو رکن، شامل تعهدات هستهای ایران و تعهدات متقابل برای لغو تحریمهای سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا بر ضد ایران و تقویت روابط عادی اقتصادی و تجاری با کشور ما استوار است. همه این تعهدات با دقت و به تفصیل در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ توضیح داده شده است.
تخت روانچی تصریح کرد: طبق برجام، سایر طرفها متعهد هستند «دسترسی ایران در زمینههای تجارت، فنآوری، امور مالی و انرژی را تضمین کنند»؛ و به طور مشخص، آمریکا، علاوه بر تعهد به لغو تحریمها علیه ملت ایران، به صراحت متعهد است «با حسن نیت برای ادامه برجام تلاش و از اخلال در تحقق منافع کامل ایران از لغو تحریمها خودداری کند.»
وی تاکید کرد: اما واقعیت این است که ما حدود چهار سال است که به طور کامل از حقوق و مزایای خود تحت برجام محروم شدهایم.
تخت روانچی افزود: هم اکنون برخی دولتها فریبکارانه سعی میکنند اصرار ما بر احیای کامل و قابل راستیآزمایی حقوقمان را به عنوان یک اقدام غیرسازنده و انعطافناپذیر معرفی کنند. در عین حال، آنها در برابر تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی آمریکا که با هر محاسبهای، یک جنگ اقتصادی تمام عیار علیه ایران به شمار میآید و هدف آن مجازات دستهجمعی یک ملت است و آسیب پذیرترین افراد را بیشتر هدف قرار میدهد و به فقرا بیش از ثروتمندان، به بیماران بیش از افراد سالم، و به نوزادان و کودکان بیش از بزرگسالان آسیب میرساند، سکوت میکنند؛ و این اقدامات در واقع معادل تروریسم اقتصادی است.
وی برای اثبات تبعات ضد بشری تحریمهای ظالمانه علیه مردم کشورمان به مستندات گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره آثار منفی اقدامات قهرآمیز یکجانبه اشاره و اضافه کرد: گزارشگر سازمان ملل تحریمهای آمریکا را «غیرعادلانه و خطرناک، مخرب اقتصاد و پول ایران، عامل فقر میلیونها ایرانی و موجب غیرمقرون به صرفه بودن کالاهای وارداتی از جمله کالاهای بشردوستانه اضطراری» دانسته است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در ادامه خطاب به رئیس شورای امنیت سازمان ملل گفت:"آقای رئیس، آمریکا در موارد متعددی اقدام به نقض فاحش برجام کرده است و همچنان نظاممند به نقض جدی تعهدات حقوقیاش تحت قطعنامه ۲۲۳۱، منشور ملل متحد و حقوق بینالملل ادامه میدهد. همچنین اقدامات این کشور با قرار تأمین مورخ ۳ اکتبر ۲۰۱۸ دیوان بینالمللی دادگستری که با اجماع صادر شده است و آمریکا را به رفع موانع تجارت بشردوستانه با ایران ملزم میسازد، در تعارض است.
تخت روانچی تاکید کرد: در نتیجه این تخلف عمده از حقوق بین الملل، دامنه و وسعت خسارات به مردم ایران شدید و موجب اختلال جدی در اقتصاد ایران شده است.
وی گفت: آمریکا فشار بیسابقهای نیز به کشورهای دیگر وارد کرده است تا قطعنامه ۲۲۳۱ را اجرا نکنند؛ چون در غیر این صورت، مجازات خواهند شد؛ و این مسئلهای بیسابقه در تاریخ شورای امنیت است.
تخت روانچی افزود: جمهوری اسلامی ایران طبق برجام برخی اقدامات جبرانی برای ایجاد موازنه در تعهدات متقابل و مزایای آن اتخاذ کرد، اما بعضی کشورها با هیاهوی بسیار به گونهای از اقدامات جبرانی ایران حرف میزنند که گویا این ایران بود که از برجام خارج شد و تحریمهای غیرانسانی بی شماری را اعمال کرد.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در ادامه نشست شورای امنیت که با موضوع "اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱" برگزار شد تاکید کرد: برخی کشورها درباره برخی فعالیتهای هستهای صلحآمیز کنونی ما به گونهای داد سخن میدهند که گویا ایران تعهدات خود تحت پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای را نقض کرده است. در عین حال، آنها در مورد اقدامات مکرر تروریستی و مخرب رژیم صهیونیستی علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران به طور مطلق سکوت اختیار کردهاند.
