به گزارش «تابناک» به نقل از فرارو، دکتر تامیتا اسکوف، فیزیکدان هواشناسی فضایی، ضمن اعلام صدور هشدار طوفان خورشیدی برای زمین، گفت حداقل دو «فوران بزرگ شعلهور» ممکن است به زودی از خورشید آزاد شوند. وی افزود اگرچه «هنوز هیچ طوفان خورشیدی بزرگی با محوریت زمین وجود نداشته است»، اما وضعیت فورانهای احتمالی در حالت «هشدار بالا» هستند. دکتر اسکوف، در این خصوص ادامه داد که بسیاری از فورانهای خورشیدی اینچنینی را میتوان از زمین دید.
شرارههای خورشیدی، پرتاب جرم تاجی، باد خورشیدی با سرعت بالا و ذرات پرانرژی خورشیدی، چهار جزء اصلی فعالیت خورشیدی هستند. طوفان خورشیدی به پیامدهایی اشاره دارد که این رویدادها بر روی زمین دارند. بنابراین، آیا این فعالیتهای خورشیدی بر زمین تأثیر میگذارد؟ به گفته ناسا، شرارههای خورشیدی تنها زمانی بر روی زمین تأثیر میگذارند که در سمت خورشیدی که رو به ما است رخ دهند. به طور مشابه، پرتاب جرم تاج - ابرهای عظیم پلاسما و میدان مغناطیسی پرتاب شده از خورشید - تنها در صورتی بر زمین تأثیر میگذارد که ابری که از خورشید به بیرون پرتاب میشود به سمت سیاره ما باشد.
همچنین وقتی صحبت از بادهای خورشیدی پرسرعت به میان میآید، تنها زمانی که به استوای خورشیدی نزدیکتر هستند، با زمین برخورد میکنند. در نهایت، ذرات پرانرژی خورشیدی که از خطوط میدان مغناطیسی پیروی میکنند که زمین را قطع میکنند، میتوانند هر نوع ضربهای ایجاد میکنند. به گزارش فرارو به نقل از Express، اسکوف احتمال وجود تأثیرات منفی بر زمین را کم میداند و میگوید که «باد سریع خورشیدی که از حفرههای کوچک تاجی منتشر میشود، میتواند تأثیرات جالبی هم داشته باشد» و ممکن است نمایش شفقهای قطبی خیره کنندهای را در مکانهای مختلف در سراسر سیاره ارائه دهد. اسکوف همچنین از مردم خواست که بجای نگرانی از صدور این هشدار، «از دیدن شفق قطبی لذت ببرند».
طوفانهای خورشیدی بسته به قدرتشان میتوانند اثرات مختلفی بر روی زمین داشته باشند. بر اساس گزارش مرکز هواشناسی فضایی ایالات متحده، طوفانهای ژئومغناطیسی در مقیاس G1 Minor تا G5 Extreme رتبه بندی میشوند. در حالی که طوفانهای جزئی میتوانند باعث «نوسانات ضعیف شبکه برق» شوند، «تاثیری بر عملیات ماهوارهای بگذارند»، حیوانات مهاجر را تحت تاثیر قرار دهند، طوفانهای شدید میتواند منجر به خاموشی، مشکلات گسترده کنترل ولتاژ و فروپاشی سیستمهای شبکه برق، آسیب به ترانسفورماتورها، ایجاد مشکلات در فضاپیما و ماهوارههای ردیابی، شود.
در این میان، یکی از وبلاگهای ناسا بیان میکند که چرخه مغناطیسی خورشید هر ۱۱ سال یک بار بیش از حد افزایش مییابد. قطبهای مغناطیسی خورشید در اوج این چرخه که به عنوان حداکثر خورشیدی شناخته میشود، میچرخند.
تغییرات در وضعیت مغناطیسی خورشید، لکههای خورشیدی بیشتری تولید میکند که انرژی بیشتری ایجاد میکند و باعث فوران ذرات خورشیدی در طول مسیر میشوند. ابرهای گاز داغی که در فورانهای تاج خورشیدی از خورشید خارج میشوند، طوفانی از ذرات یونیزه پرانرژی را تشکیل میدهند که میتواند ماهوارهها را بسوزاند، شبکههای انتقال برق و مخابرات را با اختلال روبرو کند و فضانوردان را به کام مرگ بفرستد. پیشبینی این طوفانها کار آسانی نیست، زیرا هر فورانی در تاج خورشیدی به وقوع طوفان ذرات منجر نمیشود.