بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: تصویب قطعنامه «حقوق بشری» علیه ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، رهگیری هفت موشک رژیم صهیونیستی توسط پدافند هوایی سوریه، گفتوگوهای محرمانه میان ترکیه و سوریه، تکذیب دیدار محرمانه میان مقامات ایران و عربستان توسط وزیر خارجه سعودی و سفر دبیرکل سازمان ملل به لبنان از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تصویب قطعنامه «حقوق بشری» علیه ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
مجمع عمومی سازمان ملل متحد بامداد جمعه (به وقت تهران) با تصویب قطعنامهای درباره آنچه «وضعیت حقوق بشر در ایران» خوانده شده به تکرار اتهامات ضد ایرانی پرداخت؛ این قطعنامه با ۷۸ رأی موافق، ۳۱ رأی مخالف و ۶۹ رأی ممتنع به تصویب رسید.
قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل متحد، بر خلاف قطعنامههای شورای امنیت، انضباطی یا الزامآور نیستند و از آنها با عنوان تدابیر توصیهای یاد میشود.
دولت آمریکا که در سالهای گذشته به تروریسم اقتصادی علیه ایران روی آورده، جزو کشورهایی بود که به قطعنامه مذکور رأی موافق داد. انگلیس، فرانسه، آلمان کانادا، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و بحرین برخی از دیگر حامیان این قطعنامه بودند.
جمهوری اسلامی ایران پیش از این در واکنش به تصویب قطعنامههای مشابه تأکید کرده که رعایت حقوق بشر را از الزامات شرعی، قانونی و موضوعی در راستای منافع و امنیت ملی میداند و همواره بر آن اهتمام ورزیده است.
تهران با وجود این، استفاده سیاسی و ابزاری از حقوق بشر توسط کشورهای غربی علیه خود را محکوم کرده است.
رهگیری هفت موشک رژیم صهیونیستی توسط پدافند هوایی سوریه
مرکز آشتی حمیمیم وابسته به وزارت دفاع روسیه از رهگیری و سرنگونی هفت موشک شلیک شده در حمله اخیر رژیم صهیونیستی به اطراف فرودگاه دمشق توسط پدافند هوایی ارتش سوریه خبر داد.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، وادیم کولت، معاون مدیر مرکز آشتی حمیمیم وابسته به وزارت دفاع روسیه در سوریه اعلام کرد که چهار جنگنده «اف ۱۶» رژیم صهیونیستی، بامداد پنجشنبه مواضعی را در اطراف فرودگاه بینالمللی دمشق مورد حمله قرار دادند.
وی گفت، از هشت موشکی که جنگندههای اسرائیلی شلیک کردند، هفت فروند توسط سامانههای پدافند هوایی ارتش سوریه که توسط روسیه ساخته و نصب شده بود، رهگیری و منهدم شدند.
وی گفت: سامانه پدافند هوایی «پانتسیر اس» ساخت روسیه که در اختیار ارتش سوریه است، موشکهای اسرائیلی را منهدم کرد.
وی همچنین اعلام کرد که بر اثر این حمله خسارات به یک انبار وارد و یک تن نیز کشته شد.
رسانههای سوری بامداد پنجشنبه اعلام کرده بودند، پدافند هوایی این کشور حمله رژیم صهیونیستی که به مناطقی در جنوب انجام گرفت را دفع و بیشتر موشکهای متخاصم را ساقط کرد.
گفتوگوهای محرمانه میان ترکیه و سوریه
به گفته یک مقام نظامی ارتش سوریه، مذاکره با ترکیه در خصوص برخی مسائل در حال انجام است و پیشرفتهایی نیز صورت گرفته است.
سرگرد «حیدره جواد» سر تیم مذاکره کننده سوریه با ترکیه است. او به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که محور مذاکرات مسائل منطقه شرق فرات است و طرفین در خصوص حضور نظامی ترکیه، مناطق تحت کنترل شبهنظامیان کُرد و حضور ائتلاف بینالمللی ضد داعش به رهبری آمریکا گفتوگو میکنند.
او اجرای توافق «آدنا» میان ترکیه و سوریه (امضا به تاریخ ۲۰ اکتبر ۱۹۹۸) را از دیگر محورهای این مذاکرات ذکر کرد و گفت که پیشرفتهایی شده و امیدوار است، به حل بحران میان دو کشور منتهی شود.
«مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه در شهریور ماه گذشته در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «ان تی وی» گفته بود که مذاکرات با سوریه در سطح دستگاههای ویژه و اطلاعاتی در جریان است. اندکی بعد فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه، وجود هرگونه مذاکرهای با آنکارا را تکذیب کرد.
سوریه بارها اعلام کرده است که توافق «آدنا» میتواند بستر مناسبی برای حل بحران با ترکیه باشد، اما این کشور با تجاوز مستمر به خاک سوریه بارها این توافق را نقض کرده است؛ توافقی که اتفاقا یک بار اردوغان مدعی شده بود، ارتش ترکیه طبق آن خود را مجاز به ورود به خاک سوریه میداند. رئیسجمهور ترکیه در چهارم بهمنماه سال ۱۳۹۷ در شهر «ارزروم» ادعا کرده بود که حضور ترکیه در سوریه طبق توافق با سوریه موسوم به «آدنا» قانونی است.
طبق این توافق که در ۲۰ اکتبر ۱۹۹۸ و با نظارت ایران و مصر میان ترکیه و سوریه امضا شد، دو کشور متعهد شدند که از ورود گروههای تروریستی به خاک یکدیگر جلوگیری کنند و ارتش ترکیه نیز اجازه یافت تا برای سرکوب گروه های تروریستی فقط تا عمق پنج کیلومتری وارد خاک سوریه شود و همزمان بتواند تدابیر امنیتی لازم را در صورت تهدید امنیت ملی خود را بیندیشد.