مجید تخت روانچی گفت: ما بار دیگر تأکید میکنیم اقدامات ما ماهیتی جبرانی دارد و در تطابق کامل با تعهدات ما تحت پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای و موافقتنامه پادمان است. افزون بر این که اقدامات ایران در راستای حقوق ما طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام است که براساس آن، «در صورت اعمال مجدد تحریمها و یا اعمال تحریمهای هستهای جدید»، ایران حق «توقف کامل یا جزئی اجرای تعهدات خود تحت برجام» را خواهد داشت.
وی گفت: گامهای ما بطور کامل برگشتپذیر است. این اقدامات جبرانی همزمان با گفتگوهای وین نیز ادامه خواهد داشت، چون نقض تعهدات سایر طرفها همچنان ادامه دارد. تحریمها همچنان به طور کامل پابرجاست، سیاست فشار حداکثری همچنان اعمال میشود و رنج مردم ما همچنان ادامه دارد. با این وجود، به محض این که سایر طرفها به اجرای کامل تعهدات خود، به نحو مؤثر و قابل راستیآزمایی، برگردند، ایران نیز بلافاصله اجرای تعهدات خود را به صورت کامل آغاز خواهد کرد.
تخت روانچی گفت: با این وجود رنج مردم ایران به علت پایبند نبودن سایر طرفها به تعهداتشان، به ویژه اعمال مجدد تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه آمریکا، به طور کامل برگشت ناپذیر است.
وی گفت: چگونه میتوان زندگی کودکان بی گناهی را احیا کرد که دولت آمریکا با تصمیم خود از دسترسی آنها به داروهای اساسی جلوگیری کرد؟
تخت روانچی افزود: با در نظر گرفتن این واقعیت ها، ما بر برچیده شدن مؤثر، یکباره و قابل راستیآزمایی همه تحریمها اصرار داریم. شیوه برخورد آمریکا با تعهدات بین المللی خود، چنین رویکردی را ضروری ساخته است، زیرا در حقوق بین الملل، اجرای توافقات اصالتاً مبتنی بر اصل «وفای به عهد» بوده و معنی ساده آن نیز این است که «توافقات باید محترم شمرده شوند».
سفیر کشورمان نزد سازمان ملل تاکید کرد: این قدیمیترین اصل حقوق بین الملل و جهان شمول به شمار میآید و دارای جایگاه رفیعی در همه نظامهای حقوقی است؛ و این اصل در ارتباط با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ آشکارا نقض شده و در نتیجه، یک ملت تحت جامعترین و ظالمانهترین و بی سابقهترین اقدامات قهرآمیز سیاسی، اقتصادی و مالی قرار گرفته است.
تخت روانچی گفت: وقتی چنین اصل عرفی و بسیار اساسی حقوق بینالملل مورد استهزاء قرار میگیرد، لگدمال و نقض میشود، هیچ ملتی از جمله ایران به مقصر اعتماد نمیکند. بنابراین، ارائه تضمینهای قابل راستیآزمایی و عینی مبنی بر اینکه دوباره موازنه ظریف تعهدات از بین برده نمیشود، تعهدات دوباره نقض نخواهند شد، تحریمها به بهانهها یا تحت عناوین دیگر ـ آنگونه که در دولت قبلی آمریکا اتفاق افتاد ـ دوباره اعمال نخواهد شد و سازوکارهای برجام مورد سوء استفاده قرار نخواهد گرفت، کاملا ً ضروری است.
وی گفت: اینها حداقل مقتضیات برای اطمینان نسبی از ثبات در برجام به شمار میروند. ما نمیتوانیم و اجازه نمیدهیم اقتصاد ما و زندگی اقتصادی روزمره مردم مان یک بار دیگر به علت نقض تعهدات طرفهای دیگر به گروگان گرفته شود.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد تاکید کرد: ما با حسن نیت وارد مذاکره شدیم و با انعقاد برجام موافقت و تعهدات خود را با حسن نیت اجرا کردیم، و پس از خروج آمریکا، با حسن نیت فرصت کافی را در اختیار اعضای باقیمانده برجام قرار دادیم تا به مسئولیتهای خود عمل کنند، و فقط پس از یک سال، نسبت به اتخاذ برخی اقدامات جبرانی مبادرت کردیم، در حالی که بر اساس برجام، ایران حق داشت بلافاصله پس از خروج غیرقانونی آمریکا از آن، این حق را اعمال کند.
تخت روانچی گفت: برنامه صلحآمیز هستهای ایران تحت قویترین و سختگیرانهترین راستیآزمایی و نظارت و اقدامات اعتمادساز که در طول تاریخ عدم اشاعه در یک کشور اعمال شده است، قرار دارد. از زمان تأسیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون، هیچ کشوری به این اندازه مورد بازرسی کامل قرار نگرفته است. اجرای تعهدات ما توسط آژانس مورد تأیید قرار گرفته و در ۱۵ گزارش متوالی آن منعکس شده است.
