بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: یادداشت مهم امیرعبداللهیان در «گلوبال تایمز» درباره محورهای همکاری ایران ـ چین در آینده، بیانیه وزارت خارجه عراق در محکومیت حمله موشکی به سفارت آمریکا، اظهار امیدواری تخت روانچی برای رفع تعلیق حق رای ایران در سازمان ملل، درخواست شورای امنیت برای آزادی کشتی اماراتی حامل سلاح و دیدار غیرعلنی اردوغان و وزیر خارجه قطر، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
یادداشت مهم امیرعبداللهیان در «گلوبال تایمز» درباره محورهای همکاری ایران-چین در آینده
«حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان همزمان با سفر به چین در یادداشتی در روزنامه چینی «گلوبال تایمز» بر اهمیت روابط میان تهران ـ پکن تاکید کرد.
وی در این یادداشت با اشاره به سفر خود به پکن نوشت: «به مناسبت آغاز سال ۲۰۲۲ و در آستانه سال نو چینی و سال ۱۴۰۱ خورشیدی به چین سفر میکنم.»
وزیر خارجه در ادامه به پنجاه و یکمین سالگرد برقراری روابط با کشور چین اشاره کرده و نوشته: دو کشور پنجاه و یکمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک را جشن می گیرند و وارد نیمه دوم قرن مبادلات دوجانبه می شوند که صفحه جدیدی از روابط ماست. به ویژه همزمان با ورود حزب کمونیست چین به صد ساله دوم خود، این دیدار افق نویدبخش جدیدی برای ارتقا و توسعه همکاری ما در حوزه های مختلف خواهد بود.
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به توافق هستهای نوشت، ایران با اجرای توافق ۲۰۱۵ (برجام) این پیام را به جهان ارسال کرد که منافع منطقهای در اولویت است. حتی پس از خروج آمریکا از برجام، ایران با دو سال پایبندی به تعهدات خود و قربانی کردن بخشی از حقوق و منافع مسلم خود، بیش از پیش به جهانیان نشان داده که در این مسیر ثابت قدم است.
امیرعبداللهیان با اشاره به نقش مهم چین در مناسبات جهانی افزود: نقش چین به عنوان یکی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد و به عنوان یک بازیگر فعال در عرصه بینالمللی با رویکردی منطقی و عقلایی در جریان مذاکراتی که به تسهیل بازگشت ناقضان این توافق می شود، واقعا قابل تحسین است.
وی در ادامه تاکید کرد؛ فارغ از اتفاقات و تحولاتی که در عرصه بینالمللی رخ میدهد، چین و ایران در کنار سایر شرکای تجاری و منطقهای خود، برای همیشه در سمت درست تاریخ خواهند بود و ایران اجازه نخواهد داد کشورهای سلطه گر برای منطقه خاورمیانه تصمیم بگیرند و یا تحت پوشش نیروهای حافظ صلح، نیرو مستقر کنند و باعث تنش، ناآرامی و هرج و مرج در منطقه شوند.
امیرعبداللهیان در ادامه به بررسی افق روابط گسترده میان دو کشور پرداخته و مهمترین زمینه های همکاری میان تهران-پکن را در مناسبات آتی این گونه بیان کرده است؛
-توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری و اجرای طرح همکاری جامع
- اجماع و مشورت درباره موضوعات مختلف بینالمللی و منطقهای و ایفای نقش موثر در میانجیگری برای حل موثر چالش ها و تنش ها
- مبارزه علیه کووید-۱۹و همکاری در پروژههای تولید واکسن مشترک
- کمک به تقویت مکانیسم همکاری برای پیشبرد توسعه جهان با آینده مشترک
- ارتقای چندجانبه گرایی و مقابله با استانداردهای دوگانه از طریق طرح اصلاح سیستم حکمرانی بین المللی
- مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و کمک به آوردن همه کشورهای مظلوم و سرکوب شده به جامعه بین المللی
-همکاری موثر و سازنده در زمینه طرح بزرگ ابتکار کمربند و جاده و کمک به چین برای استفاده موثر از این پروژه
- تداوم تمهیدات اجرایی برای عضویت دائمی ایران در سازمان همکاری شانگهای و استفاده از فرصت همکاری با سایر کشورهای عضو بر اساس ابتکار توسعه جهانی.
وزیر خارجه ایران در پایان یادداشت خود تاکید کرده، امیدواریم در نیمه دوم قرن، روابط و در فصل جدید همکاریها که بر اساس اجماع سران دو کشور شکل گرفته است، شاهد توسعه هر چه بیشتر همکاریها و ارتقای روابط چند وجهی باشیم.