با وجود این، ترکیه در سالهای مختلف سه عملیات گسترده در خاک سوریه انجام داده و مناطق وسیعی را در مناطق شمال و شمال شرق سوریه به بهانه مبارزه با شبهنظامیان کُرد به اشغال خود درآورده است.
تکذیب دیدار محرمانه میان مقامات ایران و عربستان توسط وزیر خارجه سعودی
«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی دیدار محرمانه کارشناسان امنیتی کشورش با ایران در حاشیه یک نشست امنیتی در اردن را تکذیب کرد.
به گزارش روسیا الیوم، بن فرحان در نشستی خبری مشترک با «سامح شکری» همتای مصری خود در قاهره گفت که هیچ دیداری بین کارشناسان سعودی و ایرانی در اردن وجود نداشت. او در عین حال تایید کرد که اردن به تازگی میزبان یک کنفرانس امنیتی بود که در آن چندین تن از همه کشورها شرکت کردند.
وی با بیان اینکه یکسری مذاکرات مستقیم بین تهران و ریاض در حال انجام است که قبلاً به طور رسمی اعلام شده است، تاکید کرد: «عربستان سعودی پذیرای هرگونه گفتوگو است.»
خبرگزاری رسمی اردن (پترا) چند روز پیش مدعی شده بود که نشست امنیتی در سطح کارشناسی بین مقامات ایران و عربستان در امان برگزار شده است.
به ادعای این منبع، نشست مذکور به میزبانی اندیشکده عربی تحقیقات امنیتی امان برگزار شد و در آن دو طرف تعدادی از مسائل امنیتی و فنی را بررسی و طرفین تمایل خود را برای گسترش روابط و تحکیم ثبات منطقهای اعلام کردند.
در همین حال خبرگزاری انگلیس، روز دوشنبه به نقل از منبع ارشد دیپلماتیک در ایران ادعای خبرگزاری پترا را رد کرد و گزارش داد که هیچ مقام ایرانی در این نشست ادعایی شرکت نکرده است.
سفر دبیرکل سازمان ملل به لبنان
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل برای دیدار با مقامات لبنان و رهبران مذهبی و جامعه مدنی این کشور به بیروت سفر خواهد کرد.
آنتونیو گوترش، روز پنجشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران گفت که مشتاق سفر به لبنان پس از پایان قرنطینه خود در پایان این هفته (میلادی) هستم.
پیش از این، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد، گوترش به رغم دریافت دوز سوم واکسن کرونا، به دلیل ارتباط با کسی که نتیجه آزمایش کرونای او مثبت شده بود، برای مدتی به قرنطینه رفت.
دبیر کل سازمان ملل در جمع خبرنگاران تصریح کرد که این سفر به دعوت دولت لبنان انجام می شود و همبستگی خود را با مردم لبنان که مدت زیادی است، رنج کشیده اند، اعلام خواهم کرد.
بر اساس بیانیه سازمان ملل متحد، گوترش روز یکشنبه ۱۹ دسامبر (۲۸ آذرماه ) وارد لبنان خواهد شد.
در این بیانیه آمده است که این یک دیدار برای اعلام همبستگی سازمان ملل با کشور و مردم لبنان خواهد بود.
دبیر کل سازمان ملل با مقامات دولتی از جمله میشل عون رئیس جمهوری، نبیه بری رئیس مجلس و نجیب میقاتی نخست وزیر و همچنین تعدادی از رهبران مذهبی و جامعه مدنی لبنان دیدار و گفت و گو خواهد کرد.
در این بیانیه آمده است، گوترش به قربانیان انفجار بندر بیروت ادای احترام خواهد کرد و همچنین برای تعامل با مردم متاثر از بحران های متعدد لبنان، بازدیدهای میدانی انجام خواهد داد.
بر اساس این بیانیه، دبیرکل سازمان ملل برای بازدید از نیروهای موقت سازمان ملل در لبنان و بازدید از بخشهایی از خط آبی به جنوب لبنان سفر خواهد کرد.
گوترش قرار است ۲۲ دسامبر (اول دی ماه ) لبنان را ترک کند.
لبنان هم اکنون به دلیل توطئه خارجی و فساد داخلی با بدترین بحران مالی خود در طول تاریخش مواجه است؛ طی ماههای اخیر ارزش پول این کشور، بیش از ۱۵۰ درصد کاهش یافته است، به طوری که دو سال پیش، نرخ برابری هر دلار آمریکا با لیر لبنان، ۱۵۰۰ لیر در مقابل یک دلار بود که این میزان در روزهای گذشته به بیش از ۲۵ هزار لیر در مقابل یک دلار رسید.
در چند ماه اخیر، قیمت کالاها و خدمات در لبنان سر به فلک کشیده و تورم در دوازده ماه متوالی، بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
اداره آمار مرکزی لبنان اعلام کرده که بهای مواد غذایی از سال ۲۰۲۰ تاکنون در این کشور چهار برابر شده و این بدان معناست که در حال حاضر دو سوم از جمعیت چهار میلیون و دویست هزار نفری لبنان زیر خط فقر به سر میبرند.
شرایط اقتصادی این روزهای لبنان آنقدر وخیم شده که سازمان ملل متحد هشدار داده که ۸۰ درصد مردم این کشور پول برای خرید غذا ندارند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.