بینالملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: اعدام و گردن زدن ۸۱ تن در یک روز در عربستان سعودی، اظهارات زشت سناتور آمریکایی علیه ایران، سفر وزیر خارجه قطر به روسیه برای گفتوگو درباره ایران، هدف قرار دادن دو کاروان لجستیک آمریکا در عراق و درخواست جهاد اسلامی فلسطین برای تشدید مقابله با اسرائیل، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
اعدام و گردن زدن ۸۱ تن در یک روز در عربستان سعودی
وزارت کشور عربستان سعودی اعلام کرد که ده ها تن را که به تعبیر آن دارای افکار، خط مشی و عقاید انحرافی بودهاند، اعدام کرده است.
در بیانیه وزارت کشور عربستان سعودی آمده است: این افراد به ریختن خون بی گناهان، تجاوز به مقدسات شناخته شده دین، هدف قرار دادن عبادتگاهها و تعدادی از مقرهای دولتی و اماکن حیاتی که اقتصاد کشور بر آن استوار است، زیر نظر گرفتن تعدادی از مقامات و اتباع خارجی و هدف گرفتن آنها، زیر نظر گرفتن نیروهای امنیتی و قتل آنها و مثله کردن اجساد برخی از آنها، کاشتن مین، ارتکاب جرایمی نظیر ربودن، شکنجه، تجاوز به عنف، سرقت مسلحانه، قاچاق سلاح و مهمات به داخل عربستان محکوم بودند.
بر اساس این بیانیه، این افراد که حکم آنها اعدام شده، به دنبال ناامن کردن و ایجاد فتنه انگیزی و آشوب و هرج و مرج در کشور و یا به مناطق درگیری در خارج از کشور رفته و یا نقشههای داعش و القاعده را پیاده کرده بودند.
وزارت کشور عربستان سعودی همچنین مدعی شد، برخی از این افراد با جنبش الحوثی و گروههایی ضد سعودی در ارتباط بودند و با آنها همکاری اطلاعاتی داشتند.
در ادامه بیانیه وزارت کشور عربستان، اسامی افرادی که حکم اعدامشان به تازگی اجرا شده و جرمهای منتسب به آنها آمده است؛ اسامی هفت تبعه یمنی و یک تبعه سوری در جمع ۸۱ نفری است که عربستان سعودی از اعدام آنها خبر داده است.
اظهارات زشت سناتور آمریکایی علیه ایران
به رغم حسن نیت ایران در مذاکرات وین، یک سناتور ارشد کنگره بدون اشاره به اقدامات غیر قانونی و یکجانبه آمریکا در قبال برجام، اظهاراتی توهین آمیز و وقیحانه علیه ایران بیان کرد.
طبق گزارشی که وبگاه کمیته روابط خارجی مجلس سنای ایالات متحده آمریکا از کنفرانس خبری سناتورهای جمهوریخواه این کمیته منتشر کرده است، «جیم ریش» عضو ارشد جمهوریخواه کمیته روابط خارجی علیه ایران اظهارات زنندهای بیان کرد.
وی در این نشست که عصر پنجشنبه (به وقت تهران) برگزار شد، درباره تنشهای آمریکا و روسیه بر سر بحران اوکراین هم صحبت کرد و ضمن انتقاد شدید از مواضع دولت دموکرات جو بایدن رئیسجمهور این کشور، به صحبت درباره «تهدید اتمی» علیه ایالات متحده به سخنرانی پرداخت.
نماینده ایالت آیداهو در سنای آمریکا گفت: «طی ده روز گذشته، ما شاهد تهدید مستقیم از سوی یک کشور دارای قدرت اتمی علیه ایالات متحده آمریکا بودهایم؛ تهدیدی برای استفاده واقعی از سلاحهای اتمی علیه ما. همه ما شنیدیم، همه شما شنیدید، ولادیمیر پوتین گفت که اگر واقعاً ما کاری برای مداخله در اوکراین انجام میدادیم، شاهد مرگ و ویرانی و آن نوع آسیبی در ایالات متحده خواهیم بود که این کشور قبلاً هرگز ندیده است. او البته در مورد سلاحهای اتمی صحبت میکرد.
