بین الملل تابناک: دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها در وین از ششم دیماه آغاز شده و اکنون به مرحلهای رسیده است که نتیجه گفت وگوها به تصمیمات سیاسی طرفین و به ویژه غربی ها بستگی دارد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، با اذعان به نزدیک شدن جمهوری اسلامی ایران و طرفهای غربی به حصول توافق، نهایی شدن آن را منوط به انعطافپذیری بیشتر آمریکا و اروپا دانست.
وزیر خارجه ایران در این گفتگوی تفصیلی با اشاره به این که جمهوری اسلامی در جریان مذاکرات وین که با هدف احیای برجام و رفع تحریمهای آمریکا در جریان است، ابتکار عمل بالایی از خود به نمایش گذاشته و با انعطافپذیری زیادی بر سر میز مذاکره حاضر شده، گفت: «با وجود این که طرف غربی در طول این مذاکرات دشوار بارها احتمال ترک میز مذاکره را مطرح کرده ولی ما همواره تاکید کردهایم که با جدیت بر سر میز مذاکره خواهیم ماند.»
امیرعبداللهیان تصریح کرد: «در حال حاضر نیز اگر میگوییم که بیش از هر زمان دیگری به حصول توافق نزدیک هستیم. به همین جهت است که به آمریکاییها از طریق واسطهها اطلاع دادهایم و به ۳ کشور اروپایی هم از سوی همکارانم در وین یا خودم گفتهایم که دیگر کاملا واضح است که نوبت شما فرا رسیده و زمان مشاهده ابتکار عمل و انعطافپذیری طرف غربی است.»
آقای امیرعبداللهیان ادامه داد: «ما در حال نزدیک شدن به حصول توافق هستیم اما هنوز برخی از مسائل باقی مانده که خطوط قرمز ما هستند.» او افزود: «ما فکر میکنیم اگر طرف غربی امروز واقعبینانه با آنچه در میز مذاکرات وین میگذرد برخورد کند، ما میتوانیم در کمتر از چند ساعت به توافق نهایی برسیم.» وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد: «بنابراین، تعیین زمان دقیق توافق وابسته به انعطاف و ابتکار طرف غربی است.»
رایزنی ها در وین امروز (یکشنبه) اول اسفند ماه نیز در جریان بود. در همین راستا نشستی جلسه دوجانبه علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و انریکه مورا هماهنگکننده گفتوگوهای وین بعدازظهر امروز در هتل کوبورگ برگزار شد.
پس از آن نیز نشست دوجانبه هیأتهای ایران و چین با حضور مذاکرهکنندگان ارشد دو کشور و همچنین مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه و سفیر اسبق ایران در پکن حال برگزاری است.
سید محسن دهنوی عضو هئیت رئیسه مجلس در نشست علنی امروز (یکشنبه اول اسفند) قوه مقننه بیانیه بیش از ۲۵۰ نفر از نمایندگان درخصوص مذاکرات ایران خطاب به حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور را قرائت کرد.
عضو هیئت رئیسه مجلس بیانیه بیش از ۲۵۰ نفر از نمایندگان درخصوص توجه و رعایت نکاتی بسیار مهم در مذاکرات ایران در موضوع برجام را خطاب به رئیس جمهور قرائت کرد.
متن بیانیه بدین شرح است:
جناب حجت الاسلام آقای رئیسی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
مذاکرات ایران در مورد رفع تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران به نقطه حساسی رسیده است، ما نمایندگان مردم عزیز و سربلند ایران، ضمن تشکر نسبت به دیپلماسی فعال و عزتمندانه حضرتعالی و تیم مذاکرات، ضمن همکاری های لازم، توجه شما و مسئولان مذاکرات را به نکات زیر جلب می کنیم:
1- دولت ظالم و تروریست آمریکا و نیز دنباله روان ضعیف و ذلیل آمریکا یعنی سه کشور اروپایی در طول 8 ساله گذشته نشان داده اند که به هیچ تعهدی پایبند نبوده و از هر وسیله ممکن جهت ضربه وارد کردن به منافع ملت ایران، استفاده و حتی برخلاف تمام قوانین دنیا، دارو را نیز علیه ملت ایران تحریم کرده اند، بر این اساس، باید از تجربه سابق درس عبرت بگیریم و با خط قرمز قراردادن منافع ملت ایران، بدون اخذ تضامین لازم، متعهد به هیچ توافقی با بدعهدان نگردیم.
٢- دولت تروریست آمریکا و سایر کشورهای عهدشکن غربی باید تضمین دهند که از برجام خارج نمی شوند.
٣- رژیم آمریکا و سایر کشورهای طرف برجام باید تعهد دهند که از مکانیسم ماشه استفاده نخواهند کرد.
4- رژیم آمریکا و سه کشور اروپایی باید به ملت ایران تعهد دهند که تحریم ها علیه ملت ایران به بهانه های واهی هسته ای، تروریسم، موشکی و حقوق بشر را لغو می کنند، از جمله باید تحریم های آیسا، کاتسا و U-Turn لغو شود.
