بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: واکنش پنتاگون به رونمایی ایران از موشک خیبرشکن، انهدام ۸ موشک شلیکشده اسرائیل به دمشق، ضرب الاجل ۷۲ ساعته ترکیه به برخی رسانههای غربی، دیدار سفیر اسرائیل و سفرای ۴ کشور اسلامی در واشنگتن و سفر محرمانه مقام ارشد تلآویو به آنکارا، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش پنتاگون به رونمایی ایران از موشک خیبرشکن
«جان کربی»، سخنگوی پنتاگون روز گذشته (چهارشنبه) در کنفرانس خبری خود به رونمایی جمهوری اسلامی ایران از موشک راهبردی دوربرد و نقطهزن «خیبرشکن» سپاه واکنش نشان داد.
بنا بر گزارش وبگاه اطلاعرسانی وزارت دفاع آمریکا، کربی در پاسخ به سؤال خبرنگاری در خصوص موشک خیبرشکن گفت: «من اعلامیه ایران مبنی بر داشتن یک برنامه موشک بالستیک جدید را ندیدم؛ بنابراین، چیز خاصی برای گفتن در خصوص آن ندارم. با این حال، ما مستمر شاهد بهبود برنامه موشکهای بالستیک ایران بودهایم و ما به شدت از تهدیدات منطقهای که برنامه موشکهای بالستیک ایجاد میکند آگاه هستیم.»
وی سپس با اشاره به پیشرفتهای ایران در زمینه برنامه موشکی گفت: به همین دلیل است که ما با متحدان و شرکای خود در منطقه بسیار سخت همکاری میکنیم تا بتوانیم با این نوع تهدیدات مقابله کنیم.»
سخنگوی پنتاگون که به نوعی خود را از خبر رونمایی موشک خیبرشکن ایران بیاطلاع دانست، در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری در خصوص برد بسیار این موشک بالستیک که قادر به هدف قرار دادن فلسطین اشغالی است، گفت: «دوباره میگویم، من نمیتوانم درباره این اعلامیه صحبت کنم، من چیزی ندیدم بنابراین ترجیح می دهم درباره موشکی که آنها ادعا میکنند، دارند، اظهارنظر نکنم. چیز خاصی درباره آن ندارم. بچهها شما همیشه در فضای خبری در خصوص مسائلی که بیرون میآید، از من جلوترید.»
وی با این حال اتهامزنی به جمهوری اسلامی ایران را ادامه داد و گفت: «آنها (ایران) در حال ثباتزدایی در منطقه هستند. آنها از گروه های تروریستی در سراسر منطقه حمایت و در حمل و نقل دریایی اخلال ایجاد میکنند.»
این مقام دفاعی آمریکا سپس تصریح کرد: «آنها در حال پیشبرد یک برنامه موشک بالستیک هستند که برای اهداف تهاجمی طراحی شده است تا صدمات و آسیبهای بالقوه مهلکی را به سایر کشورها، مردمان دیگر و متحدان و شرکای ما وارد کند. ما به این موضوع به عنوان یک مساله پیامرسانی نگاه نمیکنیم. ما به آن به عنوان یک تهدید مشروع امنیت ملی در منطقه برای مردم، تأسیسات و متحدان و شرکای خود نگاه میکنیم.»
روز گذشته (چهارشنبه)، همزمان با گرامیداشت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و در آستانه برپایی جشن ملی ۱۴۰۰ در ۲۲ بهمن ماه، سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه، ضمن بازدید از یکی از پایگاه های موشکی زمین به زمین نیروی هوافضای سپاه، از موشک دوربرد و نقطهزن «خیبر شکن» به عنوان جدیدترین دستاورد راهبردی این نیرو رونمایی کردند.
موشک راهبردی خیبرشکن، از نسل سوم موشکهای دوربرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار است. این موشک دارای سوخت جامد است و در فاز فرود، دارای مانورپذیری برای عبور از سپر موشکی بوده و طراحی بهینه آن باعث شده است تا وزن آن نسبت به نمونه های مشابه یکسوم کاهش یافته و مدت آمادهسازی و شلیک آن نیز تا یکششم تقلیل پیدا کند. چابکی و سرعت فوق العاده در اصابت به اهداف در برد و شعاع ۱۴۵۰ کیلومتری، از دیگر توانمندیهای این موشک است.
انهدام ۸ موشک شلیکشده اسرائیل به دمشق
مرکز روسی آشتی نیروهای متخاصم در سوریه موسوم به «حمیمیم» از انهدام ۸ فروند موشک شلیکشده در حملات هوایی بامداد چهارشنبه رژیم صهیونیستی به دمشق خبر داد.
