بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: تصویب قطعنامه ممنوعیت تسلیحاتی علیه انصارالله یمن با رای مثبت روسیه و چین، برگزاری جلسه نمایندگان گروه ۱+۴ و ایران در وین، درس عبرت اعراب از جنگ اوکراین از دیدگاه نخست وزیر اسبق قطر، قدردانی وزیر خارجه سوریه از حمایتهای ایران و حمایت اتحادیه عرب از طرح کویت برای حل بحران لبنان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تصویب قطعنامه ممنوعیت تسلیحاتی علیه انصارالله یمن با رای مثبت روسیه و چین
شورای امنیت سازمان ملل، روز دوشنبه به وقت محلی، تحریم تسلیحاتی انصار. الله یمن را یک سال دیگر تمدید کرد.
شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در نشست خود به تمدید تحریم های تسلیحاتی انصارالله یمن رای مثبت داد.
قطعنامه تمدید تحریم انصارالله یمن با حمایت امارات متحده عربی که بخشی از ائتلاف عربی است با ۱۱ رای موافق و ۴ رای ممتنع به تصویب رسید؛ روسیه و چین به این قطعنامه رای مثبت دادند.
امارات تاکنون در دو نشست شورای امنیت سازمان ملل یکی در مورد تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه روسیه و دیگری رای به تشکیل جلسه اضطراری و فوری مجمع عمومی سازمان ملل برای رسیدگی به بحران اوکراین، رای ممتنع داده است.
بر اساس قطعنامه ای که امروز در شورای امنیت به تصویب رسید، تمام گروه انصارالله شامل تحریم های تسلیحاتی می شوند. در قطعنامه سال ۲۰۱۵ تعدادی از رهبران این گروه شامل این تحریم ها بودند.
دیپلمات ها و کارشناسان می گویند هدف قرار دادن انصارالله بی طرفی سازمان ملل را به خطر می اندازد.
امارات متحده عربی این درخواست را پس از آن ارائه کرد که ارتش یمن در سال جاری، مسئولیت چندین حمله با پهپاد و موشک به تأسیسات غیرنظامی در امارات را در پاسخ به تجاوزهای ابوظبی بر عهده گرفت.
چندی پیش، امارات در پی دفاع و مقاومت ارتش یمن در برابر حملات امارات، از شورای امنیت سازمان ملل خواست نشستی فوق العاده در این باره تشکیل دهد.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن -فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادی خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد از جمله بهداشت جهانی و یونیسف بارها هشدار دادهاند که بر اثر ادامه حملات متجاوزان به یمن، مردم این کشور با قحطی و بروز یک فاجعه انسانی که در قرن گذشته بیسابقه است، روبه رو هستند.
برگزاری جلسه نمایندگان گروه ۱+۴ و ایران در وین
هیأتهای جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۴ عصر دوشنبه (به وقت محلی وین) در ادامه رایزنیهای فشرده دیپلماتیک تشکیل جلسه دادند.
این جلسه ساعاتی پس از بازگشت علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران به وین، غیر رسمی و خارج از نشست کمیسیون مشترک برجام برگزار شد.
پیش از این جلسه نیز دیدارهای دوجانبه جداگانهای میان مذاکرهکنندگان ارشد کشورمان و روسای هیأتهای روسیه و چین برگزار شد.
درس عبرت اعراب از جنگ اوکراین از دیدگاه نخست وزیر اسبق قطر
«حمد بن جاسم»، نخست وزیر اسبق قطر، از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس خواست تا در سایه جنگ شدید بین روسیه و اوکراین در وضعیت خود در زمینههای مختلف تجدید نظر کرده و یک استراتژی میان مدت و بلندمدت برای مقابله با تغییرات ایجاد کنند.
به نوشته وبگاه «عربی۲۱» ، بن جاسم در یکسری توئیت در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: در حالی که جنگ در اوکراین اکنون در حال شعله ور شدن است، اعتبار اروپا، آمریکا و ناتو در خطر است. اروپا پس از سالها سهل انگاری به جای تشکیل یک نیروی نظامی مشترک اروپایی که بتواند از آن و تصمیم مستقل آن محافظت کند، تعداد ارتشها و تجهیزات خود را کاهش داد و حالا از خواب غفلت بیدار شده است.
وی افزود: در دنیای امروز ما کشورها باید وضعیت و آینده خود را مطالعه و به دور از احساسات و شرایط آنی و بدون شتابزدگی، ائتلافهای خود را بر مبنای علمی و راهبردی ایجاد کنند؛ شاید این مسیری است که شورای همکاری باید در سایه تحولات در وضعیت اروپا و شروع جنگ در اوکراین در پیش بگیرد.