ایران به عنوان تمدنی بزرگ با پیشینه فرهنگی ۷۰۰۰ ساله و در کنار چین آماده است تا مسئولیت توسعه فرهنگی جامعه جهانی را بر عهده بگیرد. در این میان، ایران با دستاوردهای همکاریهای اقتصادی مشترک، نقش خود را در توسعه جهانی و ساختن آیندهای مشترک که شایسته جامعه بشری است ایفا خواهد کرد؛ آیندهای مشترک، مزین به ارزشهای مشترک انسانی.
بیانیه وزارت خارجه عراق در محکومیت حمله موشکی به سفارت آمریکا
وزارت خارجه عراق حمله به سفارت آمریکا را محکوم و اعلام کرد دولت، عاملان آن را تحت پیگرد قرار داده و مجازات خواهد کرد.
به گزارش شفق نیوز، وزارت امور خارجه عراق در بیانیهای حمله به سفارت آمریکا در بغداد پایتخت این کشور را محکوم و اعلام کرد، هرگونه اقدامی را که منجر به ناامنی و عدم ثبات در عراق شود، بهویژه حمله موشکی اخیر منطقه سبز در بغداد، پایتخت، قاطعانه محکوم میکنیم.
در این بیانیه آمده است: ما بار دیگر بر تعهد خود مبنی بر تأمین امنیت و حفاظت از هیاتهای دیپلماتیک و اتخاذ همه تضمینها برای تسهیل کار آنها مطابق با آنچه در کنوانسیونهای بینالمللی تصریح شده است، تاکید میکنیم.
وی افزود: امنیت و ثبات عراق یک گزینه نیست، بلکه مسیری اجتناب ناپذیر است که نشان دهنده حضور دولت با نهادهایش و امنیت جامعه آن است.
پیش از این یک منبع امنیتی اعلام کرد که حمله به سفارت آمریکا در منطقه سبز در پایتخت عراق با سه موشک از منطقه کراره در شهر الدوره در جنوب بغداد صورت گرفت که دو مورد از این موشکها توسط سامانه دفاع هوایی "سرام" رهگیری شد و موشک سوم در نزدیکی سفارت سقوط کرد.
تیم رسانه ای امنیتی عراق تاکید کرد که این حملات موشکی "اقدام تروریستی بزدلانه" است.
سفارت آمریکا در بغداد هم با اشاره به اینکه "حمله موشکی به محوطه سفارت آمریکا توسط گروههای تروریستی انجام شد که به دنبال تضعیف امنیت، حاکمیت و روابط بینالملل عراق هستند"، آن را تجاوز به حاکمیت عراق خواند.
اظهار امیدواری تخت روانچی برای رفع تعلیق حق رای ایران در سازمان ملل
مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل درباره رفع تعلیق حق رای ایران و واریز حق عضویتش به سازمان ملل اظهار داشت که چندی است، رایزنی هایمان را با سازمان ملل شروع کرده ایم و امیدواریم این کار در اسرع وقت به نتیجه برسد.
دکتر مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد روز جمعه به وقت محلی در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگاران ایرنا و صدا و سیما در نیویورک، درباره دلیل از دست دادن حق رای ایران در سازمان ملل افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال سازمان ملل همیشه متعهد بوده است، حق عضویت خود را به موقع پرداخت کند و ما در عمل نیز این موضوع را ثابت کرده ایم.
نماینده ایران در سازمان ملل گفت: اما متاسفانه برای دومین سال پیاپی با مشکل پرداخت حق عضویت خود مواجه شدیم که دلیل آن به اعمال تحریم های ظالمانه و یکجانبه آمریکا علیه ایران برمی گردد.
وی تصریح کرد: تحریم های ظالمانه آمریکا نه تنها در زمینه های مختلف از جمله دارو، تهیه اقلام انسانی، تجهیزات پزشکی و غیره تاثیر داشته، بلکه در کار سازمان ملل نیز وقفه ایجاد کرده است.
تخت روانچی اظهار داشت: ما سال گذشته بعد از مذاکراتی که با مقامات سازمان ملل داشتیم، موفق شدیم نهایتا این مشکل را از طریق منابعمان در خارج از کشور رفع کنیم و این را کار را انجام دادیم.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد توضیح داد: شرایط جمهوری اسلامی ایران طوری نیست که بگوییم این منابع را در اختیار ندارد و این مساله دلیل عدم پرداخت بموقع سهمیه ما باشد بلکه منابع موجود است و تحریم های ظالمانه و یکجانبه آمریکا از اینکه ما بموقع تعهدات خود را انجام دهیم، جلوگیری می کند.
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: چندی است رایزنی هایمان را با سازمان ملل شروع کرده ایم و مباحث را پیش می بریم و امیدواریم در اسرع وقت این کار انجام شود.
