بین الملل تابناک: دور هشتم مذاکرات وین برای رفع تحریم های آمریکا بعد از تنفسی ۱۱ روزه برای مشورت هیأتها با پایتختها ۱۹ بهمن از سر گرفته شد و هنوز هم در سطوح و چارچوبهای مختلف در شهر وین در جریان است.
علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران امشب (چهارشنبه) ۲۷ بهمن ماه در توئیتی نوشت: بعد از هفتهها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم، اما تا وقتی درباره همه چیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است.
وی تصریح کرد: واقعبینی، خودداری از زیادهخواهی و توجه به تجربه چهار سال گذشته لازمه تحقق این هدف است.
باقری اعلام کرد: زمان تصمیمگیری طرفهای مذاکراتی ما فرارسیده است.
«وانگ کوان» عصر چهارشنبه (به وقت محلی وین) به خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ گفت: ما در مرحله آخر مذاکرات هستیم. امیدوارم گامهای (نهایی) به سمت یکدیگر برداشته شود، چرا که ما در یک قدمی توافق نهایی هستیم.
وی افزود که همه اطراف سخت سرگرم کار روی توافق هستند.
وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه درباره مذاکرات وین گفت: ما اکنون به نقطه اوج مذاکرات رسیدهایم. مساله هفتهها نیست، موضوع چند روز است.
به گزارش رویترز، «ژان ایو لودریان» که در جمع قانونگذاران فرانسوی و در پارلمان این کشور سخن میگفت، این اظهارات را مطرح کرد.
وی در عین حال بدون اشاره به خروج غیرمسوولانه آمریکا از این توافق بینالمللی و عمل نکردن کشورهای اروپایی به وعدههای خود ذیل برجام، مدعی شد که توپ هم اکنون در زمین ایران است.
لودریان با بیان اینکه قدرتهای غربی، روسیه و چین بر سر طرحهای این توافق با هم توافق دارند، اعلام کرد که تصمیم برای احیای توافق هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی مساله تعداد روزهای باقیمانده نیست بلکه تهران همچنان لازم است تا تصمیمهای کلیدی سیاسی بگیرد.
دیپلماتهای غربی پیشتر ابراز امیدواری کرده بودند که تاکنون به پیشرفتی با ایران دست یابند، اما مسائل سخت حل نشده همچنان باقی ماندهاند. ایران هرگونه ضرب الاجل تعیین شده توسط قدرتهای غربی را رد کرده است.
لودریان مدعی شد: ایرانیها لازم است تا تصمیمات سیاسی بگیرند. یا در روزهای آینده بحرانی جدی ایجاد میکنند یا توافقی را میپذیرند که به منافع همه طرفها در آن احترام گذاشته میشود.
وی ادامه داد: ما در حال رسیدن به لحظه حقیقت هستیم. اگر میخواهیم ایران به تعهدات (هستهای) خود در زمینه منع گسترش سلاحهای هستهای در ازای لغو تحریمهای آمریکا احترام بگذارد، باید کارهای باقی مانده را به سرانجام برسانیم.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در گفتوگو با یک شبکه قطری توضیحاتی درباره روند مذاکرات رفعتحریمها ارائه کرد.
بنابر گزارش امروز (چهارشنبه) شبکه «العربی»، نماینده روسیه در این خصوص اظهار داشت: «گفتوگوها میتواند در پایان فوریه جاری به موفقیت بیانجامد». با این حال او اضافه کرد که مذاکرات «همچنان نیازمند زمان است؛ اما نه زمان طولانی».
خبرنگار شبکه «العربی» نیز در حساب کاربری خود در شبکه توئیتر بخشی از اظهارات نماینده روسیه را انتقال داد و به نقل از او اضافه کرد که نماینده روسیه درباره احتمال به موفقیت رسیدن مذاکرات وین ابراز خوشبینی کرده است و خاطرنشان کرده که مذاکرات در مرحله نهایی قرار دارد.
طبق گزارش شبکه العربی، اولیانوف همچنین درباره دیدار روز گذشتهاش با هیأت تلآویو اظهار داشته که در گفتوگو با اعضای این هیأت به مذاکرات وین نپرداخته است.