نخست وزیر اسبق قطر گفت: ترسها و خطرهای قضیه اوکراین کل جهان و منطقه ما را در رأس آن تهدید میکند، بنابراین کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) باید اوضاع خود را در زمینههای مختلف بازنگری و استراتژی میان مدت و بلندمدت برای مقابله با تحولات تدوین کنند.
قدردانی وزیر خارجه سوریه از حمایتهای ایران
«علی اصغر خاجی» مشاور ارشد وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در امور ویژه سیاسی که در رأس هیأتی به سوریه سفر کرده است، روز دوشنبه نهم اسفند ماه با «فیصل المقداد» وزیر امور خارجه سوریه دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار، درباره توسعه همکاریها بین دو کشور، آخرین تحولات سوریه، تحولات اوکراین، استمرار گفتوگوهای روند آستانه و کمیته قانون اساسی، بحث و تبادل نظر شد.
مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی در این دیدار تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در کنار دولت و ملت سوریه خواهد بود و سیاست انزوا برای سوریه شکست خورده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در راستای تقویت گفتوگوهای ملی سوری - سوری، بازگشت آوارگان و بازسازی این کشور، تلاش خواهد کرد.
خاجی همچنین تصریح کرد: برگزاری اجلاس وزرای خارجه و همچنین نشست سران کشورهای ضامن روند آستانه در تهران در دست پیگیری است.
فیصل المقداد وزیر امور خارجه سوریه نیز در این دیدار از تلاشهای جمهوری اسلامی ایران در حمایت از دولت و ملت سوریه در زمینههای اقتصادی، سیاسی و حمایت از گفتوگوها بین سوریها در چارچوب روند آستانه، قدردانی کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به روابط راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و سوریه، همواره رایزنیهای آنها در نقاط عطف تحولات منطقه استمرار خواهد داشت.
وزیر خارجه روسیه گفت: دشمنان ملت سوریه در تلاش هستند آنچه را از طریق نظامی با ایجاد و حمایت گروههای تروریستی در سوریه، به دست نیاوردهاند از طریق نبرد سیاسی و تحریمها به دست آورند.
حمایت اتحادیه عرب از طرح کویت برای حل بحران لبنان
«حسام زکی» معاون دبیر کل اتحادیه عرب گفت که این اتحادیه از طرح ابتکاری کویت که «احمد ناصر المحمد الصباح» وزیر خارجه این کشور درباره حل بحران لبنان مطرح کرده، حمایت میکند.
وی تصریح کرد که اتحادیه عرب اصول طرح ابتکاری کویت را درک میکند و با دو طرف کویتی و لبنانی برای رفع اختلافات و جلب حمایت عربی از لبنان تماس برقرار کرد و مستمر تحولات لبنان را پیگیری میکند.
به نوشته وبگاه «الخلیج اونلاین»، زکی بر علاقهمندی لبنان برای برگزاری انتخابات پارلمانی در موعد مقرر در ماه می آینده تأکید کرد و گفت که اتحادیه عرب، آماده اعزام ناظران برای نظارت در انتخابات پارلمانی آینده است. زکی همچنین ابراز امیدواری کرد که همه مسائل حل شده و به سمت بهتر شدن پیش برود.
اخیرا در پی بروز تنش بین برخی کشورهای عربی از جمله عربستان، امارات و بحرین با لبنان که به دنبال اظهارات «جرج قرداحی» وزیر اطلاعرسانی سابق لبنان درباره جنگ یمن رخ داد، کویت طرحی را برای آشتی دادن این کشورها ارائه کرد.
این طرح که توسط وزیر خارجه کویت ارائه شد، شامل چندین شروط است که مهمترین آن اجرای توافقنامه طائف، قطعنامههای شورای امنیتی به ویژه قطعنامه شماره ۱۵۵۹ در خصوص خلع سلاح گروههای لبنانی، قطعنامه ۱۶۸۰ درباره حاکمیت لبنان و سلامت منطقهای و استقلال سیاسی آن و قطعنامه ۱۷۰۱ است که در پی جنگ بین لبنان و رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۶، صادر شد.
طرح کویت همچنین شامل فعالسازی همکاری بین نهادهای امنیتی لبنان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به منظور تشدید نظارت بر قاچاق مواد مخدر به این کشور است.