بین الملل تابناک: مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۴+۱ وارد روزهای پایانی خود شده است و در حالی که برخی منابع خبری، از شکست قریب الوقوع مذاکرات سخن میگویند، برخی دیگر معتقدند تلاشها برای احیای برجام ادامه دارد و باید به حصول توافق امیدوار ماند.
دفتر «نفتالی بنت»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرده با «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از سفر او به ایران گفتوگو کرده است.
دفتر نفتالی بنت در بیانیهای اعلام کرده که او «مواضع اسرائیل را درباره گفتوگوهای هستهای در وین و در خصوص پروندههای مفتوح آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص برنامه هستهای ایران به او اعلام کرده است.»
نفتالی بنت همچنین گفته که انتظار دارد که آژانس اتمی به عنوان یک «نهاد نظارتی حرفهای و بیطرف» باقی بماند. دو طرف توافق کردهاند با یکدیگر در تماس باشند.
تماس تلفنی نفتالی بنت با مدیر کل آژانس در شرایطی انجام شده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در گزارشی مدعی شد میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به پانزده برابر بیشتر از سقف تعیین شده در توافق هستهای (برجام) رسیده است.
در این گزارش ادعا شده، آژانس بهخاطر محدودیتهایی که تهران از سال گذشته برای ناظرانش در تأسیسات هستهای ایران ایجاد کرده قادر نیست میزان دقیق این ذخایر را برآورد کند.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دقایقی قبل در توئیتی نوشت: مذاکرات وین هنوز هم ادامه دارد.
وی با ذکر این نکته که «اخبار خوب زودرس جایگزین توافق خوب نمیشود»، یادآور شد: هیچکس نمیتواند بگوید که توافق انجام شده است، تا زمانی که همه مسائل مهم باقی مانده حل و فصل شود. تلاش مضاعفی لازم است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: اکنون همه بر گامهای کلیدی نهایی متمرکز شدهاند.
سرپرست هیئت روسیه در مذاکرات رفع تحریمها در وین گفته مسائل «نسبتاً کوچکی» در این گفتوگوها باقی ماندهاند که باید حل شوند.
اولیانوف گفته که ممکن است نشستی با حضور وزیران خارجه برگزار شود اما هنوز مشخص نیست که چنین نشستی شنبه، یکشنبه یا دوشنبه برگزار شود.
او گفت: «بعضی مسائل هستند که لازم است نهایی شوند... مسائل باقیمانده نسبتاً کوچک هستند اما هنوز حل نشدهاند.»
در ادامه رایزنیهای جاری در وین در چارچوب دور هشتم مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۴، عصر امروز (پنجشنبه) ۱۲ اسفند ماه نشست دوجانبه هیأتهای مذاکره کننده ایران و روسیه به ریاست علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی و مذاکره کننده این کشور در محل نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین برگزار شد.
«محمدرضا غائبی» سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمانهای بینالمللی در وین امشب (پنجشنبه) در پی انتشار گزارش رافائل گروسی مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد راستی آزمایی اجرای برجام اظهار داشت: این اولین گزارش فصلی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سال ۲۰۲۲ به نشست شورای حکام در زمینه نظارت بر اجرای برجام وفق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که همچون ادوار گذشته گزارش بروزرسانی معمول آژانس است که آخرین تحولات و همچنین اطلاعات فنی جدید در ارتباط با فعالیت های هستهای ایران را به اطلاع اعضای این سازمان میرساند.
سرپرست نمایندگی کشورمان افزود: در این گزارش اعلام شده است که متعاقب مشورتهای سازنده مدیرکل با محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در ۱۵ دسامبر ۲۰۲۱، ترتیبات جدیدی در زمینه نظارت و بازرسی در چارچوب برجام در زمینه نصب مجدد دوربینها در کارگاه تسای کرج توافق شد و متعاقبا ایران اطلاع داد قصد دارد به جای کرج در مکان جدیدی در اصفهان به تولید لولههای روتور سانتریفیوژ بپردازد و آژانس نیز در ۲۲ ژانویه تمهیدات نظارتی خود در این مکان را نصب کرد.
وی در عین حال یادآور شد: البته تا زمانی که ایران مجددا به اجرای برجام برنگردد، اطلاعات مربوطه در اختیار آژانس قرار نخواهد گرفت و نزد ایران ذخیره میشود. در این گزارش آمده است میزان نظارت و راستی آزمایی آژانس به دلیل توقف اجرای تعهدات هستهای ایران ذیل برجام از جمله توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران به شدت تاثیر پذیرفته است.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین با اعلام اینکه در این گزارش به برخی عدم دسترسیها و محدودیتها برای آژانس از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ اشاره شده است، که مربوط به دادهها و ضبط اطلاعات توسط تجهیزات نظارتی آژانس است، افزود: این موضوع نیز طبیعتا به واسطه اجرای قانون صیانت از حقوق ملت ایران مصوب مجلس شورای اسلامی بوده است.