وبگاه شبکه خبری «بلومبرگ» امروز چهارشنبه (۲۷ بهمن/ ۱۶ فوریه) مدعی شده دیپلماسی در هتل کوبورگ وین بر سر برنامه هستهای ایران در آستانه آغاز کنفرانس امنیتی مونیخ دچار وقفه شده است.
این پایگاه خبری همچنین گزارش داده مذاکرات رفع تحریمها در وین از جمله موضوعاتی خواهد بود که در نشست امنیتی مونیخ درباره آن بحث خواهد شد.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه اختصاصی با روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» تصریح کرد که کنگره آمریکا باید در خصوص تعهدات واشنگتن در قبال برجام و بازگشت به این توافق هستهای، «بیانیه سیاسی» صادر کند.
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز گزارش کرد که با ورود مذاکرات وین درباره لغو تحریمهای یکجانبه علیه ایران به مقطعی حساس، ایران پیشنهاد کرده است که کنگره آمریکا در مورد تعهد خود به توافق هسته ای با تهران «بیانیه سیاسی» ارائه کند.
طبق این گزارش، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است که واشنگتن نتوانسته است به درخواست ایران برای تضمین اینکه هیچ طرفی نتواند، توافق هستهای را ترک کند، پاسخ دهد و ایالات متحده یک بار در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» اقدام به ترک برجام کرده است.
از طرف دیگر، امیرعبداللهیان در مصاحبه خود همچنین بار دیگر تصریح کرد که تهران خواهان لغو تمامی تحریمهایی است که در دوران ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شد. وی در این خصوص توضیح داد: «اصولاً، افکار عمومی در ایران نمیتواند حرفهای رئیس یک دولت را به عنوان یک تضمین بپذیرد، چه رسد به آمریکا که از برجام خارج شده است».
طبق آنچه در این گزارش آمده است، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مذاکرهکنندگان ارشد ایران گفته است که به طرفهای غربی پیشنهاد دهند که «حداقل پارلمانهایشان یا رؤسای پارلمانی آنها از جمله کنگره آمریکا به شکل یک بیانیه سیاسی، تعهدات خود را در قبال این توافق و بازگشت به اجرای برجام اعلام کنند».
امیرعبداللهیان در ارتباط با تعهدات ایران در قبال برجام توضیح داد: «تعهدات ایران به شفافی یک فرمول ریاضی است. آنچه که ما قرار است انجام دهیم و نحوه راستیآزمایی این اقدامات از طریق آژانس [دیدهبان هستهای سازمان ملل] کاملاً روشن است. بنابراین طرف مقابل نمیتواند هیچ نگرانی داشته باشد اما در وهله اول ما درباره تضمینها [مبنی بر اینکه ایالات متحده خارج نمی شود] همچنان نگرانیم».
امیرعبداللهیان با ابراز ناامیدی تهران از موضع واشنگتن در حالی که هفتهها مذاکرات در وین در خطر توقف است، گفت: «ما در این مدت با مشکلاتی مواجه هستیم زیرا طرف مقابل فاقد ابتکار عمل جدی است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران سپس به موضوع لغو تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت ایران میخواهد این مذاکرات به «لغو کامل» تحریمها منجر شود. او گفت، با این حال، چالش اینجاست که دولت بایدن تنها مایل به حذف تحریم های اقتصادی است که در دوران ترامپ علیه ایران تحمیل شده است.
با اینحال، امیرعبداللهیان در این خصوص گفت: «این چیزی نیست که ما به دنبال آن هستیم. تحریمهای یکجانبه و ناعادلانه ترامپ علیه شرکتهای حقیقی و حقوقی در ایران تحت برخی اتهامات چون برنامه موشکی ایران، موضوعات منطقهای یا حقوق بشری غیرقابل قبول است. این یکی از چالشهای باقیمانده در میز مذاکرات است».
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در ارتباط با سیگنالهای مقامهای آمریکایی درباره مذاکرات مستقیم با نمایندگان جمهوری اسلامی ایران گفت که مقامهای آمریکایی «پیامهای زیادی» برای مذاکرات مستقیم با ایران ارسال کردهاند اما ایران تمامی این پیشنهادات را رد کرده است. امیرعبداللهیان در این خصوص گفت: «پاسخ نهایی ما به آمریکاییها و واسطهها این بود: هرگونه گفتوگو، تماس و مذاکره مستقیم با ایالات متحده هزینههای بسیار هنگفتی برای دولت من خواهد داشت».
