بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: تمدید وضعیت اضطرار ملی آمریکا در قبال ایران، افشای فشار اسرائیل به امارات برای تایید قطعنامه سازمان ملل علیه روسیه، آزادسازی یک منطقه مهم در مرز یمن و عربستان سعودی، سفر مقام ارشد آمریکایی به مراکش، الجزایر و مصر و حمله به کاروان لجستیک آمریکا در صلاح الدین عراق از مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند.
تمدید وضعیت اضطرار ملی آمریکا در قبال ایران
« جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در نامهای به رؤسای مجلس نمایندگان و مجلس سنای این کشور، وضعیت اضطرار ملی در قبال جمهوری اسلامی ایران را تمدید کرد.
بایدن بامداد امروز (جمعه) در بیانیهای اعلام کرد وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران که برای نخستین بار در ۱۵ مارس ۱۹۹۵ (۲۴ اسفند ۱۳۷۳) اعلام شد بعد از ۱۵ مارس ۲۰۲۲ نیز لازمالاجرا است.
به نوشته وبگاه کاخ سفید، وی در این بیانیه مدعی شد: «اقدامات و سیاستهای حکومت ایران - شامل اشاعه و تولید موشک و سایر توانمندیهای متعارف و نامتقارن تسلیحاتی، شبکه ستیزهجوییهای منطقهای، حمایت از گروههای تروریستی و فعالیتهای مخرب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروههای نیابتی - همچنان تهدیدی غیرمعمول و فوقالعاده متوجه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا است».
رئیسجمهور آمریکا سپس ادعا کرد: «بنا به این دلایل، بنظر من لازم است وضعیت اضطرار ملی اعلام شده در دستور اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ در قبال ایران ادامه پیدا کند و تحریمهای جامع وضعشده علیه ایران برای رسیدگی به این تهدید حفظ شوند».
بایدن درباره وضعیت اضطراری در قبال ایران و این دستور اجرایی توضیح داد: «رئیسجمهور [وقت] آمریکا روز ۱۵ مارس ۱۹۹۵ به موجب دستور اجرایی شماره ۱۲۹۷۵ و با هدف رسیدگی به تهدیدهای غیرمعمول و فوقالعادهای که اقدامات و سیاستهای حکومت ایران علیه منافع ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا ایجاد میکند، وضعیت اضطرار ملی درباره این کشور اعلام کرد».
وی همچنین افزود که رئیسجمهور وقت آمریکا در روز ۶ می ۱۹۹۵ مصادف با ۱۶ اردیبهشت ۱۳۷۴، با امضای یک دستور اجرایی دیگر به شماره ۱۲۹۵۹، تحریمهای جامعی را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد.
بایدن مدعی شد وضعیت اضطراری فعلی که به موجب فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ اعمال شده با وضعیت اضطراری دیگری که ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ به موجب فرمان اجرایی ۱۲۱۷۰ اعلام شده تفاوت دارد. فرمان اجرایی نوامبر ۱۹۷۹ پس از حادثه تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران صادر شده است.
افشای فشار اسرائیل به امارات برای تایید قطعنامه سازمان ملل علیه روسیه
وب سایت خبری اکسیوس به نقل از مقامات آمریکایی و اسرائیلی گزارش داد که بنا به درخواست دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، دولت اسرائیل، امارات را تحت فشار قرار داد تا به قطعنامه مجمع عمومی در محکومیت حمله روسیه به اوکراین رای مثبت بدهد.
آکسیوس به نقل از مسئولان اسرائیلی فاش کرد: قبل از روز رأی گیری درباره قطعنامه مذکور در مجمع عمومی سازمان ملل یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل با عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات تماس گرفت و به او گفت که اسرائیل معتقد است رأی دادن به این قطعنامه اقدام درستی است که باید انجام شود.
این وب سایت اعلام کرد که مقامات آمریکایی از رای ممتنع امارات در جلسه جمعه گذشته شورای امنیت درباره پیش نویس قطعنامه محکومیت مداخله نظامی روسیه در اوکراین و توصیف آن به عنوان "تجاوز "ناامید شدند.
طبق گزارش آکسیوس مقامات آمریکایی نگران بودند که اماراتیها بار دیگر از رأی دادن به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل که با حمایت ۱۴۱ کشور از ۱۹۳ کشور و ۵ کشور مخالف از جمله روسیه و ۳۵ کشور دیگر ممتنع دادند، خودداری کنند.
مجمع عمومی سازمان ملل چهارشنبه قطعنامهای را در محکومیت عملیات روسیه در اوکراین تصویب کرد. امارات جزو کشورهای حامی این قطعنامه بود.
این درحالی است که پیش از این امارات به قطعنامه پیشنهادی آمریکا در نشست شورای امنیت رای ممتنع داده بود.