* آخرین تغییرات در تولید و ذخیره اورانیوم
غائبی درباره آخرین تغییرات در تولید و ذخیره اورانیوم در گزارش اخیر مدیرکل آژانس نیز عنوان کرد: از بازه ۶ نوامبر ۲۰۲۱ تا ۱۸ فوریه ۲۰۲۲ تغییرات به شرح زیر است.
• میزان ۸۳۰.۴ کیلوگرم اورانیوم (U-۲۳۵) تا غنای ۲ درصد به میزان ذخایر ایران اضافه شده و مجموع ذخایر تا ۲ درصد را به ۱۳۹۰کیلو گرم رسانده است؛
• میزان ۸۳۹.۱کیلوگرم اورانیوم (U-۲۳۵) تا غنای ۵ درصد به میزان ذخایر ایران اضافه شده و مجموع ذخایر تا ۵ درصد را به ۱۲۷۷.۹ کیلوگرم رسانده است؛
• میزان ۶۸.۳ کیلوگرم اورانیوم (U-۲۳۵) تا غنای ۲۰ درصد به میزان ذخایر ایران اضافه شده و مجموع ذخایر تا ۲۰ درصد را به ۱۸۲.۱کیلوگرم رسانده است؛
• میزان ۱۵.۵ کیلوگرم اورانیوم (U-۲۳۵) تا غنای ۶۰ درصد به میزان ذخایر ایران اضافه شده و مجموع ذخایر تا ۶۰ درصد را به ۳۳.۲ کیلوگرم رسانده است.
گفتنی است آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرده میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران نسبت به حد مجاز تعیین شده در برجام افزایش زیادی داشته است.
دیروز ١١ ماه از آغاز مذاکرات وین گذشت. یک ماراتن طولانی و طاقتفرسا، اکنون تقریباً تمام شده است.
یک مقام پیشین وزارت امورخارجه آمریکا به نقل از منابع آگاه دولتی در این کشور مدعی شد که واشنگتن در حال بررسی حذف نام سپاه از فهرست گروههای تروریستی آمریکا است.
میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین گفت :امیدوار است در غیابش در مذاکرات وین «همکاران آمریکایی و اروپایی زبان مشترکی با ایران پیدا کنند. این شدنی است.»
ورا روزن، خبرنگار المانیتور در توییتر نوشته است: در خصوص مذاکرات ایران، اولیانف نماینده روسیه شب گذشته به من گفت این هفته بایستی بر امور شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی (مربوط به اوکراین) تمرکز کند. او گفت امیدوار است در غیابش در مذاکرات وین «همکاران آمریکایی و اروپایی زبان مشترکی با ایران پیدا کنند. این شدنی است.»
خوش چشم مشاور تیم مذاکره کننده در وین گفته است: سرانجام، پس از یک موج ناموفق عملیات روانی، نشانه هایی وجود دارد که بحران اوکراین، آمریکا را مجبور به عقب نشینی از رویکرد تشدیدکننده خود در گفتگوهای وین برای تن دادن به شرایط درخواستی ایران برای توافق کرده است.
او در ادامه گفت: در هر صورت، اکنون یک نقطه عطف برای این آخر هفته در افق به نظر می رسد.
در ادامه رایزنیها در چارچوب دور هشتم مذاکرات وین بین ایران و گروه ۱+۴ به منظور رفع تحریمهای آمریکا، علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و «انریکه مورا» معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده گفتوگوها ظهر امروز (پنجشنبه) ۱۲ اسفند ماه به وقت محلی در نشستی دوجانبه در هتل کوبورگ شهر وین در حال گفتوگو هستند.
گفتوگوها همچنین روز چهارشنبه بین هیأت جمهوری اسلامی ایران به ریاست علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و طرفهای دیگر برگزار شد. بر همین اساس دو نشست بین مذاکره کنندگان ارشد ایرانی و سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) و همچنین نشستی با حضور باقری و «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده گفتوگوها در هتل کوبورگ شهر وین برگزار شد.
نشست هیأت مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی نیز سهشنبه شب تا ساعت یک بامداد ادامه یافت. بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی هم که به منظور انجام گفتوگوهای فنی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین حضور دارد و همچنین مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در نشست دیشب با سه کشور اروپایی حضور داشتند.
گفتنی است از روز دوشنبه تاکنون که علی باقری به وین بازگشته، نشستهای مفصل مشابهی بین طرفین برگزار شده است.
سفر مهم رافائل گروسی به تهران برای بازکردن گره مذاکرات
یک منبع آگاه، با اعلام سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران گفت: براساس توافق انجام شده، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس و هیأت همراه روز شنبه ۱۴ اسفند ماه به تهران سفر خواهد کرد.
وی افزود: گروسی در این سفر ضمن ملاقات با مقامات ذیربط از جمله محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، درباره تداوم همکاریهای فنی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به گفتوگو خواهد پرداخت.