وی سپس با اشاره به این موارد تصریح کرد: « اگر چشمانداز روشن و امیدوارکنندهای برای دستیابی به یک توافق خوب با تضمینهای پایدار پیش روی خود نداشته باشیم، آماده ورود به روند مذاکرات مستقیم با آمریکا نیستیم».
امیرعبداللهیان در ادامه با تأکید بر لزوم اقدام آمریکا در برداشتن گامهای ملموس ادامه داد که تهران به آمریکا تأکید کرده است که اگر «نیت واشنگتن واقعی است، قبل از انجام هرگونه گفتوگو و تماس مستقیم، باید گام های عملی و ملموسی بردارید که این میتواند شامل آزاد کردن میلیاردها دلارهای نفتی ایران باشد که به دلیل تحریمهای ترامپ یا دستور اجرایی رئیس جمهور برای لغو برخی از تحریمها در بانکهای مرکزی خارجی گیر کرده است».
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پایان ضمن ابراز خوشبینی درباره روند مذاکرات گفت: «در مجموع، ما خوشبین هستیم. ما از یک توافق خوب در کوتاهترین زمان ممکن استقبال میکنیم اما این توافق باید از حقوق مردم ایران حمایت کند».
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پیام در توییتر به دیدار روز سهشنبه خود با «علی باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات رفع تحریمهای ایران در وین اتریش اشاره کرد.
گروسی در این پیام توییتری نوشت: «امروز مداکرات مهمی با باقری کنی، رئیس مذاکره کننده هیئت ایران درباره موضوعات دوجانبه کنونی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین درباره گفتوگوهای در حال انجام درباره برجام داشتم».
باقری همچنین پس از این دیدار با نمایندگان سه کشور اروپایی و انریکه مورا هماهنگ کننده گفتوگوها دیدار کرد. مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین روز سه شنبه با انریکه مورا دیداری دوجانبه داشت.
علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران ۱۱ آذر ماه نیز با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین دیدار و گفتوگو کرده بود.
حضور نماینده اسرائیل در مذاکرات وین
یک رسانه صهیونیستی امروز سهشنبه مدعی شده رژیم صهیونیستی برای نخستین بار نمایندهای را عازم محل برگزاری مذاکرات رفع تحریمها در وین کرده است.
طبق گزارش پایگاه صهیونیستی «والانیوز» رژیم صهیونیستی «جوشوا زارکا»، معاون مدیر کل امور راهبردی در وزارت خارجه رژیم صهیونیستی را برای دیدار با سرپرست تیم مذاکرهکننده آمریکا و همچنین سایر کشورهای دخیل در مذاکرات وین روانه این شهر کرده است.
مطابق این گزارش، زارکا روز گذشته با «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار کرد و قرار است امروز سهشنبه با سران تیمهای حاضر در مذاکرات وین دیدار کند.
یک مقام صهیونیستی در گفتوگو با «والانیوز» مدعی شد که زارکا به غیر از هیئت ایران با تمامی طرفهای حاضر در مذاکرات دیدار خواهد کرد.
مطابق این گزارش، تصمیمگیری برای ارسال این مقام صهیونیستی به وین بعد از ارزیابیهای انجامشده در هفته گذشته در وزارت خارجه اسرائیل اتخاذ شده است. «یائیر لاپید»، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با این پیشنهاد موافقت کرده است.
این نخستین باری است که رژیم صهیونیستی بعد از آغاز مذاکرات رفع تحریمها، نمایندهای را عازم وین کرده است.
اولیانوف: با اسرائیل درباره برجام اختلاف نظر داریم
مذاکره کننده ارشد روسیه با اشاره به اینکه دیدار روز سهشنبه او با هیات دیپلماتیک اسرائیل، ارتباطی با مذاکرات وین نداشت افزود: ما از مواضع یکدیگر آگاه هستیم و به این واقعیت احترام می گذاریم که در مورد برجام اختلاف نظر داریم. به همین خاطر چیزی برای بحث وجود ندارد.
میخائیل اولیانوف که مقابل هتل کوبورگ صحبت میکرد افزود که در جلسه امروز «ما درباره مسائل مرتبط با آژانس بین المللی انرژی اتمی و کنفرانس خاورمیانهای عاری از تسلیحات کشتار جمعی گفتوگو کردیم. کنفرانسی که تمام دولتهای منطقه بغیر از اسرائیل شرکت میکنند.»