وی افزود: پس از خروج آمریکا، ایران حداکثر خویشتنداری را نشان داد و بهای سنگینی برای حفظ برجام پرداخت. بنابراین، درخواست ما برای تضمینهای عینی و قابل راستیآزمایی از طرفی که مسئول همه نابسامانی کنونی به شمار میآید به طور کامل موجه و ضروری است.
تخت روانچی گفت: ایران بسیار بیشتر از سهم خود برای حفظ برجام تلاش کرده است؛ و بدیهی است که سایر طرفها که از روز اجرای برجام تعهدات خود تحت برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کردهاند، باید مسئولیت بیشتری برای احیای آن برعهده بگیرند. بنابراین، آنها نمیتوانند نقش قربانی را بازی و ایران را سرزنش کنند.
وی اضافه کرد: اگر طرفهای دیگر اراده سیاسی واقعی برای احیای برجام دارند، باید شجاعت لازم و کافی برای پذیرش اجرای کامل، مؤثر و قابل راستیآزمایی همه تعهدات خود ذیل برجام را داشته باشند.
تخت روانچی تصریح کرد: ما بار دیگر هرگونه تلاش برای ارائه تفسیر دلبخواه و تحریف شده از بند ۳ ضمیمه (ب) قطعنامه ۲۲۳۱ با هدف ارتباط دادن آن به پرتاب موشک بالستیک و ماهواره بر توسط جمهوری اسلامی ایران را رد میکنیم. طبق دلایل فنی و حقوقی مفصلی که ما در نامههای متعدد به رئیس شورای امنیت ارائه کردهایم، پرتاب موشکهای بالستیک و ماهوارهبرها به طور کامل خارج از حیطه شمول قطعنامه ۲۲۳۱ است. تحت حقوق بین الملل، برخورداری از برنامه موشکی متعارف یک حق ذاتی است که ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ نیز به هیچ وجه منع یا محدود نشده است. ما به فعالیتهای خود در زمینه موشکهای بالستیک و ماهوارهبرها که هر دو برای تأمین امنیت و منافع اجتماعی ـ اقتصادی ما ضروری هستند، ادامه خواهیم داد.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در سخنان خود در نشست شورای امنیت با موضوع "اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱" خطاب به رییس شورا گفت: اجازه بدهید تأکید کنم مذاکرات کنونی وین، با سرزنش کردن ایران، با تعیین ضربالاجل های ساختگی، با تهدید و ارعاب، با طرح اتهامات بی اساس یا انتشار اطلاعات نادرست، و یا با انجام فعالیتهای خرابکارانه و اقدامات تروریستی در ایران، به نتیجه نخواهد رسید بلکه فقط با مشارکت صادقانه و اراده سیاسی واقعی و مبتنی بر حسن نیت در مذاکرات، و پایبندی به یک اصل، یعنی اجرای کامل، مؤثر و قابل راستیآزمایی تعهدات همه طرفهای برجام، نه چیزی بیشتر و نه چیزی کمتر، با موفقیت پایان خواهد یافت؛ و این عملیترین و آسانترین راه حل در زودترین فرصت به شمار میآید و هیچ راه حل جادویی وجود ندارد.
تخت روانچی اضافه کرد: ایران مصمم است همه تلاش خود را برای احیای برجام، به همان شکلی که بوده است بکار بندد؛ و در این خصوص، پیشنهادات ما در وین به طور کامل منطبق با مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است.
وی افزود: ما اراده سیاسی واقعی، جدیت لازم و تعامل سازنده با طرفهای دیگر برای دستیابی به یک توافق خوب در اسرع وقت را ثابت کردهایم؛ و اکنون باید طرفهای دیگر ثابت کنند که به واقع خواهان پذیرش و اجرای مؤثر و با حسن نیت همه تعهدات خود تحت برجام هستند.
تخت روانچی گفت: ملاحظات جمهوری اسلامی ایران درباره گزارش دبیرکل؛ در نامه ۱۰ دسامبر ۲۰۲۱ اینجانب به دبیرکل که حاوی نظرات و دیدگاههای ما درخصوص موضوعاتی است که امروز به آنها نپرداختم، منعکس شده است.