رافائل گروسی روز چهارشنبه ۱۱ اسفند ماه در پاسخ به سوالی در خصوص ایران گفت: «قطعا رایزنیهای دائمی با ایران به اشکال مختلف به طور حضوری، مجازی و سایر شکلها داریم و به سختی برای رسیدن به توافق کار میکنیم». مدیرکل آژانس اتمی در خصوص برنامه برای سفر به ایران در آینده هم گفت که همه چیز ممکن است.
در همین زمینه نیز سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سفر روز شنبه مدیرکل این نهاد بینالمللی به تهران را تایید کرد.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز در هفته جاری برای انجام رایزنیهای فنی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به وین سفر کرد و رایزنیهایی را با مقامات آژانس صورت داد. وی همچنین در مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی نیز به همراه علی باقری حضور داشت.
لازم به ذکر است این سفر در شرایطی انجام میشود که دور هشتم مذاکرات در وین بین ایران و گروه ۱+۴ برای رفع تحریمهای آمریکا در جریان است.
گروسی روز چهارشنبه در نشست خبری در وین در خصوص مذاکرات وین و آنچه مسائل باقیمانده پادمانی خوانده میشود، گفت: مذاکرات در حال پیشرفت است و بر کسی پوشیده نیست، این مذاکرات که مذاکرات من نیست و ما در آن مشارکت داریم و مورد مشورت قرار میگیریم، در حال رسیدن به نقطه تعیینکننده است و البته این موضوع (مسائل باقیمانده پادمانی) مطرح شده، موضع ما در این خصوص همیشه یکسان بوده، اینها رویههای جداگانه هستند؛ هرچند به وضوح تاثیر متقابل وجود دارد، چیزی که برای حل آنها نیاز داریم، یک روند یکپارچه و متکی به خود است که من خوشبینم بتوانیم بدون سیاسیسازی مساله یا مشروط و وابسته کردن آن به نهایی شدن مذاکرات به آن دست یابیم؛ بنابراین، باید کار خود را ادامه دهیم. به دستیابی به یک روند کامل برای شفافسازی این موضوع که تحت تاثیر مذاکرات کنونی (در وین) یا توافقی در نتیجه آن نباشد، خوشبین هستم.
این سومین سفر گروسی به تهران در دولت سیزدهم است. ۲۱ شهریور ماه سال جاری «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اولین سفرش در دولت سیزدهم با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در محل این سازمان در تهران ملاقات کرد. گروسی در اوایل آذر ماه نیز در سفر به تهران ضمن دیدار با محمد اسلامی برای نخستین بار با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دولت سیزدهم دیدار کرد و به رایزنی پرداخت.
توییت شمخانی درباره تبعات شکست مذاکرات
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، صبح امروز (پنجشنبه) در توئیتی نوشت: راهبرد «مقاومت فعال»، سیاست «فشار حداکثری» ترامپ را به اعتراف دولت فعلی آمریکا با شکست روبرو کرد.
وی افزود: مذاکرات وین اگر به توافق خوب منتهی نشود، قطعا در آینده نه چندان دور، دولت فعلی آمریکا نیز به دلیل عدم استفاده بموقع از فرصت دیپلماسی، احساس شکست خواهد کرد.
وزیر جنگ اسرائیل: احتمال توافق در وین در روزهای آینده قوت گرفت
بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در حالی که به همراه دیگر مقامات صهیونیستی در ماه های اخیر برای ناکام گذاشتن مذاکرات ایران با قدرت های جهانی از هیچ اقدامی فروگذار نبود، اذعان کرد که توافق در روزهای آینده می تواند به دست آید.
به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، گانتس در جریان آیین فارغ التحصیلی برای افسران نیروی دریایی ارتش در حیفا، گفت که در هفته های آینده، شاید حتی در روزهای آینده، یک توافق هسته ای بین ایران و قدرت های جهانی امضا شود.
با اینکه اقدامات تل آویو به منظور جلوگیری از شکل گیری توافق در وین ناکام ماند، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی مدعی شد: چه این اتفاق بیفتد یا خیر، اسرائیل به هر کاری که مانع تبدیل شدن ایران به یک تهدید موجود و دستیابی آن به قابلیت هسته ای شود، ادامه خواهد داد.
در حالی که خود رژیم صهیونیستی بر اساس گزارش ها دست کم دارای ۸۰ کلاهک هسته ای است و همواره امنیت منطقه را به چالش می کشد، گانتس، ایران را نخستین مشکل منطقه ای و جهانی خواند که به همین خاطر اسرائیل به فعالیت دیپلماتیک و تقویت نیروی ارتش خود (برای مبارزه با آن) ادامه می دهد.
وی افزود: اگر یک توافق به امضا برسد، ما هرگز کار در کانال های دیپلماتیک با هدف افزایش نظارت بر ایران را متوقف نخواهیم کرد.
مقامات رژیم صهیونیستی پیش از شروع دور جدید مذاکرات وین، سفرهای متعددی به کشورهای غربی مخصوصاً آمریکا انجام دادند تا با رایزنی با پایتخت های کشورهای مذاکره کننده با تهران، مذاکرات رفع تحریم ها و بازگشت آمریکا به برجام را با شکست روبرو کنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.