بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: درخواست امیرعبداللهیان از آمریکا برای آزادسازی داراییهای بلوک شده طالبان، درگیری میان نمایندگان عراق در نخستین جلسه پارلمان جدید عراق، به ته رسیدن زرادخانههای موشکی عربستان، پیام محمود عباس به بشار اسد و رزمایش دریایی مصر و آمریکا به بهانه تامین امنیت در دریای سرخ، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست امیرعبداللهیان از آمریکا برای آزادسازی دارایی های بلوک شده طالبان
مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان و هیأت همراه که به تهران سفر کردهاند، بعدازظهر روز یکشنبه ۱۹ دی ماه با حضور در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کردند.
روابط عمومی وزارت امور خارجه روز یکشنبه با اشاره به سفر شب گذشته امیرخان متقی و هیأت همراه به ایران اعلام کرد که قرار است در این سفر در موضوعات مختلف اقتصادی و تجاری همچون همکاریهای بانکی، بازارچههای مرزی، معدن، تجارت و همکاریهای ورزشی توافقاتی شود.
در نشست امروز امیرعبداللهیان با هیأت افغانستانی، وزیر امور خارجه کشورمان ضمن تأکید بر این که تاریخ اثبات کرده است پیوند مردم ایران و افغانستان از نوع خویشاوندی است، اظهار داشت: مجاهدتهای مردم با غیرت افغانستان نشان داد که هیچ قدرت خارجی نمیتواند افغانستان را اشغال و بر آن حکومت کند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سخنان مثبت رهبران طالبان در خصوص تشکیل دولت فراگیر، ضرورت تامین شاخصهای قابل قبول در این خصوص را مورد تأکید قرار داد.
امیرعبداللهیان کمکهای بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران به مردم رنج دیده افغانستان را یادآور شد و افزود: ایران ضمن تداوم این کمکها، از ظرفیتهای منطقهای نیز برای کمکهای بیشتر به منظور کاهش مشکلات مردم افغانستان بهره خواهد گرفت.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین سیاستهای غلط آمریکا و هم پیمانان آن طی ۲۰ سال گذشته در افغانستان را مورد نکوهش قرار داد و ایجاد اختلاف بین افغانستان و کشورهای همسایه را یکی از محورهای سیاست آمریکا در منطقه خواند.
امیرعبداللهیان تاکید کرد: منابع مالی بلوکه شده افغانستان توسط آمریکا باید برای ملاحظات بشردوستانه و به منظور کمک به بهبود وضعیت اقتصادی مردم افغانستان آزاد شده و در اختیار این کشور قرار گیرد.
همچنین وزیر امور خارجه ضمن بزرگداشت یاد شهدای دیپلمات جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف، مسئولیت هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان نسبت به حفاظت از اماکن دیپلماتیک را یادآور شد.
درگیری میان نمایندگان عراق در نخستین جلسه پارلمان جدید عراق
اولین جلسه پنجمین دوره مجلس نمایندگان عراق با شروع درگیری بین دو جریان سیاسی و انتقال رئیس سنی این مجلس به بیمارستان همراه شد.
به گزارش رسانه های عراق، پارلمان پنجم عراق عصر روز یکشنبه در حالی اولین نشست رسمی خود را آغاز کرد که پیش از شروع آن درگیری های لفظی بین فراکسیون های مجلس به چشم می خورد.
بر اساس گزارش رسانه های عراق اکنون در جریان انتخاب هیات رئیسه پارلمان به عنوان نخستین برنامه درگیری هایی بین دو جریان سیاسی بزرگ عراق یعنی نمایندگان « چارچوب هماهنگی » و « صدر » به وجود آمد.
«چارچوب هماهنگی» با ۸۸ نماینده خود را بزرگترین فراکسیون مجلس معرفی کرد که این موضوع با مخالفت شدید نمایندگان جریان صدر مواجه شد و درگیری هایی بین نمایندگان آنها به وجود آمد.