تخت روانچی تاکید کرد: منابع مالی موجود است و ما فقط باید بتوانیم به کانال امنی برسیم که بتوانیم این کار را در اسرع وقت انجام دهیم.
درخواست شورای امنیت برای آزادی کشتی اماراتی حامل سلاح
شورای امنیت سازمان ملل متحد در تداوم رفتارهای دوگانه خود، خواستار آزادی کشتی اماراتی حامل سلاح و تجهیزات نظامی شد که بدون مجوز وارد آب های سرزمینی یمن و توقیف شده است.
اعضای شورای امنیت با انتشار بیانیه ای، اقدام انصارالله یمن در توقیف این کشتی با پرچم امارات در سواحل یمن در دوم ژانویه ۲۰۲۲ را محکوم و خواستار آزادی فوری این کشتی نظامی و خدمه آن شده و بر ضرورت اطمینان از امنیت و سلامت خدمه این کشتی تاکید کردند.
شواری امنیت سازمان ملل همچنین از همه طرفها خواسته است موضوع را به سرعت حل کنند و مدعی اهمیت آزادی کشتیرانی در خلیج عدن و دریای سرخ مطابق با قوانین بینالمللی شده است.
اعضای شورای امنیت بدون اشاره به اینکه این کشتی حامل سلاح و تجهیزات نظامی بوده و بدون مجوز وارد آب های سرزمینی یمن شده است، مدعی حمله به کشتیهای غیرنظامی و تجاری شدند و آن را تهدید جدی برای امنیت کشتیها در خلیج عدن و دریای سرخ دانسته و محکوم کردند.
اعضای شورای امنیت در ادامه ادعاهای خود از همه طرفها خواسته اند تا تنش ها در یمن را کاهش دهند و به منظور بازگشت به گفت و گوهای سیاسی فراگیر به طور سازنده با فرستاده ویژه سازمان ملل متحد تعامل داشته باشند.
این بیانیه شورای امنیت در حالی است که سخنگوی نیروهای مسلح یمن درباره توقیف یک فروند کشتی اماراتی حامل سلاح و تجهیزات نظامی در آب های سرزمینی کشورش گفت: برای نخستین بار نیروهای یمنی موفق شدند در یک عملیات نظامی منحصر به فرد، یک فروند کشتی نظامی باری را در حین انجام فعالیت خصمانه در پهنه دریا توقیف کنند.
به گزارش شبکه خبری المسیره، سرتیپ یحیی سریع تاکید کرد که این کشتی، حامل تجهیزات نظامی شامل خودرو و جنگ افزار نظامی مورد استفاده علیه ملت یمن بوده است.
نظامی ارشد یمنی افزود: نیروهای ما از هفته ها پیش این کشتی اماراتی را که چندین عملیات خصمانه در آب های ساحلی یمن انجام داده بود، زیر نظر داشتند.
وی توقیف کشتی اماراتی را در راستای دفاع مشروع از کشور و ملت یمن برشمرد و گفت: این کشتی به بندر الصلیف منتقل شده است.
سریع یادآور شد نیروی دریایی یمن در چارچوب ماموریت خود برای دفاع از آب های سرزمینی یمن تمامی فعالیت های خصمانه کشتی های جنگی متجاوزان را زیر نظر دارد.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن -فقیرترین کشور عربی، آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادی خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد از جمله بهداشت جهانی و یونیسف بارها هشدار دادهاند که بر اثر ادامه حملات متجاوزان به یمن، مردم این کشور با قحطی و بروز یک فاجعه انسانی که در قرن گذشته بیسابقه است، روبه رو هستند.
دیدار غیرعلنی اردوغان و وزیر خارجه قطر
رئیس جمهور ترکیه و وزیر امور خارجه قطر در استانبول دیدار و گفت وگو کردند.
به گزارش میدل ایست نیوز، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر در استانبول دیدار کرد. این دیدار بدون حضور رسانهها در کاخ "وحیدالدین" استانبول برگزار شد.
مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه و هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه نیز در این دیدار حضور داشتند.
پیش از این و در ششم ژانویه ۲۰۲۲، تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و اردوغان طی مکالمهای تلفنی درباره آخرین تحولات منطقهای و بین المللی دارای اهمیت مشترک نیز رایزنی کردند.
قطر و ترکیه دو شریک استراتژیک هستند که در بسیاری از مسائل دوجانبه، منطقه ای و بین المللی با یکدیگر همکاری می کنند.
روابط دو کشور طی سال های اخیر در همه زمینه ها شاهد پیشرفت قابل ملاحظه ای بود و دو کشور دیدگاه های نزدیکی نسبت به بسیاری از مسائل منطقه ای و بین المللی دارند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.