بین الملل تابناک: روز جمعه هفته گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه که برای حضور در افتتاحیه بازیهای المپیک زمستانی به پکن رفته است، با رئیس جمهوری چین دیدار کرد. سفری که به عقیده ناظران از اهمیت زیادی برخوردار بوده و فراتر یک دیدار عادی دیپلماتیک قابل ارزیابی است.
دیدار روسای جمهوری روسیه و چین در شرایطی انجام میشود که کشورهای غربی عضو ناتو به دنبال تشدید نفوذ خود در کشورهای اطراف روسیه هستند و همین مساله باعث واکنش کرملین شد.
در این میان، چین حمایت خود را از نگرانیهای امنیتی روسیه درباره تحرکات ناتو در شرق اروپا اعلام کرد و به نوعی می توان گفت، راه آمریکا و غربیها را در شورای امنیت علیه روسیه سد کرد.
اهمیت سفر پوتین به پکن
در همین رابطه، دکتر «محسن شریعتی نیا» عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به این پرسش تابناک که سفر پوتین به چین تا چه اندازه به تنش ها در شرق اروپا بر سر اوکراین ارتباط دارد؟ آیا دیدار پوتین با شی جیپینگ می تواند سرآغاز یک تحول بزرگ در شرق اروپا و اقدام نظامی علیه اوکراین باشد؟ عنوان کرد: بی شک ارتباط مستقیمی بین این سفر و تنش بر سر اوکراین وجود دارد. روسیه در تنش تشدید شونده با غرب نیازمند حمایت چین است. از طرف دیگر چین نیز به تدریج وارد تنش با غرب می شود و نیازمند روسیه است.
این کارشناس مسائل چین افزود: همپوشی منافع چین و روسه فزاینده است، اما اینکه این سفر مبدا تحولی عظیم در روابط دو طرف باشد بعید است. از ۲۰۱۲ تا کنون شی و پوتین ۳۸ بار ملاقات کرده اند. این دیدار از مهمترین ملاقات هاست. چین از روسیه در اوکراین حمایت کرد و روسیه از موضع چین در قبال تایوان حمایت کرد. دو طرف به تفاهمهای اولیه مهمی در حوزره انرژی دست یافتند و بر هماهنگی در برابر آمریکا تاکید کردند.
شریعتی نیا در ادامه اظهار داشت: در بعد پرستیژی سفر پوتین به چین در حمایت از این کشور در برگزاری المپیک زمستانی که غرب به نوعی آن را بایکوت کرده است و نیز حمایت صریحتر روسیه از موضع چین در تایوان واجد اهمیت بود. از دیگر سو، حمایت چین از روسیه و به ویژه تفاهمهای اقتصادی میان دو کشور میتواند به کاهش آسیب پذیری روسیه در برابر تحریمهای احتمالی کمک کند. دو کشور اعلام کرده اند که محدودیتی برای توسعه روابط قائل نیستند. فشار توامان غرب به دو کشور احتمالا آنان را به یکدیگر نزدیکتر خواهد کرد. این سفر در این راستا اهمیت دارد؛ اما باید توجه داشت که دو کشور هنوز با اتحاد فصله دارند و روابط آنها در سطح همکاری راهبردی قرار دارد.
دیلی تلگراف: بیانیه پوتین و شی جینپینگ نشانگر عصر جدید روابط ژئوپلتیک است
روزنامه دیلی تلگراف نوشت، بیانیه مشترک چین و روسیه که در نتیجه سفر رئیس جمهوری روسیه به پکن به امضا رسید، نمایانگر گذاری به روابط بینالملل با ساختاری متفاوت است.
روزنامه تلگراف خاطرنشان کرد که ملاقات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با همتای چینی خود (شی جینپینگ) در پکن که "در لحظه تنش شدید بینالمللی" صورت پذیرفت، آغازگر یک عصر جدید ژئوپلتیک است و "از حالا، دیگر سلطه غرب به رهبری آمریکا، تضمین شده نیست.
این مقاله میگوید: پس از چندین دهه حقارت، قدرتهای اتوکرات جهان از جا برخاسته و به نظم جهانی پس از جنگ سرد پایان میبخشند.
این روزنامه رئیس جمهوری روسیه را "برنده فوری" دانسته و حضور چین در کنار روسیه را تقویت کننده موضع مسکو در عرصه سیاسی جهانی معرفی کرد.
این روزنامه همچنین اتحاد چین و روسیه را در تلطیف تحریمهای احتمالی علیه مسکو در صورت حمله فرضی به اوکراین، موثر دانست. پوتین با قرار دادن چین به عنوان حامی دعوی خود در تضمینهای درخواستیاش از غرب، قدرت بیشتری برای خود به ارمغان آورده است.
دیلی تلگراف همچنین تاکید کرد که رابطه نزدیک مسکو و پکن، مانع تغییر تمرکز به روی وضعیت منطقه اقیانوسیه میشود که واشنگتن آن را اولویت مسیر سیاست خارجی میداند.
به نوشته این روزنامه، هرچند روسیه زرادخانه هستهای عظیم و ارتش قدرتمند و موثری دارد، حضور چین با جمعیت و قدرت بیشتر در کنار مسکو، باعث میشود چین در روابط مسکو-پکن دست بالا را داشته باشد؛ اما در حال حاضر، دو کشور هدف مشترکی دارند: پایان بخشیدن به "پکس امریکانا".
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.