بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بیانیه مشترک ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سفر نخست وزیر اسرائیل به مسکو و دیدار با پوتین، انتقال تجهیزات نظامی آمریکا از شمال سوریه به عراق، حملات هوایی ائتلاف سعودی به یمن و سفیر شدن یکی از متهمان ترور شهید سلیمانی در یمن، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه مشترک ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه ۱۴ اسفند ماه در تهران با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی برای سومین بار در دولت سیزدهم دیدار و گفتوگو کرد.
دو طرف پس از این دیدار که نزدیک دو ساعت به طول انجامید به میان خبرنگاران آمدند و اسلامی اعلام کرد که قرار است توافق دو طرف در قالب یک بیانیه منتشر شود. بر این اساس، محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیانیهای مشترک صادر کردند.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران (سازمان) و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (آژانس) جهت شفافسازی درخصوص مسائل مطرح شده در سند GOV/۲۰۲۱/۵۲ به تاریخ ۲۶ آبان۱۴۰۰ (۱۷ نوامبر ۲۰۲۱) بر روی بیانیه مشترک زیر به توافق رسیدند.
سازمان و آژانس با هدف حل و فصل موضوعات توافق کردند، در ادامه همکاری خود همانطوری ـ که در بیانیه مشترک مورخ ۵ شهریور ۱۳۹۹ (۲۶ اوت ۲۰۲۰) بیان شده است ـ همکاریها و گفتگوهای بین خود را سرعت بخشیده و تقویت کنند.
در این زمینه، سازمان و آژانس درخصوص موارد زیر توافق کردند:
۱- سازمان حداکثر تا ۲۹ اسفند ۱۴۰۰( ۲۰مارس ۲۰۲۲ )توضیحات کتبی مرتبط با آن دسته از سوالات مطرح توسط آژانس در خصوص موضوعات مربوط به سه مکان که ایران به آنها نپرداخته است را به همراه اسناد پشتیبان مربوطه به آژانس ارائه خواهد کرد.
۲- ظرف دو هفته پس از دریافت توضیحات کتبی سازمان و اسناد پشتیبان مرتبط با آن، آژانس این اطلاعات را مرور کرده و هر سؤالی در مورد این اطلاعات دریافت شده را به سازمان ارائه میکند.
۳- ظرف یک هفته پس از ارائه اطلاعات به سازمان توسط آژانس در خصوص هر سؤال دیگر در مورد این اطلاعات، آژانس و سازمان برای بررسی سؤالات در تهران تشکیل جلسه خواهند داد. برای هر مکان جلسات جداگانهای برگزار خواهد شد.
۴- مدیرکل در نظر دارد با انجام فعالیتهای مندرج در بندهای ۱ تا ۳ بالا و به دنبال ارزیابی مربوطه توسط آژانس، نتیجهگیری خود را پیش از برگزاری شورای حکام در خرداد ۱۴۰۱( ژوئن ۲۰۲۲ )گزارش کند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در کنفرانس خبری با مدیرکل آژانس با تأکید بر اینکه موارد ادعایی باید برای همیشه بسته شود، اعلام کرد: توافق کردیم مدارکی که باید بین ایران و آژانس مبادله شود، حداکثر تا خرداد انجام شود.
سفر نخست وزیر اسرائیل به مسکو و دیدار با پوتین
در دیدار نفتالی بنت نخست وزیر رژیم صهیونیستی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه وضعیت اوکراین مورد بحث قرار گرفت.
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین شب شنبه در بیانیهای اعلام کرد: پوتین و بنت در کاخ کرملین در خصوص ابعاد مختلف وضعیت اوکراین گفت وگو کردند.
در این بیانیه آمده است: سفر کاری کوتاه مدت نخست وزیر اسرائیل به مسکو، با توافق دو طرف صورت گرفت و پوتین و بنت در مورد وضعیت اوکراین باتوجه به عملیات ویژه روسیه برای دفاع از ساکنان منطقه دونباس گفت وگو کردند.
پوتین و بنت از آغاز عملیات ویژه روسیه در اوکراین در روز پنجشنبه (۵ اسفند ماه) دو بار در گفت وگوی تلفنی درخصوص این مساله و نتایج این عملیات و امکان حل و فصل مساله اوکراین از راه مذاکره تبادل نظر و مذاکره کردند.
بر اساس اطلاعات رسانههای روسیه، در اوکراین جامعه بزرگی از یهودیان زندگی میکند و مقامهای رژیم صهیونیستی چندان موافق اجرای عملیات ویژه روسیه در این کشور نیستند.
