بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: شرط اسرائیل برای عدم مخالفت با توافق با ایران، اظهارات وزیر خارجه عربستان درباره دوستی و برادری با ایران، دیدار قریبالوقوع ترکیه و آمریکا برای بررسی پرونده «اف-۳۵»، سفر هیاتی از جنبش فتح به سوریه برای دیدار با اسد و انتخاب دبیر کل جدید اوپک، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
شرط اسرائیل برای عدم مخالفت با توافق با ایران
در ادامه لفاظیها و دخالتهای مقامات رژیم صهیونیستی در مذاکرات هستهای گروه ۱+۴ با ایران، «یائیر لاپید» وزیر خارجه این رژیم، روز دوشنبه از تلاش برای تأثیر بر متن توافق احتمالی خبر داد.
لاپید طی نشست خبری در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «امروز مذاکرات هستهای در وین از سر گرفته میشود و ما مخالف هیچ توافقی نیستیم، اما باید مطمئن شویم که توافق خوبی است.»
به نوشته وبگاه نشریه عبریزبان «واللا نیوز» وی اظهار داشت: «اسرائیل در حال مذاکره با آمریکا و دیگر قدرتهاست تا بر متن توافق نوظهور احتمالی تأثیر بگذارد و اطمینان حاصل کند که این توافق تا حد امکان خوب است.»
وزیر خارجه رژیم جنایتکار اسرائیل بار دیگر تاکید کرد: «ما مخالف هیچ توافقی نیستیم. ما بر سر میز مذاکره با ابرقدرتها هستیم و درباره اینکه توافق خوب چیست، گفتگو میکنیم.»
شامگاه یکشنبه «راب مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با «یوش زارکا» رئیس اداره راهبردی وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی برای هماهنگی مواضع در دور جدید مذاکرات وین تلفنی گفتوگو کرد.
واللانیوز در ادامه گزارش نوشت: «ارزیابی اسرائیل این است که هم ایران و هم ابرقدرتها علاقه مند به بازگشت به توافق هستهای از سال ۲۰۱۵ هستند و به احتمال زیاد این اتفاق خواهد افتاد.»
لاپید با ادعای اینکه در پی فشارهای تلآویو است که جهان مسئله ایران را جدیتر پیگیری میکند، افزود: «ما اکنون در تلاش برای دستیابی به دستاوردهای کوچک برای بهبود توافق هستیم.»
وی پیش از این نیز با تکرار عجز و لابههای این رژیم، ایران را نه فقط مشکل این رژیم، بلکه تمام جهان خوانده و بار دیگر خواستار توقف کل ساختار برنامه هستهای ایران شد.
اظهارات وزیر خارجه عربستان درباره دوستی و برادری با ایران
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان با طرح ادعاهای ایران هراسانه رسانه های غربی گفت: اگر ایران به نگرانیهای اعراب مربوط به امنیت منطقه پاسخ دهد، دست ریاض و کشورهای عربی به سوی تهران دراز خواهد شد.
بن فرحان این مطالب را در یک نشست خبری با ایمن اصفدی همتای اردنی خود اظهار کرده و خواسته است ایران به نگرانیهای موجود درباره ثبات منطقه توجه کند.
اظهارات وزیر خارجه سعودی در حالی تکرار می شود که جمهوری اسلامی ایران سال هاست، پیشنهادهای روشنی را در ارتباط با تعامل و همکاری های جمعی برای امنیت منطقه به کشورهای عربی ارائه کرده است.
وزیر خارجه سعودی پیش از این هم اعلام کرده بود کشورش دست خود را به سوی دولت جدید ایران دراز میکند و امیدوار است که پاسخ مثبتی ببیند.
تاکنون نزدیک به ده سال است تنشها بین ایران و عربستان روند افزایشی داشته و در شش سال اخیر نیز بسیار تشدید شده که به قطع روابط دیپلماتیک منجر شد.
اکنون با گذشت نزدیک به شش سال از قطع روابط دیپلماتیک تهران و ریاض، چند ماهی است، دو کشور مذاکراتی را به میزبانی بغداد با هدف بهبود روابط انجام دادهاند؛ در واقع از ابتدای امسال تا به امروز، چهار دور مذاکره در بغداد برگزار شده و اخبار رسمی و غیررسمی نشان میدهد تا به امروز روند گفتوگوها مثبت بوده است.
دیدار قریبالوقوع ترکیه و آمریکا برای بررسی پرونده «اف-35»
وزیر دفاع ترکیه اعلام کرد که واشنگتن و آنکارا قرار است در نشست آتی که احتمال اوایل ماه جاری میلادی در واشنگتن برگزار میشود، موضوع جنگندههای F-۳۵ را مورد بحث و بررسی قرار دهند.
«خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه در بیانیهای که روزنامه ترکیهای حریت منتشر کرده است، گفت: آمریکا و ترکیه قصد دارند در نشستی که قرار است به زودی در واشنگتن برگزار شود، موضوع جنگندههای آمریکایی اف-۳۵ را بررسی کنند.
وی افزود: یک هیات آمریکایی در اکتبر ۲۰۲۱ به ترکیه سفر کرد تا در رابطه با F-۳۵ با مقامات ترکیهای گفتوگو کند. هیات ترکیهای اوایل سال جاری میلادی، مجددا در مورد این موضوع گفتوگو خواهد کرد.