جیم ریش ادامه داد: «وقتی کشوری تسلیحات اتمی دارد، خطرات کاملا متفاوت است و بدیهی است که شما باید با آنها متفاوت رفتار کنید. هر کشوری باید تهدید انرژی بمب اتمی را جدی بگیرد و اگر افراد غیرمنطقی سلاح اتمی دارند، اینجاست که به آن میرسید. در نتیجه، بزرگی چیزی که ما در اینجا در مورد آن صحبت میکنیم، این است که یک کشور دیگر، یک کشور بد دیگر دارای سلاح اتمی است، یک مشکل بزرگ برای جهان است و مخصوصا مشکلات بزرگی برای دشمنانش وجود دارد».
وی با اشاره به رویکرد دولت بایدن در قبال مذاکرات وین مدعی شد: «ببینید هر اختلافی میتواند توسط دو طرف حل شود. اگر دو چیز وجود داشته باشد، شما فقط به دو چیز نیاز دارید؛ اول، شما به یک هدف مشترک نیاز دارید و دوم، شما باید طرفهایی داشته باشید که با حسن نیت رفتار کنند. شما با ایرانیها هیچ کدام را ندارید.»
سناتور ارشد جمهوریخواه ادعا کرد: «هدف آنها (ایرانیها) دستیابی به سلاح اتمی است. هدف ما و دنیا این است که آنها سلاح اتمی نداشته باشند. اکنون، آنها برای رسیدن به آنجا، کاری را که باید انجام دهند، انجام خواهند داد. زمان برای آنها معنایی ندارد. این جمعیت (ایرانیها) صدها سال است که وجود دارند. ۱۰ سال، ۱۵ سال، ۱۰۰ سال برای آنها معنایی ندارد، تا زمانی که بتوانند به هدف خود برسند و سلاح اتمی داشته باشند».
قانونگذار ارشد کنگره آمریکا با لحنی توهین آمیز و وقیحانه ادامه داد: «دوما، آنها باید با حسن نیت اقدام کنند. ببینید من فارسی حرف نمیزنم اما اگر میزدم، تردید دارم میتوانستم از واژه "حسن نیت" استفاده کنم. اگر هم چنین کلماتی (در زبان فارسی) وجود داشت از آنها استفاده نمیکردم چرا که من هرگز از سمت ایرانیها حسن نیتی ندیدهام.»
وی گفت: «خوب، چه کنیم؟ اولین کاری که باید در مورد این موضوع انجام دهیم این است که از مذاکرات وین خارج شویم. همانطور که سناتور تد کروز گفت، این کاملا حیرتآور است که این توافق توسط دو نفر از بدترین دشمنان ما در این سیاره مذاکره می شود! شما ایرانیها را دارید و روسها را. آنها حتی به آمریکاییها اجازه ورود به اتاق مذاکرات مستقیم را نمیدهند. آیا هیچ یک از شما توافقی را امضا میکند یا وارد مذاکره میشود که در زمان مذاکره اجازه ورود شما را به اتاق ندهند؟ این دو در حال مذاکره بر سر توافق هستند و افراد ما (نمایندگان دولت آمریکا) بیرون در سالن در میز بچهها (مخصوص بازی بچهها) حضور دارند و از سوراخ کلید به آنچه در آنجا میگذرد، نگاه میکنند. این درست نیست.»
وی خطاب به دولت بایدن افزود: «چه کار باید بکنیم؟ باید از مذاکرات وین خارج شویم. در حال حاضر نیازی به انجام این کار نیست به ویژه زمانی که ما با مشکلاتی که در اوکراین داریم، نیازی به انجام این کار نداریم. باید خارج شویم. آقای رئیس جمهور، شما تنها کسی هستید که در آمریکا با روسها مراوده میکنید. مراوده با روسها را متوقف کنید. نگذارید آنها برای ما مذاکره کنند. از این معامله خارج شوید.»
اظهارات این مقام ارشد کنگره آمریکا در شرایطی مطرح شد که ساعاتی بعد از نشست خبری سناتورهای ارشد جمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنای این کشور، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه از وقفه در مذاکرات وین خبر داد.
