بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: مخالفت اسرائیل با طرح آمریکا برای «توافق موقت» با ایران، دیدار محمود عباس و مشاور امنیتی ملی آمریکا در رام الله، توافق قطر و ترکیه برای راهاندازی فرودگاه کابل، حملات شدید جنگندههای ائتلاف سعودی به پایتخت یمن و استقرار گروهی از نیروهای آمریکایی در شرق یمن، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مخالفت اسرائیل با طرح آمریکا برای «توافق موقت» با ایران
پایگاه «آکسیوس» در مطلبی به نقل از چهار مقام ارشد رژیم صهیونیستی، روایتی از دیدار میان «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با همتای صهیونیست خود ارائه کرده است.
مقامهای صهیونیستی مورد استناد آکسیوس مدعی شدهاند که آنها بعد از اتمام نشست راهبردی مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی اطمینان داشتهاند که آمریکا آماده است در صورت لزوم، مواضع سختگیرانهتری علیه ایران در پیش گیرند و مواضع اسرائیل را در نظر خواهد گرفت.
گزارش آکسیوس در شرایطی منتشر شده که رسانههای غربی در روزهای گذشته، با انتشار گزارشهای جهتدار و فضاسازیهای روانشناختی، تلاش کردهاند فضای مذاکرات رفع تحریمها در وین را تحت تأثیر قرار دهند.
آکسیوس به نقل از دو مقام صهیونیست ادعا کرده جیک سالیوان در جلسه با مقامهای اسرائیلی سه سناریو را در خصوص برنامه هستهای ایران مطرح کرده است:
۱- حصول توافق طی هفته گذشته در خصوص برجام که سالیوان درباره قابل دستیابی بودن آن تردید کرده؛
۲- دستیابی به یک توافق موقت «توقف در برابر توقف» با هدف جلوگیری از پیشرفت سریع برنامه هستهای ایران؛
۳- عدم دستیابی به توافق که با اعمال تحریمهای جدید علیه ایران و فشارهای تازه همراه خواهد بود.
جیک سالیوان در روزهای گذشته با «نفتالی بنت»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، یائیر لاپید، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و بنی گانتز، وزیر جنگ این رژیم دیدار کرده است.
یک مقام ارشد صهیونیستی گفته، بنت از اینکه جیک سالیوان علیرغم مسائل مهم پیش روی دولت بایدن، به فلسطین اشغالی سفر کرده تمجید نموده و آن را نشانهای از توجه آمریکا به دغدغههای اسرائیل درباره ایران میبیند.
طبق روایت آکسیوس در این دیدارها ایده توافق موقت با ایران مطرح شده؛ اما با مخالفت مقامهای رژیم صهیونیستی روبرو شده است.
«علی باقری»، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران پیش از این گفته که چیزی کمتر از برجام را نمیپذیرد.
یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی گفته که اسرائیل در حال حاضر به گونهای رفتار میکند که ایران اورانیوم غنیشده تا حد ۹۰ درصد دارد و «ما گمان نمیکنیم نیاز است به آنها پول بدهیم که این کار را انجام ندهند.»
جمعبندی یک مقام دیگر رژیم صهیونیستی بعد از دیدار با سالیوان این بود که مواضع دولت بایدن پیش از آنچه تلآویو گمان میکند به اسرائیل نزدیک است و اختلافهای سیاسی میان دو طرف کمتر از آن چیزی است که تصور میشده است.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته، ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ یکجانبه از این توافق خارج شد.
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی تنها دارنده سلاحهای هستهای در منطقه غرب آسیاست و با حمایتهای آمریکا برنامه تسلیحات هستهای خودش را از نظارتهای بینالمللی دور نگاه داشته است.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» مدعی است، قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، آمریکا را به توافق هستهای برجام بازگرداند اما تا کنون از اجرای تعهداتش در این راستا خودداری کرده است.
رژیم صهیونیستی و واشنگتن در ماههای گذشته همکاری علیه ایران را در دستور کار قرار دادهاند؛ به عنوان مثال، رویترز چند ماه پیش گزارش داد کابینه جدید اسرائیل قصد دارد برای رایزنی درباره روشهای اجرای بهتر «برنامه جامع اقدام مشترک» و تحریمهایی که بایستی علیه ایران حفظ شوند، گروهی از متخصصان مسائل تحریمی را روانه واشنگتن کند.
این رسانه غربی تصریح کرد، این راهبرد تفاوت زیادی با سیاست «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی دارد که قصد نداشت با دولت «جو بایدن» درباره بازگشت مجدد آمریکا به برجام وارد تعامل شود.
علاوه بر این، وبگاه «اکسیوس» هم سوم تیرماه به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش داده بود تلآویو قصد دارد از طریق دیپلماسی بر رویکرد دولت آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران اعمال نفوذ کند.