«حمیمیم» که زیر نظر وزارت دفاع روسیه قرار دارد، اعلام کرد که پدافند هوایی سوریه توانست ۸ فروند موشک شلیکشده رژیم صهیونیستی به سمت دمشق را سرنگون کند.
اولگ ژوراولف، معاون مرکز حمیمیم در بیانیهای که شامگاه چهارشنبه منتشر شد، گفت: بامداد چهارشنبه حدود ساعت ۰۲:۰۰ به وقت مسکو، ۴ جنگنده تاکتیکی اسرائیل از نوع اف-۱۶ بدون عبور از مرزهای سوریه به شهرک الکسوه استان دمشق حمله کردند.
وی ادامه داد: حدود ساعت ۰۲:۳۰ به وقت مسکو، ارتش اسرائیل از بلندیهای جولان اشغالی با ۱۰ موشک زمین به زمین به مواضع نیروهای پدافند هوایی سوریه در الکسوه دمشق حمله کرد که ارتش سوریه توانست ۸ فروند موشک شلیکشده رژیم صهیونیستی به سمت دمشق را سرنگون کند.
ژوراولیوف تأکید کرد که این حمله منجر به کشته شدن یک سرباز سوری و زخمی شدن ۵ تن دیگر و وارد شدن خسارات مادی به تاسیسات زیرساختهای نظامی و غیرنظامی سوریه شد.
خبرگزاری سانا، پیشتر به نقل از یک منبع نظامی گزارش داده بود که در بمباران سحرگاه چهارشنبه رژیم صهیونیستی در حومه دمشق، یک سرباز کشته و ۵ تن دیگر زخمی شدند.
ضرب الاجل ۷۲ ساعته ترکیه به برخی رسانههای غربی
دولت ترکیه مهلت ۷۲ ساعته را برای برخی رسانههای غربی مستقر در این کشور جهت کسب مجوز فعالیت صادر کرد.
به نوشته خبرگزاری ایتالیایی «آنسا» مقامات ترکیه مستقر در سازمان مخابرات موسوم به «آرتوک» روز چهارشنبه به شبکههای خبری «یورونیوز»، «دویچه وله» و «صدای آمریکا» ۷۲ ساعت فرصت دادند تا مجوز لازم برای ادامه فعالیت نسخه زبان ترکیهای وبگاه هایشان را دریافت کنند.
«الهان تاسی» از مقامهای دولت ترکیه گفت: «اگر سایتهای خارجی درخواست مجوز ندهند، تا چند روز دیگر فعالیت آنها متوقف میشود.»
تاسی در توییتر نوشت: «آرتوک برای اولین بار از اختیارات خود در رسانههای بینالمللی استفاده میکند.»
وی تاکید کرد که این مؤسسه از سال ۲۰۱۹ وظیفه نظارت بر محتوای وبگاهها را نیز بر عهده دارد و اخبار خارج از کنترل امکان انتشار ندارند.
شبکههای تلویزیونی ترکیه به طور منظم توسط این سازمان جریمه میشوند، به ویژه برای برنامههایی که در آنها انتقاداتی علیه دولت بیان میشود که به نظر میرسد، مخالف «ارزشهای ملی» است.
این در حالی است که رسانههای ترکیه در روزهای گذشته، از جو امنیتی حاکم در این کشور و بازداشت چند تن با اتهام اظهار نظر در زمینه آزمایش مثبت کرونای «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور این کشور خبر دادند. به نوشته روزنامه «جمهوریت»، چهار نفر در ارتباط با اظهاراتشان در مورد مثبت بودن آزمایش کووید-۱۹ رجب طیب اردوغان بازداشت شدهاند.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه نیز اخیرا پس از انتشار آماری که نشان داد نرخ تورم این کشور در سال گذشته میلادی به ۳۶.۱ درصد رسیده بود، «اردال دینچر» رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه را برکنار کرد. اخراج اردال دینچر، تازهترین مورد از سلسله اخراجهای اقتصادی اردوغان است که از جولای ۲۰۱۹ تاکنون، سه رئیس بانک مرکزی را برکنار کرده است.
دیدار سفیر اسرائیل و سفرای چهار کشور اسلامی در واشنگتن
یک روزنامه اسرائیلی مدعی شد که سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن در نشستی با سفرای چهار کشور ترکیه، ازبکستان، جمهوری آذربایجان و قزاقستان، چارچوب همکاریهای دوجانبه و منطقهای را بررسی کرد.