خلوصی آکار ادامه داد: این دیدار احتمالا در واشنگتن برگزار شود. ما موضع خود را به صراحت برای طرف آمریکایی اعلام کردهایم و منتظر نتیجه هستیم.
پیش از این، ایالات متحده با ارسال اطلاعیه رسمی به ترکیه اعلام کرده بود، این کشور به دلیل خرید سامانههای پدافند هوایی اس-۴۰۰ روسیه، از فروش جنگندههای پیشرفته F-۳۵ منصرف شده است.
در آوریل ۲۰۲۱، یکی از مقامات وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرد که ایالات متحده به ترکیه اطلاع داده است که به دلیل اقدام ترکیه در خرید سامانههای موشکی اس-۴۰۰ روسیه توسط آنکارا، این کشور را رسما از برنامه تولید جنگنده F-۳۵ حذف خواهد کرد.
سفر هیاتی از جنبش فتح به سوریه برای دیدار با اسد
منابع خبری از سفر هیات عالی رتبه فلسطینی از جنبش فتح به سوریه جهت دیدار با رئیس جمهوری این کشور خبر دادند.
سایت النشره لبنان اعلام کرد، یک هیات عالی رتبه فلسطینی به رهبری جنبش فتح طی روزهای آتی به سوریه سفر میکند.
طبق این گزارش، انتظار میرود این هیات فلسطینی در دیدار با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، پیام محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را به وی منتقل کنند.
منابع مطلع فلسطینی در این باره گفتند که جبریل الرجوب، دبیرکل کمیته مرکزی جنبش فتح ریاست این هیات را بر عهده دارد.
به گفته این منابع، پیام عباس به اسد بر محوریت آخرین تحولات سیاسی و امنیتی مرتبط با حملات اسرائیل و همچنین تشدید شهرک سازیها در بلندیهای اشغالی جولان و کرانه باختری متمرکز است.
این منابع همچنین اعلام کردند، هیپت فتح در این سفر سه هدف را دنبال میکند؛ نخست قصد دارد پیام عباس درباره موضع رسمی در قبال تحولات فلسطین و اقداماتی که تشکیلات خودگردان، در نظر دارد انجام دهد، به رئیس جمهوری سوریه ارائه کند. دوم: شرکت در مراسمی که جنبش فتح به مناسبت آغاز پنجاه و هفتمین سالروز تاسیس این جنبش در دمشق برگزار میشود.
طبق گفته این منابع، هدف سوم جنبش فتح از این سفر برگزاری سلسله نشستها با گروههای فلسطینی به ویژه گروههای وابسته به سازمان آزادیبخش فلسطین به منظور آمادگی برای برگزاری نشست شورای مرکزی فلسطین در رام الله است.
انتخاب دبیر کل جدید اوپک
«هیثم الغیص» نماینده سابق کویت در «هیات عاملی سازمان کشورهای صادر کننده نفت» (اوپک) به عنوان دبیر کل جدید این سازمان بین المللی انتخاب شد. وی تنها نامزد این سمت در هنگام رای گیری بود.
به گزارش روزنامه «الشرق الاوسط»، پیشتر «محمد سانوسی بارکیندوی» از کشور آفریقایی نیجریه دبیر کلی اوپک بود. وی از سال ۲۰۱۶ از سوی این سازمان به عنوان دبیر کلی انتخاب شده بود.
به نوشته این روزنامه، الغیص از سال ۲۰۱۷ نماینده کویت در هیات عامل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بود و ریاست «کمیته فنی مشترک» بین کشورهای اوپک و «غیراوپک» (اوپک پلاس) را بر عهده داشته است. این کمیته مسئول نظارت بر تولید و مطالعه شرایط بازارهای نفت بر اساس توافق کاهش تولید است که بین کشورهای مشارکت کننده در توافق «اوپک پلاس» امضا شده است.
وی در بخش فروش و بازاریابی بینالمللی نفت و گاز و توسعه تجارت فعالیت کرده و با تصدی سمتهای کلیدی در کویت، پکن و لندن، تجربه منطقهای و بینالمللی به دست آورده است.
الغیص مدیر بخش تحقیقات شرکت نفت کویت و معاون مدیر عامل در بازاریابی جهانی این کشور بود. او در بسیاری از مطالعات مربوط به بازارهای جهانی شرکت کرده است.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به موجب قطعنامههای کنفراس نمایندگان دولت های ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا، در بغداد از سپتامبر ۱۹۶۰ به عنوان یک سازمان دائمی بینالمللی ایجاد شد.
هدف اصلی اوپک، ایجاد هماهنگی و وحدت در خط مشیهای نفتی کشورهای عضو و تعیین بهترین شیوهها برای تامین منافع فردی و جمعی آنان بود. همچنین این سازمان در برنامه های خود، ایجاد روشها و وسائل تضمین تثبیت قیمتها در بازارهای بینالمللی نفت را با توجه به حذف نوسانات مضر و غیرضروری اعلام کرده بود. دیگر هدف اوپک، تامین مصالح ملت های تولید کننده و ضرورت تضمین درآمدهای ثابت برای کشورهای تولید کننده، عرضه کافی اقتصادی و منظم نفت به مصرف کننده و یک بازده منصفانه به سرمایه آنها که در صنعت نفت سرمایهگذاری میکنند، است.
بر اساس آخرین گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، مجموع تولید روزانه نفت خام اعضای این سازمان ۲۷ میلیون بشکه در روز تعیین شده است.