در جریان این درگیری ها حال عمومی «محمود المشهدانی» که ریاست سنی مجلس را بر عهده داشت بد و وی بلافاصله توسط نیروهای امنیتی برای اعزام به بیمارستان به بیرون مجلس منتقل شد.
المشهدانی به وسیله آمبولانس به بیمارستان سینا در منطقه سبز بغداد انتقال یافت و به همین دلیل جلسه پارلمان عراق برای مدتی تعطیل شد.
پس از آن بنا به اصرار نمایندگان جریان صدر، « عامر الفایز » و « خالد الدراجی » به عنوان جانشینان سنی المشهدانی معرفی شدند اما ابتدا هر دو آنها از نشستن بر روی کرسی ریاست سنی مجلس عذرخواهی کردند تا اینکه با اصرار نمایندگان و رای آنها « خالد الدراجی » این مسئولیت را بر عهده گرفت تا اولین جلسه پارلمان عراق ادامه یابد.
تا زمان مخابره این خبر اولین جلسه مجلس عراق برای انتخاب هیات رئیسه با ریاست « خالد الدراجی » ادامه دارد.
بر اساس اعلام رئیس سنی مجلس عراق ، محمد الحلبوسی و محمود المشهدانی نامزد ریاست مجلس عراق هستند که بین این دو رای گیری خواهد شد.
به ته رسیدن زرادخانههای موشکی عربستان
یک رسانه انگلیسی زبان از درخواست کمک عربستان از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس برای مقابله با حملات ارتش و کمیتههای مردمی یمن به مواضع نظامی در خاک عربستان پرده برداشت.
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از منابعی که آنها را بلندپایه خوانده است، اعلام کرد؛ عربستان سعودی درخواستی را از چند کشور عرب حوزه خلیج فارس کرده است تا به ریاض برای تجهیز بیشتر زرادخانه موشکیاش به پاتریوت کمک کنند.
طبق این گزارش، دلیل این درخواست عربستان، افزایش حملات انصارالله یمن به مواضع نظامی در عمق خاک عربستان است.
این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی که نامش را فاش نکرده است، نوشت: این یک موضوع فوری است. ریاض ممکن است موشکهای رهگیری را از تعدادی از کشورهای عرب حاشیه خلیج (فارس) دریافت کند و ما روی آن کار میکنیم. این گزینه ممکن است سریعتر از خرید مستقیم از آمریکا محقق شود.
این منبع همچنین گفت که زرادخانه موشکی عربستان ممکن است ظرف چند ماه تمام شود و دستیابی به موشک از کشورهای دیگر مستلزم موافقت آمریکاست.
یک منبع آگاه دیگر از روند مذاکرات عربستان در این باره گزارش داد: عربستان سعودی این موشکها را از "دوستانش" خواسته است، در حالی که ذخایر این کشورها قابل توجه و زیاد نیست.
پیام محمود عباس به بشار اسد
هیاتی عالی تربه از جنبش فلسطینی «فتح» با « فصیل مقداد » وزیر امور خارجه سوریه دیدار کردند و پیام «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی به «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه را تسلیم وی کرد.
به گزارش پایگاه روزنامه «الوطن» سوریه نوشت: این هیات فلسطینی روز یکشنبه در دمشق با «فیصل مقداد» وزیر امور خارجه سوریه دیدار و گفت و گو کردند.
پیشتر «احمد حلس» یکی از اعضای کمیته مرکزی جنبش فتح در خصوص جزئیات سفر نمایندگان جنبش آزادیبخش ملی فلسطین (فتح) به سوریه گفته بود: هیات مرکزی فتح که از چند روز قبل به سوریه سفر کرده است با وزیر امور خارجه سوریه دیدار خواهد کرد و پیام «محمد عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه را تسلیم وزیر امور خارجه سوریه میکند.