با توجه به این واقعیت که روسیه و رژیم صهیونیستی در مساله اوکراین تضاد منافع دارند و تل آویو از موضع آمریکا حمایت میکند، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در تماس تلفنی با رئیس جمهور روسیه پیشنهاد میانجیگری میان روسیه و اوکراین را مطرح کرد.
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین، روز یکشنبه هفته گذشته در بیانیهای در رابطه با مذاکره تلفنی پوتین و بنت اعلام کرد: رئیس جمهور روسیه، نخست وزیر اسرائیل را از نتایج و اهداف عملیات نظامی روسیه در اوکراین برای دفاع از ساکنان منطقه دونباس آگاه کرد.
انتقال تجهیزات نظامی آمریکا از شمال سوریه به عراق
نیروهای آمریکایی یک کاروان نظامی متشکل از ۴۲ خودرو را از پایگاه خود در حومه الحسکه به سمت شمال عراق خارج کردند.
کاروانی متشکل از ۴۲ خودرو شامل ۴۰ تانکر حامل تجهیزات نظامی به همراه دو خودروی زرهی متعلق به نیروهای اشغالگر آمریکایی نیمه شب گذشته گذرگاه غیرقانونی الولید را ترک و به سمت شمال عراق حرکت کردند.
به گزارش خبرگزاری سانا، دو روز پیش نیروهای آمریکایی با کمک شبه نظامیان وابسته به «نیروهای دموکراتیک سوریه»، صدها نفر را از طریق گذرگاه غیرقانونی الولید، از اردوگاه خان الجبل در حومه شمالی الحسکه به خاک عراق منتقل کردند.
نیروهای اشغالگر آمریکایی، مکرر کامیونهای حامل سلاح و تجهیزات نظامی و لجستیکی را از طریق گذرگاههای غیرقانونی برای تقویت پایگاههایشان و تضمین ادامه سرقت نفت و منابع طبیعی سوریه با کمک نیروهای سوریه دموکراتیک(قسد) وارد الحسکه میکنند.
حملات هوایی ائتلاف سعودی به یمن
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، جنگنده بمبافکنهای ائتلاف سعودی طی ساعات گذشته مناطقی در یمن را بمباران کردند.
به گزارش المسیره، جنگنده بمب افکنهای ائتلاف سعودی طی ساعات گذشته چهارده بار شهرستان های حرض و حیران واقع در استان حجه را بمباران کردند.
بر اساس این گزارش، جنگندههای اتلاف سعودی همچنین مناطقی در استان های صعده، عمران، مأرب و منطقه نجران را هدف قرار دادند.
همچنین منابع نظامی یمن گزارش دادند، نیروهای وابسته به ائتلاف سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۵۳ بار آتشبس ادعایی در استان الحدیده را نقض کردند.
طی روزهای گذشته نیز حملات هوایی ائتلاف سعودی به ویژه در استان حجه یمن ادامه داشته است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن عبدربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
سفیر شدن یکی از متهمان ترور شهید سلیمانی در یمن
مجلس سنای آمریکا روز (شنبه) به «استیون فاگین» سفیر جدید این کشور در نزد دولت مستعفی یمن که مقیم ریاض است، رأی اعتماد داد.
به نوشته وبگاه الخبر الیمنی، «جو بایدن» پنج ماه پیش «استیون فاگین» را برای این پست معرفی کرده که با مخالفتهایی درون مجلس سنا مواجه شده بود. در نشست امروز در کمیته امور خارجه مجلس این رأیگیری صورت گرفت و «استیون فاگین» نیز در سخنانی در خصوص راهحل فراگیر برای پایان دادن به جنگ یمن سخن گفت.
او پیش از این مسئول کنسولگری آمریکا در اربیل عراق بود. مدیر دفتر ایران در دفتر امور شرق نزدیک وزارت خارجه آمریکا نیز در کارنامه وی وجود دارد.
نام «استیون فاگین» همچنین در لیست تحریمهای وزارت خارجه جمهوریاسلامی ایران در خصوص افراد دخیل در ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی در کنار افرادی چون «دونالد ترامپ» و «مایک پامیئو» قرار دارد.
تعیین سفیر جدید آمریکا در یمن در شرایطی است که «جو بایدن» پایان دادن به جنگ یمن را جزو اولویتهای سیاست خارجی خود در زمان تبلیغات انتخاباتی عنوان کرده بود، اما واشنگتن نه تنها اقدامی در این راستا انجام نداده، بلکه به گفته منابع یمنی میزان حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی تغییر محسوسی نکرده است.