وی در پایان با اشاره به برخی رخدادهای منطقه گفت: سیاست خارجی ایران مبتنی بر احترام کامل به حقوق بین الملل، احترام متقابل، حسن همجواری، همکاری و گفتگو و همچنین حفظ صلح و امنیت منطقهای از طریق مشارکت فعال همه کشورهای منطقه است؛ و ما مصمم هستیم این سیاست را با حسن نیت پیگیری کنیم.
سفیر کشورمان در سازمان ملل اضافه کرد: رویکرد اخیر ما درباره تحولات منطقه برخاسته از این اعتقاد قوی است که کشورهای منطقه باید دست به دست هم بدهند و اختلافات را دوستانه حل کنند و اجازه ندهند سایرین از هزاران کیلومتر دورتر به این منطقه بیایند و بذر اختلاف میان کشورهای منطقه بپاشند.
تخت روانچی گفت: منبع مهم ناامنی و بی ثباتی منطقه ما، استقرار گسترده نظامی آمریکاست که این منطقه را به متراکمترین مرکز تجمع پایگاههای نظامی خارجی در جهان تبدیل کرده است.
وی افزود: منبع دیگر ناامنی منطقه ما صادرات گسترده تسلیحات آمریکا به منطقه است. به گزارش سیپری، طی سالهای ۲۰۱۶–۲۰۲۰، به طور تقریبی نیمی از صادرات تسلیحات آمریکا، یعنی بزرگترین صادرکننده اسلحه جهان، به غرب آسیا بوده است. البته تنها آمریکا مقصر نیست. بلکه برخی کشورهای اروپایی نیز سلاحهای مرگبار به کشورهای منطقه صادر میکنند؛ و این سیاست کشورهای غربی منطقه ما را به بشکه باروت تبدیل کرده است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت که با موضوع "اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱"برگزار شد تاکید کرد اقدامات تروریستی آمریکا فضای بی ثبات و ناامنی را در منطقه غرب آسیا ایجاد کرده است؛ و مصداق عینی و آشکار آن ترور شوم سرلشکر قاسم سلیمانی و همراهانش در عراق در اوایل سال ۲۰۲۰ در یک حمله تروریستی به دستور مستقیم رئیس جمهور آمریکاست.
تخت روانچی گفت: با چنین سابقه ای، تمسخرآمیز است که آمریکا و برخی کشورهای اروپایی هم اکنون ایران را به رفتار بی ثبات کننده متهم میکنند.
تخت روانچی: احیای برجام پیام اصلی نشست شورای امنیت سازمان ملل بود
سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل گفت: پیام امروز نشست شورای امنیت "حمایت از احیای برجام" بود.
مجید تخت روانچی بعد از پایان نشست شش ماهانه شورای امنیت در مورد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، با حضور در جمع خبرنگاران افزود: برای مرور مجدد دلایل وضعیت کنونی باید بگویم واقعیت این است که این دولت آمریکا بود که به طور غیرقانونی از برجام خارج شد و تحریمها را دوباره اعمال کرد.
وی افزود: ایران به تعهدات خود عمل کرد و بسیار بیشتر از سهم عادلانه اش نیز برای حفظ برجام تلاش کرده است.
تخت روانچی تاکید کرد: اکنون باید آمریکا و اتحادیه اروپا به مسئولیتهای خود عمل کنند و به اجرای کامل تعهداتشان تحت برجام بازگردند. آنها باید تصمیم بگیرند. ما امیدواریم آنها از این فرصت استفاده کنند.
وی گفت: همانطور که بارها اعلام کردهایم تنها راه حل، تعهد همه طرفها به اجرای کامل، مؤثر و قابل راستیآزمایی برجام است؛ نه بیشتر، نه کمتر.
سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل افزود: بدیهی است که باید به ایران تضمین داده شود که همه تحریمها برداشته خواهند شد؛ آمریکا دوباره از برجام خارج نخواهد شد و از سازوکارهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سوء استفاده نخواهد کرد.
تخت روانچی تصریح کرد: تیم ما در مذاکرات وین جدی و آماده است تا به صورت معنادار و سازنده با طرفهای دیگر تعامل کند و امیدوار است آنها نیز همین رویکرد را اتخاذ کنند.
وی گفت: مذاکرات وین فقط میتواند از طریق اراده سیاسی واقعی و مذاکرات مبتنی بر حسن نیت موفق شود؛ و سرزنش کردن دیگران یا وانمود کردن اینکه سایر طرفها صبرشان لبریز شده است، سازنده نیست.
سفیر کشورمان در سازمان ملل اضافه کرد: در حالی که مذاکرات وین به پیش میرود، ما باید همگی برای رسیدن به یک توافق قابل قبول و خوب در وین در سریعترین زمان ممکن، همکاری کنیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.