روزنامه "یسرائیل هیوم" روز چهارشنبه نوشت که سفرای رژیم صهیونیستی، ترکیه، ازبکستان، جمهوری آذربایجان و قزاقستان در واشنگتن هفته گذشته نشستی با هدف ایجاد یک تشکل منطقهای جدید در راستای منافع خود و همکاری با یکدیگر در زمینههای امنیت، تجارت و انرژی برگزار کردند.
به نوشته یسرائیل هیوم، این نشست به پیشنهاد مشترک ترکیه و رژیم صهیونیستی برگزار شد.
همچنین این روزنامه اسرائیلی نوشت، میخائیل هرتزوگ، سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن با حسن مراد مرکان، سفیر ترکیه در واشنگتن و چهره نزدیک به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و نیز سفرای کشورهای جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان برای دستیابی به مکانیزمی جهت همکاریهای دوجانبه و منطقهای میان رژیم صهیونیستی و این کشورها و ایجاد چارچوب مشترکی برای هماهنگی در تمامی سطوح در این نشست شرکت کردند.
به نوشته یسرائیل هیوم، پیشنهاد دهنده این نشست مالکولم هونلاین، تاجر و معاون رئیس کنفرانس اقلیتهای یهودی آمریکا بود که روابط خوبی با برخی مسئولان این کشورها دارد.
پیشتر اردوغان در کنفرانس مطبوعاتی در ماه جاری میلادی اعلام کرده بود که اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی اواسط مارس آتی به ترکیه سفر خواهد کرد.
قرار بود سفر هرتزوگ به ترکیه اوایل ماه جاری میلادی انجام شود.
رئیس جمهوری ترکیه اظهار کرد: در این سفر روابط دوجانبه مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهند گرفت و به بُعد مثبت روابط مشترک پرداخته خواهد شد.
سفر محرمانه مقام ارشد تلآویو به آنکارا
روزنامه عبری «یدیعوت آحارانوت» با انتشار خبری از جزئیات سفر محرمانه یک مقام بلندپایه رژیم صهیونیستی به ترکیه و دیدار با مشاور ارشد «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور این کشور در ماه گذشته خبر داد.
بر اساس این گزارش، ماه پیش، «آلون یوشپیز» مدیرکل وزارت خارجه رژیم صهیونیستی، محرمانه به ترکیه سفر کرده و این اقدام در چارچوب تدارک برای سفر ماه آینده «اسحاق هرتزوگ» رئیس این رژیم به ترکیه صورت گرفته است.
این روزنامه صهیونیستی نوشت که این مقام بلندپایه اسرائیلی با «ابراهیم کالین» سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه که به طور رسمی به عنوان مشاور ارتباطات رجب طیب اردوغان فعالیت میکند، دیدار و گفتوگو کرده است.
به نوشته این روزنامه، «ایریت لیلیان» رئیس سفارت رژیم صهیونیستی در آنکارا برای مدت طولانی با ابراهیم کالین تماس داشت؛ شخصی که نقش مهمی در پرونده زوج اسرائیلی که در سال گذشته در ترکیه بازداشت شده بودند، داشت.»
بنا بر این گزارش، این نخستین سفر در سطح عالی سیاسی طی شش سال گذشته است و آخرین مقام ارشدی که طی شش سال گذشته به ترکیه سفر کرده، «یووال روتم» مدیرکل سابق وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی بود که در سال ۲۰۱۶ به این کشور سفر کرده بود.
روزنامه یدیعوت آحارانوت در گزارش خود همچنین نوشت که وزارت خارجه رژیم صهیونیستی از تایید یا رد این خبر خودداری میکند.
رئیسجمهور ترکیه، چندی پیش، از سفر قریبالوقوع «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم تلآویو به آنکارا خبر داده و اعلام کرده بود: وی اوایل ماه فوریه به ترکیه سفر میکند و با این سفر مرحله جدیدی در روابط دو طرف آغاز می شود. اردوغان افزود: «آماده همکاری با اسرائیل در همه زمینه ها از جمله گاز هستیم.»
پیش از این، رئیس رژیم صهیونیستی با اشاره به تماس اخیر خود با رئیسجمهور ترکیه، بر لزوم افزایش همکاریهای تلآویو با آنکارا تاکید کرد.
ترکیه و رژیم صهیونیستی از می ۲۰۱۸ - و بعد از اینکه آنکارا به بهانه افزایش حملات صهیونیستها به نوار غزه و تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای انتقال سفارتخانه از تلآویو به قدس اشغالی، سفیر اسرائیل را اخراج کرد - متقابل سفیر نداشتند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.