بورل روز جمعه در توییتی اعلام کرد: به دلیل عوامل خارجی به وقفه در گفتوگوهای وین نیاز است. متن نهایی اساسا آماده و روی میز است. بهعنوان هماهنگکننده، من به همراه تیمم به ارتباط با همه اعضای برجام و ایالات متحده برای غلبه بر وضعیت فعلی و نهایی کردن توافق ادامه خواهم داد.
به دنبال وقفه در مذاکرات وین، پایگاه خبری میدلایستآی در گزارشی درباره این موضوع نوشت که خواستههای جدید آمریکا باعث شگفتی و عصبانیت تیم ایران شده است.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی صبح پنجشنبه ۱۹ اسفند ماه در توئیتی درباره مذاکرات وین نوشت: شیوه مواجهه آمریکا با پیشنهادهای اصولی ایران، طرح پیشنهادهای غیرقابل قبول و اصرار بر توافق سریع با طرح بهانههای واهی، نشان میدهد که آمریکا ارادهای برای توافق قوی و قابل دفاع برای طرفین ندارد. مذاکرات وین بدون تصمیم سیاسی توسط آمریکا هر ساعت پیچیدهتر از قبل میشود.
در همین روز، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلفنی گفتوگو کردند. وزیر امور خارجه در این گفتوگو از اهتمام و تلاش هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مذاکرات وین و پیشرفتهای حاصله قدردانی و تصریح کرد: اگر واقع بینی بر رفتار همه طرفها حاکم باشد، همچنان به نقطه وصول توافق خوب و قوی نزدیک هستیم.
امیرعبداللهیان افزود: طرح برخی درخواستهای جدید از سوی آمریکا هیچ گونه توجیه منطقی نداشته و با مواضع این کشور در مورد دستیابی سریع به توافق در تناقض است. موضوعات اصلی و لغو موثر تحریمها نباید تحت تاثیر زیاده خواهی طرف آمریکایی قرار گیرد.
سفر وزیر خارجه قطر به روسیه برای گفتوگو درباره ایران
وبگاه خبری-تحلیلی بلومبرگ گزارش کرده است که «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر امروز (یکشنبه) عازم روسیه میشود تا با همتای خود درباره مساله ایران گفتوگو کند.
طبق این گزارش آل ثانی قرار است در این دیدار با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارج روسیه در ارتباط با مذاکرات وین که چند روزی است وقفهای در آن ایجاد شده است، گفتوگو کند و آن طور که یک منبع آگاه گفته، ممکن است دیداری هم با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در این زمینه داشته باشد.
بلومبرگ میگوید که این دیدار در حالی انجام میگیرد که قطر برای احیای مذاکرات وین درباره لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند.
گزارشها همچنین نشان میدهد که آل ثانی، جداگانه با «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا و «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز شنبه گفتوگوی تلفنی انجام داد اما وزارت خارجه آمریکا به درخواست بلومبرگ برای اظهارنظر درباره این خبر پاسخ نداده است.
طبق گزارش بلومبرگ، آل ثانی همچنین قصد دارد قبل از سفر به مسکو با «دیمیتری کولبا» وزیر خارجه اوکراین درباره تحولات این کشور گفتوگو کند. این سفر در پی سفر این هفته او به فرانسه و آلمان انجام شد؛ جایی که او در مورد توافق ایران موسوم به برجام و جنگ در اوکراین با همتایان خود در آنجا گفتوگو کرد.
پیش از این روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» مدعی شده بود که قطر به درخواست واشنگتن و تهران به عنوان یک واسطه عمل کرده و مذاکرات در پایتخت اتریش را تکمیل میکند تا بین دشمنان دیرینه اعتمادسازی کند.
طبق این گزارش، دوحه پیامهایی را بین بازیگران اصلی منتقل کرده و برای رفع نگرانیهای ایران، از جمله موارد مربوط به درخواست این کشور مبنی بر ارائه تضمین از سوی دولت بایدن در این خصوص که هیچ دولت آینده ایالات متحده نمیتواند یکجانبه از توافق، مانند ترامپ خارج شود، تلاش کرده است.
هدف قرار دادن دو کاروان لجستیک آمریکا در عراق
منابع رسانهای عراق، از هدف قرار گرفتن دو کاروان لجستیک آمریکا در استان «الدیوانیه» عراق خبر دادند.