5- در مقام اجرا نیز ابتدا باید آمریکا و سایر اطراف بدعهد برجام به تعهد خود در لغو تحریم ها عمل کنند، و بعد از راستی آزمایی، ایران به سراغ انجام تعهدات خود رفته و آن را انجام دهد.
6- مطابق ماده 7 قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی، دولت جمهوری اسلامی موظف است انجام تعهدات از سوی طرف غربی در لغو تحریم ها به ویژه تحریم های نفتی و بانکی و برگشت پول صادرات ایران به صورت بانکی و بدون هیچ مشکلی را به مجلس گزارش کند و در صورت تایید و تصویب مجلس، می تواند نسبت به گام های کاهشی در زمینه هسته ای اقدام نماید.
حسین امیرعبداللهیان که برای شرکت در پنجاه و هشتمین کنفرانس امنیتی مونیخ در شهر مونیخ آلمان حضور دارد، امروز (یکشنبه) با «خوسه مانوئل آلبارز» همتای اسپانیایی خود دیدار کرد.
روابط دوجانبه و برخی مسائل منطقهای و بینالمللی و مذاکرات جاری در وین از جمله مباحث مورد گفتوگو در این دیدار بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین در خصوص مذاکرات رفع تحریمها در وین خاطرنشان کرد: گفتوگوها در وین به نقطهای رسیده است که نیازمند اتخاذ تصمیمات سیاسی طرف غربی برای رسیدن به توافق هستیم و در این راستا سه کشور اروپایی به ویژه باید به نقش خود به عنوان اعضای برجام توجه کنند و تلاش کنند حقوق و منافع مشروع ایران رعایت شود.
نخست وزیر اسرائیل؛ توافق ضعیفتر با ایران در راه است
در همین رابطه، «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در ادامه دست و پازدنهای این رژیم برای اخلال در روند مذاکرات وین و فضاسازی علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران، در جلسه امروز (یکشنبه) کابینه این رژیم به اظهارنظر درباره این مذاکرات پرداخت و گفت مذاکرات جاری در وین ممکن است «به زودی با توافقی به پایان برسد که به اندازه کافی در قبال ایران سختگیرانه نیست».
بنت گفت: «مذاکرات بین ایران و قدرتهای [جهانی] برای بازگشت به توافق ایران بسیار پیشرفته است. ممکن است در مدت کوتاهی شاهد یک توافق باشیم». وی سپس مدعی شد که ظاهراً «توافق جدید کوتاهتر و ضعیفتر از توافق قبلی است». بنت در توضیح این ادعا گفت برجام که در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید، ۱۰ ساله بود، به این معنی که بازگشت به آن به معنای توافقی است که در آن بیشتر محدودیتها بر غنیسازی اورانیوم ایران تا ۲.۵ سال دیگر منقضی میشود.
به گزارش روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست»، او در ادامه اظهار داشت: از زمان امضای توافق اولیه، دو اتفاق افتاد: ایرانیها تواناییهای غنیسازی خود را بسیار ارتقا دادند و زمان گذشته است. بنت افزود طبق توافق (جدید)، در ۲.۵ سال آینده، «ایران قادر و محق توسعه و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته بدون محدودیت، استادیومهای پر از سانتریفیوژ، خواهد بود».
نخستوزیر رژیم صهیونیستی سپس با بیان این که «در مقابل، ایرانیها در حال حاضر دهها میلیارد دلار دریافت خواهند کرد و تحریمها برداشته میشود، به لفاظی علیه ایران پرداخت و گفت: در نهایت، این پول به تررویسم در منطقه خواهد رسید. این تروریسم ما و سایر کشورهای منطقه را به خطر میاندازد-همانطور که اخیراً دیدیم-و همچنین نیروهای آمریکایی در منطقه را به خطر خواهد انداخت. اسرائیل آماده است تا در هر سناریویی به تنهایی از امنیت شهروندان خود محافظت کند.
گفتوگوی وزیر خارجه عربستان و بورل درباره مذاکرات وین
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه عربستان سعودی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ درباره ایران گفتوگو کردند.
رسانههای بینالمللی عصر یکشنبه از دیدار فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی با «جوسپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ خبر داد.
طبق گزارش پایگاه عربنیوز، دو طرف درباره برنامه هستهای ایران و مذاکرات بینالمللی جاری در وین بحث و تبادل نظر کردهاند. تلاش برای آنچه «تقویت تلاشها برای متوقف کردن تخلفات حوثیها (انصارالله)» خوانده شده نیز از جمله محورهای گفتوگوی بورل و فیصل بن فرحان بوده است.
ساعاتی قبلتر هم منابع خبری گزارس داده بودند فیصل بن فرحان و آنتونی بلینکن در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ باهم دیدار کردند و به بحث و تبادل نظر درباره برنامه هستهای ایران و مذاکرات بین المللی صورت گرفته در این خصوص پرداختند.