آکسیوس نوشته با آنکه نفتالی بنت و کابینه او نیز همانند نتانیاهو با توافق هستهای ایران مخالفند، تعامل با ایالات متحده در خصوص این موضوع را در دستور کار قرار دادهاند.
دیدار محمود عباس و مشاور امنیتی ملی آمریکا در رام الله
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و مشاور امنیت ملی آمریکا ضمن دیدار با یکدیگر در رام الله، آخرین تحولات سیاسی فلسطین را مورد بررسی قرار دادند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز چهارشنبه در رامالله با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا دیدار و درباره آخرین تحولات سیاسی فلسطین با وی گفتوگو کرد.
به گزارش فلسطین الآن، عباس و سالیوان در این دیدار درباره روابط فلسطین و آمریکا و راههای احیای روابط بین دو طرف در سطوح مختلف از جمله بازگشایی کنسولگری آمریکا در قدس، افتتاح دفتر نمایندگی تشکیلات خودگردان فلسطین در واشنگتن و حمایت آمریکا از رام الله و راه های احیای روند سازش بحث و گفتوگو کردند.
در این دیدار از طرف فلسطین، زیاد ابوعمرو معاون نخست وزیر، حسین الشیخ عضو کمیته مرکزی جنبش فتح، سرلشکر ماجد فرج رئیس سازمان اطلاعات و نبیل ابوردینه وزیر اطلاع رسانی و از طرف آمریکایی تعدادی از مقامات و مشاوران آمریکایی به همراه جیک سالیون حضور داشتند.
توافق قطر و ترکیه برای راهاندازی فرودگاه کابل
منابع دیپلماتیک روز چهارشنبه اعلام کردند که قطر و ترکیه توافق کردند، مشترک فرودگاه بینالمللی کابل را راهاندازی کنند.
به گزارش اسپوتنیک، منابع مطلع گفتند که نشستها و رایزنیها مقامات ترکیه و قطر را برای راه اندازی مجدد فرودگاه کابل دور هم جمع کرده است.
این منابع که نخواستند نامشان فاش شود اعلام کردند که فردا هیاتهایی از هر دو کشور عازم پایتخت افغانستان خواهند شد تا درخصوص توافق رسمی راهاندازی این فرودگاه با دولت انتقالی به گفتوگو بپردازند.
این منابع افزودند، در دوره گذشته مذاکرات عدیدهای بین هیاتهای قطر و ترکیه انجام شد.
منابع دیپلماتیک بیان کردند که در هفتم ماه جاری یادداشت تفاهمی میان شرکتهایی از ترکیه و قطر برپایه شراکت برابر امضا شده است.
این منابع همچنین اعلام کردند که انتظار میرود مقامات این دو هیات در زمان دیگری با طرف افغان شرایط را ارزیابی کنند.
فرودگاه بینالمللی حامد کرزای که در ماههای گذشته آسیب دیده بود، راه ارتباطی افغانستان با جهان محسوب میشود.
حملات شدید جنگندههای ائتلاف سعودی به پایتخت یمن
رسانههای یمنی بامداد پنجشنبه از حملات هوایی جنگندههای ائتلاف متجاوز سعودی به شهر صنعاء خبر دادند.
شبکه «المسیره» در خبری فوری نوشت: «جنگندههای دشمنان سعودی-آمریکایی هماکنون در حال بمباران پایتخت یمن هستند.»
خبرنگار المسیره از صنعاء گزارش داد که منطقه «السبعین» در پایتخت یمن طی چند دقیقه حداقل سه بار هدف حملات هوایی جنایتکاران سعودی-آمریکایی قرار گرفته است.
شبکه «الجزیره» نیز خبر داد، حملات ائتلاف سعودی، پادگان امنیتی مرکزی در جنوب صنعاء را هدف قرار داده است.
رسانههای عربی نزدیک به عربستان سعودی نیز ادعا کردند جنگندههای ائتلاف، حملات دقیقی را علیه اهداف نظامی نیروهای یمنی در صنعاء انجام دادهاند.
المسیره اما در ادامه گزارش خود افزود: «حمله جنگندههای متجاوز سعودی-آمریکایی، مستقیم پل السبعین، تقاطع المصباحی را هدف قرار داد.»
خبرنگار این شبکه میگوید، بر خلاف ادعای سعودیها مبنی بر هدف قرار دادن اهداف نظامی، به منازل شهروندان در منطقه مسکونی السبعین در صنعاء آسیب رسیده و مردم هراسان در حال فرار از خانههای خود هستند.
بامداد چهارشنبه قبل نیز سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی با اشاره به انجام حملات هوایی علیه مناطق مختلفی در صنعاء، مدعی شد انبارها و کارگاههای ساخت موشکهای بالستیک و پهپادها را نابود کرده است.
استقرار گروهی از نیروهای آمریکایی در شرق یمن
منابع یمنی، شامگاه روز چهارشنبه، از پهلو گرفتن یک ناو جنگی آمریکایی سواحل شرقی یمن خبر دادند.