به نوشته کانال تلگرامی «صابرین نیوز»، دو کاروان لجستیک ارتش آمریکا در استان الدیوانیه با فاصله زمانی اندکی از یکدیگر هدف قرار گرفتند. به کاروان نخست در نزدیکی یک مرغداری و به کاروان دوم نزدیک تقاطع سومر حمله شد.
هنوز جزئیات بیشتری از این خبر در دست نیست. این حمله در حالی صورت میگیرد که بامداد امروز نیز با بیش از ۱۰ موشک، دو مرکز پنهان موساد در اربیل عراق هدف قرار گرفت.
پس از مصوبه پارلمان عراق درباره اخراج نظامیان بیگانه از خاک این کشور و تعلل بغداد در این امر، کاروانهای لجستیکی ائتلاف آمریکایی به طور هفتگی و گاهی در طول یک روز چند بار هدف انفجار بمب کنار جادهای قرار میگیرند.
گروههای عراقی تاکید دارند که دولت عراق با عمل به مصوبه پارلمان این کشور، باید نیروهای بیگانه را از عراق اخراج کند.
درخواست جهاد اسلامی فلسطین برای تشدید مقابله با اسرائیل
جنبش جهاد اسلامی فلسطین با صدور بیانیه ای ضمن محکوم کردن تصویب قانون «شهروندی» توسط پارلمان رژیم صهیونیستی خواستار تشدید رویارویی و مقابله با این رژیم اشغالگر شد.
این جنبش با صدور بیانیه ای تصویب قانون مزبور را که به موجب آن رژیم صهیونیستی خانوادههای فلسطینی را که در آن یکی از همسران ساکن کرانه باختری یا نوار غزه باشد، از شهروندی محروم میکند، محکوم کرد.
به گزارش آناتولی، در بیانیه روز شنبه این جنبش آمده است: تشدید مقابله با دشمن در همه عرصهها مؤید حق مقدس هر وجب از سرزمین فلسطین است.
در این بیانیه آمده است: باید تلاش های خود را بر تقویت صلابت و ماندگاری مردم فلسطین در این سرزمین متمرکز کنیم، به گونه ای که حس ملی موثر و دائمی برای مردم فلسطین ایجاد و حس استقرار و ثبات را از دشمن صهیونیستی سلب کرده و بیش از پیش بر ابعاد بحران هویت و وجودی که دامنگیر این رژیم است، بیفزاییم.
جهاد اسلامی فلسطین از سازمان های مرتبط با این موضوع خواست در مقابل این تصمیمهای تجاوزگرانه و جنایتکارانه علیه حقوق مردم فلسطین، در عرصه های مختلف حقوقی، سیاسی و رسانهای مقابله کنند.
این جنبش ضمن محکوم کردن شدید این اقدام پارلمان رژیم صهیونیستی، آن را نماد و تجسم سیاست تجاوزگرانه که موجودیت و حق فلسطینیان را هدف قرار می دهد، توصیف کرد.
این بیانیه همچنین اضافه کرد: رژیم اشغالگر قدس نشان داده که همچنان با سیاست های تهاجمی خود علیه مردم فلسطین ادامه میدهد ... و این تصمیم هم در چارچوب همین سیاستهای اشغالگرانه علیه حضور مشروع فلسطینیها در سرزمین و میهن خود اتخاذ شده و برای تغییر بافت قومیتی در فلسطین اشغالی صورت گرفته است.
قانون شهروندی در سال ۲۰۰۳ به منظور مجازات فلسطینیهای ساکن اراضی اشغالی به دلیل مشارکت در انتفاضه دوم فلسطین، برای اولین بار تصویب و از آن زمان تا کنون هر سال تمدید شده است.
قانون یاد شده تابعیت رژیم صهیونیستی را به هر کسی که بخواهد در فلسطین اشغالی ساکن شود اعطا میکند؛ اما بند ۳ این قانون فلسطینیان را از دستیابی به شهروندی و تابعیت رژیم صهیونیستی منع میکند حتی اگر این فلسطینیان با یک شهروند رژیم صهیونیستی ازدواج کرده باشند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.