آزادسازی یک منطقه مهم در مرز یمن و عربستان سعودی
نیروهای انصارالله یمن شامگاه روز پنجشنبه در درگیری با مزدوران وابسته به ائتلاف سعودی-اماراتی موفق شدند کنترل یک منطقه راهبردی مرزی با عربستان را به دست گیرند.
پایگاه خبری «یمن نیوز» به نقل از منابع نظامی خبر داد که نیروهای یمنی موفق شدند منطقه «الحثیره» واقع در شهرستان «حرض» را آزاد کنند.
این منابع همچنین خبر دادند که نیروهای یمنی توانستند کنترل یک اردوگاه را نیز در این منطقه به دست گیرند. این اردوگاه محل استقرار مزدوران سودانی بوده است.
نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن اول اسفند ماه جاری موفق شدند بر رشتهکوههای «الکسّاره» در حرض مسلط شوند. شهر حرض یکی از مهمترین شهرهای یمن به شمار میرود زیرا گذرگاهی حیاتی و مهم دارد که آن را به عربستان سعودی مرتبط میکند.این رشتهکوهها پیشتر در محاصره مزدوران ائتلاف سعودی بود.
نیروهای مسلح یمن هم با انتشار بیانیهای درباره جزئیات عملیات مقابله با نیروهای ارتش سعودی و مزدورانش در محور حرض، اعلام کرد: شمار تلفات نیروهای متجاوز از آخرین تشدید تنش در حرض تاکنون به بیش از ۵۸۰ کشته و زخمی رسیده است. از این میزان ۲۰۰ نفر کشته شدهاند و در میان کشتهها و زخمیها شماری از نیروهای ارتش رژیم سعودی و مزدوران سودانی به چشم میخورند.
به گفته یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن، نیروهای متجاوز از دو محور اصلی یکی در جنوب شرق حرض و دیگری از جنوب رشته کوهها النار با کمک تیپهای سعودی تجاوز خود را علیه این شهر مرزی آغاز کردند اما یگانهای نظامی مختلف در عملیات مقابله با این متجاوزان مشارکت کردند و پیشروی آنها را با وجود پشتیبانی هوایی، موشکی و توپخانهای دشمن متوقف کردند.
نیروی موشکی و پهپادی یمن هم، عملیاتهای ویژهای را علیه تجمعات و پایگاههای نیروهای متجاوز در محور حرض و مناطق تحت کنترل آن انجام دادند. همچنین یگان توپخانه یمن، مشارکت چشمگیری در هدف قرار دادن مواضع دشمن و وارد آوردن خسارت به متجاوزان داشت.
سفر مقام ارشد آمریکایی به مراکش، الجزایر و مصر
معاون وزیر خارجه آمریکا از امروز (جمعه) سفری را به ترکیه، اسپانیا، مراکش، الجزایر و مصر آغاز میکند.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا در استانبول و مادرید درباره عملیات نظامی روسیه در اوکراین گفتگو خواهد کرد. شرمن بعد از آن رهبری هیئت آمریکایی در مذاکرات استراتژیک میان آمریکا و مراکش را برعهده خواهد داشت.
این وزارتخانه اعلام کرد: شرمن همچنین با عبدالمجید تبون، رئیس جمهور الجزایر و رمطان لعمامره، وزیر خارجه این کشور دیدار خواهد کرد و ریاست هیئت آمریکایی در دور پنجم مذاکرات استراتژیک میان آمریکا و الجزایر را برعهده خواهد داشت. وی همچنین به مصر سفر و با مسئولان این کشور دیدار خواهد کرد.
سفر شرمن به کشورهای مذکور از چهارم مارس تا ۱۱ مارس طول خواهد کشید.
حمله به کاروان لجستیک آمریکا در صلاح الدین عراق
منابع خبری پنجشنبه شب گزارش دادند، کاروان لجستیک نظامیان آمریکایی در استان صلاح الدین عراق هدف انفجار قرار گرفت.
به گزارش تارنمای شفق نیوز عراق، بسته انفجاری در مسیر عبور کاروان لجستیک نظامیان آمریکا در استان صلاح الدین منفجر شد.
بر اساس این گزارش، انفجار در مسیر عبور این کاروان که حامل تجهیزات لجستیک برای ائتلاف آمریکا بوده، خسارت جانی در پی نداشته است.
حمله به کاروانهای پشتیبانی، منافع و نیروهای آمریکایی در عراق در طول یکسال و نیم گذشته افزایش یافته است و برخی گروهها توانستهاند پایگاههای نظامی آمریکا را در «عین الاسد» (الانبار)، «الحریر» (اربیل) و «ویکتوریا» (نزدیک فرودگاه بین المللی بغداد) هدف قرار دهند.
گروههای مقاومت در عراق بارها اعلام کردند که در صورت حضور نیروهای آمریکایی در این کشور، به هر شکل، آنها حق خود میدانند که با متجاوزان و اشغالگران مقابله کنند.