رایزنی سئول و تهران درباره داراییهای مسدود شده ایران
وزارت امور خارجه کره جنوبی امروز (چهارشنبه) اعلام کرد که نمایندگان کره جنوبی و ایران برای بحث درباره شیوههای رفع اختلافات چندین ساله در خصوص داراییهای مسدود شده ایران در کره جنوبی به دلیل تحریمهای یکجانبه ایالات متحده، رایزنیهای کاری برگزار کردند.
بدهی کره جنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعاً به ارزش هفت میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریم های آمریکا پرداخت نشده است.
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی در این خصوص گزارش کرد، در حالی که مذاکرات چندجانبه برای احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ ایران وارد مرحله نهایی میشود، بانکداران و مسئولان شرکت نفت ملی و وزارت نفت ایران برای دیدار با مقامهای دولت کره و مسئولان شرکتی این کشور به کره جنوبی سفر کردند تا درباره مسائل اقتصادی معلق گفتوگو کنند.
در جریان سفر دو روزه مقامهای ایرانی به کره جنوبی که از روز گذشته (سه شنبه) آغاز شده است، دو طرف درباره گزینههای پرداخت دقیق و امکان از سرگیری تجارت نفت به منظور آمادهسازی برای کاهش احتمالی تحریمهای آمریکا علیه ایران بحث کردند.
طبق گزارش یونهاپ، جمهوری اسلامی ایران دارنده جایگاه چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان قرار دارد و تأمینکننده اصلی نفت کره جنوبی بوده و کالاهای این کشور مانند تجهیزات صنعتی، لوازم خانگی و قطعات خودرو را وارد می کند.
اواسط دی ماه، منابع کره جنوبی خبر دادند سئول و تهران در حال بررسی برگزاری اولین نشست کاری خود در ماه میلادی جاری (فوریه) برای حل و فصل مسائل مربوط به داراییهای مسدود شده ایران در بانکهای کره جنوبی هستند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، مقامات سئول گفتند که کارگروههای پیشنهادی قرار است پس از اینکه تحریمهای ایران لغو شد، جزئیات انتقال احتمالی پولها را بررسی کنند و در صورت عدم توافق، سایر جنبهها را نیز مورد بحث قرار دهند.
منبع مذکور در ادامه صحبتهایش به یونهاپ توضیح داد: انتظار میرود که این کارگروهها عمدتاً درباره جزئیات روش پرداخت داراییهای ایران در صورت اعطای لغو تحریمها از سوی ایالات متحده صحبت کنند. آنها ممکن است در مورد احتمال از سرگیری واردات نفت از ایران پس از لغو تحریمها نیز گفتگوهایی داشته باشند.
شانزدهم دی ماه در بحبوحه مذاکرات در وین، «چوی جانگ کان» معاون وزیر خارجه کره جنوبی به اتریش سفر کرد و با علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت وگو کرد.
وزارت امور خارجه کره جنوبی در ۲۲ دی ماه اعلام کرد آمریکا به دولت این کشور اجازه داده است تا غرامت معوقه به گروه دیانی ایران بر اساس دستور مرکز بین المللی حل و فصل اختلافات سرمایه گذاری (ISDS) در سال ۲۰۱۸ را پرداخت کند.
بنا بر اعلام این وزارتخانه، اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، اوفِک، در ۶ ژانویه «مجوز ویژه» ای صادر کرد تا به دولت کره اجازه دهد، به سرمایه گذار ایرانی بر سر مالکیت ناموفق دوو الکترونیک در سال ۲۰۱۰ غرامت بپردازد.
سوم بهمن ماه نیز خبرگزاری فرانسه خبر داد، سئول اعلام کرده است، کره جنوبی از محل دارایی های مسدود شده ایران، ۱۸ میلیون دلار برای پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل استفاده کرده است.
ایران به دلیل عدم توانایی در پرداخت حق عضویت خود در سازمان ملل، حق رای در این سازمان را از دست داده بود.جمهوری اسلامی ایران، پیش از خروج یکجانه آمریکا از توافق هسته ای ۲۰۱۵، سومین شریک تجاری کره جنوبی بود.