پایگاه خبری «الصحافه الیمنیه» به نقل از منابعی آگاه خبر داد، یک کشتی جنگی آمریکایی که حامل تعدادی کارشناس و نظامی آمریکایی بوده، امروز، در سواحل المهره پهلو گرفته و پس از آن، تعدادی دستگاه و تجهیزات نظامی به فرودگاه «الغیضه» منتقل شده است.
این پایگاه خبری در ادامه گزارش خود خاطرنشان کرد که «حمید زعبنوت» رئیس کمیته تحصن شهرستان «شحن» اواخر ماه اکتبر سال جاری میلادی از ورود نیروهای انگلیسی به فرودگاه الغیضه و ساخت پادگانهای نظامی در محوطه این فرودگاه خبر داده بود.
همزمان با این گزارش، پایگاه خبری «البوابه الاخباریه الیمنیه» این خبر را تأیید کرد و نوشت، گروهی از نیروهای آمریکایی و انگلیسی در فرودگاه الغیضه مستقر هستند؛ شهری که افزون بر برخورداری از موقعیتی راهبردی بر گذرگاههای تجاری و انتقال انرژی مشرف است.
این گزارشها در حالی منتشر شدهاند که پیشتر منابع خبری از استقرار نیروهای انگلیسی در فرودگاه الغیضه استان المهره و جاسوسی از خطوط ارتباطی یمن خبر داده بودند.
«علی سالم الحریزی» معاون سابق استاندار المهره چند ماه قبل در کنفرانسی مطبوعاتی به این مساله پرداخته و خبر داده بود که نیروهای انگلیسی «به برخی افراد در المهره آموزش جاسوسی میدهند.»
منابع نزدیک به جنبش انصارالله یمن نیز در این خصوص به روزنامه لبنانی «الاخبار» خبر داده بودند که جنبش انصارالله به اطلاعات دقیقی دست یافته که نشان میدهد: «نیروهای انگلیسی در فرودگاه الغیضه یک اتاق جاسوسی را مدیریت میکنند و از آنجا و با استفاده از چند کشتی از کابلهای زیردریایی مجاور شهر الغیضه از مخابرات یمن جاسوسی میکنند.»
منابع مذکور اضافه کرده بودند: «انگلیسیها در اقدامی غیرقانونی و غیرمشروع به دادههای شرکت مخابرات یمن دست پیدا کردهاند. این اقدام در راستای خدمت به نقشههای ائتلاف سعودی-اماراتی و اشغال یمن صورت میگیرد.»
الاخبار در ادامه نوشته بود که صحبت از جاسوسی انگلیس تنها چند روز پس از آن مطرح شد که «عبدالملک العجری» عضو هیأت مذاکرهکننده صنعاء در حساب کابری خود در شبکه توئیتر تأیید کرد که انگلیس در راستای «خدمت به اهداف استعماریاش» در حال جاسوسی از مخابرات یمن و کابلهای زیردریایی است.
این روزنامه لبنانی همچنین به نقل از چند منبع اطلاع یافته بود: «اقدامات انگلیس از جمله شنود تماسها در یمن را یک واحد سایبری انگلیسی متخصص در زیر نظر گرفتن ارتباطات انجام میدهد. این واحد در هشتم ماه جاری میلادی و به درخواست عربستان سعودی به یمن آمده و از دولت خودخوانده عبدربه منصور هادی، دادههای وزارت ارتباطات یمن را درخواست کرده است».
مطابق با اطلاعاتی که الاخبار به آن دست پیدا کرده بود، در همان ماه «سرویس اینترنت در تعدادی از استانهای یمن در کمتر از دو هفته چهار بار قطع شد؛ آن هم در حالی که شعبههای سازمان ارتباطات یمن در استانهای المهره، حضرموت، شبوه و مأرب علت قطعی را بیان نکردند.»
یک منبع در استان المهره به الاخبار در این خصوص خبر داده بود که یک کشتی انگلیسی ابتدای همان ماه به مدت چند روز در نزدیکی کابلهای دریایی اینترنت و در ۲۰ مایلی سواحل شهر قشن لنگر انداخته بود.
این منبع اضافه کرده بود: «بخش امنیت ناحیه قشن پس از آنکه مطمئن شد، کشتی یادشده انگلیسی است، در پیامی به اداره امنیت استان المهره (در الغیضه) که تحت کنترل نیروهی وابسته به ریاض است، درباره مأموریت این کشتی توضیح خواست چراکه کشتی در جایی توقف کرده بود که پیشتر هیچ کشتی در آنجا لنگر نینداخته بود.»
منبع مذکور در ادامه گفته بود، با این حال، سازمانهای ذیربط هیچ توضیحی درباره علت توقف این کشتی انگلیسی ارائه نکردند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.