وی اظهار داشت: پیام محمود عباس به بشار اسد بر عمیق شدن روابط بین برادران فلسطینی و سوری و تمایل رهبری فلسطین برای تقویت پیوندهای برادرانه بین تشکیلات خودگردان فلسطین و جمهوری عربی سوریه تاکید دارد، به ویژه اینکه پس از هدف قرار گرفتن سوریه، مواضع رهبری فلسطین حفظ ثبات و تمامیت ارضی سوریه بود.
عضو کمیته مرکزی جنبش فتح فلسطین با اشاره به اینکه رهبری فلسطین به رغم فشارهایی که با آن مواجه بود به ثبات، وحدت و امنیت سوریه علاقهمند بود، افزود: رهبری سوریه از این موضع مثبت مردم فلسطین و رهبری آنها قدردانی کرده است.
وی افزود: در کل، این سفر مورد توجه طرفهای رسمی سوریه و فلسطینیهای ساکن در اردوگاههای سوریه و گروههای مختلف فلسطینی قرار گرفته است.
رزمایش دریایی مصر و آمریکا به بهانه تامین امنیت در دریای سرخ
نیروهای دریایی مصر و آمریکا رزمایشی را در جنوبی مصر در دریای سرخ به بهانه تامین امنیت تردد دریایی برگزار کردند.
به نوشته وبگاه «ایجپت ایندیپندنت» این رزمایش با مشارکت ناو مصری «اسکندریه» و دو ناوشکن آمریکایی به نامهای «یواساسکول» و «یواساس جانسون دانهام» برگزار شد. «غارب عبدالحافظ» سخنگوی ارتش مصر در این زمینه گفت که این آموزش در چارچوب برنامه فرماندهی کل نیروهای مسلح برای ارتقای سطح آموزش و تبادل تجربیات با نیروهای مسلح کشورهای دوست صورت گرفته است.
وی افزود: «این رزمایشها تاییدی بر مشارکت راهبردی و روابط دوجانبه گسترده بین نیروهای مسلح مصر و آمریکا انجام می شود.»
عبدالحافظ توضیح داد که این رزمایش شامل مجموعهای از فعالیتهای رزمی مختلف دریایی از جمله تجزیه و تحلیل وضعیت سطحی، هوایی، زیرسطحی و الکترونیکی علاوه بر تمرینات حمل و نقل، آموزش رویههای امنیتی دریایی در دریای سرخ و مقابله با تهدیدات غیر معمول دریایی و تمرین حفاظت از کشتی بود.
این رزمایش همچنین شامل حفاظت از محمولههای مهم و نشان دهنده توانایی یگانهای دریایی مشترک در انجام دقیق و ماهرانه وظایف برای حفظ امنیت و آزادی دریانوردی در دریای سرخ بود.
چندی قبل نیز رزمایش «النجم الساطع ۲۰۲۱» (ستاره درخشان ۲۰۲۱) در پایگاه نظامی «محمد نجیب» مصر پایان یافت.
این رزمایش ۳ سپتامبر (۱۲ شهریور) آغاز شد و کشورهای مصر، عربستان سعودی، آمریکا، انگلیس، یونان، اردن، جمهوری پاکستان و قبرس مشارکت داشتند و ۱۳ کشور از جمله کویت و امارات نیز به عنوان ناظر حضور داشتند. در این رزمایش تعدادی از سناریوهای رزمی به ویژه عملیات هلی برن نیروهای ویژه، عملیات پشتیبانی با استفاده از گلوله جنگی و عملیات چتربازان انجام شد.
مشارکت نیروهای مسلح عربستان سعودی در رزمایش مذکور و دیگر رزمایشها برای ارتقای آمادگی رزمی و تبادل تجربیات افسران صورت گرفت. رزمایش النجم الساطع به دلیل مشارکت نیروهای مختلف منطقهای و تمرینات متنوع، از مهمترین رزمایشهای منطقهای و بزرگترین رزمایشی است که کشورهای مختلف در آن شرکت میکنند.
این رزمایش برای نخستین بار در اکتبر ۱۹۸۰ پس از امضای معاهده سازش بین مصر و رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۹ برگزار شد و پس از آن به صورت دورهای هر دو سال یک بار برگزار میشود.